Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Αρετή Πωγωνίου: Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο στην Παλιογκρίμπιανη, την Κυριακή 4 Αυγούστου

 


Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της ενορίας Αρετής σας ενημερώνει την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, η θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Άγιο Νικόλαο στην Παλιογκρίμπιανη.

Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την χώρα, λόγω πανώλης

 


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης και σε άλλες περιοχές της χώρας, πέραν της Θεσσαλίας προχωρά στην αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας.

Έτσι ανακοινώθηκε η απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.

Εντυπωσιακή η επίδειξη Tae Kwon Do στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα


 Με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών, πρωταθλητών Ευρώπης και αθλητών Σωματείων από όλη τη χώρα καθώς και της πρωταθλήτριας Αλβανίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση επίδειξης Tae Kwon Do το βράδυ του Σαββάτου (27-07-2024) στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ζίτσας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Jeon-sa στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει ο Δήμος για τη διάδοση Ολυμπιακών αθλημάτων στο ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους.

Οι αθλητές παρουσίασαν ένα ωραίο πρόγραμμα με τεχνικές-αγώνες- σπασίματα- δεξιοτεχνίες και δίκαια κέρδισαν το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημητρίου παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές, τους γυμναστές τους εκπροσώπους των συλλόγων καθώς και τους παρευρισκόμενους.

Tο λαούτο του Βασίλη Κώστα & η λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου μάγεψαν το κοινό

 


Με τους ήχους  της πολίτικης λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου και του λαούτου του Βασίλη Κώστα πλημμύρισε η πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου 2024.

Οι δύο από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες, παρουσίασαν μια δυναμική και πρωτότυπη μουσική παράσταση καθηλώνοντας το ακροατήριο για δύο περίπου ώρες.

Η μουσική παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας και την παρακολούθησαν ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

Οι δύο εξέχοντες σολίστες μέσα από τις συνθέσεις και τους διαδραστικούς αυτοσχεδιασμούς τους δημιούργησαν μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού και ταυτόχρονα ανέδειξαν τις δυνατότητες συνδυασμού δύο ιστορικών ελληνικών μουσικών οργάνων - της λύρας και του λαούτου.

Πικ νικ στο Άλσος από το δήμο Ιωαννιτών

 


Ο δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει την ενεργή και συμπεριληπτική παρουσία του στα πάρκα της πόλης, με ένα πικνίκ στα πάρκο του Άλσους.

Ετοιμάστε (ξανά) τα καλαθάκια και τις κουβερτούλες σας κι ελάτε μαζί με τα πιτσιρίκια σας στο Πάρκο “Άλσος” για ένα καλοκαιρινό πικνίκ!

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 6:30 το απόγευμα, σε ένα από τα κεντρικότερα και ιστορικότερα πάρκα της πόλης μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, πόλη – πιλότος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, διοργανώνει μια ημέρα αφιερωμένη στο παιχνίδι.

Τα μικρά και μεγάλα παιδιά που θα βρεθούν στο Άλσος,  θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ελεύθερο παιχνίδι και οργανωμένες δραστηριότητες από το Εικαστικό εργαστήρι “Ζωγραφίζω” και τον σύλλογο εδαφοσφαίρισης Ioannina Petanque Club.

Με τα επιτραπέζια παιχνίδια τους θα συμμετέχουν η “Κάισσα” Ιωαννίνων, το “Playhouse” και η Σκακιστική Ακαδημία “Μέγας Αλέξανδρος”, ενώ θα παρουσιαστεί από τον εκπαιδευτικό κ. Μ. Μερτζιανίδη η πρωτοβουλία “History through gaming project”, με το επίκαιρο θέμα των Ολυμπιακών αγώνων σε περιβάλλον Video Game.

Παρόντες θα είναι και οι κάτοικοι της γειτονιάς του Άλσους μιας και αυτοί αγκαλιάζουν καθημερινά τον χώρο.

Παράλληλα, το ίδιο απόγευμα, η Δημοτική Πινακοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή ώστε να μπορεί να συνδυαστεί η επίσκεψη στους χώρους της, με τις δράσεις στο γειτονικό πάρκο του Άλσους.

Γιατί οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους μας.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Τρίτη 30 Ιουλίου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τη Δευτέρα 29-07-2024 και ισχύει για την Τρίτη 30-07-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Δημοτική βραδιά την Τρίτη 13 Αυγούστου, στο Δελβινάκι

 


Η ΑΕΔ Πωγωνάτος διοργανώνει δημοτική βραδιά την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Δελβινάκι Πωγωνίου: «Παιχνίδια στην πλατεία» την Τετάρτη 7 Αυγούστου

 


 «Παιχνίδια στην πλατεία» την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024, ώρα 18:30, στο  Δελβινάκι Πωγωνίου.

Δήμος Κόνιτσας: Γιατί καλοκαίρι στην Ήπειρο είναι τα πανηγύρια!


Γιατί καλοκαίρι στην Ήπειρο είναι τα πανηγύρια!

3ο Παμπωγωνησιακό αντάμωμα, Χλώμο Πωγωνίου Αργυροκάστρου, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

 

3ο Παμπωγωνησιακό αντάμωμα, Χλώμο Πωγωνίου Αργυροκάστρου, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα  29 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00

Διαδερμική αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη


 Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας και του καρκίνου του προστάτη

Ο προστάτης είναι μια μικρή ανατομική δομή, μεγέθους καρυδιού, που αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του ανθρώπου, ο οποίος αναδιπλώνεται γύρω από την ουρήθρα.  Πρόκειται για έναν αδένα που έχει δύο βασικές λειτουργίες: να βοηθά στην καλή λειτουργία της κύστης κατά την ούρηση, αλλά και στη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία, εκκρίνοντας διάφορα προστατικά υγρά.
Ένα κοινό πρόβλημα σε σχεδόν όλους τους άνδρες, καθώς μεγαλώνουν, είναι η διόγκωση του προστάτη. Αυτό ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία ή υπερτροφία του προστάτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη;

«Οι δύο κύριες παθήσεις του προστάτη (υπερπλασία και καρκίνος) προσβάλλουν άνδρες από την ηλικία των 45 ετών και άνω, κατά κύριο λόγο και συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα που είναι κοινά.

 Η συχνουρία (κατά την ημέρα αλλά και τη νύχτα), η δυσκολία στην ούρηση, η διακεκομμένη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη, η ανάγκη να πάει κάποιος τρέχοντας στην τουαλέτα και η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης είναι μερικά από τα συμπτώματα», αναφέρει ο κ. Νικόλαος Μερτζιώτης Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ουρολογίας του Metropolitan General, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς (Ex.H.Reg) στο Institute of Urology, UCL, UK, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εστιακής Θεραπείας και συνεχίζει με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη: