Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Για την γλώσσα μας

 


Γράφει ο Κώστας Ζάγκαλης  

Το 1976 η ελληνική γλώσσα  έπαθε μεγάλη (ιστορική) ζημιά. Ήταν τότε που πετάξαμε την Καθαρεύουσα. Μαζί με την Καθαρεύουσα πετάξαμε θησαυρό.

Οδηγηθήκαμε εκεί από πάθη και όχι από μυαλό. 

Δεν ήταν η Καθαρεύουσα που έπρεπε να είχαμε πετάξει, αλλά οι δύο λέξεις: «καθαρεύουσα» και «δημοτική».

Στην θέση των δύο αυτών λέξεων έπρεπε να είχαμε βάλει τις λέξεις «αυστηρή ελληνική» και «απλή ελληνική». Όπως το κάνουν όλες οι γλώσσες του κόσμου. Και όχι μόνον οι γλώσσες αλλά και όλες οι επιστήμες και τέχνες του κόσμου.

Διότι το κύριο επιχείρημα για την κατάργηση της Καθαρεύουσας ήταν ότι ο λαός δεν την καταλαβαίνει, δεν την μιλάει στο σπίτι του.  Άτοπο επιχείρημα! Δεν είναι μόνο την Καθαρεύουσα που δεν καταλαβαίνει ο λαός, αλλά και τα ανώτερα μαθηματικά, την κλασσική μουσική, την ανώτερη ζωγραφική κτλ.

Κανείς όμως δεν διανοήθηκε να κλείσει την μαθηματική σχολή του πανεπιστημίου, τα ωδεία, την συμφωνική μουσική, τις όπερες, τις ανώτατες σχολές καλών τεχνών. Αν αγαπάμε τον λαό,  πρέπει να τον μορφώνουμε (να τον υψώνουμε) και όχι να κατεβάσουμε την Γνώση στο επίπεδο του λαού.

Πράγματι, για μας τους έλληνες είναι πολύ δύσκολο να συμβιβάσουμε την απλή με την αυστηρή γλώσσα. Και αυτό για δύο ισχυρούς λόγους, που δεν τους συναντούν οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί. Ο πρώτος λόγος είναι η μακρά ιστορία της γλώσσας μας, που ήταν αδιάλειπτα παραγωγική και απέδωσε γλώσσα ιδιαίτερα αναπτυγμένη/πλούσια, μακράν πρώτη στην Ευρώπη και στον κόσμο.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 1453 αυτή η πορεία σταμάτησε, ο ελληνισμός έμεινε χωρίς σχολές και χωρίς δασκάλους. Η αυστηρή ελληνική χάθηκε. Αν κάτι συνεχίστηκε, ήταν η απλή ελληνική, που έμεινε στο στόμα του λαού. Η γλώσσα μας από εκεί και πέρα περπάτησε προφορικά, χωρίς γραπτό λόγο, χωρίς γραμματική. Σε αυτά τα χρόνια εξογκώθηκαν οι διαφορές μεταξύ των διαλέκτων, σε βαθμό που να μη καταλαβαίνει η μια άκρη του ελληνισμού την άλλη. Ελάχιστοι παπάδες/καλόγεροι και λόγιοι ξέρανε  αυστηρή ελληνική. Έτσι, η διάσταση μεταξύ αυστηρής και απλής ελληνικής έγινε τεράστια, όσο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Διότι, διάταση μεταξύ των δύο βαθμίδων στην γλώσσα υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, μόνο που αυτή είναι μικρή, ελεγχόμενη  και διδάσκεται στα σχολεία, ώστε ο πολίτης να ξέρει και την αυστηρή και την απλή γλώσσα σε ίσο βαθμό και να ξέρει που/πότε θα χρησιμοποιήσει την μία και που/πότε την άλλη.

ΕΜΥ: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό

 


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας από το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου.

Βασικά χαρακτηριστικά θα είναι οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και ο ισχυρός παγετός.

Αναλυτικά

Α. Πέμπτη 14 Ιανουαρίου– Παρασκευή 15 Ιανουαρίου

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, στην ανατολική Στερεά – Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

γ. Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και

δ. Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου στα Δωδεκάνησα.

Β. Σάββατο 16 Ιανουαρίου – Κυριακή 17 Ιανουαρίου

Κακοκαιρία προβλέπεται από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα ορεινά – ημιορεινά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές.

Επίσης, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.

β. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται πρόσκαιρα να σταματήσουν.

Στα ανατολικά όμως και κυρίως, στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου στα νησιά του Ιονίου (από την Κεφαλονιά και νοτιότερα), στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά.

β. Τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ. Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου στα Δωδεκάνησα.

3. Τους θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Γ. Δευτέρα 18 Ιανουαρίου-Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα νοτιοδυτικά, θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές.

4. Παγετός θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη 19 Ιανουαρίου κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ολικός.

ΕΟΔΥ: Τριάντα τρεις νέοι θάνατοι σήμερα, 599 νέα κρούσματα

 


4  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα τρεις νέοι θάνατοι, 599 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147283, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5682 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44815 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3183 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Άρτα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με το πρόσχημα της έκδοσης δανείου

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση απάτης που έγινε κατά το έτος 2018, με το πρόσχημα της έκδοσης δανείου.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

Ειδικότερα,  όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος επικοινωνώντας με ημεδαπή μέσω διαδικτύου, κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των -250- ευρώ με το πρόσχημα της μεσολάβησης για την έκδοση δανείου για λογαριασμό της σε χώρα του εξωτερικού με προνομιακούς όρους. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για επιδείνωση καιρού από το βράδυ

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα μας από το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

3. Τους θυελλώδεις ανέμους και

4. Τον ισχυρό παγετό

Για σήμερα και αύριο αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφό της προς τους Δήμους, τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, εφιστά την προσοχή τους.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Έργα – παρεμβάσεις στο Δελβινάκι από 16-7-2020 έως 31-12-2020

 


Τελειώνοντας το 2ο εξάμηνο του 2020 θα θέλαμε να κάνουμε μία αναφορά σε έργα – παρεμβάσεις που έγιναν στο Δελβινάκι το παραπάνω διάστημα.

Για τα έργα – παρεμβάσεις θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, τον Πρόεδρο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους αντιδημάρχους και ιδιαιτέρως τους κ.κ. Νίκο Γαλίτση και Αριστοτέλη Βίλλη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κώστα Τσαραώση καθώς και όσους από τους υπαλλήλους του Δήμου βοήθησαν σε θέματα του Δελβινακίου. 

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και όσους ιδιώτες βοήθησαν σε ζητήματα του χωριού μας.

Κυριότερα έργα - παρεμβάσεις, που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς και χωρίς να παραβλέπουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας, είναι τα εξής:     

1.   Αντικαταστάθηκαν, με αλουμίνιο, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου. Επίσης κατασκευάστηκε νέα βάση για τις δεξαμενές καυσίμων σε πιο εύχρηστη θέση από την προηγούμενη.

Και οι δύο παρεμβάσεις έγιναν με δαπάνη του Δήμου Πωγωνίου.

2.   Αντικατάσταση του φλοτέρ στη δεξαμενή που βρίσκεται κοντά στο λάκκο Ντεληγιάννη (μετά το γήπεδο). Το νερό αυτής της δεξαμενής έρχεται από το κεντρικό πηγάδι και χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους για να ποτίζουν τα ζώα τους. Η αντικατάσταση έγινε με δαπάνη του Δήμου Πωγωνίου.

3.   Καθαρίστηκαν οι αγροτικοί δρόμοι που πηγαίνουν στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με δαπάνη του Δήμου Πωγωνίου.

4.   Από τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου βάφτηκαν πέντε (5) αίθουσες στο Γυμνάσιο Δελβινακίου.

5.   Συνεχίστηκαν οι εργασίες στο Τσελέπειο γυμναστήριο. Αποκαθηλώθηκαν τα εσωτερικά επιχρίσματα (σοβάδες) και μονώθηκαν εξωτερικά οι τοίχοι ώστε να προστατευθεί το κτίριο από την υγρασία. Οι εργασίες έγιναν με δαπάνη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου.

6.   Καθαρίστηκαν οι πηγές στο Λέπενο. Πιο συγκεκριμένα, καθαρίστηκε το τούνελ, περίπου 40 μέτρα, από τις πηγές μέχρι την υδρομάστευση. Επίσης επισκευάστηκαν, με τσιμέντο ταχεία πήξεως, κάποια σημεία του τούνελ. Οιεργασίες έγιναν εθελοντικά από χωριανό μας, τον οποίο και ευχαριστούμε. Ο ίδιος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

7.   Αντικαταστάθηκαν οι γιρλάντες στην πλατεία του χωριού. Η προμήθεια έγινε από τον Δήμο Πωγωνίου, οι εργασίες από τους ηλεκτρολόγους του Δήμου, ενώ το «καλαθοφόρο» όχημα παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.

8.   Εν όψη χειμώνα, καθαρίστηκαν οι σχάρες αποχετεύσεων για τα όμβρια ύδατα, από υπαλλήλους του Δήμου Πωγωνίου.

9.   Αντικαταστάθηκε με καινούργια η στάση λεωφορείων που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού μας. Η αντικατάσταση έγινε με χορηγία από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και με την καθοριστική συμβολή των κτηνοτρόφων μας.

10.            Αντικαταστάθηκαν κάδοι σκουπιδιών σε διάφορα σημεία του χωριού.

11.            Δρομολογήθηκε η δημοπράτηση του Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου. Ο Δήμος Πωγωνίου δέχεται προσφορές μέχρι 8-1-2021 και θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ώστε τους επόμενους μήνες να αρχίσουν οι εργασίες.

Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά, να πραγματοποιηθούν οι ευχές μας και κυρίως να έχουμε υγεία και αισιοδοξία.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δελβινακίου

Γεώργιος  Τσώνης

Δήμος Πωγωνίου: Χωρίς προβλήματα η λειτουργιά των δημοτικών σχολείων

 

Ομαλά και χωρίς προβλήματα κύλησαν οι πρώτες μέρες λειτουργίας, μετά το lock down, των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στο Δήμο Πωγωνίου. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αναστάσιου Γιούνη με τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων.

Ο Δήμος Πωγωνίου έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, δίνοντας προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας και υγιεινής. Όπως επισήμαναν και οι Διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων, η διανομή του υγειονομικού υλικού  έχει γίνει σε όλους τους μαθητές χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις ενώ οι σχολικές καθαρίστριες επέστρεψαν εγκαίρως στις θέσεις τους.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών και στην καθαριότητα.  Ο Δήμος Πωγωνίου στέκεται στο πλευρό της σχολικής κοινότητας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχόμαστε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και σύντομα να επιστρέψουν στην κανονικότητα και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες όπως και ολόκληρη η κοινωνία» τόνισε ο κ. Γιούνης.

Σαράντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (71.681) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.951) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.659) παραβάσεις και (22) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·   (1.303) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (392) στην Αττική,

o    (111) στη Θεσσαλία,

o    (101) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (98) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (96) στη Θεσσαλονίκη,

o      (91) στην Κρήτη,

o      (84) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (71) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (63) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (53) στην Πελοπόννησο,

o      (49) στην Ήπειρο,

o      (34) στα Ιόνια Νησιά,

o      (30) στη Δυτική Μακεδονία και

o      (30) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (79.704) ομοειδείς παραβάσεις.

·   (350) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (343) πρόστιμα 300 ευρώ και (7) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (62) στην Αττική,

o    (54) στη Θεσσαλία,

o    (45) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (41) στην Κρήτη,

o    (31) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (26) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (23) στην Πελοπόννησο,

o    (21) στη Θεσσαλονίκη,

o    (18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (9) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (7) στα Ιόνια Νησιά,

o      (5) στην Ήπειρο,

o      (4) στη Δυτική Μακεδονία και

o      (4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (28.145) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (26.724) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.421) των (150) ευρώ.

·   (6) παραβάσεις και (22) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος λιανικού εμπορίου, 5.000 ευρώ πρόστιμο στην επιχείρηση και 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κρήτη,

· 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε βιβλιοπωλείο καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

· 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε εστιατόριο καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλία, 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτρια καφενείου και από 600 ευρώ πρόστιμο σε (30) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (721) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (837) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις,

Στην Κρήτη, σύλληψη (20) ατόμων για συμμετοχή σε ιδιωτική συνάθροιση σε οικία, όπου διενεργούνταν παίγνια. Επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της οικίας, καθώς και (19) πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης και (8) πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για τον Δεκέμβριο 2020

 


Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για τον Δεκέμβριο 2020.




Απαγόρευση απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα

 


Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ότι κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ ''GOLDEN BRIDGE'' σημαίας Κύπρου στο λιμένα Ηγουμενίτσας, σε εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου Πρίντεζι Ιταλίας – Ηγουμενίτσα – Πρίντεζι Ιταλίας, προσέκρουσε στους προσκρουστήρες του προβλήτα.

Άμεσα, επί του πλοίου μετέβη Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρήγματος πρίμα στο κέντρο κατά το διάμηκες και σε ύψος ενός μέτρου πάνω από την ίσαλο, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε εισροή υδάτων.

Το εν λόγω πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια στον οικείο λιμένα, όπου αποβίβασε 35 επιβάτες, 28 Φ/Γ και 2 Ε.Ι.Χ., ενώ οι 69 επιβάτες, τα 26 Φ/Γ και τα 14 Ε.Ι.Χ. που ανέμεναν προς επιβίβαση, πρόκειται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''GOLDEN BRIDGE'' μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας και πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Τι είναι η σπονδυλοδεσία και πότε χρειάζεται

 


Η σπονδυλοδεσία αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση διάφορα υλικά όπως κοχλίες (βίδες), ράβδους, πλάκες και κλωβούς με σκοπό να ενοποιηθούν οι σπόνδυλοι (αρθρόδεση). 

Εκτός από τα υλικά χρησιμοποιείται και οστικό μόσχευμα (είτε αυτόλογο από τον ίδιο τον ασθενή είτε ετερόλογο από τράπεζα μοσχευμάτων), το οποίο προάγει την αρθρόδεση των σπονδύλων μεταξύ τους. 

Η τελική σπονδυλοδεσία λειτουργεί όπως ο γυψονάρθηκας για παράδειγμα στην περίπτωση ενός κατάγματος στο χέρι. 

Δηλαδή η σπονδυλοδεσία παρέχει σταθεροποίηση και ακινητοποίηση στους σπόνδυλους, τους οποίος θέλουμε να “δέσουμε” μέχρι αυτοί, με τη βοήθεια και του οστικού μοσχεύματος, να γίνουν ένα ενιαίο οστικό κατασκεύασμα, ή με άλλα λόγια μέχρι να επιτευχθεί η αρθρόδεση (fusion), αναφέρει ο  κ. Βασίλειος Ζέρρης, Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Δ/ντης Γ’ Νευροχειρουργικής Κλινικής στο ΥΓΕΙΑ.

Πότε χρειάζεται σπονδυλοδεσία;

Αν και γενικά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αποφεύγεται η σπονδυλοδεσία, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη, καθώς αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση της αστάθειας στη σπονδυλικής στήλης. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

        Σε περιπτώσεις σοβαρών εκφυλιστικών αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης με συνοδή σημαντική συμπίεση των νευρικών δομών (νωτιαίου μυελού ή νεύρων), όπου μπορεί να απαιτηθεί εκτεταμένη χειρουργική αποσυμπίεση με αφαίρεση μεγάλων τμημάτων των σπονδύλων, η οποία μπορεί να προκαλέσει αστάθεια της σπονδυλικής στήλης.

        Σε σπονδυλόλυση με σπονδυλολίσθηση στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία ένας σπόνδυλος έχει «γλιστρήσει» προς τα μπροστά σε σχέση με τους γειτονικούς σπονδύλους λόγω χρόνιας αστάθειας της σπονδυλικής στήλης.