Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος τοποθετήθηκε στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» στις 26-2-2018. Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις διαφόρων ομιλητών της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας. Απαρίθμησε μερικά μόνο από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση για την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς, όπως το ενιαίο ολοήμερο δημοτικό, το ενιαίο ολοήμερο νηπιαγωγείο, η ίδρυση 600 τμημάτων ειδικής αγωγής με 10500 προσλήψεις αναπληρωτών, η αναβάθμιση του επαγγελματικού λυκείου, οι δομές εκπαίδευσης προσφύγων, τα σχολικά γεύματα, ο εξορθολογισμός της ύλης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αναμόρφωση του προγράμματος των ξένων γλωσσών και των θρησκευτικών, τα βελτιωτικά μέτρα στην εισαγωγή των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση, η εξαγγελία για την πρόσληψη 1000 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια για πρώτη φορά από το 2010, τα προγράμματα νέων διδακτόρων, η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών και η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εμβληματικό γιατί, αφενός ιδρύει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο ύστερα από διαβούλευση έξι μηνών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφετέρου συνιστά μια οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης των ΤΕΙ, η οποία απασχολεί τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία 25 χρόνια χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Γιάννης Καραγιάννης: Ρύθμιση "ανάσα" για τα αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Στην ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να οδηγήσει η κυβερνητική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης/συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Για την διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπόψη αφενός μεν το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Δείτε αν είστε ένας από τους 1.000 τυχερούς της λοταρίας των αποδείξεων

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η λοταρία αποδείξεων για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου 2018.
Από την κλήρωση, αναδείχθηκαν 1.000 τυχεροί που ο καθένας θα λάβει από 1.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ http://www.aade.gr/ menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi  για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.
Εναλλακτικά, μπορούν να ελέγξουν αν τους έχει έρθει μήνυμα στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISnet, εισάγοντας τους κωδικούς τους.

Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο TΑΧΙSnet.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν οκτώ άτομα για παράβαση της Νομοθεσίας για τα παίγνια

Συνελήφθησαν, χθες (26-02-2018) αργά το απόγευμα στα Ιωάννινα, οκτώ άτομα, επτά ημεδαποί (έξι άνδρες, ηλικίας 28, 56, 51, 42, 24 και 19 ετών και μία 25χρονη γυναίκα) καθώς και ένας 28χρονος ομογενής, κατηγορούμενοι για παράβαση της Νομοθεσίας για τα παίγνια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη διενέργειας παράνομων τυχερών παιγνίων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε χώρο που λειτουργούσε σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου διαπιστώθηκε να διενεργείται παράνομα το τυχερό παίγνιο «texas holdem poker», με παιγνιόχαρτα και μάρκες πονταρίσματος, με τη συμμετοχή (8) συνολικά παικτών, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 28χρονος ομογενής ήταν ο προσωρινά υπεύθυνος του χώρου και διοργανωτής του παράνομου παιγνίου, λειτουργώντας κατ΄ εντολή τριών ημεδαπών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Από το εσωτερικό του χώρου και την κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό των (645) ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια του παιγνίου,
επτά τράπουλες και (1083) μάρκες πονταρίσματος, διαφόρων χρωματισμών και χρηματικών αξιών,
ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι για τη διεξαγωγή του τυχερού παιγνίου.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.    

Πρέβεζα: Συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη, χθες (26-02-2018) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 53χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, για ηθική αυτουργία σε παράνομη προώθηση πολιτών τρίτης χώρας από τα εξωτερικά σύνορα της Ελληνικής Επικράτειας προς το έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε..

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως. 

Προσφορά τροφίμων για τα συσσίτια της Ενορίας Περιβλέπτου από τους μαθητές Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

Σε μια ακόμη πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης προχώρησαν οι μαθητές Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, καθώς αντιπροσωπεία τους συνοδευόμενη από εκπαιδευτικούς επισκέφτηκε την Ενορία Περιβλέπτου Ιωαννίνων και προσέφερε τρόφιμα για τις ανάγκες των συσσιτίων που καθημερινά χαρίζουν ανακούφιση σε περισσότερους από 800 άπορους συμπολίτες μας. Τα τρόφιμα εξασφαλίστηκαν από την πώληση των εικαστικών δημιουργιών των μαθητών στη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου Bazaar των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης και προσφοράς που υλοποιούν οι μαθητές, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ενορία Περιβλέπτου στην τοπική κοινωνία και να γνωρίσουν την αξία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Τους μαθητές υποδέχτηκαν ο πατήρ Φίλιππος και ο νεωκόρος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις που υλοποιούνται στην Ενορία, ενώ στη συνέχεια τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της και συζητώντας μαζί τους, έλυσαν όλες τις απορίες τους. 


Από την πλευρά τους, οι μαθητές ζήτησαν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για την πορεία της Δράσης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στην οποία συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ. Καθημερινά, εδώ και μήνες οι μαθητές συγκεντρώνουν στους ειδικούς κάδους, πλαστικά, μεταλλικά, γυάλινα μπουκάλια και συσκευασίες, τα οποία ανακυκλώνονται και στηρίζουν οικονομικά τις κοινωνικές δράσεις της Ι.Μ. Ιωαννίνων και ειδικότερα τα συσσίτια που προσφέρουν φαγητό στους άπορους συμπολίτες μας στις ενορίες Περιβλέπτου, Αγίου Νικολάου Αγοράς και Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Ρύθμιση «ανάσα» για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ, ακόμη και με διαγραφή χρέους

Από 1η Μαΐου οι αιτήσεις στην ΕΓΔΙΧ

Στην οικονομική «ανακούφιση» χιλιάδων αγροτών δανειοληπτών αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να οδηγήσει η κυβερνητική πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης / συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο.
Συγκεκριμένα, για την διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπόψιν αφενός μεν το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.
Στο πλαίσιο της ρύθμισης για παράδειγμα, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμη 85.000 ευρώ στο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση έως και 15% επί του λογιστικού υπολοίπου.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού και νέες χιονοπτώσεις


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά.
Κύρια χαρακτηριστικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς νότιους ανέμους και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
Την Τρίτη (27-02-18) τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.
Την Τετάρτη (28-02-18) τις πρωινές ώρες πιθανόν τις Κυκλάδες και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις:
Την  Τρίτη (27-02-18) σε περιοχές της Ηπείρου (πάνω από τα 400 με 500 μέτρα), της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (πάνω από τα 600 με 700 μέτρα), της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από τα 200 με 300 μέτρα) καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Την Τετάρτη (28-02-18) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως της Χαλκιδικής) (πάνω από τα 200 περίπου μέτρα) και μέχρι τις απογευματινές ώρες τοπικά σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει αύριο σταδιακή πτώση από τα βόρεια ενώ παγετός θα σημειωθεί αύριο το βράδυ και την Πέμπτη (01-03-18) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο όποιος κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ολικός.

Γιάννενα: Νεκρή ανασύρθηκε 81χρονη από την λίμνη Παμβώτιδα


Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα το πρωί από τα νερά της Παμβώτιδας, μια 81χρονη  γυναίκα.  
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Π.Υ Ιωαννίνων.
Οι πυροσβέστες  ανέσυραν από τη λίμνη τη σορό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 81χρονη γυναίκα τα ίχνη της οποίας αγνοούνταν από χθες το απόγευμα και είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της.
Η σορός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'': Συνεχίστηκε και φέτος η επιτυχία της ΠΣΕ και το μήνυμα ανάτασης και νέας περιόδου για την ηπειρώτικη αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

H Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους απανταχού της χώρας και της διασποράς Ηπειρώτες, να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού. 

Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας. Η Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση, μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων», έτσι ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, πέμποντας ανάγλυφα το εγερτήριο μήνυμα της «Πίτας του Ηπειρώτη 2018″, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'', ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, που πλημμύρισαν το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας.

Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί!
Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας. Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Σε τέτοιους καιρούς η Π.Σ.Ε. επέλεξε να αφιερώσει την εκδήλωση στον Τουρισμό σε συνδιασμό με την παράδοση της Ηπείρου. 

Μια πληθώρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, του νόστου, της ηπειρώτικης ομορφιάς και όχι μόνο, ερμηνεύθηκαν άξια από τους κορυφαίας της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.
Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι κορυφαίοι Ηπειρώτες κλαρινίστες, Σταύρος Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Τάσος Μαγκλάρας, Δόκιμος Χαραλάμπους, Λευτέρης Γκιώκας, Γιώργος Δάμος, αλλά και νέοι Πετράκης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Λιόντος και Αντώνης Κακούρης και οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Τάσου Μαγκλάρα και Λευτέρη Γκιώκα, συνόδεψαν τους τραγουδιστές, Σάββα Σιάτρα, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, Νίκο Δάσκαλο, Δημήτρη Καλογήρου, Θωμά Κυρίτση, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Ανδρέα Μετσοβίτη, Δημήτρη Αχνούλα, Δάφνη Νικολάου, Ελένη Δήμου και Αδελφούς Κόντη.
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., συμμετείχαν στο μουσικό πρόγραμμα που, διανθισμένο από ιστορικό και λαογραφικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου, παρουσίασαν σε σκηνοθεσία του Ηπειρώτη θεατράνθρωπου Νίκου Γκεσούλη, οι Ηπειρώτες ηθοποιοί, Νίκος Βερλέκης και Γεωργία Ζώη, συνοδευόμενοι από τη Μαρίκα Γκόνη και Αλέξανδρο Σπύρου, στην εκφώνηση των χορευτικών τμημάτων και των χοροδιδασκάλων.
Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτέλεσαν οι “Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο”, που εδώ και 8 χρόνια ενσωματώθηκαν στην ¨Πίτα του Ηπειρώτη", αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους. Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσόρισαν τους Ρουμελιώτες και τους Στερεοελλαδίτικους αποδημικούς Συλλόγους της Αττικής, που με πάνω από τριακόσιους χορευτές και με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Βασίλη Τσούνη, ξεσήκωσαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Ρουμελιώτικους χορούς.
Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο Ηπειρώτης αρχιμανδρίτης, από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πατήρ Σπυρίδων Κατραμάδος.
Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παρευρέθηκαν, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρήστος Μαντάς βουλευτής Ιωαννίνων εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Τασούλας βουλευτής Ιωαννίνων εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο Χρήστος Κατσιώτης βουλευτής Β΄ Αθηνών, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Λάμπρος Ρώσσης εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Β' πειφέρειας Πειραιά Γιάννης Τραγάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, η Δήμαρχος Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλης Μίγδος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Γιάννα Γεωργούλη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου) Γεώργιος Χρήστου, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΣΕ Γιάννης Ζώης και Παύλος Κοσσβίτσας, η πρώην βουλευτής Βίκυ Καραγιάννη, ο Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Βασίλης Γιαννακάκης.
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από την Π.Σ.Ε., η Πανεπιστημιακός Ελένη Κουρμαντζή, για τη συμβολή της στην έρευνα, συγγραφή και διδασκαλία της Ηπειρωτικής Λογιοσύνης, την ανάδειξη των Μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου, και τη μελέτη Θεμάτων του ελληνικού Εβραϊσμού, ο Φώτης Ραπακούσης, ιδρυτής και Δ/ντής του ''Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου'', για την εν γένει του προσφορά και ειδικά για τη περισυλλογή, διάσωση και επαναπατρισμό ηπειρώτικων και ελληνικών κειμηλίων, η Αδελφότητα Κρυονερίου (Λιμπόβου) Φιλιατών Θεσπρωτίας, για την εν γένει προσφορά και δράση της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και η Αδελφότητα Πολυδωριτών Ιωαννίνων ''Η Αγία Κυριακή'', για την εν γένει προσφορά και δράση της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε συνεργασία με την Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων διένειμαν χιλιάδες κομμάτια Πίτας στους θεατές. 

Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τη φετινή διοργάνωση και την οικονομική χορηγία, των, Ωνασείου Ιδρύματος, Ζαππείου Μεγάρου, εταιρείας τηλεφωνίας Vodafone, ΑNGELOS OPTICS, Έξαρχος Άρτος-Γλυκά-Καφές, ΟΛΥΡΑ άρτος και γλυκίσματα, Τογρίδης Εταιρεία Κοινωνικής Εξυπηρέτησης, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γεωργίου Ζώη, ΔΩΔΩΝΗ Τυρόπιτες, Φούρνος Ηπειρώτικο, ΖΑΓΟΡΙ Φυσικό μεταλλικό νερό, Φανοποϊα ZHKOS TEAM, Φούρνοι ΖΙΑΚΑΣ, Τρόφιμα 4F, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου ''Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης'', Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τους χορηγούς επικοινωνία τη τηλεόραση της ΕΡΤ, ΕΡΑ σπορ 101.8 fm, η Φωνή της Ελλάδας.

Επαναληπτικοί αγώνες ημιτελικής φάσης Κυπέλλου Ερασιτεχνών περιόδου 2017-18 (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Κένταυρος Μουσιωτίτσας 28-02-18/15:00)

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ

ΓΗΠΕΔΟ  ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ
ΩΡΑ: 15:00

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ     

''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'': Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση

Σεβασμιώτατε πατέρα Σπυρίδωνα και πατέρες της Εκκλησίας
Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα
Κύριοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών και των οργανώσεων
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, γονείς και νεολαίοι
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής σας καλωσορίζει στο ετήσιο αντάμωμα των Ηπειρωτών σήμερα στις 25 του Φλεβάρη του έτους 2018, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Πανηπειρωτική ως οργανωτής και πρωτεργάτης της εκδήλωσης στέκει απέναντί σας με αίσθημα ευθύνης, για να σας απευθύνει και να ανταλλάξει μαζί σας τις καλύτερες ευχές για τον καινούργιο χρόνο 2018, ως έτος που προσδοκούμε, να μας απαλλάξει από τα δεινά της κρίσης και της παρακμής, θα ανακόψει τον όπου γης κατατρεγμό των φτωχών και αδυνάτων και θα κατασβέσει κάθε εστία βίας και πολέμου ανά τον κόσμο.
Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα, που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, που λειτουργούν όλα μαζί, ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία, με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς, όσο και στους απανταχού της χώρας , της αποδημίας και της διασποράς Ηπειρώτες, να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού.
Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση της φυσιογνωμίας του Νεοέλληνα μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων.
Η Σημερινή ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ είναι αφιερωμένη στην παράδοση πολιτισμό, την ανάπτυξη και τον τουρισμό της Ηπείρου.
Κυρίες και κύριοι
Η Ήπειρος με τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από ορεινούς όγκους, που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους , διαθέτει και εκπληκτικές ακτές, με πολύ δημοφιλείς καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι πραγματικά Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Ελλάδος με πλούσιο παρθένο φυσικό περιβάλλον. Στο εσωτερικό της υπάρχουν βουνά ,δάση, εθνικοί δρυμοί, ποτάμια, λίμνες, υδροβιότοποι, κοιλάδες, με εξαιρετική άγρια ομορφιά και μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
Στην περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει σημαντικός αριθμός ευαίσθητων και προστατευμένων περιοχών, με κύριο κριτήριο την οικολογική και αισθητική τους αξία.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 29χρονου αλλοδαπού, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.

Πρωκτικός πόνος: Πότε ο πόνος επιμένει;

Ο πρωκτικός πόνος είναι πολύ συνηθισμένος και συχνά η αιτία που τον προκαλεί υποδιαγιγνώσκεται, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εκτίμηση δεν είναι έγκυρη. Παρότι σωστά υποθέτουν οι περισσότεροι ασθενείς, αλλά και ειδικοί, ότι το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια, εντούτοις υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούν πρωκταλγία.
«Ο πόνος στον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν συζητείται από τους πάσχοντες, λόγω ντροπής. Συχνά η πληροφόρηση που υπάρχει για το θέμα είναι ελλιπής, δεδομένου ότι οι περισσότεροι τον αποδίδουν σε μια-δυο γνωστές παθήσεις. Η αλήθεια είναι ότι προκαλείται από διάφορες νόσους, μεταδιδόμενες και μη, που όλες όμως είναι ιάσιμες. Σπάνια μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο, ο οποίος όμως επίσης θεραπεύεται όταν υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση», μας εξηγεί ο  διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr) και παραθέτει τις αιτίες της πρωκταλγίας.
•        Η ύπαρξη δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίαση ή δερματίτιδα είναι αιτία πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει κνησμός ή αίσθημα καύσου. Για τη διάγνωση ενδεχομένως να απαιτηθεί βιοψία δέρματος, από τα αποτελέσματα της οποίας συχνά κρίνεται η θεραπεία. Η αντιμετώπισή τους έγκειται συνήθως στην εφαρμογή δερματικών αλοιφών.
•        Κάποια μυκητιασική λοίμωξη ενδεχομένως να προκαλεί πόνο, ο οποίος είναι παρατεταμένος αλλά όχι ιδιαίτερα έντονος. Θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις (δερματική πάθηση και μυκητιασική λοίμωξη) ο πόνος εμφανίζεται κατά  το σκούπισμα της περιπρωκτικής περιοχής.