Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Προτάσεις για εντάξεις έργων π/υ 89 εκ. ευρώ σε ευρωπαϊκά προγράμματα προωθεί άμεσα η Περιφέρεια Ηπείρου

Με ταχύτατους ρυθμούς η Περιφέρεια Ηπείρου προωθεί τις διαδικασίες για τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, που αποδεικνύουν τον έγκαιρο σχεδιασμό της, αλλά και την απόλυτη ετοιμότητα όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών. Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες που οφείλονται στην πολύ δουλειά που έχει προηγηθεί από το τιμ της Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνας Καλογιάννη, χάρη στην οποία έχουν ενταχθεί έργα προς χρηματοδότηση και εκτός ΕΣΠΑ, όπως στο πρόγραμμα HELENA (που αφορά φωτισμούς και ενεργειακά κτίρια)  και στο πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη" στον οποίο εντάχθηκε ο Εμπορευματικός Σταθμός Ηγουμενίτσας.
Ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε επίσης ότι στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να αξιοποιήσει και το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο όπως είπε προϋποθέτει συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, και αυτό μόνο για έργα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ή για τα οποία έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με τους αρμόδιους.
 "Σε έργα που είμαστε εμείς υπεύθυνοι, με μόχλευση κεφαλαίων και σε αμιγή ιδιωτικά έργα, κάτι μπορεί να γίνει", είπε για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται λύσεις σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τα ζωικά απόβλητα. Όσον αφορά τους οδικούς άξονες Άκτιο- Πρέβεζα- Ιόνια Οδός και Ιωάννινα- Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση προς το παρόν καθώς οι δύο οδικοί άξονες ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Καναλλάκι Πρέβεζας: Συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (11-07-2016) το πρωί στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 46χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, ο 46χρονος εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του στο Καναλλάκι Πρέβεζας και συνελήφθη διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (41,3) γραμμαρίων.
Επίσης, κατασχέθηκαν και δύο δενδρύλλια κάνναβης ύψους (1,48) και (0,86) μέτρων, τα οποία ο 46χρονος καλλιεργούσε στον κήπο του σπιτιού του.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ομοσπονδία Αδελφότητων και Ενώσεων Πωγωνίου: Παραποίηση της Πωγωνήσιας φορεσιάς και παράδοσης, το Σάββατο βράδυ της 25ης Ιουνίου στην τηλεόραση την εκπομπή «στην υγεία μας» που παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζεται η παραποίηση της Πωγωνήσιας φορεσιάς και παράδοσης Σάββατο βράδυ της 25ης Ιουνίου παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση την εκπομπή «στην υγεία μας» που παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Αξιέπαινη προσπάθεια για την προβολή των δημοτικών χορών και τραγουδιών αλλά επειδή ξέρουμε ότι είναι πολύ σχολαστικός θα πρέπει να προσέχει –αφού πρώτα μελετήσει- τι του παρουσιάζουν διάφοροι σύλλογοι.
Πρέπει να παρουσιάζει το αυθεντικό με μεγάλη σχολαστικότητα για να μπορέσει να διατηρηθεί η παράδοση και όχι ό,τι θέλει ο κάθε άσχετος.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκπομπή εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτισή μας σαν Ομοσμονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου Ιωαννίνων για την παραποίηση της πωγωνίσιας γυναικείας φορεσιάς.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Πολλοί σύλλογοι Ηπειρωτών και μη, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στα Γιάννενα στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν χορούς από
το Πωγώνι απευθύνονται σε αδαείς ή ημιμαθείς χοροδιδασκάλους που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας. Η ομπόλια, αυτός ο μοναδικός κεφαλόδεσμος στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε όλη τη Βαλκανική, είναι το στολίδι της Πωγωνίσιας, εκεί φαίνεται όλη η αρχοντιά, η δεξιοτεχνεία και η ομορφιά της φορεσιάς της. Εκτός από την παραποιημένη ομπόλια με σκρατς που δένουν σαν κράνη ή άλλες που είναι προδεμένες κατά ένα μέρος και υπάρχει δεύτερο κομμάτι που καλύπτει την προκατασκευή με χρυσά πόσια, βλέπουμε και άλλα στοιχεία παραποίησης.
Κόκκινες φούντες στα ζωνάρια ή στο σιγκούνι, τεράστιους γιακάδες στα πουκάμισα κοντούς «αλλά τούρκα» ντουλαμάδες και άλλα. Βέβαια σε αυτό συμβάλουν και οι λαογραφικοί σύλλογοι που ράβουν, ενοικιάζουν και εμπορεύονται παραδοσιακές φορεσιές προωθώντας τες σαν αυθεντικές.
Επίσης παρουσιάζονται και χοροί που χορεύονται στο Πωγώνι, αλλά δυστυχώς με τρόπο που χορεύονται σε άλλα μέρη
της Ηπείρου. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που μιλούν για την πωγωνίσια φορεσιά ή τους χορούς και τα τραγούδια μας.
Το Λύκειο Ελληνίδων έχει εκδόσει ημερολόγιο που αναφέρεται ειδικά στην πωγωνίσια ομπόλια.
Ας συμβουλευτούν λοιπόν τη βιβλιογραφία.
Η Ομοσπονδία και οι Αδελφότητες των χωριών του Πωγωνίου θα είναι δίπλα σε όποιον σύλλογο θελήσει να παρουσιάσει Πωγώνι συμβουλεύοντας για τους χορούς και τις φορεσιές αλλά θα καταγγέλει στο εξής άμεσα όποια παραποίηση γίνεται σε βάρος της πωγωνίσιας παράδοσης.

Γραφείο Τύπου Ομοσπονδίας

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου: Με την έκδοση της άδειας θήρας, δώρο ένα γιλέκο



Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου πληροφορεί τους φίλους κυνηγούς ότι με την έκδοση της άδειας θήρας για την νέα σεζόν θα παίρνουν δώρο ένα γιλέκο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί παντελώς την εκτός σχεδίου δόμηση

Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.
Έως σήμερα, με βάση τις παραγράφους 11 α και β του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.
Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. 

Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Από την Τρίτη 12 Ιουλίου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για πρόσληψη σε θέσεις αναπληρωτών στα σχολεία.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα.
Στη σχετική εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε διάταξη με την οποία καλεί συγκεκριμένες ειδικότητες να επιλέξουν «και από τις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης» (δηλαδή από δημοτικά, γυμνάσια ή λύκεια).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σε διάστημα επτά ημερών και συγκεκριμένα από την Τρίτη 12 Ιουλίου έως και τις 19 Ιουλίου θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί 28 ειδικοτήτων να καταθέσουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

Λήγει την Παρασκευή 15 Ιουλίου η παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 λήγει και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα παρατείνει τη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πέρα από αυτή την καταληκτική ημερομηνία, γι' αυτό καλεί τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Εκτός των παραπάνω η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

ΙΝΠΚΑ Ηπείρου: Συμβουλές στο μαύρισμα

Πολλοί από μας ετοιμάζονται να φύγουν για ξέγνοιαστες ηλιόλουστες διακοπές. Κανείς μας όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η έκθεση στον ήλιο, ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ  εφιστά την προσοχή των πολιτών στην ανάγκη να προστατεύονται από τη βλαβερή ακτινοβολία UV-A και UV-B. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναζητούν στα αντηλιακά προϊόντα τη νέα ετικέτα με τα γράμματα UVA μέσα σε κύκλο, η οποία δηλώνει ότι το προϊόν προστατεύει και από τα δύο είδη ακτινοβολίας..-
Τώρα που  έχει αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών  όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η καλή προστασία από τον ήλιο.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;
Το αντηλιακό είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε για την προστασία σας από τον ήλιο. Άλλα μέτρα είναι:
Να αποφεύγετε την η υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες έντονης ακτινοβολίας, κατά κανόνα μεταξύ 11 πμ και 3 μμ
Όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, φροντίστε να είστε καλυμμένοι, δηλαδή να φοράτε καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου.
Να αποφεύγετε την άμεση έκθεση των μωρών και των μικρών παιδιών στον ήλιο
Βάζετε αντηλιακό σε επαρκή ποσότητα. Η σωστή χρήση του αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική με τη σωστή επιλογή του προϊόντος. Για να έχετε τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται στο προϊόν σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε ποσότητα 2mg/cm², που σημαίνει 36 γραμμάρια (6 γεμάτες μικρές κουταλιές) αντηλιακού για το σώμα ενός ενήλικα. Συνήθως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τη μισή από αυτή την ποσότητα. Η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά το κολύμπι για να διατηρηθεί η προστασία.
Ισχυρισμοί, για πλήρη προστασία ενηλίκων, μωρών και μικρών παιδιών, δε λένε την αλήθεια. Αντίθετα, όλα τα αντηλιακά πρέπει να φέρουν προειδοποιητική σήμανση ότι δεν παρέχουν 100% προστασία.
Αυτά είναι τα εικονογράμματα που χρησιμοποιούνται  για την επεξήγηση αυτών και άλλων οδηγιών σχετικά με την έκθεση στον ήλιο.
Χρησιμοποιείτε αντηλιακά για την προστασία σας από την ακτινοβολία UVB και UVA
Περισσότερες πληροφορίες ΙΝΣΤΙΤΓΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ  ΗΠΕΙΡΟΥ, τηλ.2651065178,

Περιφέρεια Ηπείρου: Εγκρίθηκε το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε  το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου, το οποίο εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος  και Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη (έχει ήδη σταλεί η εισήγηση).  
Στην τοποθέτησή του, ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συζητήθηκαν, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά που έγινε από την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση του Σχεδιασμού:   Εδώ - είπε μεταξύ άλλων- δούλεψε πολύς κόσμος για να είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Κάναμε μια διαδικασία ανοιχτή, διεθνή για το διαγωνισμό για το εργοστάσιο. 
Είναι ηθική υποχρέωσή μας να κινηθούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Και το κάναμε με δημόσιο διαγωνισμό με βάση το συμφέρον του τόπου.  
Η Περιφέρεια Ηπείρου και στο θέμα των σκουπιδιών, με τη συνεργασία όλων, είναι πρωτοπόρα. Αφού τα καταφέραμε με τους ΧΑΔΑ και τις χωματερές να μην πέσει ούτε ένα πρόστιμο στην Ήπειρο, θα τα  καταφέρουμε και στα νέα δεδομένα.     


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr