Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Απαντήσεις για την ΕΟΖ θα δώσει το 2013

Η πλευρά του «ναι» βάζει όρους, αντιδράσεις έχουν ήδη καταγραφεί, οι ανάγκες για απασχόληση και ανάπτυξη σε όλη την Ήπειρο είναι πιεστικές 
 Τα ερωτήματα αναμένεται να απαντήσει η μελέτη που αποφασίστηκε για το Πωγώνι
 Οι νέες εποχές, φέρνουν και νέα διλήμματα, κι αν μιλάμε για εποχές μνημονίου, τα διλήμματα είναι πρωτόγνωρα σκληρά και επιτακτικά.
 Τέτοια περίπτωση αποτελεί η Ειδική Οικονομική Ζώνη Πωγωνίου.
Όπως είναι γνωστό, ο Δεκέμβρης έκλεισε με ένα βήμα μπροστά στη θεσμική διερεύνηση του θέματος, με το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, να αποφασίζει στις 27 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΠΕΔ Ηπείρου, για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης που θα καταλήγει στο πώς, πού και γιατί, μίας ΕΟΖ στην Ήπειρο.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ήπειρος, μετά την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για τις ΕΟΖ, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και στην Πελοπόννησο.
Στην περίπτωση του Δήμου Πωγωνίου, έχει προϋπάρξει προμελέτη, ενώ οι συζητήσεις κρατάνε ήδη ένα χρόνο περίπου.
Τον Μάρτιο του 2012 είχε γίνει επίσημη συνάντηση στην οποία μετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο, κι άλλοι παράγοντες και συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή Πωγωνίου.
«Η Περιφέρεια μετέφερε στο Γ.Γ. την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του Δήμου για την δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», είχε δηλώσει τότε ο Περιφερειάρχης.
Με όρους
Δημόσιες δηλώσεις έκτοτε έκανε σε πολλές περιπτώσεις και ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης, ενώ τοποθετήθηκε θετικά υπέρ των ζωνών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων που συζήτησε το θέμα τον Δεκέμβριο.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί πάντως είναι ότι όλες οι πλευρές που συζητάνε το θέμα, θέτουν τους όρους τους για τη δημιουργία της ΕΟΖ. Όροι που θα έλεγε κανείς ότι έρχονται εύλογα μέσα από τις ανάγκες του τόπου.
Η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου από την πλευρά της έχει τονίσει με πολλές αφορμές ότι δεν διαπραγματεύεται ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ζητάει μεταξύ άλλων εργασία για τους κατοίκους της περιοχής.
Από τη μεριά του το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει θέσει μεταξύ άλλων την ανάγκη να λειτουργήσουν στη ζώνη, παραγωγικές επιχειρήσεις και όχι υπηρεσιών ή μεταπρατικού εμπορίου.
Όλοι αυτοί οι όροι αλλά και άλλοι, ακόμα περισσότεροι που θέτουν άλλοι φορείς (δημοσιεύσαμε πρόσφατα επίσης και τους 11 όρους που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου Πωγωνίου), πατάνε πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις και στοχεύουν κυρίως στο να τονίσουν τον αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει να έχει κάθε πρωτοβουλία όπως η θέσπιση οικονομικών ζωνών.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι πώς οι διαφορετικές πλευρές που μετέχουν στο διάλογο θα καθίσουν και σε ένα τραπέζι για να αποφασίσουν από κοινού πλέον ποια είναι και τα όρια για τη δημιουργία μίας ΕΟΖ.
Γιατί, αυτό που έχει ανάγκη το Πωγώνι, είναι όντως η οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, υποδομές. Από αυτές πάσχει το σύνολο θα λέγαμε της μεθοριακής περιοχής, αν όχι όλη η Ήπειρος. Η ανεργία και η αδυναμία να κρατήσεις τους νέους στον τόπο τους, αποτελεί πονοκέφαλο σήμερα για τους δήμους της Ηπείρου κι από εκεί πηγάζει και το ενδιαφέρον για τις ΕΟΖ.
Θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι όμως; Αυτό είναι ένα δεύτερο ερώτημα. Γιατί η εμπειρία των ΕΟΖ στην Ασία κυρίως- με τις οποίες κανείς δεν συμφωνεί σήμερα στην Ήπειρο- δείχνει ότι στην πράξη δεν υπάρχουν όροι λειτουργίας προς αυτές τις κατευθύνσεις που θέτουν οι τοπικοί φορείς.
Και πάνω σε αυτές τις εμπειρίες άλλων χωρών εκτός Ευρώπης, είναι που τοποθετούνται αρνητικά, από την άλλη μεριά, ένα σύνολο από φορείς, όπως η Πανηπειρωτική, κόμματα, με το σύνολο της αριστεράς να λέει «όχι» και κάτοικοι της περιοχής.
Για να φανεί ποια θα είναι η κατεύθυνση στην Ελλάδα θα πρέπει προφανώς το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις επίσημες προθέσεις της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει ότι δεν μένει αδιάφορη.
«Ειδικές οικονομικές ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε τον Δεκέμβριο σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Α. Τσουκαλά, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ αντίστοιχη ήταν η απάντησή του και σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή τον Οκτώβριο του 2011.
Μία εναλλακτική πρόταση που έχει δημοσιοποιηθεί είναι και η δημιουργία στην Ήπειρο, περισσότερων της μίας ΕΟΖ, με τη μορφή «θεματικών» ζωνών σε διάφορα σημεία (μία στο Πωγώνι, μία στην Ηγουμενίτσα κλπ). Προφανώς, η μελέτη που θα ξεκινήσει θα δείξει και τα όρια μίας τέτοιας πρότασης.
Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η οργανωμένη Πολιτεία, έχασε την ευκαιρία πολλές φορές να δώσει ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θυμίζουμε την αδυναμία που υπήρξε στο παρελθόν να προχωρήσουν τα Βιοτεχνικά Πάρκα στο νομό Ιωαννίνων που θα έδιναν τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές.
Το 2013 θα δείξει αν η απάντηση στις χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Ήπειρο, θα είναι οι ΕΟΖ.
ΠΗΓΗ: www.proinanea.gr

Ανταλλαγή Νέων : Αντιμετώπισε τους άλλους όπως θέλεις να σε αντιμετωπίζουν

Αντιμετώπισε τους άλλους όπως θέλεις να σε αντιμετωπίζουν
Η Ανταλλαγή Νέων με τίτλο: Αντιμετώπισε τους άλλους όπως θέλεις να σε αντιμετωπίζουν υλοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου στο Δήμο Πωγωνίου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση και συμμετείχαν  29 νέοι από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της Ανταλλαγής όλοι οι συμμετέχοντες μείνανε μαζί με σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν σε κοινές δραστηριότητες. Όλες οι Δραστηριότητες βασίστηκαν σε μεθόδους μη τυπικής μάθησης, υπήρξαν πολλές ασκήσεις, ομαδική εργασία, παρουσιάσεις, τονωτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων, θεατρικά παιχνίδια, ασκήσεις προσομοίωσης και πολλά ακόμα. Όλες οι δραστηριότητες είχαν σχεδιαστεί με σκοπό οι συμμετέχοντες να μάθουν για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια της Ανταλλαγής οι συμμετέχοντες  δημιούργησαν διαφορετικές αφίσες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου και προβλήθηκαν στη Περιφέρεια Ηπείρου.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.youthcenterofepirus.org
 «Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»

Παράταση για την πράξη "Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στην Πίνδο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρόσκλησης Επιλογής Ωφελουμένων
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ορεινή Συμπολιτεία Πίνδου», παρατείνει έως 31/1/2013 την προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ωφελουμένων για την Πράξη «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στην Πίνδο»  της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»  που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ορεινή Συμπολιτεία Πίνδου» συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: BIC ΗΠΕΙΡΟΥ (Συντονιστής εταίρος), ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΡ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΚΟΙΝ ΕΠΙΧ Δ. ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΓΕΩΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, ΚΕΚ 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, ΚΕΚ ΕΥΡΩΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.
Στόχος της προτεινόμενης πράξης είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και κινητοποίησης των τοπικών φορέων με στόχο την βελτίωση-αύξηση της απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Μέσω της προώθησης στην απασχόληση ανέργων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα,
άτομα με αναπηρία,
αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
αποφυλακισθέντες,
πρώην χρήστες ουσιών και
άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/ απειλούμενα από φτώχεια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης πράξης θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ωφελούμενοι ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, οι οποίοι θα μπορούν:
να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση , να προωθηθούν για ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα και να προσληφθούν από επιχειρήσεις.
Περιοχή Παρέμβασης: Περιφέρεια Ηπείρου- Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων
Δήμοι: Β. Τζουμέρκων, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου.
Οι ενδιαφερόμενοι/ ες για πρόσθετη ενημέρωση και αναζήτηση των εντύπων των αιτήσεων και των σχετικών εντύπων εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της Αναπτυξιακής Σύμπραξης έως 31/12/2012, στο BIC ΗΠΕΙΡΟΥ κα Κωνσταντίνα Οικονόμου , από Δευτέρα – Παρασκευή, Ώρες 09:00-14:00, Διεύθυνση: Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων), τηλ:26510-44447, φαξ: 26510-44457, email: bicepirus@ioa.forthnet.gr

Eurostat: Η ανεργία έφτασε το 26% τον Σεπτέμβριο, με συνεχείς ανοδικές τάσεις

Η ανεργία τραβά την ανηφόρα...
Στο 26% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 0,7% σε σχέση με τον Αύγουστο και αύξηση 7,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.
Στο 57,6% η ανεργία των νέων!
Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ισπανία η οποία προηγείται με 26,6% (στοιχεία Νοεμβρίου), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία με 4,5%, το Λουξεμβούργο με 5,1% και η Γερμανία με 5,4%. Τον Νοέμβριο του 2012 η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 11,8% και στην ΕΕ το 10,7%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ των νέων με 57,6% (στοιχεία Σεπτεμβρίου), ενώ στους άνδρες η ανεργία ανήλθε στο 22,9% και στις γυναίκες στο 30,1%.

ΟΓΑ: Αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης από 1η Φεβρουαρίου για 12.792 συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν

12.792 συνταξιούχοι που δεν εμφανίστηκαν, δε θα πάρουν σύνταξη τον Φεβρουάριο.
Η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους δεν απογράφηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Δηλαδή σε 12.792, όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων.
Ο Οργανισμός θα προχωρήσει στον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών και, όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, θα αναζητηθούν οι συντάξεις που έχουν καταβληθεί από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις, αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.
Γι’ αυτό η διοίκηση του ΟΓΑ κάλεσε όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων τα οποία δεν δικαιούνταν, να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στην κεντρική υπηρεσία ή σε υποκαταστήματα το Οργανισμού για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
Ακόμη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.
Δίνεται πάντως και μια δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι 15 Ιανουαρίου, όσοι το  ξέχασαν να απογραφούν, μπορούν να εμφανιστούν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ και μόνο, αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.
Ο ΟΓΑ ενημερώνει, επίσης, ότι από 1.1.2013 για τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, νέων και παλαιών δικαιούχων, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012, που προβλέπουν τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα διενεργηθεί επανέλεγχος από τον ΟΓΑ με βάση τις νέες διατάξεις.

Έκθεση για τη σημασία του νερού θα γράψουν οι μαθητές. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού εκθέσεων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης

«Γράψτε μία επιστολή στην οποία θα εξηγείτε γιατί το νερό είναι πολύτιμο». Αυτό είναι το θέμα που επελέγη για το 2013, από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Π.Τ.Ε.) και απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων της χώρας μέχρι ηλικίας 15 ετών, για να γράψουν σχετική έκθεση.
 Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, ο θεσμός αυτών των εκθέσεων έχει μεγάλη και ξεχωριστή σημασία. Πέρσι, η Ελληνική Συμμετοχή είχε κερδίσει, για πρώτη φορά, το Παγκόσμιο Χρυσό Μετάλλιο με την έκθεση του μαθητή του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριου Χατζηδήμου.
 Ο Μάριος, με την επιστολή που απηύθυνε στον αγαπημένο του αθλητή Ρότζερ Φέντερερ, κέρδισε τις εντυπώσεις των αξιολογητών και ταξίδεψε μαζί με τη μητέρα του μέχρι τη Ντόχα του Κατάρ, όπου βραβεύτηκε, σε ειδική τελετή που έγινε κατά τη διάρκεια του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.
Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στις ειδικές οργανώσεις του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969, Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους και νέες.
Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να αναπτύξει την ικανότητα των νέων να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσουν την οξύνοιά τους και να συμβάλουν στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων φιλίας που είναι μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.
Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα συμπίπτει με τη διεθνή δεκαετία δράσης «Νερό για τη Ζωή» (2005-2015) και καλεί τους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία του νερού για την ανθρώπινη υγεία και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου αλλά και να προβληματιστούν με το γεγονός ότι 11% του πληθυσμού της γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές πόσιμου νερού.
Επιπλέον, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της συμμετοχής σε αυτόν το διεθνή διαγωνισμό, η νέα γενιά συνειδητοποιεί το σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις σύγχρονες κοινωνίες, μαθαίνει να εκτιμά την τέχνη της γραφής και να αναπτύσσει την ικανότητα να συντάσσει επιστολικές εκθέσεις.
Οι τρεις πρώτοι νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με ασημένιο ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, με σφραγίδα του Διεθνούς Γραφείου της Π.Τ.Ε.

Ιδιωτικοποιείται άμεσα η Μεταλλουργική Ηπείρου

Απάντηση του Υπ. Άμυνας στην βουλευτή Α. Ασημακοπούλου
Το δρόμο της αποκρατικοποίησης παίρνουν Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, Λιμάνι Ηγουμενίτσας και Εγνατία Οδός
 Το δρόμο της αποκρατικοποίησης θα πάρει πολύ σύντομα και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Αυτό προκύπτει μέσα από απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου.
Έτσι, μετά το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και βέβαια την Εγνατία Οδό, η Μεταλλουργική, που για χρόνια δραστηριοποιείται στην κατασκευή νομισμάτων και βρίσκεται στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, θα βγει στο … σφυρί.
 Η απάντηση…
Όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου «έχει ήδη αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση του ομίλου των ΕΑΣ ΑΒΕΕ (σ.σ. στον οποίο ανήκει η Μεταλλουργική). Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα συντονιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών».
Να σημειωθεί, ότι η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου είναι σήμερα η μοναδική στην Ελλάδα που κατασκευάζει νομίσματα, όχι μόνο ευρώ, αλλά και διάφορα άλλα, ενώ τα προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν στο παρελθόν έχουν φθάσει μέχρι και τη Βουλή, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις Ηπειρωτών και όχι μόνο βουλευτών.
Απαίτηση της Ηπειρωτικής κοινωνίας είναι η Μεταλλουργική να παραμείνει στην περιοχή, όπως φαίνεται όμως μετά και την απάντηση του Υπουργού Άμυνας, σύντομα αναμένεται να έχει νέο αφεντικό.
 Σε κρίσιμο στάδιο…
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το επόμενο τρίμηνο, καθώς έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας και θα κρίνουν το επίπεδο αξιολόγησής της από την Τρόικα.
Στο… κάδρο μπαίνει βεβαίως και η Ήπειρος, η οποία προσδοκά σε καλύτερες ημέρες από τις αποκρατικοποιήσεις, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη. Στη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις που ενδιαφέρουν την Ήπειρο είναι το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερα για το πρώτο, εκφράζεται η άποψη, ότι εάν τελικά προχωρήσει χωρίς εμπόδια το σχέδιο, η ανάπτυξή του θα είναι ραγδαία, ενώ πολλοί συνδέουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με τις συζητήσεις για την κατασκευή εμπορευματικού σταθμού στην Ηγουμενίτσα, που θα καταστήσει τη Θεσπρωτία, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε ό, τι αφορά το αεροδρόμιο Ιωαννίνων άπαντες τονίζουν, ότι η ιδιωτικοποίησή του θα εντείνει το ρυθμό των εργασιών αναβάθμισής του και έτσι, τα Γιάννινα ίσως μπορέσουν να δουν και πτήσεις «τσάρτερ», με ό, τι αυτό σημαίνει για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Ηπείρου.
Στην Εγνατία…
Τέλος, η Εγνατία Οδός αναμένεται, επίσης, να ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2013. Ο πιο σύγχρονος οδικός άξονας της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο προσδοκά σε έσοδα, τόσο από την πώληση, όσο και από την γενικότερη ανάπτυξη του οδικού άξονα.
Παρά το γεγονός, ότι τα έσοδα από τα διόδια είναι μειωμένα ακόμη και ως 40%, η Κυβέρνηση ελπίζει στο νεοαναδειόμενο τουριστικό «κύμα» από τα Βαλκάνια, το οποίο «έσωσε» το καλοκαίρι που πέρασε τον οδικό άξονα.

Πόσο υπεύθυνη είναι η θέση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και της Δημοτικής Αρχής για την αιθαλομίχλη της πόλης των Ιωαννίνων;

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Είναι παροιμιώδης η αποτυχία της Ελληνικής Πολιτείας να προστατεύει την ποιότητα περιβάλλοντος των ελληνικών πόλεων και κατ’ επέκταση τα προβλήματα δημόσιας υγείας, που αντανακλούν αυτό το έλλειμμα. Η διαπίστωσή μας ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το περιβάλλον γίνεται 2 φορές φτωχότερο, αποδείχθηκε με την εμφάνιση της αιθαλομίχλης που προκάλεσαν τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Η εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη καύση βιομάζας, ξυλείας και πέλετ, και των συνθετικών προϊόντων εμποτισμένων με χημικές ουσίες, μετέτρεψε τα μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων και των Ιωαννίνων σε θαλάμους αερίων ρύπων…Κατά τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γιάννη Ζιώμα «…οι μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν δείχνουν τις υψηλές συγκεντρώσεις, παρ’ ότι η κάπνα διαχέεται σε μεγάλο βαθμό και σε ύψος μόλις 100 μέτρων από το έδαφος, το οποίο συνιστά ανησυχητικό παράγοντα…» Οι περιοχές που καλύπτονται από κάπνα (αιθαλομίχλη) είναι επικίνδυνα μικροσωματίδια διαφόρων διαμετρημάτων (ΡΜ10, ΡΜ2,5, ΡΜ1) που είναι εισπνεύσιμα και «ενοχοποιούνται» για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.

Το Μουσικό παραδοσιακό μουσικό ταξίδι χαράς και διασκέδασης ''Διαδρομές στα μονοπάτια της μουσικής μας παράδοσης - ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του τόπου μας'' αρχίζει από αυτή την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2012, στο μουσικό στέκι ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ'', Πατησίων 208

Διαδρομές στη μουσική μας παράδοση, στο ζοφερό σκηνικό που πλαισιώνει τον τόπο μας, με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, η λαϊκή μας παράδοση αποτελεί, σίγουρα, το πιο ασφαλές μας έρεισμα.
Για το λόγο αυτό θελήσαμε να διοργανώσουμε "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ" κάθε Πέμπτη στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ θα φιλοξενούνται διαφορετικοί , κάθε φορά καλλιτέχνες, πλαισιωμένοι από τους :
 Θοδωρή Τασούλα - κλαρίνο,
Γιώργο Μαρινάκη - βιολί,
Κώστα Μήτσιο - λαούτο,
Aνδρέα Παπά - κρουστά,
Σταυρούλα Δαλιάνη - τραγούδι,
καλύπτοντας και ένα ξεχωριστό κύκλο ακουσμάτων από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα του τόπου μας.
 Σας περιμένουμε σε αυτό το μουσικό ταξίδι χαράς και διασκέδασης.
Η ΠΡΩΤΗ ΒΡΑΔΙΑ "ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" ΣΤΟ 2013
Αυτή την Πέμπτη 10-01-2013 αφιέρωμα στα Χορευτικά Συγκροτήματα  με guest τον ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΣΗ.
 ΕΝΑΡΞΗ 22:00 μ.μ.
ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 2108676155 - 2108674001 - 6972023413

''Η Πίτα του Ηπειρώτη'': Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, ώρα 10:00 το πρωί

Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν.
Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.
Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης & της νεολαίας.
 Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 450 και πλέον ενεργές οργανώσεις που εκπροσωπούν 700.000 και πλέον Ηπειρώτες, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και 1.000.000 πανελλαδικά και εκτός Ηπείρου, διοργανώνει την ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2013».
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, της Ηπειρώτικης παράδοσης και πολιτισμού, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη, στους διαχρονικούς αγώνες των Ηπειρωτών και το επίκαιρο περιεχόμενό τους.
Με τη συμμετοχή εβδομήντα  και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα με δύο χιλιάδες και πλέον χορευτές, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και πολυφωνικών και χορωδιακών σχημάτων,  η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί μια τρίωρη γιορτή που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
Ξεχωριστή η συμμετοχή στην εκδήλωση, σε μία από τις ενότητες της, Ποντιακών Συλλόγων από την Ήπειρο, αλλά και την Αττική, που θα πλημμυρίσει το Σ.Ε.Φ. με ποντιακούς χορούς και τραγούδια, αναδεικνύοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν τον Πόντο με την Ήπειρο.
Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση, προβολή οπτικοακουτικών υλικών ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης.
«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς.
Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία.
Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας.
Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όλοι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, ώρα 10.00' πρωινή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Είσοδος δωρεάν.

Λήγει σήμερα Τρίτη, η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας

Λήγει σήμερα Τρίτη, η προθεσμία του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, είτε να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους.
Μετά την Τρίτη λήγει και η παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και πλέον οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την καταβολή προστίμων
'Όσοι δεν πληρώσουν θα πρέπει να καταβάλουν το διπλάσιο από το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους.
Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.
Η απόδειξη πληρωμής θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας -ο οδηγός θα πρέπει να το έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητο- και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2012, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας, προβαίνοντας παράλληλα σε στατιστική σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα περσινά αριθμητικά δεδομένα.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 18 το 2011). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 · 3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 8 το 2011)
 · 3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 3 το 2011)
 · 3 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 7 το 2011)
 Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 23 παθόντες (έναντι 38 το 2011).
Ειδικότερα καταγράφηκαν :
 3 νεκροί (έναντι 9 το 2011)
6 σοβαρά τραυματίες (έναντι 7 το 2011)
14 ελαφρά τραυματίες (έναντι 22 το 2011)