Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: 78 νέα κρούσματα και 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα και 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 821 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Συνολικά 134 νοσηλεύονται, οι 53 από τους ασθενείς που νοσηλεύονται βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Στους 45 έφτασαν οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 24 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.631) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(575) στην Αττική,
(163) στα Ιόνια Νησιά,
(146) στην Κρήτη,
(117) στη Δυτική Ελλάδα,
(107) στην Πελοπόννησο,
  (95) στο Νότιο Αιγαίο,
  (94) στη Στερεά Ελλάδα,
  (85) στη Θεσσαλία,
  (77) στη Θεσσαλονίκη,
  (49) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (45) στην Ήπειρο,
  (43) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (23) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (12) στη Δυτική Μακεδονία,
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (1.795) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (9) άτομα, ως ακολούθως:
(4) στην Αττική,
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(2) στα Ιόνια Νησιά και
(1) στην Πελοπόννησο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (258) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (267) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου (Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020)


Η εικόνα ως προς  κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
α δύο (2) περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται  στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, σε σταθερή κατάσταση.
Το νεαρό άτομο, που ήταν θετικό και νοσηλεύονταν τις προηγούμενες ημέρες στη Μονάδα Λοιμωδών, παίρνει σήμερα εξιτήριο.
Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Ένα δείγμα το οποίο στάλθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν αρνητικό.
Αναμένονται αποτελέσματα από τέσσερα (4) δείγματα επί του συνόλου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες .
Όλα τα υπόλοιπα έχουν βρεθεί αρνητικά.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Οι επτά ιατροί που βρέθηκαν αρνητικοί βρίσκονται από σήμερα στην εργασία τους.
Όλες οι υπόλοιπες επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.
Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Το ένα (1) επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου συνεχίζει να τίθεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα δείγματος που εστάλη προς διερεύνηση.
Λήφθηκε άλλο ένα (1) δείγμα από ασθενή, ο οποίος τέθηκε σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένεται το αποτέλεσμα.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
 Επιπλέον στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι επτά (27) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους βρίσκεται  σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία.
Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσίευση θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (11-02-2020)


Πίνακας θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (11-02-2020) του Δήμου Πωγωνίου.

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για τη Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου


Σήμερα, μένοντας στο σπίτι, περνάνε από τη μνήμη μας οι μορφές εκείνων που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, που θυσίασαν τη ζωή τους και διέθεσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Θυμόμαστε και τιμούμε τους Εθνικούς - Ηπειρώτες Ευεργέτες που συνέδραμαν τον αγώνα και στήριξαν το Έθνος στη διάρκεια της μακρόχρονης υποδούλωσης στους Οθωμανούς και εκείνους που συμμετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα, ακόμη και μέσω της Φιλικής Εταιρείας. 
Τους τιμούμε και σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να τους μιμηθούμε σε έναν διαφορετικό αγώνα: Στον αγώνα της ζωής κατά ενός εχθρού που είναι αόρατος, που δεν γνωρίζει σύνορα και ηλικίες, πλούσιους και φτωχούς, επιχειρηματίες και βιοπαλαιστές.
Στη θέση των ηρώων του ΄21, βρίσκονται σήμερα οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα φαρμακεία, στην καθαριότητα, στις μεταφορές, στα σώματα ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τους σεβόμαστε, τους τιμούμε, τους ευχαριστούμε.
Την περίοδο που διανύουμε πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και από τον σημερινό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: «Ευαγγελίζου γη χαρά μεγάλη..», είναι το χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης που δεν πρέπει να μας εγκαταλείπουν.
Με τη βοήθεια της Παναγίας, οι δυσκολίες που περνάμε όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν ημερομηνία λήξης. Και τότε θα πρέπει να ανασυνταχθούμε. Να πιάσουμε το νήμα, από εκεί που το αφήσαμε. Να καλύψουμε τα κενά που ήδη έχουν δημιουργηθεί και ενδεχομένως να μεγαλώσουν και άλλο στη συνέχεια.
Ήδη στην περιοχή μας προστέθηκε ένα πρόβλημα: Ο καταστροφικός σεισμός στην περιοχή των Δήμων Πάργας και Σουλίου. Σήμερα μάλιστα οι δύο αυτές περιοχές, έρχονται να μας θυμίσουν και τη γενναιότητα και τη θυσία των προγόνων τους κατά των Τουρκοαλβανών στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στην Ήπειρο χύθηκε πολύ αίμα και τότε, αλλά και αργότερα στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές τις θυσίες οφείλουμε να έχουμε υπόψη και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που επίκεινται μετά τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών ώστε η Αλβανία να γίνει μέλος της Ε.Ε.. Ως Ηπειρωτών η θέση μας είναι σαφής: Είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας, το αποδεικνύουμε καθημερινά, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία αν δεν θέσει τέλος στην υποκίνηση του δήθεν «τσάμικου ζητήματος». Πέραν αυτού οφείλει να σεβαστεί χωρίς εκπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιουσίες της Εθνικής μας Μειονότητας, που είναι δισυπόστατη Ελληνόφωνη και Βλαχόφωνη.
Έλληνες ομογενείς υπάρχουν όμως και στη Βόρεια Μακεδονία. Ανάμεσά τους υπήρξαν και προσωπικότητες που συνέβαλαν στα δύσκολα χρόνια στη στήριξη του απανταχού Ελληνισμού.
Η σκέψη μας είναι στραμμένη και σε αυτούς και στην προστασία που πρέπει να έχουν στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε..
Με τις σκέψεις αυτές θέλω να ευχηθώ σε όλους δύναμη και αντοχή ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τη σημερινή περιπέτεια και η πατρίδα μας, υπό τη σκέπη και της Παναγίας, να ξαναμπεί και πάλι στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Χρόνια Πολλά και για να τα έχουμε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Σεισμική δόνηση 4,0 R, 14 χλμ Ανατολικά-Βορειοανατολικά της Πάργας


Νέα σεισμική δόνηση έντασης 4,0 R σημειώθηκε στις 11:49το πρωί της Τετάρτης  25 Μαρτίου, με επίκεντρο 14  χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Μήνυμα αισιοδοξίας από την Τ.Κ. Δελβινακίου


Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας στα πλαίσια  της διπλής γιορτής του Ελληνισμού-Ευαγγελισμός  της Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου- ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου από τα μεγάφωνα του Δημαρχιακού Καταστήματος Δελβινακίου ο Εθνικός Ύμνος  και  επετειακά εμβατήρια.
Με κοινή τους δήλωση ευχήθηκαν χρόνια πολλά σε όλους τους Πωγωνισίους, ενωμένοι και υγιείς να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκεται φέτος η χώρα μας.

Μήνυμα της Μαρίας Κεφάλα για την 25η Μαρτίου


Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μου,      
 Η 25η Μαρτίου, η ημέρα που ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συναντά την εθνική παλιγγενεσία, φέτος θα γιορταστεί, στις ψυχές μας, υπό πρωτόγνωρες καταστάσεις.
 Η διπλή αυτή μεγάλη εθνική γιορτή βρίσκει την πατρίδα μας, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης, σκληρής, ιστορικής μάχης με έναν αόρατο εχθρό που απειλεί τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
 Ο φετινός εορτασμός βρίσκει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να υψώνουν το εθνικό ανάστημά μας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, έχοντας ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία μας και το εθνικό καθήκον και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Ο φετινός εορτασμός μας βρίσκει, ωστόσο, πιο ενωμένους και πιο αποφασισμένους από ποτέ.
 Με τη δύναμη του "εμείς" και πυξίδα την πίστη μας, να προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας,  ώστε του χρόνου τέτοια μέρα όλοι μας να γιορτάσουμε όπως αξίζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλες τις Ελληνίδες  και όλους τους Έλληνες,
 Χρόνια Πολλά.

Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τα 800 ευρώ


Άνοιξε το βράδυ της Τρίτης σε πλήρη λειτουργία η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 (είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση).
Στην πλατφόρμα, οι εργοδότες, που είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους είτε πλήττονται, δηλώνουν τα στοιχεία των εργαζομένων τους, προκειμένου να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.
Μέσω πλατφόρμας της Εργάνης θα «υλοποιηθεί» και η μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης.
Οι εργοδότες θα εισέλθουν στην Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσίευση θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (28-01-2020)

Πίνακας θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (28-01-2020) του Δήμου Πωγωνίου.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσίευση θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (26-01-2020)


Πίνακας θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (26-01-2020) του Δήμου Πωγωνίου.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσίευση θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (14-01-2020)

Πίνακας θεμάτων τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (14-01-2020) του Δήμου Πωγωνίου.

Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και COVID-19


Τι χρειάζεται να γνωρίζουν και πως να προσέχουν

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) Ωστόσο όλα τα άτομα με διαβήτη δεν κινδυνεύουν το ίδιο και η καλή ρύθμιση του διαβήτη τους φαίνεται ότι είναι καθοριστικός παράγοντας όπως αναφέρει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής METROPOLITAN GENERAL.
Γιατί υπάρχει η  φήμη ότι τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι περισσότερες οδηγίες υγείας σχετικά με τον COVID-19 αναφέρουν τον διαβήτη ως μία από τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, πιθανώς επειδή τα πρώιμα δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα όπου η ασθένεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά, έδειξαν αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς με COVID-19 που επίσης είχαν διαβήτη.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, οι Zunyou Wu, MD και Jennifer M. McGoogan, PhD, συνόψισαν τα ευρήματα από μια έκθεση του Φεβρουαρίου για 44.672 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (ΣΠΘ) στο συγκεκριμένο στάδιο ήταν 2,3% (1.023 θάνατοι από τις 44.672 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις). 
Τα δεδομένα έδειξαν ότι το ΣΠΘ ήταν αυξημένο στους ασθενείς με προϋπάρχουσες νόσους, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις (ΣΠΘ, 10,5%), διαβήτη (7,3%), χρόνια αναπνευστική νόσο (6,3%), υπέρταση καρκίνο (5,6%).