Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα ανακοίνωσε την απόκτηση του Ουκρανού επιθετικού χαφ Vladyslav Naumets


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον Ουκρανό επιθετικό χαφ Vladyslav Naumets.
O Naumets είναι 19 χρονών, συγκεκριμένα 7 Μαρτίου 1999, έχει αγωνιστεί στην ομάδα νέων της Dynamo Kiev και παράλληλα είναι διεθνής με τις ομάδες K17, K18 και K19 της Ουκρανίας. Στην ομάδα μας υπέγραψε συμβόλαιο για 3 χρόνια και θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 99.
Ο ποδοσφαιριστής θα ενσωματωθεί κατευθείαν στις προπονήσεις της ομάδας μας από σήμερα.

Ενημερωτικά φυλλάδια διένειμαν σήμερα το πρωί αστυνομικοί σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων στην Ήπειρο, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου


Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά, μοίρασαν σήμερα (11-09-2018) το πρωί αστυνομικοί, σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευσή τους στα σχολικά συγκροτήματα των Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα. 

Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, καθ' όλη τη διάρκεια και της φετινής σχολικής περιόδου, θα βρίσκεται δίπλα σε γονείς και μαθητές, στους οποίους εύχεται καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά.

Τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.)

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ορίστηκε από τις 7-9-2018 ως τακτικό μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.).
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ο.Σ.Ε.Π.  ιδρύθηκε το 1993 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εδρεύει, και σε αυτή μετέχουν 76 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από την  Αλβανία,  την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη  Σερβία, την Τουρκία και την Ουκρανία.
Σκοπός της είναι η προώθηση της οικονομικής, εμπορικής, κοινωνικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών, η θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας για την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται από τους επικεφαλής κρατών και τους υπουργούς Εξωτερικών αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Η Ελλάδα έγινε μέλος του Οργανισμού το 1995 και συμμετέχει έκτοτε σε αυτόν ανελλιπώς, με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που αποτελείται από έξι τακτικά μέλη.

Στέφος Γιάννης: Η φετινή χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς


Το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκινά σήμερα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είθισται να απευθύνουμε ευχές και με αυτή την ευκαιρία και με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η φετινή χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς. Τα βιβλία είναι στα σχολεία εδώ και πολύ καιρό, ενώ οι προσλήψεις χιλιάδων εκπαιδευτικών εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν κενά σε κανένα σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας έχει προβεί μέχρι τώρα στην πρόσληψη 19480 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 
Οι αναπληρωτές αυτοί βρίσκονται ήδη στα σχολεία. Ειδικότερα έχουν προσληφθεί 8763 συνάδελφοι στην Πρωτοβάθμια, 1776 στη Δευτεροβάθμια, ενώ για ακόμη μία χρονιά έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην Ειδική Αγωγή, αφού οι προσλήψεις αναπληρωτών στις δομές ειδικής αγωγής είναι 8941. Παράλληλα, οι νέες δομές εκπαίδευσης που ξεκίνησαν να λειτουργούν, παρόλο που η διαδικασία βρίσκεται σε μεταβατική λειτουργία, εξασφαλίζουν ένα καλύτερο πλαίσιο για τη εκπαιδευτική λειτουργία. Τα παραπάνω εξασφαλίζουν ότι όλοι οι μαθητές θα ξεκινήσουν και φέτος τη χρονιά χωρίς προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού και οι σχολικές μονάδες θα είναι στη θέση να σχεδιάσουν την παιδαγωγική τους προσέγγιση και εφαρμογή με την παρουσία όλων των εκπαιδευτικών και με την συνεργασία των γονέων.
Η κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει ότι στηρίζει τη δημόσια παιδεία με αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά τρία συνεχόμενα έτη. Φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν, ιδιαίτερα ύστερα από 8 χρόνια μνημονίων που συντέλεσαν στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το πιο σημαντικό είναι η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων. Εγείρεται, λοιπόν, η αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα ύστερα από τόσα χρόνια συνεχών αποχωρήσεων χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα με βρουν αρωγό και υποστηρικτή σε κάθε δίκαιο αίτημά τους.
Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους με δημιουργία, φαντασία, χαρά και αλληλεγγύη.                                                                                                      

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου


Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στις εκπαιδευτικές μονάδες του Δήμου Πωγωνίου. Οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, κατά τις οποίες συνεργεία του Δήμου προετοίμαζαν τα κτίρια προκειμένου να είναι έτοιμα να τους υποδεχτούν.
Ο αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δολιανών, τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη που καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευχήθηκε καλή χρονιά γεμάτη γνώσεις και εμπειρίες. «Τα σχολεία είναι θησαυρός γνώσεων σε πολλά γνωστικά αντικείμενα. 
Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να σας προσφέρει τα εφόδια που χρειάζεστε για το μέλλον. Ο Δήμος Πωγωνίου πιστεύει στη νεολαία γιατί εσείς είστε το αύριο του τόπου. Σε αυτό το ταξίδι της γνώσης θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του.
Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκαν στους μαθητές επίσης ο Διευθυντής του Λυκείου κ.  Ντάγκας Παντελής  και η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Γιαννώρου Φεβρωνία που ευχαρίστησαν το Δήμο Πωγωνίου για τη στήριξη και την άψογη συνεργασία.

Η Ελληνική γλώσσα και το brain drain το θέμα της παρέμβασης του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε εκδήλωση του bled strategic forum στη Σλοβενία


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ BRAIN DRAIN ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ BLED STRATEGIC FORUM ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
«Έχουμε την πιο σημαντική γλώσσα σε όλο τον κόσμο. Έχουμε τη γλώσσα, που έχει αποδώσει σε λέξεις τις πιο σημαντικές αξίες, που πρέπει να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε. Ελληνικές είναι οι λέξεις Δημοκρατία, Διάλογος. Ελληνική είναι και η λέξη της ηπείρου που ζούμε, δηλαδή της Ευρώπης. Ελληνική είναι και η λέξη Διασπορά για την οποία συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να μιλήσουμε, ο καθένας με τις δικές του εμπειρίες.
Είναι αυτή η γλώσσα την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε πολυπολιτισμικές χώρες όπου η Ομογένεια, περνώντας στην 3η, 4η και 5η  γενιά, αρχίζει δυστυχώς να την ξεχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι νέες γενιές δεν έχουν το Ελληνικό DNA στο αίμα τους και δεν είναι περήφανες - με γνώση λόγου σας λέω ότι είναι - για την Πατρίδα των παππούδων και των προπαππούδων τους».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στην εκδήλωση με θέμα «Διασπορά και Brain Drain», που συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των εκδηλώσεων του ετήσιου Bled Strategic Forum, που διοργανώνεται στη Σλοβενία, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία για την Ελληνική γλώσσα στους Ομογενειακούς θύλακες, ανέφερε:
«Η Ελλάδα έχει αποσπασμένους σε όλο τον κόσμο 700 δασκάλους όλων των ειδικοτήτων, αλλά κυρίως φιλόλογους. Υπάρχουν όμως Ομογενειακές Κοινότητες, οι οποίες προσλαμβάνουν και οι ίδιες καθηγητές ή δασκάλους είτε από την Ελλάδα, είτε από εκείνα τα παιδιά της Ομογένειας που πήραν πτυχία εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας στον τόπο που ζουν.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει επιτρέψει να γίνεται εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και μέσω διαδικτύου, με ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει και Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και έδρες Ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, όπως του Κρατικού Πανεπιστημίου Simon Frazer του Βανκούβερ, όπου εκεί, με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, κάνει εξαιρετική δουλειά ο Ομογενής καθηγητής κ. Ανδρέας Γερολυμάτος.
Δεν πρέπει να παραλείψω ότι έχουμε εξαιρετικά βραβευμένα Ελληνικά σχολεία, όπως στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Χαράρε και στον Παναμά, σχολεία ενταγμένα στο Ελληνικό σύστημα Παιδείας όπως στη Γερμανία, στην Αιθιοπία, στο Λονδίνο και στο Κονγκό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σπουδαία δουλειά που κάνουν τα charter schools στις ΗΠΑ (έχω προσωπική εμπειρία από την επιτυχία τους στην Florida), αλλά και τη συνεισφορά με απογευματινά, σαββατιανά και κυριακάτικα μαθήματα, που γίνονται στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας με τη φροντίδα της Εκκλησίας».
Για το θέμα του Brain Drain o Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ανέφερε ότι:
«Από τις πρώτες μέρες των μνημονίων και της κρίσης στην Ελλάδα, έφυγαν πολλά από τα παιδιά μας, κυρίως παιδιά με λαμπρές σπουδές σε πολλούς τομείς της Επιστήμης. Γιατροί, του Πολυτεχνείου, Οικονομολόγοι, της Πληροφορικής και λοιπά».
Και ο ΥΦΥΠΕΞ πρόσθεσε:
«Τώρα που η Ελλάδα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς ανάπτυξης, που βρίσκει τις ισορροπίες της έξω από τα μνημόνια, μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια δράσης κυρίως από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε αυτά τα Ελληνόπουλα του Brain Drain να μην χάσουν την επαφή τους με την Πατρίδα. Να αξιοποιηθούν και για το καλό της Ελλάδας.
Το επιδιωκόμενο είναι να κρατήσουν επαγγελματική επαφή με τις ιδιαίτερες Πατρίδες τους, σε συνέργιες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, και με ζωηρό ενδεχόμενο έναν σημαντικό επαναπατρισμό. Ταυτόχρονα, θα ήταν πολύ θετικό εάν αυτά τα Ελληνόπουλα του Brain Drain μπόλιαζαν με τη «φρεσκάδα» τους Ομογενειακούς θύλακες στο εξωτερικό, με πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας.
Πάντως, το τεράστιο κύμα της φυγής των Ελληνόπουλων που καταγράφηκε την 1η πενταετία των μνημονίων έχει ανακοπεί, και θα φτάσουμε πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα εκείνων που έτσι και αλλιώς είχαν σχεδιάσει να φύγουν. Ξαναβάλαμε την Οικονομία της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης και ανάπτυξης, ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, όχι μόνο για να μην φύγουν άλλοι από ανάγκη, αλλά όπως προείπα, να έχουμε και επιστροφές.
Είναι ένας στόχος που θα τον επιτύχουμε».

Πραγματοποίηση ελέγχων από τις υπηρεσίες Τροχαίας στην Ήπειρο, σε σχολικά λεωφορεία κατά την 1η ημέρα της νέας σχολικής περιόδου

Καθόλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, η προστασία των μαθητών, η ασφαλής πρόσβαση και οδική μεταφορά τους από και προς τις σχολικές εγκαταστάσεις αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019, αστυνομικοί των υπηρεσιών Τροχαίας διένειμαν σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος, ενώ με στόχο τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών οδικής ασφάλειας για τους μαθητές έχουν ήδη διαβιβαστεί οδηγίες προς τις υφιστάμενες Αστυνομικές Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία.
Ήδη, κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής περιόδου από τις Υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποιήθηκαν (67) έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις που αφορούσαν σε έλλειψη πυροσβεστήρα, φαρμακείου, δελτίου τεχνικού ελέγχου και άλλες τροχονομικές παραβάσεις.
Οι ενέργειες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εμπέδωση κυκλοφοριακής αγωγής, θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από Αξιωματικούς της Τροχαίας, διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα και προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία.

Καψάλης Κωνσταντίνος: Μήνυμα με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς


"Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή πρόοδο, δύναμη και υγεία. Στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς εύχομαι να συνεχίζουν να αποτελούν στήριγμα και πρότυπο για τα παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου μας.
Η διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών είναι καθοριστική κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων. Μέσα στα σχολεία οι μαθητές αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες και ιδανικά, στοιχεία που βάζουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Δήμος Πωγωνίου είναι στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών καλύπτοντας τις ανάγκες συντήρησης των σχολικών μονάδων και βελτίωσής τους.
Σε αυτό το όμορφο ταξίδι είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας.
Καλή εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά"!
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη ανέργων από τον ΟΑΕΔ


Σύμφωνα και με πληροφορίες από τον ΟΑΕΔ, το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσουν προγράμματα που θα απευθύνονται σε πάνω από 10.000 ανέργους.
Ειδικότερα, ένα νέο πρόγραμμα που στην πραγματικότητα θα δίνει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία αναμένεται τον Οκτώβριο. Θα αφορά περίπου 5.000 ανέργους, οι οποίοι ήταν πρώην αυτοαπασχολούμενοι.
Σκοπός του εν λόγω προγράμματος δεν είναι άλλος από την ένταξη αυτών των ατόμων και πάλι στην αγορά εργασίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηματικά, δημιουργώντας επιχειρήσεις. Δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν μόνο όσοι ήταν αυτοαπασχολούμενοι και έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να έχουν μεταβιβάσει είτε την επιχείρησή τους είτε το μερίδιό τους σε συγγενικά πρόσωπα και δεν θα πρέπει να έχουν ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ορίζεται από την πρόσκληση του Οργανισμού, κατά την έκδοσή της. Παράλληλα, οι πρώην αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να μπορούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ως ωφελούμενοι, είναι απαραίτητο να έχουν εξοφλήσει πλήρως ή έστω να έχουν ρυθμίσει τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ. 
Εξυπακούεται πως για να είναι ωφελούμενοι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προτίθεται, μέσω του προγράμματος, να επιχορηγήσει τους ωφελουμένους με το ποσό έως 20.000 ευρώ, με στόχο να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη νέα τους επιχείρηση. Στο μεταξύ, ένα δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ανέργους, προχωρά ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, που αφορά περίπου 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας από 22 έως 29 ετών.

«Η Ήπειρος ταξιδεύει» στο Ηρώδειο την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού


Ταξίδι στην Ήπειρο, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Στην «Άπειρο - Ήπειρο».
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Ώρα έναρξης 20.30'.
To trailer της εκδήλωσης
Η διαχρονική διαδρομή του τόπου μέσα από την πνευματική και καλλιτεχνική του δημιουργία.Μεγάλη μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση, που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Πρώτο κουδούνι και ο καθιερωμένος αγιασμός σήμερα στα σχολεία


Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές του Δημοτικού,  Γυμνασίου και του Λυκείου, σε όλη τη χώρα…
Το Υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνει ότι όλα είναι στη θέση τους, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Η φετινή χρονιά αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480.
Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας.
Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Αύξηση αυχενικού συνδρόμου


Αύξηση του αυχενικού συνδρόμου αναμένεται τα επόμενα χρόνια καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, επτά στους δέκα εργαζόμενους με καθιστική δουλειά θα το εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Ήδη το σύνδρομο ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους με πολύωρη καθιστική δουλειά , αφού ένας στους έξι υποφέρει από πόνο στον αυχένα.
«Το αυχενικό σύνδρομο δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει»  λένε οι νευροχειρουργοί.
Τι είναι όμως το αυχενικό σύνδρομο;
«Ο γενικός όρος ‘σύνδρομο’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτωνπου εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα, των ώμων, της ράχης (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), καθώς και κάποιες φορές ινιακή κεφαλαλγία (πόνος στο πίσω μέρος της κεφαλής), ζάλη και ίλιγγος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο  401 ΓΣΝΑ  κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας και προσθέτει
«Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη πάθηση.Οι αιτίες που μπορούν να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι πολλές και ποικίλες. Η επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις όταν επιμένουν τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής. Επειδή ακριβώς τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες, είναι απαραίτητη η σωστή και ενδελεχής κλινική εξέταση . Ανάλογα με τα ευρήματα, είναι πιθανόν να ζητηθούν και συμπληρωματικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφίας, αιματολογικές εξετάσεις κ.λ.π.)».
               ΣΥΜΠΤΩΜΑΡΑ ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Τα κυριότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε πάσχοντα, είναι:
• Πόνος στην περιοχή του αυχένα,
  Κεφαλαλγίες,
  Πόνος στον ώμο, στο βραχίονα ή / και στο χέρι,
• Περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας,
• Μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα,
• Διαταραχή στη βάδιση («σπαστικό βάδισμα»),
• Μουδιάσματα στα άνω άκρα,
• Ζάλη, αστάθεια,
• Βαρύ κεφάλι,