Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κλεφτοκοτάδες «αλωνίζουν» στον Παρακάλαμο

Απανωτά είναι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κλοπής κοτών από κοτέτσια του Παρακαλαμου.
Όσο πλησίαζαν οι γιορτές όλο και πιο συχνά περιστατικά είχαμε.
Σε κοτέτσια πέριξ από τα «αλώνια» το κακό παράγινε.
Οι αλεπούδες (με δυο ποδάρια) εκμεταλλευόμενες το ότι τα κοτέτσια βρίσκονται σε απόμακρο σημείο της γειτονιάς, την απουσία του νοικοκύρη εκτός χωριού, έκαναν στην κυριολεξία πάρτι.
Λίγο η οικονομική στενότητα, λίγο που μερικοί το έχουν χούι, είναι και το έθιμο που θέλει την βασιλόπιτα να γίνεται με κότα (όχι ότι κι ότι κότα, αλλά κότα αλανιάρα) τα κοτέτσια σχεδόν άδειασαν.
Στην αρχή οι κλεφτοκοτάδες ήταν διακριτικοί και προσεχτικοί και έπαιρναν μία μία τις κότες, όσο πλησίαζαν οι γιορτές άλλαξαν τακτική και τις έπαιρναν πέντε, έξι και εφτά την φορά.
Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν βράδια Παρασκευής!
Κάτι παραπάνω ήξερε η «αλεπού».
Κοτέτσι που πριν δυο μήνες είχε εβδομήντα και ογδόντα κότες σήμερα με δυσκολία ξεπερνά τις δέκα!
Μερικές κότες «πετούσαν» για άλλες γειτονιές και άλλες γινόταν δέματα για την πρωτεύουσα!
Ούτε οι σιδερένιες πόρτες, ούτε οι φράχτες, ούτε τα λουκέτα μπόρεσαν να σταματήσουν την «αλεπού».
Στο τέλος αναγκάστηκε ο  νοικοκύρης να τοποθετήσει κάμερα στο χώρο του κοτετσιού!
Θα αναρτήσει στο διαδίκτυο και το σχετικό βίντεο με τον δράστη.
Αυτό να δούμε ακόμα και θα γελάσει κάθε πικραμένος!!!
****
Πουτ δε κοτς νταουν σλοουλι
(put the kots down slowly)
Γνωστός συνδημότης «ποιητής» έγραψε το παρακάτω ποίημα:
Στα αλώνια «αλωνίζουν» οι “αλεπούδες”

Εδώ στον Παρακάλαμο
(κατά μεριάς στα αλώνια)
Ένα κοτέτσι είχαμε
Με κότες και γουρούνια!
Εβδομήντα περίπου ήτανε
Δεν ήτανε και λίγα
Όλα λοιπόν τα φάγανε
Δεν έμεινε ούτε μύγα
Εκεί τα μυριστήκανε
με αχόρταγα τα μάτια
κι αρχίσανε να τις τραβούν
μετρώντας τες κομμάτια!
Αρχίσαν από μία-μία
φτάσαν στις δυο με τρεις
και τέλος έξι-έξι!!!
μια νύχτα Παρασκευής
Σαββάτο πριν να φέξει
Και δεν άφησαν τίποτα!
είναι απ΄ τα σύννεφα να πέφτεις
να ντρέπεται ο νοικοκύρης πιο πολύ
απ΄ ότι ο ίδιος ο κλέφτης!
Αυτά που γράφονται
είναι όλα αλήθεια
ονόματα δεν λέγονται
κι ας με λεν «παραπονιάρη»
Αυτοί που κλέβουν φαίνονται
Κοιτάξτε τους …
έχουν τα μάγουλα κόκκινα
σαν κώλο διακονιάρη
και θα τους δείτε ακόμη πιο καλά
όταν τα λουριά θα σφίξουν!
Αφού το κοτέτσι άδειασε
αυτά τα ίδια πρόσωπα
είναι που θα το δείξουν
Γιατί
γκαρίζει η γομάρα για άχυρο
μας έφαγε τα ΄λεύρι
και η γκλάβα λοιπόν του νηστικού
ψάχνει άλλο κοτέτσι να εύρει.
…..
Και θ΄ αρχινίσει ο χορός
“Στέλλα μωρ Στέλλα
Πάει σαν οι κότες
κλείσαν οι πόρτες
και σφίξαν τα λουριά
και δεν θα μείνει
φτέγνα για φτέγνα
στα γύρω τα κουριά!

ΥΣΤ:
Όχι στα Δολιανά, αλλά εδώ στον Παρακάλαμο, ημερομηνία γνωστή μέσα στις γιορτές (ήθελαν κοτόπιτα!)

*Τα στοιχεία του συγγραφέα και του «ποιητή» είναι στην διάθεση του blog.
* Το blog θα ενημερώσει τους αναγνώστες του για την διεύθυνση στο διαδίκτυο του σχετικού βίντεο (όταν αναρτηθεί)

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίττας του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά

Φώτο: Jojo Monegaskou
Παρουσία του Δ.Σ., του προπονητή, των ποδοσφαιριστών και πολλών φίλων της ομάδας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, στο Café Bar Plegma στον Παρακάλαμο, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά.

Πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την οριστική λύση του προβλήματος με τους βοσκότοπους

Σε επικοινωνία με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξάνδρος Καχριμάνης, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά τη νέα προγραμματική περίοδο το πρόβλημα με τις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στην τοποθέτηση που έκανε την Κυριακή σε συγκέντρωση - ενημέρωση κτηνοτρόφων που οργάνωσε ο Δήμος Σουλίου στην Παραμυθιά. 
Για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τέλους του 2013, ο Περιφερειάρχης, ανάφερε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που υπάρχει από τον Οργανισμό, θα δοθεί λύση για όσους δεν διαθέτουν επιλέξιμες εκτάσεις μέσω εφεδρικών, τονίζοντας ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, θα πρέπει να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες για τις διορθώσεις που απαιτούνται.

To ΣΔΟΕ "ξεσκόνισε" γυναικολόγους- μαιευτήρες στην Πάτρα και Γιάννενα και έβγαλε ... λαγούς

Εβδομάδα αποκαλύψεων, υπόσχονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ κρατώντας στα χέρια τους τα πρώτα ευρήματα της έρευνας- μαμούθ σε όλη την Ελλάδα, η οποία έχει στο επίκεντρο γυναικολόγους- μαιευτήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το iefimerida, στο μικροσκόπιο έχουν μπει πάνω από 500 γιατροί και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν παραβατικότητα στα επίπεδα του 35%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι πάνω από 170 γυναικολόγοι βρέθηκαν με αδήλωτα εισοδήματα!
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν με αντιπαραβολή των φορολογικών στοιχείων των υπό έλεγχο γιατρών, με στοιχεία που αφορούν κυρίως σε τοκετούς της περιόδου 2007- 2010 και το... "ξεσκόνισμα" των τραπεζικών λογαριασμών ανέδειξε περιπτώσεις που "μυρίζουν" φακελάκια, καθώς πρόκειται για γυναικολόγους του ΕΣΥ, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου, άρα δεν έχουν εισοδήματα από άλλες, νόμιμες πηγές. 
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μάλιστα, στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι στις φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω γιατρών, δεν δηλώθηκαν εισοδήματα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, δεδομένο που ενισχύει τις ενδείξεις παράνομου πλουτισμού ("φακελάκια").

O Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας έκοψε την Πίτα του και το γλέντησε Ηπειρώτικα και παραδοσιακά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Πρόεδρος του Συλλόγου,  Γεωργίας Κίσκου είπε, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''.

Στην πράξη τελικά αποδεικνύεται το έργο και η προσφορά κάθε Συλλόγου και η αποδοχή που έχει από το κοινωνικό σύνολο, για αυτό.
Και την αποδοχή αυτή την αισθάνθηκαν δυνατά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, με την μαζική συμμετοχή των Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου της περιοχής,  στην κοπή της Πίτας του και το Ηπειρώτικο γλέντι που ακολούθησε  στα Γραφεία του στην Καλλιθέα, την Κυριακή το απόγευμα 12 Γενάρη του 2014.

Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες της περιοχής, αλλά και φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν με την ''ψυχή'' τους,  μετά το κόψιμο της παραδοσιακής ηπειρώτικης Πίτας, μέχρι τις βραδινές ώρες σε ένα γνήσιο παραδοσιακό αντάμωμα που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την ρήση του ακατάβλητης, διαχρονικής και χαλκέντερης Πρόεδρου του Συλλόγου,  Γεωργίας Κίσκου, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Σύλληψη 43χρονου ημεδαπού για παράνομα παίγνια

Συνελήφθη, χθες (12-01-2014) το βράδυ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 43χρονος ημεδαπός, για παράβαση του νόμου περί παιγνίων. 
Συγκεκριμένα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο σε καφετέρια - μπαρ, διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος, ως ιδιοκτήτης του καταστήματος, είχε εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι μέσω του διαδικτύου, παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιστοσελίδες στοιχηματισμού τυχερών παιγνίων.
Οι δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατασχέθηκαν καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό των (643,70) ευρώ που βρέθηκε μέσα σε δυο κερματοδέκτες, εντός του καταστήματος.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας.

Αφιέρωμα στον Λάκη Στεργίου…

Γράφει ο Γιάννης Γκουβάς

          Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην κοινωνία των Ιωαννίνων η είδηση ότι ο Πρόεδρος Κρεοπωλών του Νομού Ιωαννίνων Λάκης Στεργίου έφυγε από κοντά μας στις 09-01-2014 στις 21:00΄ το βράδυ την ώρα που έκλεινε το μαγαζί του, προδομένος από την καρδιά του παρόλες τις προσπάθειες των παιδιών του Ε.Κ.Α.Β. να τον επαναφέρουν στην ζωή.
          Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου στις 10-01-2014 στις 15:00΄ μ.μ.. Σ’ αυτήν παρευρέθηκαν προκειμένου να τον τιμήσουν και να τον συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία σύσσωμες όλες οι αρχές του νομού όπως:
α) Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους
β) Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, σύσσωμα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. γιατί ο Λάκης είχε καλές δημόσιες σχέσεις με αυτά
γ) Βουλευτές, Πολιτευτές και πρώην Βουλευτές της Ν.Δ..
δ) Μέλη της Ν.Ο.Δ.Ε.
ε) Κρεοπώλες του Νομού και πλήθος κόσμου
          Ο Λάκης Στεργίου ήταν γνωστός όχι μόνο στην κοινωνία των Ιωαννίνων, αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος. Οι Κρεοπώλες του Νομού τον επιλέγανε για Πρόεδρός τους γιατί ποτέ δεν τους πρόδωσε και αγωνιζόταν για το καλό του κλάδου.
          Σαν Πρόεδρος έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο όταν έδινε μάχες μέσω των Μ.Μ.Ε. με τον Πρόεδρο Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς κ. Τσιρώνη, κυρίως κατά τις περιόδους των εορτών του Χριστουγέννων και του Πάσχα που η κίνηση των αμνοεριφίων ήταν μεγάλη και τα συμφέροντα πολλά.

Σύλληψη δύο αλλοδαπών για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης

Είχαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο αυτοκίνητό τους (2,5) περίπου κιλά κάνναβης

Προχθές (11-01-2014) το πρωί, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, συνέλαβαν δύο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 30 και 37 ετών, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση και ενδελεχή αστυνομική έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο αλλοδαποί, βρέθηκαν σε ειδική κρύπτη στο ρεζερβουάρ, δέκα πέντε (15) πλαστικά φιαλίδια που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (2.520) γραμμαρίων.
Πέραν των ναρκωτικών, κατασχέθηκε επίσης το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

E-mail της εφορίας σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Το έκτακτο τέλος ακινήτων για το 2012 πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες 1,6 εκατ. ακινήτων.
Ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις λαμβάνουν αυτές τις μέρες από την Εφορία πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει μέρος ή το σύνολο του έκτακτου τέλους ακινήτων για το 2012, προκειμένου να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, όχι μόνο θα επιβαρυνθούν με τα νέα «τσουχτερά» πρόστιμα που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η του μήνα (προσαύξηση 10% μετά το πέρας διμήνου), αλλά απειλούνται και με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.


Γιάννενα: Βουτιά ΙΧ στα νερά της Παμβώτιδας

Βουτιά στα νερά της Παμβώτιδας έκανε ένα ΙΧ αυτοκίνητο στις 8.30 το πρωί.
Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, το αυτοκίνητο μάρκας AUDI έφυγε από την πορεία του και έπεσε στα νερά της λίμνης, στην περιοχή του Μάτσικα.
Οδηγός αυτοκινήτου που ακολουθούσε, είδε το αυτοκίνητο να βουλιάζει και ειδοποίησε για βοήθεια.
Η κινητοποίηση Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και ΕΚΑΒ ήταν άμεση, ωστόσο όταν έφτασαν, ήταν ήδη αργά για τον οδηγό του αυτοκινήτου που βρέθηκε νεκρός στη θέση του οδηγού.

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Ιόνια Οδός: Μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθεί το 2016 ο άξονας

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή των νέων συμβάσεων το χρήμα άρχισε να ρέει στην Ιόνια Οδό.
Τα εργοτάξια το ένα μετά το άλλο ζωντανεύουν και το έργο έχει πάρει και πάλι μπρος και τις εργασίες να είναι εμφανείς.
Το ζητούμενο πλέον είναι η δημοσίευση των νέων χρονοδιαγραμμάτων και η υλοποίηση τους.
Από τις εργασίες που είχαν γίνει το διάστημα πριν το 2011 όταν σταμάτησαν τα έργα πιο προχωρημένο είναι το νότιο κομμάτι του έργου.
 Τα τμήματα που θα κατασκευαστούν είναι περίπου 145χλμ και περιλαμβάνουν τα οδικά τμήματα:
Αντίρριο(προς το παρόν εξαιρείται η διέλευση Κλόκοβας)-Κεφαλόβρυσο
Κουβαράς-Άγιος Δημήτριος (Άρτα)
Φιλιππιάδα-Ιωάννινα
Τα έργα αυτά συμπληρώνουν τον άξονα της Ιόνιας Οδού μαζί με τα ήδη κατασκευασμένα τμήματα Κεφαλόβρυσο-Κουβαράς και Φιλιππιάδα-Άγιος Δημήτριος που κατασκευάστηκαν ως δημόσια έργα.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις το νότιο τμήμα θα προχωρήσει πρώτο σε ολοκλήρωση καθώς  μορφολογικά είναι και πιο βατό και πιο προχωρημένο. Θετικό είναι και το γεγονός πως ταυτόχρονα κατασκευάζεται και ο κάθετος άξονας Άκτιο-Αμβρακία που θα συμβάλλει και αυτός με την σειρά του στην δημιουργία δικτύου αυτοκινητόδρομων στην Δυτική Ελλάδα.