Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

 


Κάλεσμα του Αντιδημάρχου του ακριτικού Δήμου Στέλιου Κουκουλάρη σε ΜΚΟ, φορείς και κατοίκους της περιοχής να συστρατευθούν για την υποδοχή και φιλοξενία ξεριζωμένων του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου

Στην «Αγία Ελένη» 40 ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία…

Μακρά παράδοση έχει η Ήπειρος στη φιλοξενία ανθρώπων που φεύγουν από το σπίτι και την πατρίδα τους είτε για λόγους ανωτέρας βίας όπως είναι οι πόλεμοι, είτε αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Μετά τους χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς που υποδέχθηκε και φρόντισε τη δεκαετία του 1990 και όσους έφτασαν στην περιοχή μας από τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι μπορεί να σταθεί και στους ξεριζωμένους της Ουκρανίας που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους λόγω της σύρραξης με τη Ρωσία. Εξάλλου, ειδικά σε ακριτικές περιοχές που βιώνουν την εγκατάλειψη, η παρουσία των Ουκρανών προσφύγων εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις, για ευνόητους λόγους.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π.Λ.», ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης απάντησε ότι στον Δήμο υπάρχουν κτιριακές υποδομές που μπορούν άνετα να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν.

Θα χρειαστούν στέγη

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στη χώρα μας. Ήδη πάνω από 8.000 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους οι 2.570 είναι ανήλικοι, έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες με παιδιά, οι περισσότεροι εκ των οποίων φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων τους. Ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης εκτιμάει πως πιθανώς σύντομα οι αφίξεις θα αυξηθούν και θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν αρκετοί σε οργανωμένες δομές.

Η ΕΡΤ3 συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το ντοκιμαντέρ «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της….»

 


Η ΕΡΤ3 συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το ντοκιμαντέρ

«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της….»

Το τρίτο από τα τέσσερα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 που έχει τίτλο «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της….» προβάλλεται διαδικτυακά στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην ενότητα «Από Οθόνη σε Οθόνη».

Πρόκειται για ένα μέρος της σειράς, παραγωγής ΕΡΤ3 2021, από τον «κύκλο» μνήμης γυναικών που επέζησαν από την φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και  έζησαν μια κατεχόμενη ζωή.

Κάποιες  δεν είναι πια στη ζωή. Η ζωή έδειξε σε αυτές το σκληρό της πρόσωπο, στο μικρό κορίτσι του χωριού που του στέρησαν τη μόρφωση, την έκφραση, το φαγητό, την οικογένεια. Στην  Εβραιοπούλα, που έκανε παιχνίδι τη φυγή, ενώ υπήρξε μάρτυρας του εξευτελισμού της φυλής της. Στη φοιτήτρια, που οραματίστηκε μια ελεύθερη ζωή.  Στη γυναίκα της Αντίστασης. Στην κοπέλα της υπαίθρου, που πουλούσε την προίκα της για ένα κομμάτι ψωμί. Στη γυναίκα που δούλεψε για τον κατακτητή ή που ενέδωσε ερωτικά για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ. Στη γυναίκα των μαρτυρικών χωριών που παλεύει με τις μνήμες της φρίκης.

Η ζωή μοιάζει να τις επιλέγει για να αποδείξει διαλεκτικά την δύναμή της, να μετουσιώσει τον πόνο σε δύναμη και δημιουργία και να γεννήσει ζωή μέσα από τον θάνατο.

EΟΔΥ: Εβδομήντα θάνατοι σήμερα, 22.694 νέα κρούσματα

 


37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα θάνατοι σήμερα, 22.694 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.694, εκ των οποίων 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.658.296

(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 219 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.383 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.635 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (65.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 90.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 244 (67.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (32.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.357 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 242 (ημερήσια μεταβολή -17.41%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 284 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντωνείναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (δια ζώσης) της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 15 Μαρτίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Την αρ.643/69472/24-09-21 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-0Ρ5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύγκλιση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των Δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 Την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 13654/04.03.2022 (ΦΕΚ 1011 τεύχος Β'): Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο

της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 05 Μαρτίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 και ώρα 6:00.

 Τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ. εγκ.426/77233/13-11-2020 & εγκ.427/77440/13-11-2020.

 Την αρ. 6/22 Α.Δ.Σ. (62ΝΠΩ1Ω-ΗΙΓ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.31/167/14-01-22 (630ΞΩ1Ω-Β73)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού Αντιδημάρχων ως μέλη της Ο.Ε.

Σας προσκαλούμε σε δια ζώσης τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 15η Μαρτίου 2022, ημέρα Τρίτη, ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. «Υποβολή τεχνικού προγράμματος έτους 2022 για έγκριση αυτού και εγγραφή των έργων στον προϋπολογισμό έτους 2022 του κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ».

2. Έγκριση ή μη πρακτικού επιτροπής διαγωνισμού για την «Προμήθεια υγρών καυσίμων, λιπαντικών, αντιψυκτικών του Δήμου Πωγωνίου και των Νομικών Προσώπων του έτους 2022» με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης (άγονος).

3. Σχετικά με την από 04-03-22 προσφυγή στην Α.Ε.Π.Π. του οικονομικού φορέα «Κάκαβος Δημήτριος του Ιωάννη» κατά της υπ. αρ. 23/18-02-22 (ΑΔΑ: 9ΘΜΔΩ1Ω-ΔΤΕ) απόφαση της Ο.Ε. Δήμου Πωγωνίου.

4. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 24/2018 επικαιροποιημένης μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή έργου «Ανακαίνιση – Επέκταση Πνευματικού Κέντρου Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου» προϋπολογισμού 229.679,00 με Φ.Π.Α.

5. Λήψη απόφασης για την υποβολή αιτήματος τροποποίησης του Τεχνικού Δελτίου του έργου «Συμπληρωματικά Έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής» του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

6. Λήψη απόφασης για την υποβολή αιτήματος τροποποίησης του Τεχνικού Δελτίου του έργου «Αγροτική οδοποιία ΔΕ Καλπακίου & Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου» του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

7. Επικαιροποίηση της μελέτης του έργου «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΤΟΒΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΙΑΧΟΒΟΥ ΔΕ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ» και υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

8. Έγκριση τοπογραφικών μελετών (Β΄Φάση) ως δωρεά από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (σχετ. αρ.293/21 Α.Ο.Ε.).

9. Επιστροφή καταβληθέντων κοινοχρήστων δαπανών από μισθωτή ακινήτου καταστήματος του Δήμου Πωγωνίου (επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα 23 – Ιωάννινα).

10. Τροποποίηση της υπ.αρ. 305/21 Α.Ο.Ε. με θέμα «Εισήγηση Ο.Ε. προς το Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη κανονιστικής απόφασης περί παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων Δήμου Πωγωνίου και προσδιορισμός αυτών» κατόπι παρατηρήσεων της Απ/νης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας (σχετ.υπ.αρ. 10607/31-1-22).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

                                     ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ 

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών

 


Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένας συνεργός τους

 

Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων εξιχνιάστηκε χθες (13-03-2022) υπόθεση μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 28 και 41 ετών και έναν αλλοδαπό, που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών, απείθεια και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Πιο αναλυτικά, χθες το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 28χρονος ημεδαπός με συνοδηγό τον αλλοδαπό.

Ενόψει του επικείμενου αστυνομικού ελέγχου, ο αλλοδαπός αποβιβάστηκε στη μέση του δρόμου επιχειρώντας να διαφύγει πεζός, όμως ακινητοποιήθηκε άμεσα και συνελήφθη, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1.890- γραμμαρίων.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, μη συμμορφούμενος στα σήματα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και τελικά εγκατέλειψε το όχημα σε περιοχή της Άρτας, όπου τράπηκε σε φυγή πεζός.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι την παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών είχε εξασφαλίσει για λογαριασμό τους ο 41χρονος ημεδαπός, με τον οποίο είχαν συναντηθεί νωρίτερα σε περιοχή των Ιωαννίνων, παραδίδοντάς του το χρηματικό ποσό των -1.200- ευρώ.

Ο 41χρονος συνελήφθη χθες αργά το βράδυ στην Πρέβεζα με τη συνδρομή και αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, εντός καταστήματός του, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε σπρέι πιπεριού.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο που επέβαιναν ο αλλοδαπός και ο 28χρονος καθώς και αυτοκίνητο του 41χρονου, που χρησιμοποίησε λειτουργώντας ως προπομπός των άλλων δύο αφότου τους παρέδωσε τα ναρκωτικά, και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη 15 Μαρτίου, στην Ζίτσα

 


Την Τρίτη (15/03/2022), κλιμάκια της  ΚΟΜΥ Ιωαννίνων θα βρίσκονται από τις 10:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου στην Κοινότητα Ζίτσας, για να διενεργήσουν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid tests)

Γιάννενα: Παρατείνεται η απαγόρευση παρουσίας συνοδών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, έως και την Πέμπτη 24 Μαρτίου

 


Επειδή εξακολουθεί το επιδημιολογικό φορτίο που επικρατεί στη περιοχή μας να είναι υψηλό καθώς και η εμφάνιση κρουσμάτων σε συνοδούς ασθενών και υγειονομικό προσωπικό, παρατείνεται η απαγόρευση έως και 24-03-2022 παρουσίας συνοδών στο Νοσοκομείο μας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία:

Ενός εμβολιασμένου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) ή rapid test εντός 48 ωρών πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο

Ενός ανεμβολίαστου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) εντός 48 ωρών πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο  (ΦΕΚ 766/ τεύχος Β΄./18.02.2022 (σελ.7782-7783).

Υπενθυμίζουμε ότι, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 13 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 79.593 έλεγχοι, από τους οποίους οι 45.104 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 109 παραβάσεις, 2 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 10 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         48 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 43 πρόστιμα των 300 ευρώ και 5 πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    17 στη Θεσσαλονίκη,

o    13 στη Δυτική Ελλάδα,

o     7 στην Ήπειρο,

o     7 στη Θεσσαλία,

o     2 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     1 στη Δυτική Μακεδονία και

o     1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.727 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.155 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.572 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ εκ των οποίων 7 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.792 ομοειδείς παραβάσεις

·         52 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 300 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 33.212 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.026 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 611 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 14-18 Μαρτίου

 


Συνολικά 88,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 100.000 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 14-18 Μαρτίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ, την περίοδο 14-18 Μαρτίου, θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– 11,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 29.174 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

– 18,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 660 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 18 εκατ. ευρώ σε 47.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 21 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 9.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 6,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

– 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 5.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου


Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00 – 15:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Δημαρχείο, 10:00 – 13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, KΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 11:00-12:00.

Αντιμετωπίζοντας την πανδημία της παχυσαρκίας

 

Πανδημία και παχυσαρκίας προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, καθώς οι περιορισμοί και η ανασφάλεια που βιώσαμε είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, τις συνήθειες και το σωματικό βάρος μας.

Δεκάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία διετία, αν και δεν ήταν οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους, αφού δεν επηρεάστηκαν εξίσου και με τον ίδιο τρόπο από τη νέα πραγματικότητα.

Μολονότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν ότι πλέον τρώνε λιγότερο συχνά εκτός σπιτιού και μαγειρεύουν περισσότερο εντός, παραδέχτηκαν επίσης ότι έχουν αυξήσει την κατανάλωση ζυμαρικών και τηγανητών φαγητών.

Ανάλογα ευρήματα είχαν δεκάδες άλλες μελέτες σε χώρες, οι οποίες έδειξαν πως παρότι ο περισσότερος κόσμος τρώει πλέον συχνότερα στο σπίτι του, πολλοί  προσλαμβάνουν περισσότερες και φτωχής ποιότητας θερμίδες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι διατροφικές επιλογές των πολιτών επηρεάστηκαν από την οικονομική ανασφάλεια που επέφερε η πανδημία. Η παρατεταμένη αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες λόγω των περιορισμών, έπληξε σημαντικά την οικονομία. Πολλοί εργαζόμενοι, για να αντέξουν αυτές τις αλλαγές, άρχισαν να προμηθεύονται ολοένα φθηνότερη τροφή.