Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων: «Οδηγίες, εκλογικά τμήματα και υποψήφιοι, για τις προκριματικές εκλογές»

 


Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις Ευρωεκλογές της 9 ης Ιουνίου 2024.

Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία κατά την οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέλος ή φίλος/η κόμματος συναποφασίζει για ένα κομματικό ψηφοδέλτιο και επιλέγει ο ίδιος/α ποιοι/ες θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν την 14 η Απριλίου στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής (με τα ακριβή τους στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μια από τις 13 Περιφέρειες.

Απάντηση των Οριζόντων Ηπείρου στην ανακοίνωση του Περιφερειάρχη για την Εγνατία Οδό

 


Η ανακοίνωση στις 08-04-2024 (δελτίο τύπου) για την Εγνατία οδό, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, μας θύμισε το πολύ γνωστό ανέκδοτο με πρωταγωνιστή το λιοντάρι και το λαγό.

Το ανέκδοτο καταλήγει με την ατάκα του έντρομου λαγού μπροστά στο λιοντάρι «….έε λέμε και καμιά …..κουβέντα να περνάει η ώρα».

Στην ανακοίνωσή του, ο έντρομος λαγός, συγγνώμη, ο κ. Περιφερειάρχης κάνει αναφορά για «αλλοίωση του περιεχομένου ιδιωτικής συζήτησης» και για «υπερβολικές εκφράσεις της καθομιλουμένης».

Οι πολιτικοί αστοχούν πάρα πολλές φορές και πετάνε συχνά κανονικές «κορώνες». Τη στιγμή όμως που ο Ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος και παγωμένος από τις αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών, οι δηλώσεις του περιφερειάρχη για «κίνδυνο κατάρρευσης σήραγγας», «έλλειψη συντήρησης»  και «κίνδυνο ατυχήματος» στον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας την Εγνατία Οδό  και στη συνέχεια «για υπερβολικές εκφράσεις της καθομιλουμένης εν τη ρύμη του λόγου», αποδεικνύουν ότι ο κ. Περιφερειάρχης ζει σε άλλο πλανήτη ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα  και διάλεξε τον κυνικό αυτό τρόπο, σπέρνοντας το φόβο, για να στηρίξει προφανώς τόσο την πώληση της Εγνατίας οδού όσο και την αύξηση των διοδίων σε αυτή.

ΑΑΔΕ: Άμεση επιστροφή φόρου με την εξόφληση ΕΝΦΙΑ

 


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η ανάρτηση 7.159.164 εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Με βάση αυτά, σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν 2.286.700.139 ευρώ.

Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 215.171 φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για 298.210 εμπράγματα δικαιώματα σε ασφαλισμένες κατοικίες τους.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία ανά περιφέρεια θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα διενεργεί κεντρικούς συμψηφισμούς με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024. Μέχρι τότε, πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτός να μην συμψηφιστεί με την επιστροφή τους.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μάζεψε τα σκουπίδια και άλλα υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο μετάδοσης πυρκαγιάς

 


Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν αργεί (1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου 2024) και ο ΠΑΣ Γιάννινα βαθιά ευαισθητοποιημένος και έχοντας σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιωσιμότητας προέβη σε μια αξιέπαινη ενέργεια.

Μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου, μέλη των τμημάτων υποδομής και συγκεκριμένα των ομάδων της Κ15 και της Κ17 του συλλόγου, βρέθηκαν στο δάσος στον Φρόντζο όπου με ιδιαίτερη χαρά ανέλαβαν να καθαρίσουν τον χώρο από σκουπίδια και άλλα υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο μετάδοσης πυρκαγιάς.

Δήμος Ιωαννιτών: Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων ως προληπτικό μέτρο πυροπροστασίας

 


Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των Ν.3463/2006 και Ν.385212010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ισχύουν καθώς και την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη και στα πλαίσια λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, ο Δήμος Ιωαννιτών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

τρέχοντος έτους (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου) γνωστοποιεί σε όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς,

επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές (α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β) και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, υα προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικά διάστημα από την 1 η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και στη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Γιάννενα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό Σαχίνη, λόγω εργασιών

 


Από τον Δήμο Ιωαννιτών, ανακοινώθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, πλην εκτάκτων αναγκών στην οδό ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΧΙΝΗ στα Ιωάννινα από την Τετάρτη 10/04/2024 έως και το πέρας των εργασιών ασφαλτόστρωσης.

Η ρύθμιση της κυκλοφορίας θα γίνει με την κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση. 

Η κίνηση των πεζών θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή μέσω εργοταξιακής σήμανσης όπου απαιτείται. 

Μετά το πέρας των εργασιών οι οδοί θα τεθούν ξανά σε κυκλοφορία.

Οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν με ευθύνη της αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.)».

Δήμος Πωγωνίου: Ρόλο Δημοτικών Συμβούλων πήραν οι μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου Δολιανών

 

Το ρόλο των «αυτοδιοικητικών αρχόντων» πήραν για λίγο οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Δολιανών μετά από σχετική πρόσκληση του Δήμου Πωγωνίου, στα πλαίσια εκπαιδευτικής δράσης, με στόχο να γνωρίσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι μαθητές κάθισαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρώτη προσομείωση συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και σε απόλυτα αρμονικό κλίμα, αποτελώντας μια πρόγευση για τον τρόπο λειτουργίας του κορυφαίου οργάνου των Δήμων.

Τους μαθητές καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Γιούνης παρουσιάζοντάς τους τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Δήμου αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη στήριξη της Δημοτικής Αρχής σε όλες τις σχολικές μονάδες και τους μαθητές. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι είστε ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες. Στο Δήμο μας φοιτούν συνολικά 270 μαθητές και η  Δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό σας με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα που διαθέτει τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο στήριξης όλων των εκπαιδευτικών δράσεων» υπογράμμισε.

Συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

 


Τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές κλήσεις σε ηλικιωμένα άτομα, ζητώντας τους μεγάλα ποσά για έξοδα νοσηλείας συγγενικού τους προσώπου, ύστερα από δήθεν τροχαίο ατύχημα  

Η συλληφθείσα παρείχε πληροφορίες στα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης σχετικά με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, ενώ παραλάμβανε τα χρήματα σε περίπτωση που αυτά πείθονταν

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε 5 απάτες, από τις οποίες αποκόμισαν περίπου 105.000 ευρώ 

Ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ εξακολούθηση.

Η ημεδαπή εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (8/4/2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε, η συλληφθείσα αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από την 5/2/2024, μέλος της οργάνωσης πραγματοποιούσε αιφνιδιαστικές κλήσεις σε τηλεφωνικές συνδέσεις – κυρίως ηλικιωμένων ατόμων – στα Ιωάννινα και αφού παρίστανε τον νοσοκομειακό γιατρό, ανέθετε σε άλλο μέλος (άνδρα ή γυναίκα, κατά περίπτωση) να παριστάνει στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) και να εκλιπαρεί για οικονομική βοήθεια προκειμένου δήθεν να χειρουργηθεί, λόγω υποτιθέμενου σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που είχε υποστεί.

Όπως προέκυψε, η συλληφθείσα είχε επιφορτιστεί με την αναζήτηση πληροφοριών περί της οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης των υποψήφιων θυμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα καλούσαν οι συνεργοί της, καθώς και με την παραλαβή των χρημάτων από το σπίτι τους, στην περίπτωση που κάποιοι από αυτούς πείθονταν.

Με τον παραπάνω τρόπο δράσης η οργάνωση κατάφερε να εξαπατήσει 5 ηλικιωμένες γυναίκες, αποσπώντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 105.650 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη δύο, προσδοκώντας επιπλέον οικονομικό όφελος 60.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε αυτοκίνητο της συλληφθείσας, ως μέσο διευκόλυνσης των πράξεών της καθώς και κινητό τηλέφωνο.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ταυτοποίηση των υπολοίπων μελών και τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.

Κακαβιά Πωγωνίου: Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου

 


Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου αλλοδαπός φυγόποινος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, με ποινή φυλάκισης -18- μηνών.

Ενδυνάμωση της εμμηνόπαυσης στον εργασιακό χώρο

 


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 1,1 δισεκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως 40 έως 58 ετών θα είναι στην εμμηνόπαυση ή θα είναι μετεμμηνοπαυσιακές έως το 2025. Επηρεάζοντας λοιπόν σχεδόν το μισό πληθυσμό του πλανήτη άνω των 40 ετών, η εμμηνόπαυση αποτελεί όλο και περισσότερο σημαντικό θέμα στον εργασιακό χώρο, με τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο ήδη να αναζητούν αποτελεσματικές στρατηγικές για την υποστήριξη των γυναικών σε αυτό το σημαντικό στάδιο της ζωής τους.

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της εμμηνόπαυσης στον κύκλο εργασιών των εργαζομένων. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες μπορεί να οδηγηθούν σε παραίτηση από τη δουλειά τους, ακόμα και στο απόγειο της καριέρας τους, λόγω των συμπτωμάτων και των προκλήσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση στον εργασιακό χώρο.

Σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο συνέδριο "Future of Work Conference", η μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγή και το Μικροβίωμα και πιστοποιημένη Health & Wellness Coach κ. Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, διευθύνουσα σύμβουλος της Ferticeutics Co. ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε σχετικά με το συχνά παραγνωρισμένο θέμα της εμμηνόπαυσης στον εργασιακό χώρο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Απριλίου

 


Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνεθον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.