Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τη νέα κλίμακα φορολογίας



Νέο σενάριο για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αρχικές εισηγήσεις μπήκαν στο συρτάρι, αφού οδηγούσαν σε σημαντική επιβάρυνση των εισοδημάτων από 16.000- 26.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογούνταν με συντελεστή 35% αντί 25% σήμερα.

Το νέο σχέδιο προβλέπει περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε πέντε με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 35% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.
Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις βελτιώσεις, η επιβάρυνση στις οικογένειες παραμένει, με δεδομένο ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών, ενώ φοροελαφρύνσεις προκύπτουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:
1. Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, οι συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45%, οι οποίοι αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 40.000 ευρώ και πάνω, καταργούνται και αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%.
Αυτό σημαίνει ότι:

Στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 40.000,01 έως τις 60.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 38% σε 35%.
Στο τμήμα του εισοδήματος από τις 60.000 έως τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 40% σε 35%.
Στο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 45% σε 35%.
2. Καταργούνται πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.
Χαμένοι - κερδισμένοι
Με το νέο σενάριο, οι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνονται ως εξής:
Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά:
Για τους έχοντες εισοδήματα έως 40.000 ευρώ δεν θα προκύψουν ούτε αυξήσεις ούτε ελαφρύνσεις φόρων. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ προκύπτουν φοροελαφρύνσεις από 300 ευρώ έως και 2.600 ευρώ.
Φορολογούμενοι με 1 προστατευόμενο τέκνο:
Για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ προκύπτει έξτρα φόρος 200 ευρώ λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ποσού των 2.000 ευρώ για το παιδί. Για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνσεις από 100 έως 2.400 ευρώ.
Φορολογούμενοι με 2 προστατευόμενα τέκνα:
Για εισοδήματα από 6.000 έως 50.000 ευρώ οι έξτρα φόροι ανέρχονται από 100 έως 400 ευρώ, ενώ οι ελαφρύνσεις για τους έχοντες μεγαλύτερα εισοδήματα φθάνουν μέχρι και τα 2.200 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτλείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «κλείδωσε» στο 35% ο φορολογικός συντελεστής των καθαρών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών δεν θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά με έναν μόνο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.
Όπως έλεγε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν θα επιβληθεί ελάχιστος φόρος 1.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά εξετάζεται να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή να συμψηφίζεται με τον φόρο που αναλογεί. Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

''Τα Μίστικα'': Ιστορικό τραγούδι για την απελευθέρωση της Πρέβεζας από τους Τούρκους

Με αφορμή την επέτειο του εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1912-2012) από την απελευθέρωση της πόλης της Πρέβεζας, στις 21 Οκτωβρίου 1912, η «ΕΛΛΟΠΙΑ» Εταιρεία Πολιτισμού ηχογραφεί για πρώτη φορά το ιστορικό τραγούδι με τίτλο «Τα μίστικα» που αναφέρεται στο γεγονός αυτό.
Το τραγούδι προέρχεται από το αρχείο και τις επιτόπιες καταγραφές του Μιχάλη Δ. Ζάμπα, μουσικού, ερμηνευτή, ερευνητή της ελληνικής μουσικής, δασκάλου και διευθυντή της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής Δήμου Πρέβεζας και Προέδρου του Δ.Σ της «ΕΛΛΟΠΙΑΣ».

Παίζουν οι μουσικοί:
Μιχάλης Ζάμπας: τραγούδι, λαούτο
Θοδωρής Γεωργόπουλος: κλαρίνο, φλογέρα
Παναγιώτης Ξυδέας : βιολί

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ζάμπας, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Ξυδέας
Σύνθεση -- Ενορχήστρωση: Θοδωρής Γεωργόπουλος
Ηχογράφηση: Εργαστήρι ήχου «ΑΥΛΟΣ»
Πρώτη ηχογράφηση: Αθήνα Σεπτέμβριος 2012
Επιμέλεια βίντεο: Χαράλαμπος Γκόγκας
Χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος "ΑΚΤΙΑ - ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ"

Παρασκευή το γιόμα, η ώρα στις εννιά
μπουκάρουν δυο σαλούπες τέσσερα μίστικα
Γυρίζουν τριγυρίζουν στον Παντοκράτορα
πάλι ξαναγυρίζουν στα Παληοσάραγα
Χριστέ Σταυρωμένε που σε δοξάζουμε
για βάλε το μαϊστρο για να μπουκάρουμε
Γυρίζει μια σαλούπα ρίχνει μια κανονιά
γκρεμίζει τα μουράγια, τσακίζει τα γιαλιά
Ρίχνουν κι από το Κάστρο, ρίχνουν μια κανονιά
γκρεμίζουν τα πανιόλα, τσακίζουν τ΄άλμπουρα
Κι ο καπετάνιος λέει -- Εμπρός, μωρέ παιδιά
στην Πρέβεζα να μπούμε, στα Παληοσάραγα

Δείτε το βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=Lfxbkf9XrkU&feature=share&list=UUZsStTWc6UWwDtKnTdzQ3Zw

Νέα φορολογική κλίμακα με πέντε συντελεστές

Περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε πέντε, με ανώτατο φορολογικό συντελεστή από 45% που είναι ο ισχύον σε 35%, για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, προβλέπει το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Η επιβάρυνση στις οικογένειες παραμένει, με δεδομένο ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά, ενώ οι φοροελαφρύνσεις προκύπτουν για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, οι νέες κλίμακες στις οποίες κατέληξε το Υπουργείο Οικονομικών θα ισχύσουν πιθανότατα για τα εισοδήματα του 2013.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραμένει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ειδικότερα, οι κλίμακες μειώνονται από 8 σε 5 και θα έχουν ως εξής:
- 5.000 ευρώ - 12.000 ευρώ, 10%
- 12.000 ευρώ - 16.000 ευρώ, 18%
- 16.000 ευρώ - 26.000 ευρώ, 25%
- 26.000 ευρώ και άνω, 35%.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: Στην Ήπειρο ο κλάδος μαστίζεται από προβλήματα και πνέει τα λοίσθια

Το απαγορευτικό κόστος παραγωγής «διώχνει» πολλούς από το επάγγελμα
Σε δεινή θέση και οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας…

Μπορεί η περιοχή μας να έχει χαρακτηριστεί ως η κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφική και πτηνοτροφική, όμως οι δυο αυτοί κλάδοι, τώρα … κρέμονται από μια κλωστή!
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι τεράστια, αφού το κόστος ειδικά στις ζωοτροφές έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα σε απαγορευτικά ύψη, με τους παραγωγούς να ξοδεύουν πολλά περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν.
Το αποτέλεσμα είναι από τη μια τα ζώα τους να υποσιτίζονται –και πολλά να πεθαίνουν!- και από την άλλη όλο και περισσότεροι να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις, ακόμη και φυγή από το επάγγελμα, αφού δεν μπορούν πλέον να ζήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τιμές ζωοτροφών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο και μετά. Οι παραπάνω αδυναμίες βέβαια έχουν πολλές και σημαντικές επιπτώσεις και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, για τα οποία επίσης διακρίνεται η περιοχή μας.
Στοπ στα πρόβατα!..
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί κτηνοτρόφοι σε ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων σκέφτονται φέτος το χειμώνα να σταματήσουν εντελώς την προβατοτροφία και να στραφούν αποκλειστικά στην αιγοτροφία. Ο λόγος είναι προφανής: Τα πρόβατα σε τροφές έχουν σχεδόν τριπλάσιο κόστος, απ’ ότι τα γίδια…
Αυτή η «λύση», εάν βεβαίως υιοθετηθεί από πολλούς, ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό.
Στην αγελαδοτροφία…
Πολύ αυξημένα είναι τα προβλήματα και στην αγελαδοτροφία της Ηπείρου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες στον «Π.Λ.» αγελαδοτρόφος της περιοχής, για τα κόστη παραγωγής.
Όπως σημείωσε, τα έσοδα που αποφέρει η πώληση ενός μοσχαριού ελευθέρας βοσκής, όταν αυτό φθάσει τα 200 κιλά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ, αφού το αγοράζουν οι κρεατέμποροι το πολύ έως 4,20 ευρώ το κιλό (το πόσο πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές για να το αγοράσουμε είναι άλλο θέμα βέβαια!..).
Όμως, το κόστος για τη διατροφή του μοσχαριού, αλλά και της αγελάδας τον χρόνο της εγκυμοσύνης της είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, έως και διπλάσιο, από τα 800 ευρώ περίπου που θα εισπράξει ο κτηνοτρόφος. «Γίνεται αντιληπτό, ότι με τα κόστη των ζωοτροφών στα ύψη, δεν συμφέρει πλέον κανέναν να μείνει στο επάγγελμα» σημείωσε με νόημα ο αγελαδοτρόφος. «Ευτυχώς, μέχρι τώρα την κατάσταση σώζουν οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» τόνισε.
Είναι γεγονός, ότι για όσους δεν μπορούν να μετακινήσουν τα ζώα τους το χειμώνα σε διάφορα χειμαδιά στην Ήπειρο (σε Σαγιάδα, Ασπροκκλήσι, περιοχές της Πρέβεζας κ.α., που υπάρχουν βοσκήσιμες εκτάσεις και γίνονται πιο γρήγορα, τα λεγόμενα χασίλια) η αγορά ζωοτροφών ουσιαστικά τους διώχνει από το επάγγελμα, αφού πολλοί είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται τριφύλλι, καλαμπόκι κ.α. από περιοχές όπως η Θεσσαλία, το Αγρίνιο κ.α..
Οι επιπτώσεις…
Όπως είναι φυσικό, επιπτώσεις έχουν και οι γαλακτοκομικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και κυρίως η «Δωδώνη». Αν αυτή τη στιγμή η Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία έχει περίπου 7000 κτηνοτρόφους που της δίνουν γάλα, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα και δεν ξέρουν, εάν θα αντέξει η τσέπη τους τον φετινό, δύσκολο, χειμώνα.
Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, η γραφειοκρατία κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των παραγωγών. Μόλις χθες, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε, προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ότι τα μητρώα εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων που διατηρούν καταργούνται και αντικαθίσταται με νέου τύπου!
Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να παραλάβουν τα νέα μητρώα από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν και από τις οποίες θα ενημερωθούν για την συμπλήρωσή τους. Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων κτλ.
Οι πτηνοτρόφοι…
Την ίδια ώρα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αφού το κόστος της παραγωγής, λόγω των υπέρογκων τιμών στις ζωοτροφές, ξεπερνά πλέον κάθε όριο.
Ο πτηνοτροφικός κλάδος περνά τις δυσκολότερες ημέρες του –κάποιοι τις χαρακτηρίζουν πιο κρίσιμες και από αυτές της περιόδου της γρίπης των πτηνών- και είναι χαρακτηριστικό πως, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι συνολικές ζημίες φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ!
Η εγχώρια παραγωγή υπολογίζεται ότι καλύπτει το 80% της συνολικής κατανάλωσης, όμως σύμφωνα και με την «Καθημερινή», με δεδομένα τα προβλήματα των περισσότερων εταιριών, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν λουκέτα στον κλάδο.
Εάν αυτό γίνει, τότε θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εισαγωγές, αλλά το κυριότερο, θα εκτιναχθεί η ανεργία, καθώς στις 30 μεγάλες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις απασχολούνται 1.200 μεμονωμένοι πτηνοτρόφοι και συνολικά ο κλάδος απασχολεί περί τους 5.000 εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι σε τρεις Δήμους

Με μία συμβολική κατάληψη στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων οι εργαζόμενοι στους Δήμους που έχουν προσληφθεί μέσα από το πρόγραμμα πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας, εκφράζουν σήμερα τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση στην πληρωμή τους.

Όπως είναι γνωστό από τον Ιούλιο που κλήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους οι πρώτοι εργαζόμενοι μέχρι και χθες δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, με τους εργαζόμενους στους Δήμους Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ζίτσας να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Η καθυστέρηση στην πληρωμή τους έχει οξύνει τα οικονομικά τους προβλήματα και όπως τόνισαν χθες εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συνέντευξη τύπου αδυνατούν πολλοί εξ αυτών ακόμη και να προσέλθουν στην εργασία τους.
Η Νίνα Παπαϊωάννου, μέλος της Επιτροπής των εργαζομένων στη Κοινωφελή Εργασία, κατηγόρησε το Υπουργείο Εργασίας, τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων που λειτούργησαν ως μεσάζοντες για να καλυφθούν θέσεις εργασίας και να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας, χωρίς να πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
Ο Κοσμάς Λάμπρος, εργαζόμενος με την Κοινωφελή Εργασία στο Δήμο Κόνιτσας, περιέγραψε με δραματικό τρόπο την καθημερινότητα των 55 εργαζομένων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε το κόστος μετακίνησης.
Τη στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων εξέφρασε προς τους πενταμηνίτες της Κοινωφελούς Εργασίας ο πρόεδρος Χρήστος Μεντής.

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Νέα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Δήλωναν 100 ευρώ και έβγαλαν στο εξωτερικό ... 700.000 !


Σύμφωνα με τα «Νέα», που έχουν στην κατοχή τους τη λίστα από τους ελέγχους στους οποίους προχώρησε το ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν συνολικά περισσότερες από 34.000 περιπτώσεις κατά τις οποίες το άθροισμα των δηλωμένων κεφαλαίων που διέθεταν οι φορολογούμενοι από το 2002 και μετά ήταν μικρότερο από τα ποσά που έβγαλαν από τη χώρα την τελευταία τριετία.
Μάλιστα ανάμεσα κάποιες από τις περιπτώσεις που ελέγχονται είναι εξοργιστικές. Φορολογούμενος δήλωνε κάτω από 100 ευρώ και έβγαλε 700.000, ένας άλλος με εισόδημα 14,94 ευρώ και εμβάσματα ύψους 450.000 ευρώ, ή ακόμα και ενός με 10,5 ευρώ έσοδα και εμβάσματα 201.000 ευρώ στο εξωτερικό.
Οι ελεγκτές τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φυσικών προσώπων που εξήγαγαν από την Ελλάδα χρηματικά ποσά, μόνο το 2009 εντοπίστηκαν 180 φορολογούμενοι που έβγαλαν έξω κατά μέσον όρο 3.504.000 ευρώ πάνω από τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαιά τους από το 2002 και μετά.
Εντυπωσιακό πάντως είναι πως όταν η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ, τότε περίπου 470 φυσικά πρόσωπα έβγαλαν κατά μέσο όρο 3.221.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που υπολογίστηκε πως έθεταν αθροιστικά τα προηγούμενα εννέα χρόνια.
Εντυπωσιακά όμως παραμένουν τα νούμερα και των προηγούμενων ετών με εκείνους που εντοπίστηκαν να στέλνουν στο εξωτερικό εμβάσματα τα οποία στο σύνολό τους είχαν μέση διαφορά λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ από τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.
Το 2009 εντοπίστηκαν 90 φορολογούμενοι που κατά μ.ό. έστειλαν 852.000 ευρώ πάνω από αυτά που μπορούσαν να δικαιολογήσουν, 160 φορολογούμενοι έστειλαν κατά μ.ό. 605.000 ευρώ πάνω από τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, 170 έστειλαν κατά μ.ό. 383.000 περισσότερα, 1.700 κατά μ.ό. 166.000 περισσότερα και 3040 κατά μ.ό. 58.000 ευρώ περισσότερα.
Από τον κατάλογο των εμβασμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος προέκυπταν τον Ιούλιο, 403 περιπτώσεις πολιτών που δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ενώ την ίδια στιγμή έστελναν υπέρογκα ποσά στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 730 Έλληνες έμβασαν συνολικά 1 δισ. ευρώ ενώ την ίδια χρονιά δήλωσαν μόλις το 0,25% των κεφαλαίων που έστειλαν στο εξωτερικό, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, το 2009 περίπου 735 φορολογούμενοι έβγαλαν 1,25 δισεκατομμύριο και δήλωσαν 3 εκατομμύρια.
Στο ρετιρέ των εξαγωγών κεφαλαίων το 2010 βρέθηκαν περιπτώσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το ΣΔΟΕ έστειλαν στο εξωτερικό από 10,9 έως 52,1 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια ώρα στις φορολογικές δηλώσεις τους, τα εισοδήματα των οκτώ από τους δέκα κυμαίνονταν από 496 έως 34.430 ευρώ!
Πλέον οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αναμένεται να καλέσουν τους συγκεκριμένους φορολογούμενους με σειρά προτεραιότητας – από τα ψηλά στα χαμηλά της λίστας.

Χάνουν το επίδομα οι πολύτεκνοι και το παίρνουν οι… φοροφυγάδες!

Προβληματισμός και στο υπουργείο Οικονομικών


Δεύτερες σκέψεις και προβληματισμός επικρατούν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών για το σχέδιο κατάργησης του επιδόματος πολυτέκνων και χορήγησης ενός νέου επιδόματος «φτώχειας» για κάθε οικογένεια που μεγαλώνει παιδί και δηλώνει χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών για το 2013 προβλέπεται να λάβουν το νέο επίδομα ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες, μεγάλη μερίδα των οποίων δηλώνει ανερυθρίαστα εξωφρενικά χαμηλά εισοδήματα. Για αυτό ψάχνουν τρόπο να αποκλείσουν ορισμένους, πχ με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν και ασχέτως του τι εισόδημα δηλώνουν.
Το νέο επίδομα θα δίδεται πιθανότατα σε όσες οικογένειες έχουν παιδί και εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Εξετάζεται να χορηγείται ποσό περίπου 480 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί που μεγαλώνουν οικογένειες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως, 320 ευρώ για οικογένειες με εισόδημα 10.001-20.000 ευρώ και 160 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα 20.001-30.000 ευρώ.
Έτσι φαντάζει σίγουρο πως χάνουν όλο το επίδομα οικογένειες που ως πολύτεκνες η Πολιτεία τους αναγνώριζε μέχρι πρότινος σαν αφορολόγητο ένα εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ για να ζήσουν, καθώς όμως και οι γυναίκες που λάμβαναν το επίδομα πολύτεκνης μητέρας.
Αντιθέτως θα το λαμβάνουν όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποκρύβουν εισοδήματα από την εφορία. Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών τιμωρεί ως υπόπτους φοροδιαφυγής «συλλήβδην» τους ελεύθερους επαγγελματίες και σχεδιάζει να τους στερήσει πλήρως από το αφορολόγητο όριο, θα δίνει επίδομα «από το παράθυρο» σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι 457.389 από τους 779.316 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν στην εφορία λιγότερα από 12.000 ευρώ σαν ετήσιο εισόδημα. Σε ορισμένους κλάδους μάλιστα, οι μέσοι όροι εισοδήματος χρήζουν …ψυχιατρικής ή ποινικής εξέτασης:
- 14.715 κομμωτές και κέντρα αισθητικής δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.916 ευρώ το χρόνο.
- 30.197 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν -κατά μέσο όρο- εισόδημα 4.322 ευρώ το χρόνο.
- 6.154 αρτοποιοί δήλωναν μέσο εισόδημα 6.139 ευρώ το χρόνο
- 2.537 ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων δήλωσαν 16.637 ευρώ κατά μέσο όρο.
Συνολικά ως κλάδοι, μόνο φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ δήλωναν οικογενειακό εισόδημα (όχι ατομικό) περισσότερα από 30.000 ευρώ –κατά μέσον όρον πάντα- και ως εκ τούτου απειλούνται να …χάσουν το επίδομα.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον οι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες (σχεδόν οι 700.000 από τους συνολικά 779.316) δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ. Και αυτοί όμως θα χάσουν το επίδομα, αν τεθούν περιουσιακά κριτήρια για τα ακίνητα και τη διαβίωση που κάνουν.
Από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και του πρόσθετου αφορολογήτου για κάθε παιδί που ισχύουν ως σήμερα (2.000 ευρώ για 1-2 παιδιά και 3.000 για το τρίτο) το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εξοικονομήσει περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα σχεδόν 1,3 δισ. που του κοστίζουν. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα τα αναδιανείμει ως «επίδομα ακραίας φτώχειας», όπως πιθανότατα θα ονομάζεται το βοήθημα.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr