Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Πέρασε στην επόμενη φάση του κυπέλλου ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Αλμυρός 2-0)


* Ο Αγροτικός Αστέρας  επικράτησε με 2-0 του Π.Α.Σ. Αλμυρού στο γήπεδο Παρακαλάμου το απόγευμα της Τετάρτης και πέρασε  στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών  περιόδου 2019-20.
Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 11΄ με τον Κουλούρη Σωκράτη.

Το τελικό 2-0 έκανε με πλασέ στο 48΄  ο ίδιος παίκτης.
Ο Αγροτικός Αστέρας είχε τρία δοκάρια με τους  Κοΐνη Πολύβιο-Ραφαήλ, Παππάς Θωμά και Τσουμάνη Ανδρόνικο.
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Αλέκος Τάτσης)

Παπαδιώτης Παύλος, Στραγάλης  Παντελεήμων, Ηλίας Μιχαήλ, Ζότα Romeo, Καράβας Αναστάσιος  (Τάσσος Παναγιώτης 13΄), Τσουμάνης  Ανδρόνικος, Αλεξίου Βασίλης, Ρουμπής Αντώνιος (Γκόνης Πέτρος 76΄), Παππάς Θωμάς, Γκέκα Γκεράλντ, Κουλούρης Σωκράτης  (Κοΐνης Πολύβιος-Ραφαήλ 55΄)
Π.Α.Σ. Αλμυρός
Μόσχος Δημήτριος, Παράσχης Δημήτριος, Τζοβάρας Θεόδωρος (Ζιάκας Βασίλειος 73'), Σμπόνιας Δημήτριος, Σμπόνιας Δημήτριος, Νίτα Βασίλ, Διαμαντής Άγγελος, Περιχανά Μπακί, Τσίτσος Ξενοφών, Καραγιάννης Ιωάννης, Ζώτος Θεόδωρος

Τα αποτελέσματα της  2ης  Φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών  περιόδου 2019-20
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 5-0
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ  (2-4 παρ.)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 2-0                        
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 - Π.Α.Σ.ΚΡΑΨΗΣ  1-2 
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (1-2 παρ.) 
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 2-4
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 3-0  

Περιφέρεια Ηπείρου: Ένταξη πράξεων για υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020


Δύο νέες δράσεις για ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία εντάσσονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Φορέας υλοποίησης των δράσεων είναι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (Ε.ΠΡΟ..Ψ.Υ.Η.).
Πρόκειται για τις εξής:
«Ανάπτυξη υπηρεσίας ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 273.210,80 ευρώ
Η ανάπτυξη υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας της Ε.ΠΡΟ..Ψ.Υ.Η., αφορά την ενίσχυση της υπάρχουσας υπηρεσίας με την ανάπτυξή ενός νέου κλιμακίου  το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής. Στόχος της υπηρεσίας είναι η μείωση αφενός του σημαντικού αριθμού νοσηλειών και υποτροπών και αφετέρου η αποσυμφόρηση των  Ψυχιατρικών Τμημάτων και Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΤοΨΥ, με τα οποία θα υπάρχει άμεση διασύνδεση και συνεργασία.  Η Υπηρεσία θα καλύπτει τις περιοχές της επαρχίας του Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας. Εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα  είναι οι  ενήλικοι ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω) με ψύχωση ή άλλες μείζονες ψυχικές διαταραχές οι οποίοι έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική νοσηλεία ή ζουν στην κοινότητα αλλά έχουν αυξημένο αριθμό υποτροπών και νοσηλειών και οι φροντιστές τους (εφόσον υπάρχουν).

2ος Παγκόσμιος Μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής από τους Λάιονς με θέμα "Το ταξίδι της Ειρήνης"


H Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς προκηρύσσει τον 32ο παγκόσμιο διαγωνισμό αφίσας για την ειρήνη για μαθητές ηλικίας 11, 12 και 13 ετών με θέμα “Το ταξίδι της ειρήνης”.
 Στον περυσινό 31ο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 500.000 μαθητές ηλικίας 11, 12 και 13 ετών από 65 χώρες του κόσμου και το πρώτο βραβείο κατέκτησε o Γι-Τσιχ Λιν, ένας 13-χρονος μαθητής από την Ταϊπέι της Ταϊβάν. Στον Ελλαδοκυπριακό χώρο, το καλύτερο έργο παρουσίασε η 12-χρονη Ελένη Νερουτσοπούλου από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κω. Στα Ιωάννινα, την πρώτη θέση στη βαθμολογία της επιτροπής κατέλαβε το έργο της Δήμητρας-Έλενας Τσιότα, μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά.
Oι όροι του φετινού διαγωνισμού είναι οι εξής.
A  1.  H αφίσα πρέπει να έχει διαστάσεις από 33x50 εκατοστά μέχρι 50x60 εκατοστά.
     2.  Tα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: χαρτόνι που να μπορεί να γίνει ρολό και για το χρωματισμό μολύβια, κηρομπογιές, πέννες, μαρκαδόροι, ή νερομπογιές.
     3.  Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες.
     4.  Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός υπολογιστής.
     5.  Δεν επιτρέπεται να επικολληθεί ούτε να γραφεί τίποτα πάνω στο έργο.
     6.  Δεν επιτρέπεται η πλαστικοποίηση των έργων.
B  1.  Tα έργα που θα επιλεγούν θα περάσουν από 3 στάδια κρίσης, στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, πριν φθάσουν στο τελικό.
     2.  Στο τελικό στάδιο θα αναδειχθούν 24 νικητές.
     3.  O πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, με συνοδούς τους γονείς του ή δύο άλλα μέλη της οικογένειάς του, για μια επίσκεψη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το Μάρτιο του 2020. Eκεί, την ημέρα των Λάιονς, θα του επιδοθεί χρηματικό βραβείο ύψους 5.000$ και αναμνηστική πλακέτα με το όνομά του.
  4.  Oι υπόλοιποι 23 νικητές θα λάβουν χρηματικό βραβείο 500$ ο καθένας και πιστοποιητικό επιτυχίας.
Γ   1.  Tα έργα δεν επιστρέφονται και μπορούν να ανατυπωθούν από τη Διεθνή Oργάνωση Λεσχών Λάιονς.
Δ  1.  Στην περιοχή των Ιωαννίνων, οι μαθητές, μπορούν να παραδώσουν τα έργα τους στον εκθεσιακό χώρο «Τεχνοχώρος», Ζυγομάλλη 16, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 10:00 – 13:00.
     2.  Eιδική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές και δασκάλους Tεχνικών θα κρίνει τα έργα και θα επιλέξει το καλύτερο από κάθε Σχολείο. Όπως κάθε χρόνο, οι μαθητές των οποίων τα έργα θα επιλεγούν θα τιμηθούν από τη Λέσχη Λάιονς Iωαννίνων, σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα ανακοινωθούν και οι νικητές του τελικού.

Άρτα: Συλλήψεις δύο ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, χθες (15-10-2019) το πρωί, στην πόλη της Άρτας και σε χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα:
Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη στην πόλη της Άρτας ένας 56χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης (15) μηνών, για απάτη.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη σε χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά, 39χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης (8) μηνών, για κλοπή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στα Ιωάννινα


Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο-Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας: 
Τα νεότερα δεδομένα στην Καρδιολογία & η σημασία της Πρόληψης

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε) στο πλαίσιο των δράσεων, που υλοποιεί, αλλά και με αφορμή το επικείμενο 40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (17-19 Οκτωβρίου 2019, Ιωάννινα), διοργάνωσε σήμερα στα Ιωάννινα δημοσιογραφική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου και των πολιτών σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δήλωσε σχετικά:
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ), που οφείλονται σε αθηροσκλήρωση, αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μεγάλο ποσοστό αυτών των παθήσεων - θανατηφόρων και μη - συμβαίνουν σε άτομα χωρίς γνωστή ΚΑΠ (50% των περιπτώσεων εμφράγματος μυοκαρδίου και 1/3 των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου). Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι η πρόληψή τους έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, το 80% του συνόλου των ΚΑΠ μπορεί να προληφθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς η πλειοψηφία τους (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριακή νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή) οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (κάπνισμα, φτωχή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής/ έλλειψη φυσικής άσκησης) και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: Δυσλιπιδαιμία (ολική χοληστερόλη <200 mg/dl, υπέρταση (>130/80 mmHg) και σακχαρώδης διαβήτης (γλυκόζη νηστείας αίματος >100 mg/dl).
Συνεπώς, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η δια βίου υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των ΚΑΠ. Ωστόσο, η ιατρική εμπειρία έχει δείξει ότι οι Έλληνες προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να “αποφύγουν” αυτή την αλλαγή, συμφωνώντας μόνο ως προς την επιβάρυνση από το stress. Για το λόγο αυτό, ως ΕΚΕ, θεωρούμε καθήκον μας να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία της υιοθέτησης αλλά και τήρησης υγιεινών συμπεριφορών, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Προτρέπουμε, μάλιστα τα μέλη μας, ακόμη και στις περιπτώσεις που θα συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη χοληστερίνη, την υπέρταση ή το διαβήτη να υπενθυμίζεται ο στόχος αυτός ενώ παράλληλα σε κάθε ιατρική επίσκεψη όλοι οι ενήλικες να ερωτώνται για τη χρήση καπνού. Οι καπνιστές, μάλιστα, να παροτρύνονται να ζητήσουν βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος με παρεμβάσεις συμπεριφοράς και φαρμακευτική θεραπεία».
Ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», επισήμανε στην παρουσίασή του:

Ο Μιχάλης Νάτσης Συντονιστής Διεύρυνσης και Οργάνωσης Συνεδρίου των Οριζόντων Ηπείρου


Η οργάνωση της δομής των Οριζόντων Ηπείρου συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς για τη διαμόρφωση του «σχήματος», που  θα διεκδικήσει την Περιφέρεια του 2023.
Κομβικής σημασίας για την ανάδειξη οργάνων αποτελεί η συγκέντρωση μελών που έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας (https://bit.ly/2ImHZZY ) και το εσωτερικό συνέδριο που έχει προσδιοριστεί βάση καταστατικού.
Ως εκ τούτου, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι την θέση του Συντονιστή Διεύρυνσης και Οργάνωσης Συνεδρίου αναλαμβάνει ο Μιχάλης Νάτσης.
Ο Μιχάλης Νάτσης είναι εκπαιδευτικός από τα Ιωάννινα.
Η δήλωση του Σπύρου Ριζόπουλου:
«Γνωρίζω τον Μιχάλη εδώ και 30 χρόνια, ένας αφοσιωμένος εκπαιδευτικός, πολιτικοποιημένος, με άποψη και αγωνία για τον τόπο του. Όλα αυτά ήταν αρκετά για να του κάνω την πρόταση να γίνει μέλος της μεγάλης οικογένειας των Οριζόντων Ηπείρου. Μιχάλη καλωσόρισες».
Ακολουθεί η δήλωση του Μιχάλη Νάτση:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να εντάσσομαι πλέον ενεργά στου Ορίζοντες Ηπείρου. Από τη θέση του Συντονιστή Διεύρυνσης και Συνεδρίου θα προσπαθήσω να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του επικεφαλής της παράταξης.  Η  Ήπειρος πρέπει να γίνει πρώτη γιατί ‘’ΓΙΝΕΤΑΙ’’».

Από το γραφείο Τύπου

Τελευταία ειδοποίηση από το Κτηματολόγιο με e-mail

Από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το Κτηματολόγιο και η ΑΑΔΕ άρχισαν να στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα σε πολίτες, για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ατομικής ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.
Καθημερινά θα στέλνονται 500.000 e-mail, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 ημέρες.
Με αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα- αποστολέας του οποίου είναι η ΑΑΔΕ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο- καλούνται όσοι πολίτες είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες, η προθεσμία των οποίων λήγει στις 31 Οκτωβρίου, να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Συγκεκριμένα, e-mail έλαβαν  ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια ή περισσότερες από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής.
Για αυτές τις περιοχές, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο κτηματολόγιο λήγει στις 31 Οκτωβρίου και τονίζεται πως δεν πρόκειται καμία περαιτέρω παράταση.

ΔΕΗ: Σε ισχύ τίθεται από την 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό ρεύμα


Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, οι ώρες ενάρξεως και λήξεως του νυκτερινού οικιακού τιμολογίου από 01.11.2019 έως 30.04.2020 έχουν ως εξής:
Για τους οικιακούς πελάτες που διαμένουν:
– σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Αττικής
– στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων: Αγρινίου, Αιγινίου, Αιγίου, Αιτωλικού, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αλμυρού Μαγνησίας, Αμαλιάδας, Αμυνταίου, Αμφίκλειας, Αμφιλοχίας, Άμφισσας, Αξιούπολης, Άργους, Άρτας, Άστρους, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Διστόμου, Δομοκού, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελίκης, Επιδαύρου, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιάσμου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καναλακίου, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κασσάνδρειας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιάτου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κρανιδίου, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά, Λαγκαδίων Αρκαδίας, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νικήτης, Μεθάνων, Μετσόβου, Μολάων, Μουδανιών, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νάουσας, Νευροκοπίου, Ξάνθης, Ξυλόκαστρου, Πάτρας, Πλαταμώνος, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Προβατώνα, Πτολεμαΐδας, Πύλου, Πύργου, Οινοφύτων, Ορεστιάδας, Σερβίων, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Σοφάδων, Σκάλας, Σκύδρας, Σπάρτης, Σταγείρων, Στυλίδας, Σχηματαρίου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας
– στα νησιά Αλόννησο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Κέα, Κέρκυρα Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σκιάθο, Σκόπελο το νυκτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια:
1.1. Το συνεχές ωράριο (23:00 – 07:00) διαρκείας 8 ωρών. Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές το χρησιμοποιούν ήδη και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.
1.2. Το τμηματικό ωράριο, δηλαδή 2 ώρες το απόγευμα (15:00-17:00) και 6 ώρες τη νύχτα (02:00 – 08:00), δηλαδή 8 ώρες συνολικά.
Αυτό θα ισχύσει για τις εξής ομάδες καταναλωτών:

Γιάννενα: Ξεκινάει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο στο Ξενοδοχείο Du Lac


Κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την Ιατρική Κοινότητα και αναμφισβήτητα την κορυφαία επιστημονική συνάντηση για την Καρδιολογία στην Ελλάδα.
Φέτος το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (17-19 Οκτωβρίου, ξενοδοχείο DULAC) γίνεται για πρώτη φορά στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες διακεκριμένους επιστήμονες ως ομιλητές και πάνω από 2.500 συνολικά συνέδρους, με το επιστημονικό πρόγραμμα να εκτυλίσσεται σε 7 παράλληλες αίθουσες, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα καθώς και 30 διαπρεπείς Έλληνες της διασποράς, με πρωτογενή διεθνή βιβλιογραφία θα είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν.
Το φετινό συνέδριο περιλαμβάνει:
        Ειδικά φροντιστήρια με ποικίλη θεματολογία: ΗΚΓ αθλητή, καρδιοαναπνευτική δοκιμασία κόπωσης με την συνεργασία της ΕΛΕΓΕΙΑ, καρδιακή αποκατάσταση σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ΚΑΡΠΑ, σεμινάριο συγγραφής επιστημονικής εργασίας.
        Σεμινάρια στις νεότερες τεχνικές υπερήχων και μαγνητικής απεικόνισης με Hands-on εφαρμογές.
        Δημιουργία τράπεζας συζήτησης νέων με παλαιότερους καρδιολόγους σε θέματα κλινικής πράξης, και επαγγελματικής αποκατάστασης.
        Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας και τις αλλαγές στην εκπαίδευση της Ειδικότητας
        Ενημέρωση νέων γιατρών για κλινικές θέσεις στο εξωτερικό.
        Δημοσίευση των καλύτερων παρουσιάσεων κλινικών περιστατικών στο JACC case reports.
        Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα γιατρών άλλων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, γυναικολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι, αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί).
        Κοινές εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.
Επίσης στο Συνέδριο θα χορηγηθούν υποτροφίες και βραβεία.
Πριν το συνέδριο, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το κοινό, με θέμα την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου.
To πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι:
Προεδρείο: Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ, Διευθυντής Καρδιολογίας
Στέφανος Φούσας, τέως Πρόεδρος ΕΚΕ, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας
Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας.
Ομιλητές:
Εμπειρία από ασθενείς – η ιατρική άποψη: Ιωάννης Γουδέβενος-Χριστίνα Χρυσοχόου.
Η αξία της Μεσογειακής διατροφής: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Πώς να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά σας: Γρηγόρης Ρίσβας.
Άσκηση και υγιεινή ζωή: Πώς μπορούμε να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας: Έφη Άλπου.
Η δύναμη της θέλησης: Αντώνης Γ. Τσαπατάκης.
Πώς μπορούμε να διακόψουμε το κάπνισμα: Πέτρος Σκαπινάκης.
Οι ομιλητές θα εξηγήσουν με εύληπτο τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόληψη υγείας.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ζέτα Δούκα και θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Καθηγητής Παθολογίας κ. Μωυσής Ελισάφ.

Ιωάννινα: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6.00 μ.μ. στα Λιθαρίτσια


Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “ Η υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην Υγεία” προτεραιότητες και προκλήσεις για την Αριστερά, διοργανώνει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στα Ιωάννινα.
Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια.
Θα μιλήσουν ο Ανδρέας Ξανθός τ. Υπουργός Υγείας, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Καλαρας, συντονιστής τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την εκδήλωση το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στη 1.30 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ Ιωάννινα, Πουλίτσα 1 πρώτος όροφος.

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού: Η σωστή διατροφή της εγκύου


Στις 16 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές μας, που απειλούν την υγεία και των μελλοντικών γενεών.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, απομακρυνόμαστε ολοένα περισσότερο από την παραδοσιακή διατροφή που βασιζόταν κυρίως σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και περιείχε άφθονα φυτικές ίνες. Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι, επεξεργασμένα φαγητά και τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας (επεξεργασμένο ή μη). Επιπλέον, αφιερώνουμε ολοένα λιγότερο χρόνο στην προετοιμασία φαγητού στο σπίτι και, ειδικά όσοι κατοικούν σε αστικά κέντρα, βασίζονται ολοένα περισσότερο στα σούπερ μάρκετ, τα ταχυφαγεία (fast food) και τα εστιατόρια που προσφέρουν φαγητό σε πακέτο.
Ωστόσο αυτές οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε έναν ιδιότυπο υποσιτισμό, αφού ναι μεν εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αλλά ταυτοχρόνως παρουσιάζουν έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά, κυρίως επειδή δεν καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Η υγιεινή διατροφή, όμως, έχει ζωτική σημασία για την υγεία, όχι μόνο του ίδιου του ατόμου αλλά και για την υγεία των μελλοντικών γενεών. Είναι πια τεκμηριωμένο πως ό,τι τρώει η γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει βαθιά και ουσιαστικά την υγεία του αγέννητου παιδιού της.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γυναίκα «θα τρώει για δύο», γιατί η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι έγκυοι που είχαν πάρει 9 ή περισσότερα κιλά από τα συνιστώμενα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή υπέρταση (εκλαμψία) και πνευμονικό οίδημα.
Η μελέτη, που εξέτασε πάνω από μισό εκατομμύριο τοκετούς και δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology, έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες αυτές διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χρειασθούν μετάγγιση αίματος και υποστήριξη της αναπνοής.

Τα ύπουλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού


Έχετε οίδημα προσώπου ή σώματος; Ελαφρά αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς αλλαγή της ποσότητας του φαγητού; 
Πνευματική κόπωση και μια ανεξήγητη κούραση; Μήπως έχετε δυσανεξία στο ψύχος;  
Αν ναι, ενδέχεται να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, o οποίος συχνά αναπτύσσεται με ήπιο τρόπο και σταδιακά.
Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ο υποθυρεοειδισμός είναι μία από τις λειτουργικές δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα και τα συμπτώματά του μπορεί να είναι αρκετά ήπια και άτυπα κατά την έναρξή τους.
 «Οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου μπορεί να είναι η καταβολή των δυνάμεων και εύκολη κόπωση, η οποία αρχικά δεν είναι έντονη», λέει. «Ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάζει σημαντική δυσανεξία στο κρύο, μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης τροφής και οίδημα προσώπου και σώματος».
Και συνεχίζει: «Τα πιο συχνά συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, επειδή μπορεί να εμφανιστούν εντελώς αθόρυβα και ήπια (άτυπα) μπορεί να μας παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα και όχι στη θυρεοειδική δυσλειτουργία. Έτσι, η διαφορική διάγνωση μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα και προκειμένου να αποκλειστούν άλλα νοσήματα μπορεί να είναι απαραίτητη.
Αρχικό σύμπτωμα μπορεί να αποτελέσει η αλλαγή έκφρασης του προσώπου: γίνεται «σκυθρωπό», με μειωμένη μιμική, με ελαφρύ διάχυτο οίδημα, χαρακτηριστικό χρώμα και ελαφρύ οίδημα βλεφάρων γύρω από τις κόγχες που μπορεί να συνοδεύεται από πτώση των βλεφάρων.
Ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάζει τριχόπτωση, η οποία μπορεί να αφορά όλο το σώμα, ακόμα και τις άκρες των φρυδιών. Επιπλέον, το δέρμα εμφανίζεται τραχύ, ξηρό, οιδηματώδες, με ελαφρά απολέπιση, κατά την Δρ. Ράπτη.