Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ


Φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα,
αντάρτη, στα βουνά της Ηπείρου


Ένα διαλεχτό παιδί της Ηπείρου "ταξίδεψε" για πάντα.
Ο βετεράνος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Μπαλάφας πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
Γεννημένος στην Κυψέλη της Άρτας στα 1920, από την ηλικία των δέκα ετών απόδημος Ηπειρώτης στην Αθήνα, αρχικά, και κατόπιν σπουδαστής στην Ιταλία, έζησε από κοντά στην Ήπειρο τα μαρτύρια του λαού μας στην Κατοχή και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.
Εμπνεύστηκε από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, κατατάχτηκε στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και με το τουφέκι στο ένα χέρι και τη φωτογραφική του μηχανή στο άλλο αποτύπωσε συγκλονιστικά το Αντάρτικο στην Ήπειρο.
Οι εικόνες του αποτυπώνουν το μεγαλείο της Αντίστασης, "τον ενθουσιασμό και τη λεβεντιά των ανταρτών αλλά και τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τα καμένα χωριά και τον πόνο του λαού μας".
Τα φωτογραφικά του όπλα ελάχιστα, μια μικρή φωτογραφική μηχανή και μερικά κουτιά φιλμ που εξαγόρασε με λίγο καλαμποκάλευρο από τα συντρίμμια ενός Ιταλικού αεροπλάνου κοντά στα Γιάννενα στις αρχές του πολέμου.
Φωτογράφιζε ακόμη και την ώρα της μάχης, στα χαρακώματα, όντας παράτολμος αλλά και επινοητικός, έχοντας επίγνωση της μεγάλης αποστολής του, εγγράφοντας με το έργο του υποθήκες εθνικής, κοινωνικής αυτογνωσίας για τις γενιές του μέλλοντος.
Χρειάστηκαν 31 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί το αρχείο του που αναγκαστικά παρέμεινε κρυμμένο σε δίσεκτες εποχές για τη δημοκρατία στον τόπο μας.
Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκδοσή του, με δικά του κείμενα, στην εμβληματική έκδοση "ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ" που θα αποτελεί για πάντα ένα ιστορικό δίδαγμα για τις γενιές που θάρχονται.
Ο ομότεχνός του, κορυφαίος φωτογράφος Σπύρος Μελετζής προλογίζοντας την έκδοση χαρακτήριζε τον Κώστα Μπαλάφα σαν “αγιάτρευτα ερωτευμένο με τον τόπο του και τους ανθρώπους".
Κι ο ίδιος ο Κώστας Μπαλάφας, στην αρχή του βιβλίου του, σε μια μόλις παράγραφο, αποτυπώνει την επιτομή της Ηπειρώτικης Ιστορίας:

"Είναι ίσως στη μοίρα του Ηπειρώτικου λαού να ζει σ΄αδιάκοπους αγώνες. Αγωνίζεται να επιβιώσει πάνω στην κακοτράχαλη γη όπου βρέθηκε, καλλιεργώντας άγονες πλαγιές και στίβει, θάλεγε κανείς, στα δυο του χέρια το λιγοστό τους χώμα, ποτίζοντάς το με οδρώτα, για να το κάμει να καρπίσει. Ζει την πίκρα της ξενιτειάς στην προσπάθειά του να λύσει το καυτό πρόβλημα ζωής και προκοπής. Κι ακόμα αγωνίζεται ν΄αντιμετωπίσει τους αλλεπάληλους δυνάστες που κατά καιρούς δεν έπαψαν να πατούν τα χώματά του."

Ο ίδιος, σαν παλιός αντάρτης, ήταν σίγουρος για το μέλλον:
"Σ' αυτούς που σημέδεψαν την ιστορία με αίμα και πυρωμένο σίδερο ας πούμε σήμερα σα σε μνημόσυνο: Αδέρφια κοιμηθείτε ήσυχα αυτού που δεν υπάρχουν μίση, πόνος ή στεναγμός. Οι αγώνες σας, όπως όλοι οι τίμιοι αγώνες των λαών, δεν χάνονται".


Σήμερα που ο λαός και ο τόπος μας βρίσκονται μπρος σε νέους, δύσκολους αγώνες, η απώλεια του Κώστα Μπαλάφα βαραίνει περισσότερο. Η προσφορά και το έργο του, όμως, η μεγάλη επιλογή της ζωής του - να σταθεί αντάρτης φωτογράφος μέσα στη μάχη και να κάνει το φακό του όπλο στη μάχη της απελευθέρωσης - μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο, στους αδιάκοπους αγώνες του Ηπειρώτικου λαού.


Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αποχαιρετά στο πρόσωπο του Κώστα Μπαλάφα ένα από τα πιο διαλεχτά παιδιά της Ηπείρου, με έργο διαχρονικής αξίας και προσφοράς για το λαό και τον τόπο μας. Η ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα αποτυπώνουν υποδειγματικά μερικές από τις καλύτερες σελίδες της διαδρομής της Ηπείρου και της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην Ιστορία και το χρόνο.


Με απόφασή του, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Σ.Ε. θα παρευρεθεί στην κηδεία του, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 5:30 μμ στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου προσκαλώντας κάθε Ηπειρώτη στον τελευταίο ασπασμό.


Παράλληλα η Π.Σ.Ε. - που είχε βραβεύσει εν ζωή τον Κώστα Μπαλάφα - προετοιμάζει ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο και την προσφορά του Κώστα Μπαλάφα στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια της Π.Σ.Ε. και τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την άνοιξη του 2012.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΜΠΙΣΔΟΥΝΑΚΙ 11- 1


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική)
1. Περιστέρι: 7
2. Κεφαλόβρυσο: 6
3. Δαβάκης: 6 (2)
4. Ζίτσα: 6
5. Πετσάλι: 5
6. ΠΑΣ Γραμμένο: 4 (2)
7. Καρίτσα: 4
8. Μηλιά: 4
9. Πανζαγορισιακός: 3 (2)
10.Ανάργυροι: 1 (2)
11.Μπισδουνάκι: 0
12.Κόνιτσα: -1
13.Βοτονόσι: -1
14.Μάρμαρα: -1

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011


Α.Ο. ΒΕΛΙΣΑΡΙΟ - ΚΑΛΠΑΚΙ  3 - 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (6η αγωνιστική)
1. Βουνοπλαγιά: 16
2. Κρύα: 15
3. Θύελλα Κατσικά: 14
4. Πεδινή: 12
5. Α.Ε. Μικρασιατών: 12
6. Μουσιωτίτσα: 8
7. Α.Ο. Ανατολής: 8
8. Ροδοτόπι: 8
9. Λαψίστα: 7
10. Α.Ο. Βελισσαρίου: 6
11. Ατρόμητος '95: 6
12. Προοδευτική Περάματος: 4 (5)
13. Ηλιόκαλη: 4
14. Κουτσελιό: 3
15. Καλπάκι: 3 (5)
16.Θύελλα Ελεούσας: -3

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011


ΚΑΡΥΕΣ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ   2 - 2


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 2 - 4


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)
1. Κόντσικα: 18 (6)
2. Πρωτόπαπα: 16
3. Ραφταναίοι: 15

4.Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 14
5. Α.Ε. Καμποχωρίων: 13 (6)
6. Σταυράκι: 13
7. Ασβεστοχώρι: 12
8. Ζωοδόχος: 11
9. Πωγωνάτος: 11
10. Αγία Μαρίνα: 10
11. Περίβλεπτος: 9
12. Καρυές: 7
13. Α.Ε. Ρίζα: 7
14. Αμπελόκηποι: 6
15. Αμφιθέα: 6
16. Πανφρουριακός: 6
17. Νησί: 4
18. Πεντέλη: 0

Μήνας και χαράτσι

Τι μας περιμένει το 2012!



Ήρθε και η ώρα των οικογενειών να μάθουν τα... νέα.
Το 2012 θα είναι εφιαλτικό για όλους. Πριν προλάβουμε να αποπληρώσουμε τα φετινά χαράτσια, πρέπει:
* Από τον Μάιο να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.
* Από τον Ιούλιο να μπούμε στη διαδικασία εξόφλησης του εκκαθαριστικού, στο οποίο θα αποτυπωθούν τα μέτρα που αποκαλύφθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.
* Μέσα στο φθινόπωρο να αποπληρώσουμε και το πολυεκκαθαριστικό.


Όπως γράφει σήμερα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) καλούνται να σηκώσουν τριπλό βάρος.
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, όλοι οι μισθοί θα υποστούν «κούρεμα». Το κούρεμα αυτό οφείλεται στην εφορία και είναι πρόσθετο σε αυτό που ενδεχομένως γίνεται στον μισθό ή στην σύνταξη (οι δημόσιοι υπάλληλοι φορτώνονται το νέο μισθολόγιο, οι συνταξιούχοι τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τις περικοπές από τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις). Ο μισθός εργαζόμενου με δύο παιδιά θα μειωθεί έως και 30 ευρώ επιπλέον μόνο εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.
2. Η νέα κλίμακα που παρουσιάστηκε θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011. Κανονικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ο φόρος εισοδήματος παρακρατείται από τον μισθό ή τη σύνταξη. Αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Ετσι, με το εκκαθαριστικό του 2012, θα έρθει στο φως άλλο ένα πολύ μεγάλο χαράτσι: για παράδειγμα, όλα τα φυσικά πρόσωπα με δύο παιδιά θα πληρώσουν έως και 420 ευρώ επιπλέον φόρο λόγω των αλλαγών στα κλιμάκια αλλά και της μείωσης του αφορολογήτου
3. Στο εκκαθαριστικό του 2012 θα φανούν και οι συνέπειες από την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών. Ψαλίδι έχει μπει σε όλες τις εκπτώσεις: νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων στεγαστικού δανείου, ενοικίου κύριας κατοικίας, φροντιστηρίων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Όχι» σε συγκυβέρνηση

Απορρίπτει κάθε συζήτηση για συνεργασία και συναίνεση.



Για σενάρια πανικού κάνει λόγο η ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στελέχη της κρύβονται πίσω από τα σενάρια συγκυβέρνησης και κινήσεων με στόχο κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος του θα προχωρήσει σε κατηγορηματική απόρριψη κάθε συζήτησης για συνεργασία αλλά και συναίνεση.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ θα διαμηνύσει και στην τρόικα και στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα επαχθή συμφωνία και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να ενδώσει αν αυτή έρθει στην βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Η ηγεσία της ΝΔ οργανώνει και την άμυνα και την επίθεση της ενόψει των εξελίξεων της 17ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων της ΕΕ. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση μη μπορώντας να αντέξει το βάρος αυτών των εξελίξεων «θα καταφύγει για μια ακόμα φορά σε εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ατυχίας της».
Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει με αποδέκτες και στελέχη της ΝΔ ότι «στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία η μόνη λύση είναι εκλογές και καθαρή εντολή .
Ισχυρή πλειοψηφία σε μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να πάρει αποφάσεις» .
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά την επιθετική της τακτική η ΝΔ παρακολουθεί κι αυτή με δέος τις εξελίξεις γνωρίζοντας ότι υπό το βάρος αυτών θα είναι πολύ δύσκολο να επιμείνει και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

9 Oκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ταχυδρομείων


Όταν στις 9 Οκτωβρίου του 1874 ιδρυόταν η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ενωση, μια νέα εποχή ανέτελλε για τον κόσμο.


Οι αποστάσεις εκμηδενίζονταν και η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, που βρίσκονταν από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, καθίστατο πλέον δυνατή.
Κανείς δεν περίμενε πως σε λιγότερο από ενάμιση αιώνα οι τεχνολογίες θα υποσκέλιζαν το κλασικό ταχυδρομείο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αντικαθίσταται πλέον από τις διαδικτυακές υπηρεσίες.
Κανείς, όμως, δεν φανταζόταν και τις περίεργες ιστορίες που θα συνόδευαν την ιστορία των ταχυδρομείων αποδεικνύοντας πως η επικοινωνία δεν υφίσταται μόνο μεταξύ του παραλήπτη και του αποστολέα αλλά καθιστά και τον ενδιάμεσο ταχυδρόμο ιδιότυπο κοινωνό αυτής της αμφίδρομης σχέσης.
Εκατομμύρια ταχυδρομικοί υπάλληλοι στον κόσμο σημαίνει εκατομμύρια παράξενες ιστορίες. Αλλοτε χιουμοριστικές άλλοτε παράδοξες.
Επιστολές που ταχυδρομούνται με κέρματα στη θέση των γραμματοσήμων από κάποιον που βαρέθηκε να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, γράμματα που αποστέλλονται ακόμη και δεκαετίες μετά τη σύνταξή τους, ταχυδρόμοι που άφησαν ανεπίδοτες μέχρι και 20.000 επιστολές λόγω... έλλειψης χρόνου, ταχυδρομικά κουτιά στον βυθό της θάλασσας είναι μερικές μόνο από αυτές. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ταχυδρομείων, το «Εθνος» παρουσιάζει μερικές ιστορίες που δείχνουν πως το ταξίδι που ακολουθεί ένα γράμμα για να φτάσει στον προορισμό του έχει μερικές φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το περιεχόμενο της επιστολής...


ΑΓΓΛΙΑ
Παραλήπτης το σπίτι με την... κίτρινη πόρτα
...«Δεν μπορώ να θυμηθώ τη διεύθυνση, όμως το σπίτι είχε μια κίτρινη πόρτα».
Αυτό σημείωσε αντί διευθύνσεως στην καρτ ποστάλ που έστειλε ένας Πολωνός κάτοικος στους φίλους του στο Wilmslow της Αγγλίας και όπως φαίνεται η διευκρίνιση αυτή στάθηκε αρκετή για να παραδοθεί το γράμμα στους παραλήπτες του.

Ο ταχυδρόμος Paul Gardiner γνωρίζει όλα τα σπίτια που έχει στην αρμοδιότητά του... αλλά και τις πόρτες τους. «Το γράμμα έγραφε μόνο το μικρό γυναικείο όνομα Khumi, στη συνέχεια έγραφε κίτρινη πόρτα και μετά περιοχή Wilmslow», εξήγησε αργότερα ο Paul Gardiner. «Εγώ και η ομάδα μου γνωρίζαμε μόνο μία κάτοικο με το όνομα Khumi και το σπίτι της είχε κίτρινη πόρτα». Ως εκ τούτου το γράμμα έφτασε στην ώρα του στην παραλήπτρια, η οποία θεώρησε φοβερή τύχη το γεγονός...

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Οδηγίες για την αποστολή γραμμάτων
Οι πιο εξασκημένοι ταχυδρομικοί υπάλληλοι αλλά και οι πιο προσανατολισμένοι γεωγραφικά φαίνεται πως είναι αυτοί της Νικαράγουα. Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την πρωτεύουσα Μανάγκουα το 1972 προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και αφήνοντας πίσω της 10.000 νεκρούς, στη χώρα έχει θεσμοθετηθεί ένα ιδιότυπο σύστημα διευθύνσεων. Ετσι, αν κάποιος επιθυμεί να στείλει γράμμα ή δέμα, θα πρέπει να... καθοδηγήσει τον ταχυδρόμο με οδηγίες του τύπου: «Εκεί όπου παλιά βρισκόταν το Lackmiel, δύο τετράγωνα ανατολικά και μισό τετράγωνο νότια...».


ΣΚΟΤΙΑ
Ξέχασε να παραδώσει ...20.000 γράμματα
Περίπου 20.000 επιστολές παραμέλησε να επιδώσει στους παραλήπτες τους ένας Σκοτσέζος ταχυδρομικός υπάλληλος που εργαζόταν στη Γερμανία. Οπως έγινε γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο 23χρονος ταχυδρόμος εθεάθη να ρίχνει σε κάδους απορριμμάτων... μερικούς σάκους με γράμματα. Η αστυνομία που κατέφθασε στην περιοχή, ύστερα από κλήσεις περιοίκων, συνέλαβε τον ταχυδρομικό υπάλληλο και κατέσχεσε περίπου 20.000 επιστολές που βρέθηκαν στο υπόγειο κελάρι του σπιτιού του.
Ο ίδιος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούσε νυκτερινό σχολείο και έμεινε πίσω στο πρόγραμμα των παραδόσεων και θεωρώντας ακατόρθωτο να αναπληρώσει το σφάλμα του πετούσε όσα γράμματα περίσσευσαν στα σκουπίδια. Δεν ήταν ο μόνος που είχε μια τέτοια έμπνευση. Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη είχε βρεθεί μερικά χρόνια νωρίτερα ένας Ιταλός συνάδελφός του επειδή... «ξεχνούσε» τις επιστολές στο σπίτι του. Η υπόθεση ανακαλύφθηκε όταν οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς είχαν να λάβουν αλληλογραφία αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο λόγω των απλήρωτων λογαριασμών...


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χάρτης αντί... για διεύθυνση
Ευφυέστερος από τον Πολωνό που αντί διευθύνσεως στο γράμμα του έγραψε «το σπίτι είχε μια κίτρινη πόρτα», πρέπει να ήταν ο Paul Bates. Οταν ο ίδιος αποφάσισε να στείλει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα στον φίλο του Peter Ο Leary, θυμόταν μεν πως ο φίλος του έμενε κάπου στη νοτιοδυτική Αγγλία, συνειδητοποίησε όμως πως είχε ξεχάσει την πόλη και τη διεύθυνσή του. Γνωρίζοντας σε γενικές γραμμές πού βρίσκεται το σπίτι, ο Bates σχεδίασε έναν χάρτη στο πίσω μέρος της κάρτας και όταν ύστερα από πολλές περιπέτειες η καρτ ποστάλ έφτασε στο σωστό ταχυδρομικό γραφείο της Κορνουάλη.


ΕΧΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ... ΟΥΡΑ
Υποβρύχια... ταχυδρομεία
...Είναι αναμφισβήτητα τα ταχυδρομεία στα οποία χρειάζεται κανείς να υπομείνει τη μικρότερη «ουρά». Πέντε υποβρύχια ταχυδρομεία έχουν στηθεί σε ωκεανούς του πλανήτη περιμένοντας να εξυπηρετήσουν όσους επιθυμούν να στείλουν την κάρτα ή το γράμμα τους με έναν πρωτότυπο και ξεχωριστό τρόπο.
Το πρώτο υποβρύχιο γραμματοκιβώτιο εγκαταστάθηκε στο εξωτικό Νησί Hideaway των Μαλβίδων και το τοπικό ταχυδρομείο διέθεσε υπάλληλο για να κατεβάζει τα γράμματα σε πλαστική σακουλίτσα με ειδικό γραμματόσημο. Η συνέχεια δόθηκε στην Ιαπωνία, όπου το υποβρύχιο ταχυδρομικό κουτί εγκαταστάθηκε στα 33 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ Γκίνες.
Κάθε μέρα, σύμφωνα με τις αναφορές των Ιαπώνων ταχυδρομικών υπαλλήλων, συλλέγονται περίπου 200 επιστολές ενώ αυξημένη κίνηση παρουσιάζουν και τα υποβρύχια ταχυδρομικά κουτιά στο Reef Dive Resort της Μαλαισίας, στο Paradise Island στις Μπαχάμες και στον Αγιο Θωμά στα νησιά της Παρθένου.


ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΑΛΒΑΝΙΑ: Εξαφανίζει την ελληνική μειονότητα

Βαρύ πρόστιμο όσους δηλώσουν ελληνική καταγωγή.



Σε μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας προχωρά η Αλβανία, με αφορμή και όχημα την απογραφή του πληθυσμού.
Η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, προέβη σε αλλαγές στο ερωτηματολόγιο, αλλά και στην επιβολή προσκομμάτων στη διαδικασία, ακόμη και προστίμων, με σκοπό να δυσχεράνει την καταγραφή της ελληνικής καταγωγής πολιτών και να αποθαρρύνει όσους θέλουν να δηλώσουν Έλληνες.


Η πιο κραυγαλέα αντιδημοκρατική παρέμβαση είναι η επιβολή προστίμου ύψους 100.000 λεκ (700 ευρώ) σε όσους δηλώσουν «ψευδή στοιχεία».
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», το καθεστώς Χότζα είχε αλλάξει σκόπιμα την εθνικότητα των πολιτών ελληνικής καταγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι οι Βορειοηπειρώτες που θα δηλώνουν ότι είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ είναι καταγεγραμμένοι στα κατάστιχα Χότζα ως Αλβανοί, θα πληρώνουν πρόστιμο για δήλωση «ψευδών στοιχείων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επίσκεψη στο Άγιο Όρος και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη



Μετά τη «βοήθεια» από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., ήρθε η ώρα να ζητήσει και την βοήθεια του θεού!!!

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Άγιο Όρος.
Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 ετών από την εκλογή του Βαρθολομαίου, ως Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο πρωθυπουργός και ο Πατριάρχης θα συζητήσουν διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία θα είναι και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Εν μια νυκτί τα νοικοκυριά έχασαν 5,5 δισ. ευρώ

Εν μια νυκτί τα νοικοκυριά έχασαν 5,5 δισ. ευρώ από τη νέα καταιγίδα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη και προβλέπει δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και "φορολογική αφαίμαξη" για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν 2 δισ. ευρώ από το νέο μισθολόγιο, οι συνταξιούχοι άλλα 1,4 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και του ψαλιδίσματος όλων των φοροαπαλλαγών.
Για όσους τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας υπολογίζεται ότι οι απώλειες στις αποδοχές τους θα είναι τουλάχιστον 85 εκατ.


Με βάση τα παραπάνω, κάθε νοικοκυριό χάνει 1.400 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου του Ιουνίου οι απώλειες ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν καταβάλει 31 δισ. ευρώ στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διευκρινίσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα


Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τις νέες φορολογικές κλίμακες έδωσε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή αναφέρεται:
«Mε αφορμή δημοσιεύματα, σχόλια, υπολογισμούς και παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών επί τη βάσει των ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δέσμης των μέτρων που τελούν υπό ψήφιση, το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα πίνακες, από τους οποίους προκύπτει η μέση συνολική επιβάρυνση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Από τους επισυναπτόμενους αυτούς πίνακες προκύπτει ότι η μέση συνολική επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά, κλιμακώνεται από το 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι το 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ.
Στο ενδιάμεσο της κλίμακας, παρατηρείται πως η μέση επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα:
20.000 ευρώ είναι 11,1%,
30.000 ευρώ είναι 18,4%
50.000 ευρώ είναι 26,4%
100.000 ευρώ είναι 35%
150.000 ευρώ είναι 40,3%


Στα δηλωμένα συνεπώς εισοδήματα διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας μας και η άγρια αδικία που συντελείται σε βάρος των δηλωμένων εισοδημάτων είναι η απόκρυψη εισοδήματος, η φοροδιαφυγή και οι παραοικονομικές δραστηριότητες που εδώ και πολλές δεκαετίες αλλοιώνουν τα μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας και έχουν οδηγήσει το κράτος, αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υπαρξιακό κίνδυνο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Στην ανατροπή αυτής της κατάστασης και στην διόρθωση αυτής της μεγάλης αδικίας κατατείνουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη σύλληψη μη δηλωμένων εισοδημάτων.


Υπενθυμίζουμε ότι τέτοια μέτρα που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες, είναι:
η άρση του τραπεζικού απορρήτου
η δημοσίευση των επωνυμιών και των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου
η εντατική χρήση των τεκμηρίων,
το τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελευθέρου επαγγέλματος, κοκ.

Όλα αυτά τα μέτρα θα κωδικοποιηθούν και θα συμπληρωθούν με την ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που θα είναι η αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΜΥ: Προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ και για σήμερα.
Ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία σε όλη τη χώρα, με πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες.
Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται και για σήμερα Κυριακή σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως σήμερα και αύριο.


Πιο συγκεκριμένα:
 ΚΥΡΙΑΚΗ
Προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
 ΔΕΥΤΕΡΑ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Άνοιξαν οι ουρανοί

Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν πολλές πόλεις ανάμεσα σε αυτές και η Ηγουμενίτσα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα χθες το μεσημέρι δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνταν στο κέντρο της πόλης.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Σβήνουν εντελώς τα χωριά μας με το «χαράτσι» στα πατρικά σπίτια!


ΑΝΩ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
 

Της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΥΡΓΙΑΝΝΗ-ΜΠΟΥΡΗ






Δεν τους φτάνει που την ύπαιθρο, την ελληνική μεθόριο, την καταδίκασαν στην αφάνεια και στην ερήμωση, δεν τους φτάνει που στέρησαν τους ακρίτες μας από διάφορες υπηρεσίες, απαραίτητες στη διαβίωσή τους, όπως Εφορίες, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Στρατιωτικές Μονάδες, Αστυνομικά Τμήματα, Τελωνεία, απαραίτητα για την ασφάλειά τους.
Ακόμη δεν τους φτάνει που μ’ όλο αυτό το ξεγύμνωμα ανάγκασαν τους κατοίκους να πάρουν τα μάτια τους, να μεταναστεύσουν, να εγκαταλείψουν τις πατρικές τους εστίες, να βάλουν λουκέτα στα σπίτια τους και τα νοικοκυριά τους που με κόπους και θυσίες είχαν στήσει. Ούτε σχολείο δεν τους άφησαν να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα. Καμιά μέριμνα, καμιά κρατική φροντίδα. Και συνεχίζουν την αφαίμαξη. Όχι όμως και στη φορολογία, με το χαράτσι που τώρα έρχονται να εισπράξουν, χωρίς αιδώ και τσίπα, υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν τριακοσάρια γι’ αυτά τα έρημα, τα εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα σπίτια, τα οποία πασχίζουν με νύχια και με δόντια να τα κρατήσουν όρθια από σεβασμό και αγάπη.

Έλεος πια! Ας πάρουν οι αρμόδιοι τους εκπροσώπους των εταίρων μας κι ας τους ξεναγήσουν στην ελληνική ύπαιθρο να τους δείξουν την κατάντια των χωριών μας για την οποία είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι οι εκάστοτε από πολύ παλιά κυβερνώντες της χώρας μας. Να κάνουν τη σύγκριση αυτοί οι κύριοι με τα δικά τους χωριά, να δουν τις ομοιότητες και τις διαφορές κι ύστερα να στείλουν τα φιρμάνια.

Δεν διανοήθηκε ένας απ’ όλους τους δικούς μας που δέχονται τις πιέσεις των κηδεμόνων μας και βάσει αυτών νομοθετούν μέτρα δυσβάσταχτα - αδύνατον να πληρωθούν από τον ελληνικό λαό - να τους δώσουν να καταλάβουν ποια είναι η ελληνική πραγματικότητα;
Εκτός από τις συντάξεις πείνας του Ο.Γ.Α. στα χωριά, δεν μπαίνει δεκάρα. Ο πληθυσμός ελάχιστος και απόμαχος. Αδύνατον να καλλιεργήσει τη γη και να παράγει. Πού να βρεθεί το περίσσευμα κ. Υπουργέ των Οικονομικών να πληρώσει ο απένταρος το τριακοσάρι; Ανοίγει το καφενείο, το μοναδικό στο χωριό, ο καφετζής και σε λίγο το κλείνει, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος να μπει μέσα να πιεί καφέ. Αλλά κι αυτοί οι ολίγοι που είναι δεν πηγαίνουν, γιατί και το ένα ευρώ για τον καφέ σκέπτονται, διστάζουν, δυσκολεύονται να το διαθέσουν.

Εσείς όλοι οι αρμόδιοι που συμφωνήσατε με τα αιτούμενα του Δ.Ν.Τ. και της Τρόϊκας και υπογράψατε τα μνημόνια, δεν γνωρίζετε φαίνεται τι θα πει φτώχεια και δυστυχία.
Δυστυχώς είστε μακριά νυχτωμένοι. Απ’ αυτού ψηλά που βρίσκεστε και πετώντας κάθε λίγο και λιγάκι και διασχίζοντας τους ουρανούς με τα τελευταίας τεχνολογίας αεροπλάνα και βρισκόμενοι σε περιβάλλον με πολυτελή γραφεία και συναναστρεφόμενοι με επίσης μακριά νυχτωμένους, το λαοτζίκο, θα σκεφθείτε που πεινάει και ψάχνει στους κάδους και στα απομεινάρια των λαϊκών αγορών να βρει κάτι να βάλει στην κατσαρόλα του;

Η απόσταση δυστυχώς από τον ουρανό στη γη είναι πολύ μεγάλη, τεράστια.
Περιοδεύστε και λίγο στις λαϊκές συνοικίες να δείτε την πραγματικότητα.
Πώς ζουν οι πολλοί;
Μόνο που θα πρέπει να περιοδεύσετε μεταμφιεσμένοι, γιατί αν κατεβείτε αυτοί που είστε, σίγουρα τα γιαουρτώματα δεν θα τα γλιτώσετε.