Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε αγρότες

Διαθέσιμο το 50% της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.


Από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου αρχίζει η καταβολή της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Σήμερα υπεγράφη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Η πληρωμή του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).
Σημειώνεται ότι, οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) ανά αγροτική δραστηριότητα, για το έτος 2012, δεν διαφοροποιήθηκαν, ουσιαστικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών.
Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών για το 2012, είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ»: Συγκέντρωση μελών και αγιασμός την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του ΚΔΑΠ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ» προσκαλεί τα μελή των τμημάτων του χορευτικού στον αγιασμό, που θα τελεστεί στην αίθουσα του ΚΔΑΠ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ., με την έναρξη της νέας χρονιάς.


Από το Δ. Σ.

Παράταση προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου για όσους «ξέχασαν» τη φορολογική δήλωση

Ηλεκτρονικά και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση όσοι δεν το έκαναν εντός της αρχικής προθεσμίας που είχε ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη προβλέπει ότι ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρέμβαση για το επίδομα θέρμανσης

Με αφορμή δημοσιεύματα για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και του τρόπου καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απέστειλε εκ νέου έγγραφο προς το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο κάνει αναφορά στην πρότασή του για αντικειμενικό υπολογισμό κατανάλωσης, την οποία είχε υποβάλλει αρμοδίως από τον περασμένο Ιούλιο βάσει του οποίου πρέπει να γίνει ο υπολογισμός και του επιδόματος.

«Επαναφέρουμε την πρότασή μας και θεωρούμε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου πρέπει να την εξετάσουν με την δέουσα σοβαρότητα, προκειμένου να είναι αντικειμενικός και δίκαιος ο τρόπος καταβολής του επιδόματος και κυρίως να μην αδικηθούν τα νοικοκυριά της ορεινής και ημιορεινής Ηπείρου που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου λόγω της μεγάλης διάρκειας και έντασης του Χειμώνα, όπως πρόκειται να συμβεί με την κατάταξη στην οποία φαίνεται να έχει καταλήξει το Υπουργείο σας», τονίζεται στο έγγραφο – διαμαρτυρία του Περιφερειάρχη.

Ο Σύλλογος Φιλιππιαδωτών Αττικής, εορτάζει τον πολιούχο της γενέτειρας Φιλιππιάδας, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 09:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση, στην Αθήνα (Παρνασσού και Χρήστου Λαδά)

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δυο διακινητές οδηγοί λεωφορείου για μεταφορά λαθρομετανάστη

Συνελήφθησαν χθες (20/09/2012) αργά το βράδυ στο 10ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών (Μπιζάνι), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί διακινητές, ηλικίας 52 και 44 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη.

Ειδικότερα, οι δύο διακινητές, ως οδηγοί τουριστικού λεωφορείου, ελληνικής μεταφορικής εταιρείας, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλβανία στην Αθήνα, διευκόλυναν τη είσοδο στην ελληνική επικράτεια σε έναν 35χρονο Αλβανό λαθρομετανάστη, έναντι του χρηματικού αντιτίμου των 600 ευρώ.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος λαθρομετανάστης ήταν καταχωρημένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών, ενώ του είχε γίνει και άρνηση εισόδου στα σύνορα της χώρας μας για λόγους δημόσιας τάξης. Επίσης, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής φυλάκισης 50 ημερών για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Κατασχέθηκαν το λεωφορείο, το χρηματικό ποσό των 1.980 ευρώ και 3.700 leke Αλβανίας, που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και πέντε κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΚΑΤΣΙΚΑ: Σύλληψη 66χρονης για χρέη

Μία 66χρονη, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσαν αποφάσεις του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά για χρέη, συνέλαβαν το μεσημέρι της Πέμπτης στον Κατσικά αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά.

Σε βάρος της 66χρονης εκκρεμούσαν δύο αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης επτά ετών, για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο κατ’ εξακολούθηση και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Η 66χρονη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη 30χρονος Μαροκινός για κλοπή αλκοολούχων ποτών


Τα ξημερώματα της Πέμπτης 30χρονος Μαροκινός, διότι διέρρηξε ένα καφεκοπτείο στα Γιάννινα.
Ο 30χρονος έσπασε τη βιτρίνα του καταστήματος και έκλεψε 46 φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

«Κεφαλικός» φόρος σε 1.500.000 φορολογούμενους

Ποιοι πληρώνουν

«Κεφαλικό» έκτακτο φόρο σε 1.500.000 φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα και ο οποίος θα ξεκινά από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή 20%-30% περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 2 δις. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο κατ επιταγή της τρόικας.

Παράλληλα σχεδιάζεται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα φυσικά πρόσωπα με εφαρμογή νέας φορολογική κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων σε 3 με 4 από 8 που είναι σήμερα ή 4 και κατάργηση της τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας.
Χθες αιφνιδιαστικά διέρρευσαν νέες πληροφορίες για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,8 δις. ευρώ με επιπλέον 2 δις. ευρώ από τη φορολογία για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στο φετινό προϋπολογισμό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό την πίεση της τρόικας το οικονομικό επιτελείο έβαλε στο τραπέζι μια νέα έκτακτη εισφορά που θα επιβάλλεται σε όσους αποκτούν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α). Το ελάχιστο ποσό του φόρου θα είναι 150 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και θα αυξάνεται σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι δεν έχει καθοριστεί η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Σήμερα η φλόγα της Πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών

Η φλόγα της 10ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών, με αφετηρία την Αθήνα, διατρέχει από τις 17 Αυγούστου όλη την Ελλάδα, στα χέρια των νέων εθελοντών αιμοδοτών, μεταφέροντας το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο, για να καταλήξει στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 στο Καναλλάκι της Πρέβεζας, όπου θα πραγματοποιηθεί η 25η Αμφικτιονία των Εθελοντών Αιμοδοτών με θέμα: «Εθελοντική Αιμοδοσία, Ενημέρωση και Παιδεία».

Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία είναι η κορυφαία εκδήλωση των εθελοντών αιμοδοτών και με την πραγματοποίησή της στέλνεται παντού το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε ένα ευρύτερο κοινό, με τελικό στόχο να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε αίμα και παράγωγά του από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, της Υγείας, του Πολιτισμού, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά κυρίως με τους νέους, δίνεται η ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης να ενεργοποιηθεί περισσότερος κόσμος, κάνοντάς τους εθελοντές αιμοδότες αλλά και κήρυκες της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών των Ιωαννίνων και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ζίτσας, Ιωαννιτών και Κόνιτσας, θα συμμετέχουν φέτος για 10η συνεχή χρονιά στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία. Θα υποδεχθούν τη φλόγα στις 21 Σεπτεμβρίου και, αφού τη μεταφέρουν σε πολλές περιοχές του νομού με εκδηλώσεις (Δήμους Ζίτσας, Κόνιτσας, Παρακάλαμου, Ανατολής), θα την παραδώσουν στους εθελοντές αιμοδότες της Αλβανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών από το Αργυρόκαστρο έως τα Τίρανα στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων την Παρασκευή  21 Σεπτεμβρίου
* στο Δήμο Ζίτσας:
Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Νεοχώρι και μέσω Ροδοτοπίου και Βουνοπλαγιάς θα καταλήξει στην Ελεούσα στις 7.30 το απόγευμα όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση στο χώρο του νέου Δημαρχείου.
* στην Κόνιτσα:
Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τη γέφυρα του Αώου για να καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία της Κόνιτσας όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση.
* στον Παρακάλαμο:
Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Καλπάκι ως τον Παρακάλαμο όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση.

Ε΄ αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 22/23 Σεπτεμβρίου, με τις ομάδες του Πωγωνίου γηπεδούχες, (Α.Σ. Καλπακίου – ΠΑΣ Αγία Μαρίνας 22/09), (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά –Πανφρουριακός 23/09), (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος - Π.Α.Ο. Αετός Μ. Περιστερίου 23/09)

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ – ΠΑΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ - ΠΑΝΦΡΟΥΡΙΑΚΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ – Π.Α.Ο. ΑΕΤΟΣ Μ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πέμπτης αγωνιστικής έχει ως εξής:

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής συνταξιούχων

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους.
 Όσοι δεν απογραφούν έως το τέλος του μήνα, δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπενθυμίζει ότι οι συνταξιούχοι οφείλουν να προσέλθουν αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.

Έρχονται είκοσι οικονομικά μέτρα ... φωτιά!

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως και εκείνες μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη φάση τους και εξελίσσονται σχεδόν σε ναρκοθετημένη ζώνη.

Ο Τόμσεν και η παρέα του επιμένουν δογματικά σε μέτρα άμεσου αποτελέσματος, ήτοι περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και αντιστέκονται σε κάθε άλλη πρόταση που κατά τη γνώμη τους δεν αποδίδει βεβαιωμένα τα προσδοκώμενα.
Η εμμονή τους ήδη προκάλεσε εντάσεις στις συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ταυτόχρονα διαπραγματεύεται με τα κόμματα και διαμεσολαβεί μεταξύ Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.
Πρόκειται προφανώς για λεπτή άσκηση ισορροπίας η οποία μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή. Ήδη όλο το σύστημα διαπραγμάτευσης ζει ώρες έντασης και τίποτε δεν αποκλείει εμπλοκές και περιπλοκές, παρά τα αισιόδοξα και καθησυχαστικά σήματα που επιχειρούν να μεταδώσει ο πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ενδεικτική της ανασφάλειας των τελευταίων ωρών είναι η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενημέρωση για τα μέτρα.
Από την άλλη πλευρά όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας, αναμονής και αναστολής επαυξάνει την αγωνία των πολιτών και δημιουργεί ισχυρή βάση έντονων αντιδράσεων κατά την ανακοίνωση των μέτρων. Κάτι που όλοι αισθάνονται.
Όπως λένε όσοι παρακολουθούν τις κοινωνικές διεργασίες, ο κάμπος είναι ξερός και μια σπίθα αρκεί να προκαλέσει την έκρηξη.
Πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα θα είναι σκληρά και θα διαχυθούν στο σώμα σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Από τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η εισοδηματική πίεση θα είναι ευρύτατη και κατά τα φαινόμενα δεν θα μείνει άθικτη ζώνη.
Αναλυτικά τα μέτρα που θεωρούνται κλεισμένα είναι τα εξής:
1) Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
2) Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
3) Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς.
4) Μείωση των επικουρικών συντάξεων.
5)Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.
6)Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.
7)Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους.
8) Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.
9) Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.
10) Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.
11) Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.
12) Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων
13) Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
14) Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν αν ασφαλισμένο.
15)Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών
16) Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο.
17) Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.
18) Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων
19) Δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
20) Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων.
Από την απλή παράθεση των παραπάνω είκοσι μέτρων γίνεται αντιληπτό το βάρος και η ένταση της προσαρμογής.Και προφανώς δεν είναι οι μόνες ρυθμίσεις.
Το πακέτο απαιτεί άπειρες διαρθρωτικές ρυθμίσεις, απελευθερώσεις, αποκρατικοποιήσεις και άλλα.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει επιχειρηθεί σε οικονομία προηγμένης δυτικής χώρας, συγκρίσιμη ίσως μόνο με εκείνη της Χιλής, μετά την πτώση του Αλιέντε.
Πράγμα που προδιαθέτει και για την ένταση των αντιδράσεων.
Ο Θεός βοηθός που λέει και ο λαός.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr