Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Παρακάλαμος: Μετά τους κλεφτοκοτάδες, ήρθαν οι κλεφτααυγάδες!

 


Μόδα τείνει να γίνει η κλοπή τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Παρακαλάμου.

Μετά τις κλοπές αρνιών, κοτόπουλων και το άδειασμα καταψύκτη με κρέατα, ήρθε η σειρά των αυγών.

Το τελευταίο συμβάν πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ 7:00 και 11:00 το βράδυ, σε κεντρικό σημείο του χωρίου.

Ο δράστης εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι εισήλθε από ξεκλείδωτη πόρτα σε αποθήκη και αφαίρεσε δυο κουβάδες με αυγά (πάνω από 150)!

Λίγο η οικονομική στενότητα, λίγο η ακρίβεια, λίγο που μερικοί το έχουν χούι, είναι και το έθιμο που θέλει ντόπια αυγά για βάψιμο το Πάσχα, το ζήσαμε κι αυτό.

Οι πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι τα αυγά  «ταξίδεψαν» για Γιάννενα δεν έχουν διασταυρωθεί.

Ο  νοικοκύρης  τα βάζει με τον εαυτό του, καθώς στο κοτέτσι και στην αποθήκη είχε τοποθετήσει κάμερες, που λόγω βλάβης το τελευταίο μήνα ήταν εκτός λειτουργίας.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 79χρονη από τη θαλάσσια περιοχή Βάλτου Πάργας

 


Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή Βάλτου Πάργας, 79χρονη ημεδαπή. Η ανωτέρω διεκομίσθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πάργας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Πάργας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Παπαϊωάννου

 


Μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου είχε γεννηθεί το 1945 και είχε αναπτύξει από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση ως μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία σε πολυετή φυλάκιση στις φυλακές Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Αβέρωφ.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τον τόπο του και είχε δημιουργήσει το Κέντρο Ερευνών Πωγωνίου, προχωρώντας στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την ιστορία της περιοχής και διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού Πανεπιστημίου στον Δήμο Πωγωνίου, κάτι που κατάφερε να δει να υλοποιείται το 2013 με τη λειτουργία του Δημοτικού ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ηροκλής Βασιάδης» στο Δελβινάκι.

Ζηκόπουλος Κώστας: Ευχαριστήριο

 


Ένα μεγάλο μπράβο σε όλες και όλους, που παρά τις αντίξοες συνθήκες συμμετείχατε στη Γ.Σ. και στην εκλογική διαδικασία της Π.Σ.Ε. 

Ένα  μεγάλο ευχαριστώ που με τιμήσατε με τις ψήφους σας και με την επανεκλογή μου στο νέο Δ.Σ..

Υπήρχε ομαλότητα στη διεξαγωγή του πρώτου Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. για τη συγκρότηση σώματος.

Εκλέχτηκε διαπαραταξιακό, συνεργατικό, αναλογικό προεδρείο. Η παράταξη, Ενότητα  για την Ήπειρο, επέλεξε ομόφωνα τα μέλη που θα στελεχώσουν το προεδρείο με την καινοτομία να γίνει ανακύκληση στελεχών στο Β' μισό της θητείας για την αξιοποίηση όλων.  

Στο Β' μισό της θητείας θα αντικαταστήσω στη θέση Αντιπροέδρου Α' την επίσης πωγωνίσια και άξια Μαρίκα Γκόνη. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε για τον πολιτισμό μας, την παράδοση, για την αποδημία και για την Ήπειρο της καρδιάς μας.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ.

Δράττομαι της ευκαιρίας, με αυτή μας την επικοινωνία, να ευχηθώ σε όλους τους διαδικτυακούς μου φίλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με υγεία, αισιοδοξία και ελπίδα!!!

Με νίκη ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις η Αναγέννηση (Π.Α.Σ. Κάστρου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 0-1)

 

*Με νίκη ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις η Αναγέννηση αφού  επικράτησε στο γήπεδο Λιμνοπούλας του ΠΑΣ Κάστρου με 1-0 για την  26η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  Maison της Β΄ ερασιτεχνικής.

Στο πρώτο μέρος το παιχνίδι δεν είχε φάσεις και αναλώθηκε στον χώρο του κέντρου.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Αναγέννηση ανέβασε την απόδοση της και έβγαλε φάσεις με τους Γιαννάκη Κωνσταντίνο, Πότση Στέργιο και Γιογιακά Βασίλειος.

Σε φάση εντός της περιοχής του Κάστρου σε σέντρα του Κολέμπα Φίλιππο, η μπάλα βρήκε χέρι αμυνόμενου με τον διαιτητή να δείχνει την εσχάτη των ποινών.

Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο  Γιαννάκης Κωνσταντίνος κάνοντας το 0-1 για την Αναγέννηση.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Μπάμπης Ρούντας):

Γεωλδάσης  Γεώργιος, Νασούλας Άγγελος, Κολέμπας Φίλιππος, Τάσιος  Αλέξανδρος, Πότσης Θεόδωρος,  (Γιόγιακα Βασίλειος), Ταχιάς Γεώργιος, Τσάγκας Ιωάννης, Ντόντης Βασίλειος, (Μπάσιος Χρήστος, λτ Μπάγιας Ελευθέριος), Γιαννάκης Κωνσταντίνος, (Γκορίτσας Παναγιώτης), Καμονάς Ιωάννης, (Μακολλάρι Μαρικέν)

Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 6-0 

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 1-1

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 8-0  

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 0-1

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής

1. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 64

2.  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 62

3. Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 46

4. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 42 

5. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 41        

6. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 37

7. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 30

8. Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 30   

9. Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 29

10. Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 28

11. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 19

12. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 7

13. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 1

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα παράτυπων μεταναστών

 


Θα λάμβανε το συνολικό χρηματικό ποσό των -9.000- ευρώ με την άφιξη των αλλοδαπών στο εξωτερικό

 

Συνελήφθη χθες (15.04.2022) το βράδυ έξω από τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αλλοδαπό να καθοδηγεί κατάλληλα τρείς (3) παράτυπους μετανάστες διευκολύνοντάς τους να εξέλθουν ακτοπλοϊκώς από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία. Όπως εξακριβώθηκε οι παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ έκαστος, ως αμοιβή.

Ο κατηγορούμενος και οι παράνομοι μετανάστες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

EΟΔΥ: Σαράντα έξι θάνατοι σήμερα, 8.017 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα έξι θάνατοι σήμερα, 8.017 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 8.017.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.232.496 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 133 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.035(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.537 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (66.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 93.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται

διασωληνωμένοι, 173 (53.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 149 (46.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -6.11%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παραβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 84.557 έλεγχοι, από τους οποίους οι 50.657 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 44 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

14 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o 11 στη Δυτική Ελλάδα,

o 1 στην Αττική,

o 1 στην Κρήτη και

o 1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.171 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.453 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.718 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.953 ομοειδείς παραβάσεις.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (δια ζώσης) της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 19 Απριλίου, ώρα 12 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Την αρ.643/69472/24-09-21 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-0Ρ5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύγκλιση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των Δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 Την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 20354/09.04.2022 (ΦΕΚ 1724 τεύχος Β'): Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 6:00.

 Τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ. εγκ.426/77233/13-11-2020 & εγκ.427/77440/13-11-2020.

 Την αρ. 6/22 Α.Δ.Σ. (62ΝΠΩ1Ω-ΗΙΓ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.31/167/14-01-22 (630ΞΩ1Ω-Β73)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού Αντιδημάρχων ως μέλη της Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια ζώσης τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 19η Απριλίου 2022, ημέρα Τρίτη - ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Περί έγκρισης απολογισμού-ισολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου.

2. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2022 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου.

3. Περί έγκρισης απολογισμού-ισολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» Κοινότητας Βασιλικού.

4 Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2022 του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» Κοινότητας Βασιλικού.

5. «Περί επιλογής τελικής πρότασης της διαχειριστικής Επιτροπής του κληροδοτήματος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ από τις προτεινόμενες της συνταχθείσας μελέτης για το έργο

«Αποκατάσταση-Συντήρηση Ι. Ν. Αγ. Τριάδας Κοινότητας Λάβδανης».

6. Ορισμός δικαστικού επιμελητή για επίδοση στην Απ.Δ.Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας της αρ. κατάθεσης δικογράφου 83/22 αίτησης της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος Αγίου

Κοσμά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων.

7. Ορισμός δικηγόρου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η με αρ. κατάθεσης δικογράφου 83/22 της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «Αγίου Κοσμά» Κοινότητας Αγίου Κοσμά.

8. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου».

9. Αποδοχή όρων έγκρισης δανείου Τ.Π.& Δανείων του ενταγμένου έργου «Υποδομές Ύδρευσης Δήμου Πωγωνίου» στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

10. Συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμών έργων έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου σύμφωνα με το άρθρο 221 του Ν.4412/2016 - όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 108 του Ν. 4782/2021- και ορισμός πιστοποιημένων χρηστών για την διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών μέσω ΕΣΗΔΗΣ σύμφωνα με αρ.64233/08-06-21 Κ.Υ.Α. των Υπ. Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Επικρατείας.

11. Κατάρτιση όρων δημοπρασίας με ανοιχτό διαγωνισμό του έργου «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ» προϋπολογισμού 185.225,00€ πλέον Φ.Π.Α.24%.

12. Υποβολή πρότασης ΤΟΥ Δήμου Πωγωνίου με τίτλο «Βιολογικός Κοινότητας Κεφαλοβρύσου» στο πλαίσιο της υπ' αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/21905/2064/4-3-2022 Πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κωδικό ΤΑ-01 Ταμείο Ανάκαμψης Αναγνωριστικό 16846.

13. Σχετικά με υποβολή αίτησης παράτασης του έργου με τίτλο «Ψηφιακές εφαρμογές για την αύξηση της αποδοτικότητας του Δήμου Πωγωνίου» και τροποποίησης της υπ. αρ. 3161/18-05-21 σύμβασής του με την «DOTSOFT Α.Ε.» ως προς τον χρόνο περαίωσης.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Δολιανά Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας του Ιερού Ναού Γέννησεως της Θεοτόκου


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας 
του Ιερού Ναού Γέννησεως της Θεοτόκου

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Συγκροτήθηκε σήμερα 15.4.2022 σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ που προήλθε από τις εκλογές 11.4.2022.

Πρόεδρος: Μάκης Κιάμος

Α΄ Αντιπρόεδρος: Μαρίκα Γκόνη

Β΄ Αντιπρόεδρος: Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Γενικός Γραμματέας: Σωτήρης Κολιούσης

Ειδικός Γραμματέας: Χριστόφορος Ευθυμίου

Ταμίας: Παύλος Χρήστου

Αναπληρωτής Ταμίας: Ελευθερία Γκαρτζονίκα

Έφορος Τύπου: Χρήστος Τούμπουρος

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοντός

Έφορος Πολιτισμού: Νίκος Ζέκης

Έφορος Πνευματικού Κέντρου: Νατάσσα Κοντούλη

Μέλη: Νίκος Γιαννούλης, Κώστας Ζηκόπουλος,

Γιάννης Νάκης, Γιώργος Μουσγάς, Μαρίνα Τζάκου, Γιώργος Τζομάκας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Σπύρου, Ηλίας Χρηστάκος, Γιάννης Βέλλης, Μηνάς Ζέρβας, Δονάτος Γκέλιας, Δημήτρης Σούκης, Κώστας Λιάγκος.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (18-24/04/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (18 έως 24 Απριλίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 18/04/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

Μ. ΤΡΙΤΗ 19/04/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 21/04/2022

Πηγή-Ελεύθερο-Παλιοσέλλι-Πάδες-Άρματα-Δίστρατο. 08:00 - 15:00

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 23/04/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00 - 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 18/04/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο– Άγ. Κοσμάς– Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος- Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

Μ. ΤΡΙΤΗ 19/04/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 21/04/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 23/04/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 18/04/2022

Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργος-Ελάτη-Καστανιά-Μηλιανά-Γρέβια-Πηγές. 18.00-01.00

Μ. ΤΡΙΤΗ 19/04/2022

Γρίμποβο-Κορφοβούνι-Έλατος-Αμμότοπος-Πιστιανά-Ροδαυγή-Σκούπα-Δαφνωτή. 18.00-01.00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 21/04/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 08.00-15.00

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 23/04/2022

Πέτα-Κλειστό-Ζυγός-Μαρκινιάδα-Μελάτες-Κάτω Αθαμάνιο-Αθαμάνιο-Τετράκωμο-Μεσούντα. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Μ.  ΔΕΥΤΕΡΑ 18/04/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

Μ. ΤΡΙΤΗ 19/04/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 21/04/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 23/04/2022

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/04/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 19/04/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 21/04/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 08:00-15:00

Α' Ογκολογική Κλινική Μetropolitan Hospital: Το μοναδικό πιστοποιημένο στην Ελλάδα Κέντρο Ολοκληρωμένης Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας από την ESMO

 


Η Α' Ογκολογική Κλινική του Μetropolitan Hospital, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Μπαφαλούκου, ορίστηκε για μια ακόμη διετία (2022-2024) από την ESMO (European Society for Medical Oncology), τη μεγαλύτερη Εταιρία Ογκολόγων-Παθολόγων της Ευρώπης, ως «Designated Center of Integrated Oncology and Palliative Care», δηλαδή ως «Ενδεδειγμένο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας», παραμένοντας η μόνη ογκολογική κλινική στην Ελλάδα που διαθέτει αυτή τη σύσταση.

Ο εκ νέου αυτός ορισμός της Α' Ογκολογικής Κλινικής, που είναι ο τρίτος διαδοχικός μετά από αυτούς για τις περιόδους 2016-2018 και 2019-2021, αναγνωρίζει ως ενδεδειγμένη μια συγκροτημένη και συστηματική καθημερινή πρακτική αφιερωμένη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην παροχή βοήθειας τόσο κατά τη θεραπεία όσο και στο τέλος της ζωής των ασθενών που πάσχουν από μια ασθένεια που περιορίζει τη ζωή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, ώρα 09:30

 


Την 18-04-2022, Μ. Δευτέρα και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-02-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ειδική γέφυρα σύνδεσης Αμμουδιάς – Βαλανιδοράχης», προϋπολογισμού € 705.000,00 με ΦΠΑ.

2.      Έγκριση του από 08-04-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 08-04-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Τρικάλων», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.

3.      Έγκριση του από 12-04-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 04-04-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζα - διακλάδωση Πάργας», προϋπολογισμού € 529.000,00 με ΦΠΑ.

4.      Έγκριση του από 31-03-2022 Πρακτικού (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής/τεχνικών προσφορών) της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

5.      Έγκριση του από 13-04-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Μεταφορά του υπολείμματος από την εγκατάσταση επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 111.600,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 16 Απριλίου

 


Το Σάββατο 16 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας – ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00.

Αποκατάσταση της όρασης τυφλών ποντικιών με φάρμακο για τον αλκοολισμό

 


Επιστήμονες στις ΗΠΑ μπορεί να βρήκαν τρόπο να αποκαθιστούν έως ένα βαθμό την απώλεια της όρασης που προκαλούν σοβαρές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν, χρησιμοποίησαν με επιτυχία σε σχεδόν τυφλά ποντίκια ένα φάρμακο που κανονικά χορηγείται για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ. Αυτό το φάρμακο λέγεται δισουλφιράμη και είναι ένα από τα παλαιότερα που υπάρχουν. Η σύνθεσή της άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ για χρήση στους ανθρώπους εγκρίθηκε για πρώτη φορά (στις ΗΠΑ) το 1951.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο είχαν χάσει σχεδόν πλήρως την όρασή τους λόγω καταστροφής των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδή τους. Τέτοιου είδους καταστροφή προκαλούν παθήσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (είναι μία κληρονομούμενη οφθαλμοπάθεια).

Μετά τη χορήγηση της δισουλφιράμης, τα ζώα μπορούσαν να διακρίνουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνες που εναλλάσσονταν μπροστά τους και οι ερευνητές ήδη ετοιμάζουν μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένα φάρμακο για τον αλκοολισμό με την τύφλωση; «Το κλειδί κρύβεται στο μοριακό μηχανισμό που μπλοκάρει το φάρμακο για να θεραπεύσει τον αλκοολισμό. Ο μηχανισμός αυτός είναι παρόμοιος με εκείνον που ενεργοποιείται όταν σταδιακά εκφυλίζονται και πεθαίνουν τα ραβδία και τα κωνία, δηλαδή τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα», απαντά ο Χειρουργός - Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).