Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Συνάντηση στην Π.Ε. Πρέβεζας για την ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO


Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας συνάντηση στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Κ. Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης του ΤΔΠΕΑ, η κα Χρ. Μερκούρη, Προϊστάμενη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πρέβεζας, κ. Κοσμάς Κορωναίος, ο κ. Δ. Παππάς, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Πρέβεζας, οι τοπικοί εκπρόσωποι της Unesco Β. Κατσίμπρας και Β. Παπανικολάου, κ.α.
Η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλη σπουδαιότητα από πολλές απόψεις. Η UNESCO βοηθά στην προστασία των χώρων παρέχοντας τεχνική βοήθεια και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν αν ευοδωθεί η προσπάθεια της ένταξης της Νικόπολης είναι πολλά για την περιοχή, διότι τα μνημεία που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας και ανάδειξης που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός Διεθνούς Οργανισμού. Συνακόλουθες συνέπειες, η αύξηση του ενδιαφέροντος και η διαφήμιση για τα μνημεία αυτά με άμεση επίδραση στον τουρισμό και την οικονομική ζωή της περιοχής και μεγάλη αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών.
«Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την ανάδειξη και λειτουργική ενσωμάτωση των αρχαίων μνημείων της περιοχής στην σύγχρονη ζωή. Ήδη από τους λιγοστούς πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ) έχουμε διαθέσει το σημαντικό ποσό των 100.000 ευρώ για το θέατρο της Νικόπολης ενώ 94.000 ευρώ έχουμε διαθέσει για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Βυζαντινής περιόδου. Ανάλογη ήταν και πρωτοβουλία μας για το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Παράλληλα, προσπαθούμε να εντάξουμε το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. με στόχο να κάνουμε το θέατρο της Νικοπόλεως κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου.
Άμεσος επόμενος στόχος η δημιουργία ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου υποψηφιότητας για να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και γι’ αυτό δουλεύουμε.»


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

VPRC: Δεύτερο κόμμα με 12,5% το ΠΑΣΟΚ –Στο 11% ο Καμμένος

Σε τελευταία δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού «Επίκαιρα» που θα δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη, προκύπτει το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΚΚΕ έρχονται στη δεύτερη θέση, ενώ μεγάλο ποσοστό 11% καταγράφουν οι νεοσύστατοι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.
Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου:
ΝΔ: 22,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,5%
ΚΚΕ: 12,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 12%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 11,5%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 11%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 3,5%
ΛΑΟΣ: 3%.
Εκτός Βουλής μένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%, η Δράση με 1%, το Άρμα Πολιτών με 1,5%, ενώ άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 3%.

Επανένταξη του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας Ηγουμενίτσας στο Μηχανογραφικό Δελτίο ζητά ο Περιφερειάρχης

Με έγγραφό του (16 Μαρτίου 2012) προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο – και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε μαζί του στα Ιωάννινα – ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επανένταξη στο μηχανογραφικό δελτίου του 2012 του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου, που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και απόρροια βεβιασμένων κινήσεων την προηγούμενη απόφαση. «Η απόσυρσή του στο παρελθόν από το μηχανογραφικό δελτίο, αποτέλεσε για μας δυσάρεστη και αναπάντεχη έκπληξη και τούτο γιατί, στην Περιφέρειά μας παράγεται το 80% της εθνικής παραγωγής της πέστροφας, πάνω από το 60% της εθνικής παραγωγής σε κυπρίνους και χέλια, το 35% της εθνικής παραγωγής σε θαλασσινά είδη ψαριών, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εκτεταμένες μυδοκαλλιέργειες στο δέλτα του ποταμού Καλαμά.
Η παραπάνω δε αλιευτική δραστηριότητα υποστηρίζεται από το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου.
Άρα για μας ζητούμενο ήταν και είναι η περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα του Τμήματος, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο την παραγωγική διαδικασία», τονίζει ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι ήδη το Τμήμα έχει αξιολογηθεί θετικά.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από το φθινόπωρο, υπό προϋποθέσεις, η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους

Για το ερχόμενο φθινόπωρο, υπό προϋποθέσεις, παραπέμπεται η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, είναι η εκτίμηση του βουλευτή της Ν.Δ και πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη. Ο βουλευτής, παραβρέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην οποία συζητήθηκε εκτός από το θέμα των αυτοκινητοδρόμων και η πρόταση νόμου «για την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους», την οποία έχει εκπονήσει και καταθέσει στη Βουλή ο ίδιος και είναι σημαντική για την Ήπειρο.
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια
Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε για τους πέντε αυτοκινητόδρομους, μεταξύ αυτών Ιόνια και Ε65, που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, μόνον ένας, ο άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, υλοποιείται κανονικά. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2011, το Υπουργείο Υποδομών και οι παραχωρησιούχοι κάθε έργου είχαν υπογράψει «πλαίσια συναντίληψης», στα οποία ετίθετο ως καταληκτική ημερομηνία για την τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης, μέσω Βουλής, η 30η Νοεμβρίου 2011.

Παρέμβαση Καχριμάνη για τη διατήρηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων

Τη διατήρηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα στην Ήπειρο, ζητά με επιστολή που έστειλε στις 15 Μαρτίου 2012 προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή πληροφορίες περί πρόθεσης του ΓΕΣ για κατάργηση των Κ.Ε.Ν. Άρτας και Ιωαννίνων.
Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τονίζει:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή και αν ακόμη υπάρχει ανάλογη εισήγηση δεν θα γίνει αποδεκτή από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, η οποία πρέπει να εκτιμήσει τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια απόφαση για την Ήπειρο, ειδικά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.
Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία η στρατιωτική ηγεσία επιλέγει ποια Κέντρα θα καταργηθούν και ποια θα παραμείνουν σε λειτουργία. Η δική μας θέση, όπως την έχουμε μεταφέρει και στο παρελθόν στο Υπουργείο σας, είναι ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων θα πρέπει να λειτουργούν σε ακριτικές και παραμεθόριες περιφέρειες, προκειμένου να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο τους».


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

Οι σειρήνες της ταπείνωσης και τα φερέφωνα της υποκρισίας, πολιτική ηγεσία και Μ.Μ.Ε.

Γραφεί ο Μίλτος Μπούκας



Η Ευρώπη μετασχηματίζεται βίαια και απρόθυμα σε μια κοινωνική έρημο, σε μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία με λίγες ευημερούσες μητροπόλεις και πολλές υποτελείς φόρου αποικίες. Και η κρίση χρέους, τα μνημόνια, τα σύμφωνα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας είναι τα εργαλεία αυτού του βίαιου μετασχηματισμού.
Γιάννης Κιμπουρόπουλος


Η υποκριτική ηθικολογία και ο καταιγιστικός νεοφιλελευθερισμός μέτρων, που μας επέβαλαν η Τρόικα και οι εγχώριοι πολιτικοί «νάνοι», προκάλεσαν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Οι εμπνευστές της σκληρής λιτότητας όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, αλλά επιδείνωσαν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, οδηγώντας μας στο απόλυτο κενό. Ο παραλογισμός των Μνημονίων Ι και ΙΙ που συνυπέγραψε ο δικομματισμός με το σοσιαλιστικό μανδύα του ΠΑΣΟΚ και το άκρως νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της καινούριας Δεξιάς, αποτελεί μια συνεργασία «αφανισμού» κάθε έννοιας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Και επίσημα νέος Υπουργός Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης

Τη θέση του παραιτηθέντα Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει και επίσημα ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός, κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο κ. Σαχινίδης θα ορκιστεί στις 14:45 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 25 Μαρτίου


Αλλάζουν τα ρολόγια την Κυριακή, με τους δείκτες να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά.
Στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείξουν 04.00 ώστε να μπούμε, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη θερινή ώρα.
Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, οπότε επανέρχεται η χειμερινή ώρα.

ΣΔΟΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι ακυρώνουν την περαίωση

Ζητούνται στοιχεία από το... 2004!!!


Υπερβάλλοντα ζήλο δείχνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των υπόλοιπων αρχών, που ζητούν από τους ελεγχόμενους στοιχεία από το... 2004!
Για ακόμη μια φορά, το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται ασυνεπές στις δεσμεύσεις του, οι οποίες, μάλιστα, περιλαμβάνονται και σε νόμους. Ο λόγος για την τελευταία περαίωση, στην οποία έσπευσαν να υπαχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και η ερμηνευτική εγκύκλιος, όποιος έχει υπαχθεί και έχει πληρώσει, είτε μετρητοίς, είτε με δόσεις, δεν υποχρεούται να κρατάει στο λογιστήριό του βιβλία και στοιχεία, που αφορούν σε χρήσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2005.
Επισημαίνεται ακόμα ότι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει πει το «Ναι» στην περαίωση, ενδέχεται να κληθεί για έλεγχο, σε περίπτωση που προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία, όπως πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει η ελεγκτική αρχή να προσδιορίσει ποια είναι αυτά τα στοιχεία για να προχωρήσει σε έλεγχο.
Παρ' όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά, όπου το ΣΔΟΕ, καθώς και άλλα ελεγκτικά όργανα, καλούν για έλεγχο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ή υποψίες παραβατικής συμπεριφοράς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ελεγκτές ζητούν στοιχεία από το... 2004 (!) μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο κείμενο, από φύλλο ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου:
«Σας καλούμε να προσέλθετε στην υπηρεσία μας μέσα σε πέντε μέρες από την επίδοση της παρούσας και να προσκομίσετε:
το τηρούμενο βιβλίο της επιχείρησης από 01-01-04 μέχρι σήμερα, τα παραστατικά αγορών δαπανών και πωλήσεων από το 2004 μέχρι σήμερα, τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από το 2004 μέχρι σήμερα, τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χρήσεων 2004 έως σήμερα, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών από το 2004 έως σήμερα, τα παραστατικά είσπραξης και πληρωμών για τα τιμολόγια των συγκεντρωτικών καταστάσεων από το 2004 μέχρι σήμερα, και αναλυτική εκτύπωση τετάρτου βαθμού ανάπτυξης λογαριασμών ΦΠΑ, χρήσεων από το 2004 έως σήμερα».
Κατόπιν όλων αυτών, δύο είναι τα ενδεχόμενα:
ή οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες δεν είναι σωστά ενημερωμένες,
ή η περαίωση νομοθετήθηκε για εισπρακτικούς λόγους (που είναι άλλωστε γνωστό), με καθαρή πρόθεση εξ αρχής να μην ισχύει επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από τον έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοια περιστατικά κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη φορολογική συνείδηση των πολιτών και προάγουν την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης ζήτησε χθες «Να συνεργαστεί και η ΠΕΔ στη μελέτη βιωσιμότητας της ΕΟΖ»

Για τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο ενημερώθηκε η Ένωση Δήμων

Τη σημασία που έχει για την Ήπειρο η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιοχή τόνισε χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ), ο κ. Κώστας Καψάλης, Δήμαρχος Πωγωνίου.
Ο κ. Καψάλης ενημέρωσε το σώμα για τις κινήσεις του και για τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, τόνισε, ότι «με τη συνεργασία όλων, δηλαδή της Περιφέρειας, της ΠΕΔ και των παραγωγικών φορέων της περιοχής θα πρέπει να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας». Αυτή η μελέτη θα κρίνει σε καθοριστικό βαθμό το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί ΕΟΖ στην Ήπειρο και αν ναι, ποια χαρακτηριστικά θα έχει.
Όπως τόνισε, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, θα πρέπει μέχρι το Πάσχα να έχει υποβληθεί στο Υπουργείο η τεχνική έκθεση, ώστε μετά να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σημειωθεί, ότι ο κ. Καψάλης ζήτησε από την ΠΕΔ να αναλάβει το κόστος της προμελέτης, που ανέρχεται περίπου σε 5.000 ευρώ.
Για το φυσικό αέριο…
Στο μεταξύ, κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης έγινε εκτενής ενημέρωση στο σώμα για τις εξελίξεις, σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, ο οποίος προβλέπεται να περάσει από την Ήπειρο.
Την ενημέρωση έκαναν από τη ΔΕΠΑ οι κ.κ. Βαγγέλης Κοσμάς και Θοδωρής Τερζόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν, ότι πρέπει άμεσα να πιέσουν ακόμη περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως αυτή της Ηπείρου, για να κατασκευαστεί ο αγωγός. «Η Ήπειρος είναι από τις λίγες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, που ακόμη δεν έχει πάρει φυσικό αέριο. Αν ο αγωγός κατασκευαστεί, τότε τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοσμάς. Με τη σειρά του, ο κ. Τερζόπουλος ανέλυσε τη διαδικασία δημιουργίας Εταιρίας Παροχής Αερίου, η οποία ακολουθεί την κατασκευή κάθε αγωγού. Υπενθυμίζεται, ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία της ΕΠΑ Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη της Διοίκησης της ΠΕΔ στάθηκαν στο θέμα των αντισταθμιστικών οφελών, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας χαρακτήρισε τον αγωγό ITGI ως «κυρίαρχο αναπτυξιακό έργο» και σημείωσε, ότι θα είναι μεγάλο έλλειμμα για την περιοχή, αν τελικά αυτός δεν κατασκευαστεί.
***
Τέλος, να σημειωθεί, ότι τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως τα οικονομικά των ΟΤΑ, με τον Πρόεδρο Γιάννη Παπαλέξη να τονίζει, ότι οι Δήμοι έχουν ήδη αρκετά προβλήματα κ.α.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Καταργούνται 2.174 υπηρεσίες του Δημοσίου

Σαρωτικές αλλαγές σε 11 υπουργεία



Καταργούνται 2.174 υπηρεσίες (γενικές και ειδικές γραμματείες, γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα) 11 υπουργείων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.
To νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των οργανισμών, όπου μειώνονται οι διοικητικές δομές μέχρι και 40%, σε 11 από τα 15 υπουργεία, καθώς και στις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και μεγάλα νομικά πρόσωπα (ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων-ΤΕΑΔΥ).
Όπως αναφέρει το Έθνος, οι νέες διοικητικές δομές που θα προκύψουν θα σημάνουν την κατάργηση των προηγούμενων με αυτόματη κατάργηση και των σχετικών οργανικών θέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα δομή και μεταξύ των 2.174 υπηρεσιών που καταργούνται, τέλος μπαίνει και σε 280 οργανικές μονάδες οι οποίες είχαν μόνο έναν υπάλληλο και μάλιστα με βαθμό προϊσταμένου...
Συνολικά καταργούνται:
83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία
12 γενικές διευθύνσεις
8 ειδικές γραμματείες
6 γενικές γραμματείες
326 διευθύνσεις
1 υποδιεύθυνση και 52 αυτοτελή τμήματα
1.369 τμήματα

Σε ποιους θα μειωθεί το εφάπαξ

Νέες περικοπές φέρνει το νέο Μνημόνιο, χτυπώντας αλύπητα τους απλούς μισθωτούς σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Το κούρεμα θα συντελείται με διαδικασίες εξπρές στην εφάπαξ αποζημίωση και θα αφορά στο Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά 10% έως 30% φέρνει το νέο Μνημόνιο.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει επείγον έγγραφο προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία, προκειμένου στη συνέχεια να αναπροσαρμοστούν τα βοηθήματα.
Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα γίνουν άμεσα καθώς η τρόικα έχει ζητήσει επίσπευση των μέτρων.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία (π.χ. του Δημοσίου) για να αποφευχθεί μία μεγάλη μείωση στο βοήθημα.
Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών στο εφάπαξ αυτή τη στιγμή, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές εκτός της περικοπής, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο ίδιος σημείωσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη του μήνα.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων "πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα".
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως δεν υπάρχει στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με την τρόικα θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού.
Επιπλέον, σημείωσε ότι έως το τέλος του χρόνου δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις.
"Για τα επόμενα χρόνια, το ύψος των συντάξεων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης", κατέληξε.


ΠΗΓΗ: http://www.news247.gr/

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: θανάσιμος τραυματισμός 81χρονης πεζής

Χθες (20-03-2011) το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, δίκυκλη μοτοσικλέτα οδηγούμενη από 40χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 81χρονη πεζή ημεδαπή και στη συνέχεια συγκρούσθηκε με αντιθέτως κινούμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 38χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της πεζής.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 2 Απριλίου οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Ανακοινώθηκε η υπαριθμ. 14584/16-2-2012 εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά την διαδικασία υποβολής «Μεταβιβάσεων Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2012».
Ο οργανισμός καλεί τους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012, η οποία θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο.

Αποχή από τις εκλογές αποφάσισαν οι εργαζόμενοι ΟΤΑ

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοίνωσε την απόφαση αποχής των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού από κάθε εργασία που συνδέεται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. διαμαρτύρονται για την «άδικη εξαίρεση τους από τους δικαιούχους της Ειδικής Εκλογικής Αποζημίωσης και την άνιση σε βάρος τους μεταχείριση».