Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών


Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων

Από την Πέμπτη 15 Μαρτίου μέχρι τη Δευτέρα 16 Απριλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο υπομέτρο 6.1 Εγκατάσταση Νέων Αγροτών.
Η δεύτερη πρόσκληση αφορά τις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων, της Αττικής, της Ηπείρου και του Νοτίου Αιγαίου, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 26.667.500 ευρώ.
 Δικαίωμα υποβολής αίτησης για στήριξη μέσω του προγράμματος έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ενώ δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 41ο. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος των παραπάνω Περιφερειών και δεν θα πρέπει να έχει ασκήσει κατά τα τελευταία πέντε χρόνια γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα.
 Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου θα πρέπει να είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή συνδυασμός τους, να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) από 8.000 έως 100.000 ευρώ και το σύνολο της πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο.
 Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis

Έρημες και… μόνες οι επαρχίες Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας...

ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ 

Γηρασμένος και συνεχώς μειούμενος ο πληθυσμός της
Απογυμνώθηκε από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σχολεία, εκκλησίες, στρατό και αστυνομία

Κάθε χρόνο και χειρότερη διαπιστώνεται η κατάσταση στην ακριτική Ήπειρο. Ο πληθυσμός φθίνει και την κατάσταση πλέον δεν αλλάζει θεαματικά, ούτε η επιστροφή εκείνων που έφυγαν για τα αστικά κέντρα για να περάσουν το δύσκολο χειμώνα κοντά στα παιδιά τους ή και κοντά στα νοσοκομεία.
Κι αυτό κάθε άλλο παρά σχήμα λόγου είναι, γιατί μια από τις σημαντικότερες αιτίες που αναγκάζει τους ηλικιωμένους των απομακρυσμένων χωριών να «ξεσπιτωθούν» είναι η έλλειψη φροντίδας υγείας και η ταχεία πρόσβασης στα νοσοκομεία.
Οι δομές υγείας, είτε ακόμη και σε επίπεδο αγροτικού ιατρού, είναι μια από εκείνες που το κράτος φρόντισε να τη στερήσει από την ύπαιθρο και τους κατοίκους της. Κι αυτό μάλιστα όταν ο πληθυσμός των ακριτικών μας χωριών όχι μόνο φθίνει, αλλά στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι γερασμένος. Κι όπως χαρακτηριστικά έλεγε κάτοικος ενός ορεινού και ακριτικού χωριού με ελάχιστο πλέον πληθυσμό, κάθε φορά που χτυπάει πένθιμα η καμπάνα, ξέρουμε ότι κλείνει οριστικά και αμετάκλητα και ένα σπίτι.
Ελάχιστοι οι μόνιμοι!

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 10η/16-03-2018 Έκτακτη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής


Την 16-03-2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.00 συνεδριάζει εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 12-03-2018 συνεδριάσεως.
1.Έγκριση ανάθεσης προμηθειών και υπηρεσιών για την διοργάνωση ημερίδας της Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Οι εμπορικές συμφωνίες CETA και Ν. Αφρικής για τη Φέτα».
2.Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Άρτας κ. Βασιλείου Ψαθά, στην Αθήνα, για τη συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ στις 19-03-2018 και αναχώρηση στις 20-03-2018 για Βρυξέλλες, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκδήλωση της AREPO, καθώς και του υπαλλήλου της Π.Ε. Άρτας, Ιωάννη Δήμου στις 19-03-2018 και στις 23-03-2018 για τη μετακίνηση του Αντιπεριφερειάρχη (από Άρτα προς Αθήνα και αντίστροφα) και έγκριση των σχετικών δαπανών.
Σημειώνεται ότι η παρούσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, συγκαλείται εκτάκτως, λόγω του επείγοντος συζήτησης και λήψης απόφασης επί των ως άνω θεμάτων, λόγω της επικείμενης διοργάνωσης της ημερίδας, στις 17-03-2018 και της μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Άρτας  στις 19-03-2018 (άρθρο 184 του Ν. 3852/2010).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 36χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για αντιποίηση αρχής


Συνελήφθη, σήμερα (15-03-2018) το πρωί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ένας 36χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για αντιποίηση αρχής.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, ο 36χρονος, ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στάθμευσε έτερο όχημα όπου επέβαιναν τέσσερις γυναίκες και προσποιούμενος τον αστυνομικό απαίτησε να του επιδείξουν τα έγγραφά τους.
Για την διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκαν επισταμένες έρευνες από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα την άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Βασίλης Τσίρκας συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους


Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με την υποστήριξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Η ανάγκη για πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων της ελληνικής επικράτειας είναι δεδομένη. Προκειμένου αυτή να είναι εφικτή, οι αναπληρωτές καθηγητές μετακινούνται κάθε χρόνο ανά την επικράτεια δημιουργώντας νοικοκυριό για μερικούς μήνες, για να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία την επόμενη χρονιά. Οι οικονομικές δυσκολίες εντείνονται, μάλιστα, όταν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές, όπου τα ενοίκια και το κόστος της καθημερινότητας είναι υψηλά και δυσανάλογα με τις απολαβές τους.
Επιπλέον σημειώνεται και η περίπτωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δύο, τρία ή και τέσσερα σχολεία για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαφορετικά σχολεία στα οποία εργάζονται βρίσκονται σε περιοχές που απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται δυσκολία τόσο ως προς τη συνέπεια (λόγω περιορισμένου χρόνου για την εκάστοτε μετακίνηση) όσο και ως προς την κάλυψη του κόστους των μετακινήσεων αυτών.
Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από τους αρμόδιους Υπουργούς να μελετήσουν το ενδεχόμενο επιδότησης του ενοικίου ή χορήγησης επιδότησης για τη μετακόμιση και τη μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Άρτα: Συνελήφθη ένας 24χρονος υπήκοος Αφγανιστάν με ακατέργαστη κάνναβη


Συνελήφθη, χθες (14-03-2018) το απόγευμα στους Κεραμάτες Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 24χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (9,77) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Το Λύκειο Βελλάς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου


Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου πραγματοποιήθηκε, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου στην Αθήνα. Στον διαγωνισμό συμμετείχε και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς με την ομάδα «V-Robot» αποτελούμενη από τους μαθητές Αλέξανδρο Κοσμά, Αριστοτέλη Μπαμπούλια, Ηλία Γκίζα, Παναγιώτη Λαμπρίδη και Στέφανο Σιουρά και τη μαθήτρια Μάνθα Πιπεριά. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβε η καθηγήτρια πληροφορικής του ΓΕ.Ε.Λ. Βελλάς Βασιλική Μήτρακα.
Η ομάδα του σχολείου μας σημείωσε επιτυχημένη πορεία, καθώς στην πρώτη της συμμετοχή σε διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία του Λυκείου με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα» στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην περιφέρεια Ηπείρου και προκρίθηκε πανελλαδικά στους πρώτους είκοσι ανάμεσα σε εξήντα Λύκεια, ολοκληρώνοντας τη Β΄ φάση αξιολόγησης και πλησιάζοντας οριακά τη Γ΄ φάση για πρόκρισή της στους δώδεκα. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.
Αρωγοί της όλης μας προσπάθειας υπήρξαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μητροκώστα Παναγιώτα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κώστας, ο Οργανωτικός Υπεύθυνος του WRO Hellas για την Περιφέρεια Ηπείρου κ. Κράββαρης Δημήτριος και η Διευθύντρια του ΓΕ.Ε.Λ. Βελλάς κ. Καλύβα Ελένη. 

Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή στον Παλαμπά Φιλιατών Θεσπρωτίας, δύο ταξιδιωτικοί σάκοι με οχτώ δέματα με ακατέργαστη κάνναβη


Διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, χθες (14-03-2018) το απόγευμα, σε δασώδη περιοχή στον Παλαμπά Φιλιατών Θεσπρωτίας,  δύο ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν οχτώ δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (40) κιλών και (390) γραμμαρίων.
Διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Μάτια: Οι καπνιστές διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο τύφλωσης


Όλοι ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και καρδιοπάθεια, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια της όρασης.
Ωστόσο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση σοβαρών οφθαλμοπαθειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
«Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει χιλιάδες τοξικά χημικά που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα την υγεία των ματιών», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Οι επιδράσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές, διότι όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλών οφθαλμοπαθειών αλλά και τον κίνδυνο τύφλωσης. Έχει βρεθεί ότι οι καπνιστές διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο τύφλωσης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και η διαφορά αυτή μόνο αμελητέα δεν είναι».
Η αθηροσκλήρωση, λ.χ., που είναι καλά γνωστό ότι προκαλείται από το κάπνισμα, δεν περιορίζεται στα αγγεία της καρδιάς ή του εγκεφάλου, αλλά επεκτείνεται και σε αυτά τα ματιών. Οι στενώσεις και η απόφραξη των οφθαλμικών αγγείων, όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια και την όραση.