Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,  μη κρύβοντας τον εκνευρισμό του, τόνισε: «Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί».
«Στόχος όλων μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, των φίλων τους. Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».
«Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης» τόνισε και πρόσθεσε πως: «οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχάσουμε».

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένας νέος θάνατος, συνολικά 148 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 15 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 148 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.678 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 38  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Πανδημία κορωνοϊού και καρδιαγγειακό σύστημα: εξελίξεις, καινοτομίες και προοπτικές


Από τους Χρήστο Καΐρη, Καρδιολόγο, Δράμα
Γιάννη Γουδέβενο, Καθηγητή Καρδιολογίας, Πρόεδρο Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της νόσου.
Αρχικά θεωρήθηκε ότι η λοίμωξη με κορωνοϊό προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό σύστημα καθώς οι ασθενείς εμφάνιζαν κατά βάση πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι συμμετέχουν και άλλα όργανα, όπως οι νεφροί (νεφρική ανεπάρκεια) αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα (αρρυθμίες, μυοκαρδίτιδα, έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή, θρομβώσεις αγγείων).
Δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός προσβολής του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς ο ιός δεν έχει απομονωθεί στον καρδιακό ιστό. Ωστόσο τα προσβληθέντα μυοκαρδιακά κύτταρα παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις και νέκρωση, ενδεικτικά ενός δευτεροπαθή μηχανισμού βλάβης. Πιθανολογείται ότι ευθύνεται το σύστημα των κυτταροκινών ή απλά κυτοκινών. Μία από τις ιδιότητες του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ικανότητα επικοινωνίας, συντονισμού και μετακίνησης των κυττάρων του, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία από ξένους εισβολείς.
Η επικοινωνία των κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος μεταξύ τους γίνεται μέσω πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτταροκίνες ή κυτοκίνες. Στους ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό πιθανολογείται μία υπέρμετρη ανοσιακή απάντηση με τη έκλυση μεγάλου αριθμού κυτταροκινών (καταιγίδα κυτταροκινών).
Ένα από τα πρώτα θέματα που ανέκυψαν αφορούσε τη λήψη των αντιϋπερτασικών φαρμάκων και κατά πόσο καθιστούσαν τους ασθενείς ευάλωτους σε λοίμωξη από κορωνοϊό. Στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό NEJM (30 Απριλίου 2020) δημοσιεύτηκαν τα  αποτελέσματα τριών μεγάλων μελετών αναφορικά με τη ασφάλεια των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (α-ΜΕΑ) και των αποκλειστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (σαρτάνες), τα πιο ευρέως διαδεδομένα αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 7 Μαΐου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Πέμπτη 7 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα , ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική εξακολουθεί να είναι πολύ καλά στην υγεία του.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ογδόντα οκτώ (88) νέα δείγματα. Τα πέντε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα εννέα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα εβδομήντα τέσσερα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 7/5 στάλθηκαν είκοσι νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των τετρακοσίων δέκα οκτώ (418) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 7/5 στάλθηκαν είκοσι δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξακόσια οκτώ (608) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα είκοσι δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Πέντε (5) από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Συνολικά σήμερα εστάλησαν 11 δείγματα, από τα οποία στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται έξι (6) πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 ενώ αναμένεται απάντηση για επιπλέον πέντε (5) δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία δεν νοσηλεύονται.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 7/5 στάλθηκαν τρία νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ενενήντα έξι (96) δείγματα και τα ενενήντα δύο ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω.
Πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο αφορά την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Τρεις οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, την Τετάρτη 6 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 6 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (38) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
 (22) στην Αττική,
   (5) στην Κεντρική Μακεδονία,
   (5) στο Βόρειο Αιγαίο
   (3) στην Ήπειρο,
   (1) στη Δυτική Ελλάδα,
   (1) στην Κρήτη και
   (1) στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (129) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (131) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(50) στην Κεντρική Μακεδονία,
(19) στη Θεσσαλονίκη,
(14) στη Δυτική Ελλάδα,
(12) στην Κρήτη,
(11) στην Αττική,
  (5) στη Στερεά Ελλάδα,
  (5) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (4) στη Θεσσαλία
  (3) στην Ήπειρο,
  (3) στην Πελοπόννησο,
  (2) στη Δυτική Μακεδονία,
  (2) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (1) στα Ιόνια Νησιά.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (306) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (4) παραβάσεις και συνελήφθησαν (4) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (582) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (561) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Γενικό το αίτημα για επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής!


Δεκάδες σχολεία -κυρίως Δημοτικά- που λειτουργούσαν σε χωριά, έβαλαν λουκέτο τις τελευταίες δεκαετίες σ’ όλη την Ήπειρο, σημάδι κι αυτό της φθίνουσας πληθυσμιακά πορείας που γνωρίζει η ορεινή κυρίως ύπαιθρος χώρα.
Μέσα στο ίδιο αυτό διάστημα δεν άνοιξε κανένα νέο σχολείο σε χωριό του Νομού Ιωαννίνων ή γειτονικών, αφού παιδιά δεν υπάρχουν, ενώ τα λίγα που ζουν ακόμα σε κάποιον οικισμό μεταφέρονται καθημερινά σε σχολεία κοντινών ή πιο μακρινών κωμοπόλεων.
Ωστόσο, από τη νέα σχολική χρονιά ενδέχεται να πάρει ξανά ζωή ένα Δημοτικό που έκλεισε πριν λίγα χρόνια, αυτό της ακριτικής Πωγωνιανής, καθώς υπάρχουν και πάλι οι απαραίτητές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του!
Πηγαίνουν Δελβινάκι!
Κλειστό παραμένει τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής, στο οποίο μπήκε παλιότερα «λουκέτο» με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά για τη φοίτησή τους εκεί.
Ως αποτέλεσμα, οι 9 ντόπιοι μαθητές και άλλοι 11 που προέρχονται από τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία λειτουργεί εκεί από τον Δεκέμβριο του 2013, μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο στο Δελβινάκι, μία απόσταση 15 χιλιομέτρων, προκειμένου να φοιτήσουν στο σχολείο της κωμόπολης! Έτσι, 20 παιδιά κάνουν σε καθημερινή βάση μία συνολική απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων προκειμένου να πάνε σχολείο.
Οι γονείς ανησυχούν…
Είναι εύλογο λοιπόν το αίτημα που διατυπώνουν οι οικογένειες των ντόπιων μαθητών για επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής, καθώς είναι αρκετοί οι μαθητές στην ακριτική κωμόπολη. Οι γονείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ταξίδι που υποχρεώνονται να κάνουν καθημερινά τα παιδιά τους προκειμένου να πάνε σχολείο, ειδικά το χειμώνα που είναι περισσότεροι οι κίνδυνοι λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ η αγωνία τους έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Γενικά, φοβούνται αυτό το καθημερινό ταξίδι. Το ίδιο ισχύει και για την «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία μάλιστα, προτίθεται, σε περίπτωση που ανοίξει ξανά το σχολείο, να μεταφέρει στη δομή της Πωγωνιανής άλλα 15 παιδιά μικρής ηλικίας που θα φοιτούν σ’ αυτό, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό τους σε περίπου 35 μαθητές!

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ξεκινά η κατασκευή της οδού Νιάρχου


Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως αύριο ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή της οδού Νιάρχου, με αφετηρία τις εργασίες που θα γίνουν για την περίφραξη του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να κατασκευαστεί ο κόμβος  στην  έκταση που  είναι υπό απαλλοτρίωση. 
«Μετά την άδεια που δόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αύριο  το πρωί Επιτροπή από  την Περιφέρεια θα επισκεφθεί στο Στρατόπεδο Βελισσαρίου. Θέλω να ευχαριστήσω  για αυτό το θέμα, που μας κρατούσε τόσο καιρό,   τον Πρωθυπουργό,  τους Υπουργούς, και τη Διεύθυνση Περιουσίας του Υπ.  Εθνικής Άμυνας. Ήταν ένα απλό θέμα, αλλά η γραφειοκρατία είναι τεράστια και χρειάστηκε να αποταθούμε  εκεί για να λυθεί. Από αύριο γίνεται η εγκατάσταση του εργολάβου, ώστε να ξεκινήσουν οι κυκλικοί κόμβοι στο τέλος της Δωδώνης και να μπούμε για την οδό Νιάρχου», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Απρίλιο έτους 2020.
Συνελήφθησαν συνολικά (214) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -114- (εκ των οποίων -1- διακινητής)
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -18-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -3-
Για κλοπές-διαρρήξεις: -9-
Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση: -1-
Για διευκόλυνση παράνομης παραμονής στη χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών: -1-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες: -26-
Για ενδοοικογενειακή βία: -13-
Για καταδιωκτικά έγγραφα(αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -9-
Για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών: -7-
Για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού: -1-
Για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε Αρχή: -1-
Για παράβαση Τελωνειακού Κώδικα: -1-
Για συκοφαντική δυσφήμηση: -5-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης: -2-
Για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων: -1-
Για παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος: -2-
Εξιχνιάστηκαν:
Τέσσερις (4) υποθέσεις απάτης
Δεκαέξι (16) υποθέσεις κλοπών
Δεκατρείς (13) υποθέσεις ναρκωτικών
Έξι (6) υποθέσεις περί όπλων
Μία (1) υπόθεση διευκόλυνσης παράνομης παραμονής στη χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών
Μία (1) υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών
Μία (1) υπόθεση λαθρεμπορίου
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
Κάνναβη: -98- κιλά και -098,1- γραμμάρια
Ηρωίνη: -5- γραμμάρια
Κατεργασμένη κάνναβη «σοκολάτα»: -20,6- γραμμάρια
Μεθαδόνη: -312,5- γραμμάρια
Ναρκωτικά χάπια: -21-
Μαχαίρια: -2-
Ζυγαριές ακριβείας: -2-
Λαθραίος καπνός: -936- γραμμάρια
Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -4-
Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις:
Την 02-04-2020, εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών στην Άρτα και ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος πραγματοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δύο παθόντες, με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων που διέθεταν προς πώληση μέσω ηλεκτρονικής αγγελίας και τους έπεισε να μεταβούν σε τραπεζικό μηχάνημα (Α.Τ.Μ.), προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής και εκμεταλλευόμενος την άγνοια τους ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής, κατάφερε να αποκομίσει συνολικά το χρηματικό ποσό των (1.150) ευρώ.
Την 02-04-2020, σ υνελήφθη στα Ιωάννινα αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση ποινής κάθειρξης -12- ετών και χρηματικής ποινής -22.000- ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Ιωαννιτών για τον ηλεκτροφωτισμό


Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Ιωαννιτών για το πρόγραμμα ELENA ανέφερε τα εξής:
«Όταν  υπογράφεται μια προγραμματική σύμβαση υπάρχει μια πνευματική ιδιοκτησία, η οποία σήμερα ανήκει στην Περιφέρεια. 
Κάποια στοιχεία που ζητήθηκαν τα δώσαμε στο Δήμο Ιωαννιτών.
Τα  πάντα θα δοθούν όταν υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση και θα υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης.  
Τότε το δικό μας πνευματικό πόνημα θα ανήκει και στο Δήμο.  Η προγραμματική θα λύσει το όποιο  πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα έχουν και αρχή και κανόνες. Άλλωστε η κα Τ. Καλογιάννη έχει προωθήσει το πρόγραμμα και στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει  οι ενέργειες».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Εγκρίθηκε η μελέτη για το Τζαμί Καλούτσιανης


Από το Κ.Α.Σ. εγκρίθηκε με πολλούς επαίνους η μελέτη για το Τζαμί Καλούτσιανης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία Περιφέρειας και ΕΜΠ.  
Ο Περιφερειάρχης  είπε ότι η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επικοινώνησε μαζί του,   λέγοντάς του  ότι η μελέτη ήταν εξαιρετική. «Πλέον οδηγούμαστε να προχωρήσουμε σε μελέτη εφαρμογής και σε τιμολόγηση, ώστε στη συνέχεια να βρεθούν με τη συνεργασία της Υπουργού οι πόροι», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πως επηρεάζει ο νέος κορωνοϊός την ανδρική γονιμότητα


Καθώς ολοένα περισσότεροι άνδρες μολύνονται από το νέο κορωνοϊό, αρχίζουν να εγείρονται ανησυχίες για το αν η νόσος που προκαλεί μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), περισσότερο από το 55% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας είναι άνδρες. Σχεδόν ο ένας στους τρεις (το 30,6%) έχουν ηλικία 18-39 ετών, ενώ το 66% έχουν ηλικία άνω των 40 ετών.
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, οι ανησυχίες εγείρονται κυρίως επειδή οι όρχεις είναι γνωστό ότι παράγουν την πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να εισέλθει στα κύτταρα. 
«Η πρωτεΐνη αυτή είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) και βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του τοιχώματος (κυτταρική μεμβράνη) των επιθηλιακών κυττάρων», λέει. 
«Τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, της καρδιάς, του λεπτού εντέρου και άλλων οργάνων περιέχουν υψηλά επίπεδα ACE2 και γι' αυτό πιστεύεται ότι πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό. 
Τα κύτταρα αυτά λειτουργούν ως "πύλη εισόδου" για τον ιό, επειδή αυτός ενώνεται με την ACE2 και κατορθώνει να εισβάλλει στο εσωτερικό τους όπου αρχίζει να αναπαράγεται».