Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Δίστρατο Κόνιτσας: Δημοτική βραδιά το Σάββατο 11 Αυγούστου, λαϊκή βραδιά τη Δευτέρα 13 Αυγούστου στο VISTA E MUNDI


Εφημερίδα Αδελφότητας Χαραυγής Πωγωνίου (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2018)




Δήμος Πωγωνίου: Κω/νος Μήτσης, Βίκος Α.Ε. και Περιφέρεια στηρίζουν το κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Κων/νο Μήτση, την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. και την Περιφέρεια Ηπείρου για την προσφορά τους σε τρόφιμα για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου.
Οι δύο δομές εξυπηρετούν συνολικά 240 δημότες και υλοποιήθηκαν σε σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου με το Φορέα Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.»).
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο, που εξυπηρετεί 170 περίπου οικογένειες, είναι ανοιχτό σε κάθε προσφορά που θα συνδράμει στο σημαντικό έργο που προσφέρει στους αδύναμους δημότες και απευθύνει έκκληση σε  φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες για έμπρακτη στήριξη.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

«Κλείδωσε» τετραμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Αρμενίας για θέματα διασποράς


ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
ΥΦΥΠΕΞ Τ.ΚΟΥΙΚ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ»
ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Με την κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και των Υπουργών Διασποράς Κύπρου, Αιγύπτου και Αρμενίας για τη συνεργασία της Ομογένειας των τεσσάρων χωρών σε συνέργειες υπέρ των πυροπαθών της Αττικής, «κλείδωσε» η επίσημη συνεργασία των τεσσάρων χωρών για θέματα Διασποράς. Η απόφαση ελήφθη στη συνάντηση  που είχαν στη Λευκωσία, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Κυπριακής Ομογένειας.
Η πρώτη επίσημη Τετραμερής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Ερεβάν, μετά από πρόσκληση του αρμόδιου Υπουργού κ. Mkhitar Hayrapetyan. Η αμέσως επόμενη προγραμματίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που έχουν ήδη εξαγγείλει Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, ότι θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου στο Λονδίνο.
«Ο πόνος είναι βαρύς και ανακαλύπτουμε τους φίλους μας σε τέτοιες τραγικές στιγμές για την Ελλάδα» δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Κουίκ. «Ευχαριστώ την Ομογένεια, όπου και να βρίσκεται, ευχαριστώ τις φίλες χώρες, που έσπευσαν να μας βοηθήσουν. Ευχαριστώ ακόμη κι εκείνες, με τις οποίες έχουμε πολιτικές διαφορές. Εκτιμώ αφάνταστα την απόφαση των τριών φίλων Υπουργών, του Επίτροπου κ. Φώτη Φωτίου, της Αιγύπτιας Υπουργού κας Νabila Makram και του Αρμένιου ομολόγου μου κ. Mkhitar Hayrapetyan, ότι θα έχουμε τη βοήθεια τους, μέσω συγκεκριμένων δράσεων στο επίπεδο Διασποράς σε όλες τις χώρες.
Να προσθέσω εδώ, ότι αυτή τη Κυριακή όλες οι αρμενικές εκκλησίες, όπου γης, θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων από τις φωτιές στην Αττική. Επίσης, ο Πρόεδρος των Αρμενίων στην Ελλάδα κ. Παύλος Τσολακιάν μου ανακοίνωσε, ότι τα μέλη της πολύ σημαντικής αρμενικής παροικίας συγκεντρώνουν χρήματα, που θα διατεθούν απευθείας για συγκεκριμένο σκοπό στις πληγείσες περιοχές». 
Το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και οι δύο ομόλογοι του από Αίγυπτο και Αρμενία, παρουσία του Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο και της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο οποίος επικρότησε και τις Τριμερείς συνεργασίες, αλλά και την Τετραμερή. 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας, όπου αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο οκτάμηνο στη Κρήτη, στο Παρίσι, στη Λευκωσία και στο Ερεβάν, οι οποίες όλες θα είναι προσανατολισμένες στους νέους της Διασποράς.
Αργά το μεσημέρι, έγινε και τριμερής σύσκεψη Ελλάδας- Κύπρου - Αιγύπτου, με θέμα το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ 2», που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο αρχές Νοεμβρίου, με θέμα την ομογενειακή επιχειρηματικότητα.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος την Τρίτη 14 Αυγούστου, ώρα 10:00 π.μ.






Εορτασμός προς τιμή της Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο


Την Πέμπτη 26 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής,  τελέστει Θεία Λειτουργία στο  ξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Εξαγορά πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ με 82 ευρώ το μήνα


Οι ασφαλισμένοι στον τέως ΟΓΑ μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο πρόσθετης ασφάλισης στον κλάδο κύριας σύνταξης με το ποσό των 82,05 ευρώ ανά μήνα.
Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, η αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης, γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του 20% επί του 70% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών που ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης, η οποία υποβάλλεται από τον ασφαλισμένο, άπαξ πριν από την συνταξιοδότησή του. 
Η εξόφληση μπορεί να γίνει εφάπαξ, με καταβολή των εισφορών του αναγνωριζόμενου χρόνου εντός τριμήνου με έκπτωση 2% ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται.
Τα νέα αυτά ποσά υπολογισμού έχουν εφαρμογή από την ψήφιση του Ν. 4488/2017, ήτοι από 13/9/2017. Επισημαίνεται ότι το ποσό των 82,05 ευρώ ανά μήνα είναι το 20% επί του 70% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 Χ 70%Χ20%).

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας


Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να αναθέσει την υπηρεσία: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, & ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ  ΠΩΓΩΝΙΟΥ με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης προϋπολογισμού: 

Προσκαλεί φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να υποβάλλουν σφραγισμένες  προσφοράς με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή έως την 27-08-2018  ημέρα Δευτέρα  και ώρα 12:00 π.μ.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ-ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Οι οικονομικής προσφορές καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά βάσει της υπ αριθμ 7/2018  Μελέτης του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών  του Δήμου Πωγωνίου θα υποβληθούν σε  σφραγισμένο φάκελο στο πρωτόκολλο του Δήμου Πωγωνίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά και για κάθε ομάδα χωριστά (ΟΜΑΔΑ Α: ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΟΜΑΔΑ Β: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2653360119 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Εφημερίδα της Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος 2018)




Νυκτουρία στους άνδρες: Αποκλειστικός ένοχος η υπερπλασία του προστάτη;


Λανθασμένη είναι η άποψη που κυριαρχεί τόσο σε ασθενείς όσο και σε γιατρούς ότι η νυκτουρία στους άνδρες είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σύμπτωμα της υπερπλασίας του προστάτη. Αντιθέτως με ό,τι πιστεύεται από πολλούς, η νυκτουρία είναι σύμπτωμα συστημικό που τις περισσότερες φορές σχετίζεται με κάποιο διαφορετικό της υπερπλασίας του προστάτη πρόβλημα.
«Η νυκτουρία, δηλαδή η ανάγκη του ανθρώπου για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτα που τον ξυπνά μία ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 ετών βιώνει δύο ή περισσότερες νυχτερινές ουρήσεις. Δεδομένης της υψηλής συχνότητας εμφάνισής της σε μεγαλύτερες ηλικίες, λανθασμένα συχνά θεωρείται ότι αποτελεί αναπόφευκτα μέρος της διαδικασίας της γήρανσης», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης. «Σύμφωνα με στοιχεία, η εμφάνισή της απαντάται και σε νεώτερους ανθρώπους, αφού το 20% του νεότερου πληθυσμού τακτικά ξυπνά τουλάχιστον δύο φορές κάθε νύχτα, με τις γυναίκες να ταλαιπωρούνται συχνότερα. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών είναι σχεδόν 10 φορές πιο πιθανό να έχουν νυκτουρία απ’ ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας», προσθέτει.
Εκτός από τον αντίκτυπό της στην ποιότητα ζωής, η νυκτουρία ενδεχομένως να σχετίζεται με εξασθενημένη σωματική υγεία και ως εκ τούτου αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Μια μετα-ανάλυση βρήκε ότι η νυκτουρία σχετίζεται με αύξηση κατά 22% όλων των αιτιών θνησιμότητας.