Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ένας παραβάτης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, το Πάσχα


Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:
(52) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
(23) στην Αττική,
(11) στη Θεσσαλονίκη,
(8) στην Κρήτη
(7) στην Πελοπόννησο,
(1) στο Νότιο Αιγαίο,
(1) στη Δυτική Μακεδονία και
(1) στη Θεσσαλία.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (35) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (781) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (455) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
(51) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(16) στην Αττική,
(12) στην Κρήτη,
(3) στη Θεσσαλονίκη,
(8) στην Κεντρική Μακεδονία,
(2) στη Θεσσαλία,
(6) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(2) στο Βόρειο Αιγαίο,
(1) στο Νότιο Αιγαίο και
(1) στην Ήπειρο.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.192) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι τελικές αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις


Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αποκαλύπτει τα τελικά ποσά αυξήσεων και αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις.
Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν τα 206 ευρώ τον μήνα με αναδρομικά που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ και έρχονται τον Ιούλιο για περίπου 300.000 συνταξιούχους από 21 Ταμεία.
Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», με βάση τις περικοπές του 2016 οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά ως εξής:
-Συνταξιούχοι ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ με μείωση επικουρικής από Ιούνιο του 2016 παίρνουν μηνιαίες αυξήσεις από 93 ως 124 ευρώ και με αναδρομικά 9 μηνών από 882 ως 1.116 ευρώ.
-Συνταξιούχοι της Τράπεζας Πίστεως με μείωση επικουρικής από Ιούνιο του 2016 παίρνουν μηνιαίες αυξήσεις από 161 ως 206 ευρώ και αναδρομικά ως 1.854 ευρώ.
-Συνταξιούχοι από το Επικουρικό Εμποροϋπαλλήλων με μείωση επικουρικής το 2016 θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις από 102 ως 152 ευρώ, με αναδρομικά από 918 ως 1.368 ευρώ τον Ιούλιο.
-Συνταξιούχοι ΝΑΤ-ΚΕΑΝ οι οποίοι είχαν μείωση τον Ιούνιο του 2016 παίρνουν από τον Ιούλιο του 2020 αυξήσεις από 101 ως 160 ευρώ, με αναδρομικά από 909 ως 1.440 ευρώ.
-Συνταξιούχοι Δημοσίου με επικουρική από το ΤΕΑΔΥ θα έχουν μικρή αύξηση ως 37 ευρώ γιατί είχαν μικρή μείωση τον Ιούνιο του 2016, ενώ τα αναδρομικά τους θα είναι ως 335 ευρώ. Ενώ από το επικουρικό των Δημοτικών Υπαλλήλων θα έχουν αυξήσεις ως 72 ευρώ, με αναδρομικά ως 648 ευρώ.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Πέμπτη 23 Απριλίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1) Την Τετάρτη 22-04-2020:
Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Λυκοτρίχι, πέριξ πτηνοτροφείων Μαμακή και Ευαγγέλου
Β) Από ώρα 13:15 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: τμήμα Κατσικάς προς ασβεστοποιϊα Τσίωτα, ΒΙΟΜΕΤΑΛ, ΛΑΜΔΑ ΕΠΕ, πτηνοτροφεία των Βαρτζιώτη – Μάντζιου – Μπλάντζιου – Λισγάρα, βουστάσιο Σμπόνια, τμήμα Μπάφρας, σφαγεία Δέλλα – Τσακανίκα, Κουτσελιό, Σερβιανά, Ελληνικό, Αετοράχη, Φορτόσι, οικ. Κωστήτσι, Πάτερο, Καλέντζι, Πλαίσια, Πηγάδια, Πετροβούνι, οικ. Κέδρος, Μουζακαίοι, Χαροκόπι, οικ. Καραδήμας, οικ. Κοντινοί, Χουλιαράδες, Βαπτιστή, Μιχαλίτσι, Ποτιστικά Πετροβουνίου, Παλαιοχώρι Συρράκου, Προσήλιο, Συρράκο, Καλαρρύτες.
2) Την Πέμπτη 23-04-2020:
Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Πέραμα, στις οδούς Τσάρα Φίλιου Τάτση, Αναγνωστοπούλου, Καλαρρυτών, Ρόβα, Λεωφόρο Δημοκρατίας, Εκτελεσθέντων,
Νεαπόλεως, Γιάννη Μόραλη.
Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Σταυροδρόμι, Τεριάχι, Ζάβροχο, Μαυρόπουλο, Κτίσματα, Χρυσόδουλη, Χαραυγή, Τελωνείο Κακαβιάς, Φυλάκιο Κακαβιάς.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ,
θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ηλίας Γκέκας: Ευχές για το Πάσχα


Σε τούτες τις δύσκολες στιγμές μας με τον κορονοϊό ήρθε η  Ανάσταση  Κυρίου να μας χαρίσει και πάλι Ζωή.
Ζωή και ελπίδα για έναν καλύτερο άνθρωπο, γεμάτο αγάπη, για τον πλησίον του και σκέψη, για ένα πνευματικότερο κοινωνικό φτιασίδωμα.
Θα μου επιτρέψετε τις ευχές μου για τα Χρόνια Πολλά σε όλους να τις εκφράσω με ένα μου, ποίημα.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
Μην πεις πότε σου είναι αργά
τι και αν κορονοϊός
στην γη μας έχει πέσει,
Και αν λυπεί τώρα σε τρυγά
και έχεις βαθειά πονέσει,
και αν όλα μοιάζουν σκοτεινά
και έρημος έχεις μείνει,
μην πεις πότε σού είναι αργά
ότι και αν έχει γίνει,
μην πεις πότε σου αυτές
τις δύο απελπισμένες λέξεις
και από τον κορονοϊό
γρήγορα θα ξεμπλέξεις,
είναι αργά μην πεις πότε
αρκεί να το πιστέψεις,
και με την πίστη στον θεό 
σε ΄κείνον να στέψεις.
Είναι αργά μην πεις πότε..

Σας εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και πάντα υγεία με αγάπη!

Ηλίας Γκέκας
Ηθοποιός
Σιταριά Πωγωνίου

Δέκα εννέα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (85) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
 (48) στην Αττική,
(12) στην Κεντρική Μακεδονία,
(5) στη Θεσσαλονίκη,
(5) στην Κρήτη,
(4) στην Ήπειρο,
(4) στη Θεσσαλία,
(2) στην Πελοπόννησο,
(2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(2) στη Στερεά Ελλάδα και
(1) στο Νότιο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (55) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (729) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (420) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν ( 930 ) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:
(354) στην Αττική,
(118) στη Θεσσαλονίκη,
  (76) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (76) στην Κρήτη,
  (49) στην Πελοπόννησο,
  (43) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (39) στη Στερεά Ελλάδα,
  (39) στο Νότιο Αιγαίο,
  (37) στη Θεσσαλία,
  (29) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (26) στη Δυτική Ελλάδα,
  (19) στην Ήπειρο
  (17) στα Ιόνια Νησιά και
    (8) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (46.141) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (4) παραβάσεις και συνελήφθησαν (7) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (482) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (463) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Βασίλης Τόπουλος: Ευχές για το Πάσχα


Η Ανάσταση του Χριστού ας είναι πηγή μιας ενεργητικής και μεταμορφωμένης ζωής πάνω στην άληκτη ελπίδα και θυσιαστική Αγάπη!
Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά!

Βασίλης Τόπουλος

Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

Βασίλης Κικίλιας: Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις


Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη υπουργού υγείας κ. Βασίλη Κικιλία στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Μάρθα Καϊτανιδη.
«Σας θυμίζω το πρώτο μέτρο που λάβαμε ήταν η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που τόσο μεγάλη ζημιά έκαναν σε άλλες χώρες. Το δεύτερο μέτρο ήταν το κλείσιμο των σχολείων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής. Ειδικά τα μικρά παιδιά, δε θα μπορούσαν να πάρουν και να τηρήσουν μέτρα προστασίας, όπως το να βάζουν αντισηπτικό και να μην πλησιάζουν το ένα το άλλο ή να μη βάζουν τα χέρια στο πρόσωπό τους. Θα διέσπειραν έτσι, άθελα τους, τον ιό στους μεγαλύτερους και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Είναι και ίδια η δομή της ελληνικής κοινωνίας τέτοια, η αλληλεγγύη και η αλληλο-στήριξη στην οικογένεια δηλαδή, που μας έκανε να προχωρήσουμε πρώτα με τα σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις. Και βέβαια, κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους».

Που οφείλεται η ωχρότητα του προσώπου όταν αρρωσταίνουμε


Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι φοιτητές της Ιατρικής: να κοιτάζουν προσεκτικά την όψη των ασθενών τους, διότι από το χρώμα του προσώπου τους μπορούν να αποκομίσουν μια πρώτη, αρκετά κατατοπιστική εικόνα για την κατάσταση της υγείας τους.
Το δέρμα μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις. Μπορεί να είναι καφετί ή ρόδινο, εξαιρετικά σκούρο ή σχεδόν λευκό. 
Η απόχρωσή του εξαρτάται από τα γονίδια που ρυθμίζουν την παραγωγή της μελανίνης (είναι η χρωστική ουσία του σώματος) και  δεν έχει καμία σχέση με την υγεία.
«Tο υγιές χρώμα του δέρματος οφείλεται στο χρώμα του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα», λέει ο  Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Τα αγγεία αυτά είναι τα τριχοειδή, που διαπερνούν τους ιστούς του δέρματος. Αναλόγως με το χρώμα που έχει το αίμα σε αυτά, αποκτά το δέρμα κυρίως του προσώπου μια υγιή ροδαλή χροιά ή γίνεται χλωμό ή, ευτυχώς σπανιότερα, κυανό». 
Η ωχρότητα του προσώπου γίνεται αμέσως αντιληπτή από τους άλλους. 
Το 2018 είχε δημοσιευτεί μελέτη που έδειξε πως όταν ένας ασθενής μπαίνει σε ένα δωμάτιο, οι γύρω του μπορούν σε σημαντικό ποσοστό να αντιληφθούν ότι δεν είναι καλά, ακόμα κι αν δεν βήχει ούτε έχει κάποιο άλλο εμφανές σύμπτωμα νόσου.
Η μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στη Σουηδία, είχε δείξει πως στο 64% των περιπτώσεων μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πρόσωπο ενός υγιούς ατόμου από εκείνο ενός ασθενούς.
Όπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης, το χρώμα του αίματος καθορίζεται από τα κύτταρά του. Τα πιο πολυπληθή κύτταρα του αίματος είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία δεσμεύουν οξυγόνο από τους πνεύμονες για να το μεταφέρουν σε όλο το σώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι πλούσια σε αιμοσφαιρίνη, μία πρωτεΐνη η οποία περιέχει σίδηρο. Όταν ο σίδηρος εκτεθεί στο οξυγόνο «σκουριάζει», δηλαδή γίνεται κόκκινος. Έτσι όμως αποκτά και η αιμοσφαιρίνη φωτεινό κόκκινο χρώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το κόκκινο χρώμα του αίματος.