Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Εξοφλημένες οφειλές επιδικάστηκαν υπέρ της "Αειφορικής" από το Διαιτητικό Δικαστήριο

 


Εξηγήσεις για τις απαιτήσεις της «Αειφορικής Ηπείρου» η οποία διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου,  έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε με έμφαση ότι η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της για τα συμφέροντα του τόπου, των δημοτών και των δήμων, σε εφαρμογή της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί το 2017.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το ποσό που επιδικάστηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο. Συνοπτικά:

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του παρέπεμψε σε διαιτησία τα ακόλουθα ζητήματα:

1) Τις ρήτρες (690.000€) που επέβαλε η Περιφέρειας λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης του εργοστασίου προς λειτουργία. Το εργοστάσιο έπρεπε να λειτουργήσει στις 21 Ιανουαρίου 2019 και λειτούργησε στις 26 Μαρτίου 2019.

Αρμόδιος όμως για να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας ήταν ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής όπως είχε συμφωνηθεί με τη Σύμβαση.  Όταν ο Ανεξάρτητος αρνήθηκε, η εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ξεκίνησε νέες δοκιμές. Η Περιφέρεια όφειλε να επιβάλλει τις ρήτρες. Σημειώνεται ότι κατά την αξιολόγηση για την ανάδειξη του τελικού αναδόχου, «μέτρησε» και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου, που κατά την εταιρία ήταν η 21η Ιανουαρίου 2019. Κατά πλειοψηφία το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε πως δεν έπρεπε να επιβληθούν.

ΠΑΣ Γιάννινα- Άρης 0-3

 


Ανώτερος ο Άρης επικράτησε  του ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες  με 3-0 για την 10η αγωνιστική των playoffs.

Ο Ματίγιας στο 8' εκτέλεσε το κόρνερ, ο Μαντσίνι βρήκε ελάχιστα την μπάλα και ο Φαμπιάνο με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 22΄ ο Αμπουμπακάρ Καμαρά δέχθηκε μια ωραία μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ, μπήκε στην περιοχή και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-2 για τον Άρη.

Ο Σνάιντερ στο 39' έκανε μια σέντρα από τα δεξιά και ο Κύρκος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ.

Ο Γκαρντάβσκι στο 48΄ αφού απέφυγε τον Ντουκουρέ έκανε ένα σουτ εκτός περιοχής, με τον Κουέστα να πέφτει στη γωνιά του και να απομακρύνει.

Ο Εμπακατά στο 81' με δυνατό σουτ εκτός περιοχής, νίκησε τον Λοντίγκιν στην κλειστή του γωνία για το 0-3.

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς):

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Ποζνάνσκι, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Στάνκο, Γκαρντάφσκι  (Κόντε 61΄), Σνάιντερ, Κύρκος, Περέα.

Άρης (Χερμάν Μπούργος):

Κουέστα, Εμπακατά, Σάκιτς, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πάλμα, Ντουκουρέ, Μαντσίνι (Γκάμα 59΄), Ιτούρμπε (Γκαρσία 53΄), Ματίγια, Καμαρά (Δεληζήσης 83΄)

EΟΔΥ: Είκοσι ένα θάνατοι σήμερα, 6.252 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι ένα θάνατοι σήμερα, 6.252 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.252.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.401.927 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 685 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 130.005(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.599 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167 (64.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 83 (49.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (50.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.656 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 105 (ημερήσια μεταβολή +10.53%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 111 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα Γιάννενα στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων

 


Δυνατό μπουρίνι ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαΐου στην πόλη των Ιωαννίνων.

 Ήταν τόσο δυνατή η ένταση της βροχής, συνοδευόμενη από χαλάζι και δυνατό αέρα που οι δρόμοι μετατράπηκαν μέσα σε λίγη ώρα  σε ποτάμια.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις οδηγών και πεζών.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε τη μνήμη του ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη

 


Τη μνήμη του εθνικού ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη τίμησαν σήμερα σε μία λιτή εκδήλωση στον τόπο γέννησής του το Δελβινάκι, ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 194 χρόνων από το θάνατο του Χατζημιχάλη Νταλιάνη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Χριστόδουλο και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς στην προτομή του στο χώρο του Ηρώου Δελβινακίου. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Δημαρχείο με ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Θεοδοσίου που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ατρόμητου ήρωα αλλά και σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς στον αγώνα του για την απελευθέρωση της χώρας καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κόνιτσας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης μίλησε για τον «Ίππαρχο του αγώνος της παλιγγενεσίας» σημειώνοντας ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για το Δήμο η σχέση του Χατζημιχάλη Νταλιάνη με το Δελβινάκι κι επισήμανε ότι ολόκληρο το Πωγώνι και το έθνος υποκλίθηκαν στο αγώνα και τον ηρωισμό του για την απελευθέρωση της πατρίδας. 

«Το όνομα του Χατζημιχάλη Νταλιάνη είναι στενά συνδεδεμένο με τον αγώνα του Έθνους. Έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία και κατάφερε να ενώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τούτα εδώ τα χώματα με τα χώματα της λεβεντογέννας Κρήτης. Οι σχέσεις που μας ενώνουν με το Δήμο Σφακίων είναι σχέσεις στενές και ιστορικές. Μάλιστα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον καπετάνιο του αγώνα, ο Δήμος Πωγωνίου έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Σφακιων διατηρώντας στο ακέραιο τον ισχυρό δεσμό που ανέπτυξε ο ήρωας  Χατζημιχάλης Νταλιάνης» σημείωσε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Σταύρος Βιρβίλης, οι Αντιδήμαρχοι Πωγωνίου κ.κ. Νίκος Γαλίτσης, Αριστοτέλης Βίλλης, Αναστάσιος Γιούνης και Σιούτης Μιχάλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Μάτσιας, ο πρώην Δήμαρχος Δελβινακίου Μενέλαος Βίλλης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Δελβινακίου κ. Γιώργος Τσώνης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νικηφόρος Γκουρομέτσιος, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Νίκος Σουτόπουλος, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Δελβινακίου καθώς και κάτοικοι της Κοινότητας Δελβινακίου. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης στην Πρέβεζα

 


Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας υπόθεση απάτης, που έγινε την 08/04/2022 στην Πρέβεζα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος προσέγγισε ηλικιωμένη προσποιούμενος φίλο του γιου της και αφού την έπεισε ότι ο γιος της είναι δικαιούχος αναδρομικών ύψους -12.000- ευρώ, για την εκταμίευση των οποίων απαιτείται να καταβάλει το ποσό των -1.500- ευρώ, εκείνη του παρέδωσε το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ και διάφορα κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Χρυσά μετάλλια μοριοδότησης και πρόκριση για το παγκόσμιο στους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων

 


Με εντατικό ρυθμό συνεχίζουν την κατάκτηση μεταλλίων οι αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων. Σε μία δυναμική εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος που διεξήχθη το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στο Λουτράκι, οι ακούραστοι αθλητές του Συλλόγου έδωσαν τον καλύτερό  τους εαυτό κατακτώντας χρυσά μετάλλια μοριοδότησης και πρόκρισης για το Παγκόσμιο.

Η Χαρά Δημητρούλα κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια και πρόκριση για το Παγκόσμιο σε δύο αγωνίσματα. Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε η   Μπάτζιου Αικατερίνη που έλαβε μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις και πρόκριση για το Παγκόσμιο. Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε ο Σπανός Γεώργιος που κέρδισε την πρόκριση για το παγκόσμιο και εξασφάλισε μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις ενώ ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Ματσούκας Γεώργιος που έλαβε πρόκριση για το παγκόσμιο και 7% για τις πανελλήνιες.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Άτρωτος Ιωαννίνων καλλιεργεί τα τελευταία δέκα χρόνια  8 μαχητικά αθλήματα αναγνωρισμένα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 

Παραβάσεις τη Δευτέρα 16 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 95.326 έλεγχοι, από τους οποίους οι 63.652 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 11 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή 2 προστίμων των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    1 στην Κρήτη και

o    1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.346 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.585 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.761 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.558 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου Δολιανών

 


Εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Δολιανών τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική παράσταση μουσικού θεάτρου «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Ακολούθησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Φυσικής όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πειράματα στο «Εργαστήριο Επίδειξης Πειραμάτων Φυσικής Ευάγγελος Μάνεσης».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Δολιανών ευχαριστεί θερμά τους καθηγητές κ.κ. Μαθιό Καμαράτο και Αριστείδη Οικιάδη για την θερμή υποδοχή και την πολύ ενδιαφέρουσα επίδειξη πειραμάτων. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA: Προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου το «Τελευταίο ταξίδι» στις 21, 22 και 23 Μαΐου στις 9:00 μ.μ.

 


To νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου «Τελευταίο ταξίδι» θα προβάλλει το Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα) στις 21, 22 και 23 Μαΐου στις 9 το βράδυ.

Tην πρώτη μέρα, 21 Μαΐου, θα μιλήσει για την ταινία διαδικτυακά ο κ. Χατζηστεφάνου.

          Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί από τις 24 Μαρτίου στις αίθουσες. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, τα οποία πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του.

          Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο Γ. Αγγελάκας και η Ό. Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσαν σήμερα στα ταξίδια τους. Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελίβερι της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ανατολική Ασία αλλά και μια πανδημία που ξεκινά – τότε όπως και τώρα – από την Ασία για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη.

          Τα γυρίσματα στην Ιαπωνία διήρκησαν ένα χρόνο και εμπλουτίζονται με στιγμιότυπα από anime, video games και ιαπωνικά manga.

          Το Τελευταίο Ταξίδι συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ θα ακολουθήσουν προβολές σε όλο τον κόσμο.

Οι βραβευμένες ακτές της Ηπείρου με γαλάζια σημαία για το 2022

 


Ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα αποτελέσματα του προγράμματος με την Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 49 χώρες που συμμετείχαν.

Στις παραλίες της Ηπείρου θα κυματίζουν και φέτος έντεκα γαλάζιες σημαίες.

Επτά θα βρίσκονται σε ακτές της Πρέβεζας και της Πάργας και οι τέσσερις σε ακτές της Θεσπρωτίας.

Στην Ήπειρο οι παραλίες που θα κυματίζουν Γαλάζιες Σημαίες είναι οι ακόλουθες:

Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ [7]

Δήμος Πρέβεζας

Κυανή

Μέγα Άμμος

Μονολίθι

Πλατάνια

Δήμος Πάργας

Αμμουδιά

Βάλτος/Parga Beach Resort

Λούτσα

Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [4]

Δήμος Ηγουμενίτσας

Αγ. Παρασκευή

Δρέπανο

Καραβοστάσι

Μέγα Άμμος

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 17 Μαΐου

 


Την Τρίτη 17 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Σεισμόπληκτα, στο χώρο μπροστά από τον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Απώλεια ακοής: Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη


 Η απώλεια ακοής είναι μια δύσκολη κατάσταση, ακόμη κι αν δεν είναι μόνιμη και μας κάνει να επαναξιολογήσουμε τη σημασία που έχει το να ακούμε καλά.

«Αρκετοί είναι οι λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Τα καλά νέα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση είναι αναστρέψιμη», εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου.

«Καταρχάς να πούμε ότι απώλεια ακοής είναι η ολική ή η μερική αδυναμία ακρόασης ήχου από το ένα ή και από τα δύο αυτιά. Τα προβλήματα ακοής συνήθως εμφανίζονται σταδιακά και σπάνια καταλήγουν σε πλήρη κώφωση. Οι αιτίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειας της ακοής, είναι αρκετές», αναφέρει η κα Παταρίδου.

Και προσθέτει: «Η απώλεια ακοής μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες:

α) Στη λεγόμενη βαρηκοΐα αγωγιμότητας (CHL), η οποία εμφανίζεται εξαιτίας μηχανικού προβλήματος στο εξωτερικό ή στο μέσο αυτί. Τα τρία μικροσκοπικά οστά του αυτιού μπορεί να μην μεταφέρουν σωστά τον ήχο ή το τύμπανο μπορεί να μην δονείται σε απόκριση του ήχου. Από τα πιο συχνά αίτια που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος απώλειας ακοής είναι η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα).

β) Στη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (SNHL), η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα με το εσωτερικό αυτί. Συχνά παρατηρείται όταν τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα του κοχλία (νευρικές απολήξεις), που μεταδίδουν τον ήχο μέσω του αυτιού, τραυματίζονται, νοσούν, δεν λειτουργούν σωστά ή έχουν πεθάνει πρόωρα.