Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του


Δήλωσε:
«Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη.
Στερήσαμε από τους Ελληνες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»
Την παραίτησή του από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιώργος Λιάνης, δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε».

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο κ. Λιάνης προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή και παρέδωσε την τετρασέλιδη επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου επισημαίνοντάς του ότι «αποτύχαμε και αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς». «Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, προσθέτοντας: «Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο…».
 Όπως τονίζει εξάλλου «είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο», ενώ σημειώνει: «Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μια πενταετία». Και υπογραμμίζει: «Τα μέτρα αυτά θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω». Μάλιστα βάλλει σαφώς κατά των επιλογών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόϊκα, που είχε δηλώσει ότι τα όρια της φορολόγησης έχουν εξαντληθεί». «Αυτά τα μέτρα τα επιβάλουμε μόνοι μας», δηλώνει.

Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν και έχουν διαφορετική γνώμη τότε θα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα». Και συνεχίζει: «Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δε δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και ΄΄απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο΄΄, για να θυμηθούμε το Μάη του ‘68».
«Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», αναφέρει εξάλλου ο κ. Λιάνης στην επιστολή παραίτησής του και συμπληρώνει:
«Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες.
Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου.
Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο κ. Λιάνης γνωστοποιεί επίσης την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, ενώ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδει την έδρα του στο ΠαΣοΚ παραμένοντας ανεξάρτητος βουλευτής, σημειώνει ότι «δεν ταιριάζει ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας». «Θα γυρίσω στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι από κει θα βοηθήσω και την Ελλάδα και την πατρίδα μου περισσότερο. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και το λέω αυτό με συγκίνηση μετά από συνοδοιπορία είκοσι δυο ολόκληρων χρόνων», καταλήγει η επιστολή.

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Το Μεσοπρόθεσμο είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας»

«Δεν μπορούμε να πάμε με αυτή την κυβέρνηση όπως είναι αυτή τη στιγμή στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο κερδίζονται ή χάνονται όλα» λέει μεταξύ άλλων ο Μίμης Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα».

ΚΚΕ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα πάρει μέρος σε καμιά διαδικασία της Βουλής που αφορά το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα"

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό έκτρωμα, το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ισοπεδώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.


Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ενημερώνει το λαό ότι δεν θα πάρει μέρος σε καμιά διαδικασία της Βουλής που αφορά το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", ούτε στην αρμόδια Επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια. Με όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες συμμετέχει στις απεργίες, γενικότερα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία μας να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία της 15ης Ιουνίου και σε όλες τις απεργιακές μάχες, να δώσουν δύναμη στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και να διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πολεμήσουν το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", κάθε λογής μνημόνιο, κάθε αντεργατικό, αντιλαϊκό μέτρο» συνεχίζει το ΚΚΕ.
«Τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για την ενίσχυση της ταξικής πάλης.
Για να πληρώσει η πλουτοκρατία την καπιταλιστική κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα.
Ο λαός έχει μόνο μία ευθύνη: Να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, με οργάνωση, συσπείρωση, λαϊκή συμμαχία, λαϊκή εξουσία και οικονομία, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ζητάει μέτρα για τους Χ.Α.Δ.Α.


Τις υποχρεώσεις των Δήμων της Ηπείρου, για τη λήψη μέτρων παύσης της λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α., επισημαίνει σε έγγραφό της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι Δήμοι υποχρεούνται να τηρήσουν τις αποφάσεις της πρώην Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Ηπείρου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για παύση λειτουργίας όλων των Χ.Α.Δ.Α..
«Συγκεκριμένα – σημειώνεται- θα πρέπει να σταματήσει η απόρριψη στερεών αποβλήτων σε όλους τους Χ.Α.Δ.Α. που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων σας και να αποκοπεί η πρόσβαση σ΄ αυτούς προκειμένου να καταστούν ανενεργοί και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασής τους. Η διάθεση των στερεών αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται στους νόμιμα λειτουργούντες ΧΥΤΑ της περιοχής σας, όπως αναφέρεται και στις σχετικές αποφάσεις Νομαρχών παύσης λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α.» .


Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι για τις εργασίες συλλογής και μεταφοράς στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, απαιτείται σχετική άδεια από τον Περιφερειάρχη.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές σε αιγοπροβατοτρόφους και νέους αγρότες

Σε πληρωμές για διάφορα προγράμματα προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.



Συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου έγινε πληρωμή για το 2011, 28 Νέων Αγρoτών για το Μέτρο 112 του ΠΑΑ 2007-2013 με ποσό 323.750,00.
Επίσης, την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη πληρωμή με βάση το άρθρο 68 του καν.73/2009 36.947 δικαιούχων για το καθεστώς "Πρόσθετη συμπληρωματική ενίσχυση για το Αιγοπρόβειο 2010" με ποσό 21.434.821 ευρώ για όσους δικαιούχους προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ: Παραίτηση- "βόμβα" από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος και πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το "τέως ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας εξαρχής ότι δεν φεύγω εγώ από το κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ".


Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι "θα προχωρήσω με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα", ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, "όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή".


Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για "συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος", επικρίνει την πολιτική της κυβέρνηση για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα "να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας".
"Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού" αναφέρει ο κ. Κοτσακάς προσθέτοντας ότι "ως έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική".
Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς "από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου".
Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Eπιμήκυνση αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ

Υπεγράφη η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ, για το τμήμα των δανείων που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης (80 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.



Στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η κυβέρνηση πέτυχε μια βασική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της Ευρωζώνης.


Μετά την τυπική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου, η Ελλάδα, δια του υπουργού Οικονομικών, κλήθηκε να υπογράψει τις ημέρες αυτές την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει αυτούς τους όρους.


Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση απ' όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριών ετών.


Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη.


Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.


Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:
· Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)
· η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη
· η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.


Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια και η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κατά 4 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-15.
Παράλληλα, εξομαλύονται οι ετήσιες δανειακές ανάγκες από τις αγορές.
Σύμφωνα με τον Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Αύξηση ταμειακού ελλείμματος της κεντρικής διοίκησης κατά 6,2%, έφτασε στα 10,1 δισ. ευρώ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου

Σε 10,139 δισ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011, σημειώνοντας αύξηση 6,2% από τα 9,544 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2010, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).


Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 18,784 δισ. ευρώ από 19,897 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές αυξήθηκαν σε 27,450 δισ. ευρώ, έναντι 25,257 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010.

ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Τραγικό τέλος για τρίχρονο κοριτσάκι

Καταπλακώθηκε από μεγάλο ξύλινο πάγκο.



Ένα τρίχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε στη Λούτσα Πρέβεζας, όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο ξύλινο πάγκο στην αυλή του καταστήματος που διατηρούσε ο πατέρας της στην περιοχή.

Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνά η αστυνομία.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Ε9: Προσοχή στη συμπλήρωση, γιατί θα καθορίσει τι φόρο θα πληρώσετε στα ακίνητα





Παρατείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο,  η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακινήτων στο Ε9.



Το συγκεκριμένο έντυπο καταγράφει την ακίνητη περιουσία και θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί πιθανότατα το νέο Τέλος ή και έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων.


Οι υπόλοιπες προθεσμίες έχουν ως εξής:
- μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος (Ε1, Ε2, Ε3) έως 30/06/2011
- δηλώσεις επιτηδευματιών (Ε3) εφόσον δηλώνουν αποκλειστικά και μόνον εισόδημα από ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, λήγουν στις αύριο 15/06/2011.
- η υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική για τα φυσικά πρόσωπα (γίνεται και χειρόγραφα) αλλά υποχρεωτική για τα νομικά πρόσωπα. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/9/2011 και η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου λήγει στις 30/9/2011.

- η υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Τιμολογίων Πελατών/Προμηθευτών μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για τους επαγγελματίες. Οι υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν την 1/7/2011 με ημερομηνία λήξης τις 30/9/2011.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Δεν σχεδιάζουμε ψαλίδι 40% στους μισθούς του Δημοσίου»

 Διαψεύδουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών σημερινό δημοσίευμα



Διέψευσαν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, τις πληροφορίες περί οριζόντιων μειώσεων 40% στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Σημειώνοντας ότι ως πηγή των εν λόγω πληροφοριών αναφέρονται εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ τα δύο υπουργεία ενημερώνουν πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα.


«Ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο Δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας».

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Η νέα φοροκαταιγίδα σαρώνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα

- Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στο χώρο εστίασης θα στοιχίσει στον εργαζόμενο από 200 έως 800 ευρώ το χρόνο.
- Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αν και ακόμη δεν έχει κλειδώσει, θα στοιχίσει γύρω στα 200 με 400 ευρώ το χρόνο σε όσους μένουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ενώ σε όσους μένουν σε μονοκατοικία το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.
- Ο ειδικός φόρος καυσίμων στο φυσικό αέριο θα επιβαρύνει κατά 70 έως 100 το χρόνο την τσέπη των καταναλωτών.
- Η φορολαίλαπα στο χώρο των ακινήτων θα επιφέρει μεγάλο χτύπημα στην τσέπη του φορολογούμενου. Η μείωση του αφορολόγητου από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ σημαίνει πως το μέτρο θα αγγίξει κατοικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας από 80 έως 100 τ.μ. οπότε θα υπάρξει επιβάρυνση από 100 έως 250 ευρώ το χρόνο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.


Ο δε φόρος για τα ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ σημαίνει απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον 300 ευρώ.
- Ο φόρος υπέρ ανέργων θα είναι μια οριζόντια εισφορά της τάξης του 3% αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος θα χάσει από 40 έως 200 ευρώ το χρόνο.
- Ο φόρος αλληλεγγύης είναι μεν κλιμακωτός αλλά ανέρχεται σε περίπου 380 ευρώ το χρόνο για ένα μεσαίο εισόδημα.
- Φοροεπιδρομή θα γίνει και όσους δήλωσαν τα αυθαίρετα τους για να τα σώσουν αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό που θα πληρώσουν.
- Το άγριο πετσόκομα στα επιδόματα θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων και η απώλεια θα φτάσει τα 80 με 150 ευρώ το μήνα.


Ένας εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1500 ευρώ θα χάσει γύρω στα 1.200 με 1.250 ευρώ το χρόνο.
Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι μετά την απώλεια δύο μισθών θα χάσουν και έναν τρίτο.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Το επιτόκιο ανήλθε στο 4,96% έναντι 4,88% της προηγούμενης έκδοσης

Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 8 μονάδες βάσης υψηλότερα από αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,96% έναντι 4,88% της προηγούμενης έκδοσης.


Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,225 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,58 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 3,58 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Βρέθηκε ηρωίνη σε δέμα του Κ.Τ.Ε.Λ.

Μία υπάλληλος του Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσπρωτίας μετέβη λίγο πριν από τις 13:00 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα ασυνόδευτο δέμα, το οποίο περιείχε 94,8 γραμμάρια ηρωίνης.
Το δέμα είχε αποσταλεί με το Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσπρωτίας από Αθήνα, με το λεωφορείο που έφυγε από την Αττική στις 03:30 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, και ως παραλήπτρια ανέφερε την ίδια.
Προανάκριση ενεργεί η προαναφερόμενη υπηρεσία.


ΠΗΓΗ:  www.zougla.gr

Eurogroup: Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο

Κείμενο στήριξης προς την Ελλάδα αναμένεται να εκδώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα έχουν σήμερα συνομιλίες στο Eurogroup, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να τεθεί η ελληνική κρίση.



Στην ανακοίνωση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να δεσμεύονται στη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.
Στη συνέχεια προγραμματίζεται και δείπνο εργασίας όπου θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση της οικονομικής επίβλεψης εντός της ΕΕ και η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Απεργιακά «ρολά» την Τετάρτη 15 Ιουνίου

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση να προγραμματίζεται στις 11:00 στο πεδίο του Άρεως.
Από την απεργία αναμένεται να κατεβάσουν ρολά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ενώ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στις αποκρατικοποιήσεις.
Απεργούν επίσης οι υπάλληλοι των τραπεζών.
Στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 15 Ιουνίου θα συμμετάσχουν μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00.
Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού ενώ τα πλοία θα είναι όλο το 24ωρο δεμένα λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.


Προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.