Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Δήμος Πωγωνίου: Παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος»


Σε παρεμβάσεις σχολικών μονάδων προχωρά ο Δήμος Πωγωνίου, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος».
Το έργο, που δημοπρατείται στις 5 Μαρτίου, αφορά στην αντικατάσταση των στεγών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Δελβινακίου και έχει  προϋπολογισμό 40.557,00 €.
Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν είναι οι εξής:
1. Δημοτικό Σχολείο -  Καθαίρεση της επικεράμωσης, χωρίς να καταβάλλεται προσοχή για την εξαγωγή ακεραίων κεράμων της βορεινής πλευράς της στέγης, συνολικής επιφάνειας περίπου 150τ.μ. και προμήθεια και τοποθέτηση γαλλικών κεραμιδιών.
2. Γυμνάσιο - Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τρία (3) τμήματα της στέγης διαστάσεων 8,30μ.Φ11,00μ., 8,30μ.Φ13,00μ. και (15,00μ.+4,30μ.)Φ13,00μ., που υφίστανται άνωθεν αιθουσών διδασκαλίας δεξιά του κτιρίου και του γραφείου των καθηγητών στην πίσω πλευρά του κτιρίου αντίστοιχα.
Η πίστωση διατίθεται ως εξής:
1. Σε βάρος της πίστωσης από το Πρόγραμμα «φιλόδημος Ι» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο: «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» ποσό 17.800,00€.
2. Ποσό 22.757,00€ από ίδια έσοδα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σπύρος Ριζόπουλος: «Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και οφείλουμε να είναι ίσοι»


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη, το Σωματείο ΑμεΑ νομού Ιωαννίνων, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μάνθο Αστερινό και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αργυρό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας ΑμεΑ και οι ανάγκες που υπάρχουν. Από την πλευρά των Οριζόντων Ηπείρου ο Σπύρος Ριζόπουλος ανέπτυξε τις προτάσεις του, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του για συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού της Περιφέρειας ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες πλήρους προσβασιμότητας σε κάθε δημόσιο κτίριο, σε σχολεία, αθλητικά κέντρα και όπου αλλού χρειάζεται. Και τόνισε: «Εγώ πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ίσοι, οφείλουμε να είναι ίσοι.»
Μάνθος Αστερινός
 «Δεχθήκαμε σήμερα την επίσκεψη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου, του κ. Ριζόπουλου και είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μας ανέπτυξε τις προτάσεις του, ειδικά αυτές που αφορούν το αναπηρικό κίνημα. Και οφείλω να πω ότι μερικές από αυτές μας εντυπωσίασαν. Ειδικά σε ότι αφορά στην κατανομή του 5% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για τις ανάγκες της προσβασιμότητας σε όλο το νομό και κατ’ επέκταση σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία και θέλω να πω ότι εμείς είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε όλους να κατανοήσουν τις ανάγκες των αναπήρων αλλά και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.»

Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας


O βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος πραγματοποίησε την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, επίσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Φίλιππο Φίλιο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες εργαζόμενοι του Φορέα καθώς και ο γραμματέας της ΝΕ του Σύριζα Ιωαννίνων κ. Άρης Σπέγγος.
Στη συζήτηση κυριάρχησε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία αναμένεται να υπογραφεί. Η περιοχή παρέμβασης που ορίζεται από την προγραμματική σύμβαση είναι η ευρύτερη περιοχή του οικοσυστήματος της λίμνης, η οποία καταρτίστηκε στα πρότυπα της σύμβασης για τον «Αχέροντα».
Ο πρόεδρος και το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ενημέρωσαν τον κ. Στέφο για τους στόχους της προγραμματικής σύμβασης, οι οποίοι είναι, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική προστασία και διατήρηση των δομών του οικοσυστήματος, η ανάληψη δράσεων για την ορθολογική, ποιοτική και ποσοτική, διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διασφάλιση του οικολογικού πλούτου και η ανάληψη δράσεων για την ανάδειξη της λίμνης. Όλα τα έργα, που πρόκειται να υλοποιηθούν με την υπογραφή της σύμβασης, θα βασιστούν σε μελέτες που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο Φορέας και στο «master plan» της λίμνης. Για την επίτευξη των στόχων της προγραμματικής σύμβασης ο Φορέας έχει ζητήσει τη συνδρομή της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, για δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες


Δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα, που δημιουργούν νέες υποδομές, αντιμετωπίζουν προβλήματα ζημιών και λύνουν προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών,  προωθούνται προς υλοποίηση με σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορούν νέες δημοπρατήσεις, αναδείξεις προσωρινών, αλλά και οριστικών αναδόχων.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται έργα που έρχονται να ικανοποιήσουν χρόνια αιτήματα, να βελτιώσουν βασικές οδικές αρτηρίες και να διασφαλίσουν κατά καλύτερο τρόπο την οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.
Οριστικός ανάδοχος για την οδό Νιάρχου Ιωαννίνων
Το μεγαλύτερο από πλευράς προϋπολογισμού (25,7 εκ. ευρώ), είναι η οδός Νιάρχου που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για το οποίο σήμερα οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης με τον Ανάδοχο.
Νέα σημαντικά οδικά έργα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Δύο πολύ σημαντικά έργα προωθούνται επίσης και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Το πρώτο αφορά τη δημοπράτηση της βελτίωσης της  οδού Πλαταριά – Σύβοτα στην περιοχή Πλαταριάς που συγκεντρώνει χιλιάδες τουριστών και επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 3.750.000 €. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο κυκλικών κόμβων, την κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και τον οδοφωτισμό της.
Το δεύτερο μεγάλο έργο, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την υλοποίησή του, είναι η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη θέση «Αεροδρόμιο Παραμυθιάς», με συνολικό προϋπολογισμό 516.500 ευρώ, για το οποίο σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκε ο προσωρινός ανάδοχός του.
Αναλυτικά:
Δημοπρατήσεις νέων έργων
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:

Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών: Ετήσιος χορός στο «Αρχοντικό της Φωτεινής», το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ.


Η Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών διοργανώνει τον ετήσιο χορό της,  στο «Αρχοντικό της Φωτεινης» στο «Αρχοντικό της Φωτεινής», το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ..

Εξιχνιάστηκε κλοπή από Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο σε χωριό του κάμπου της Άρτας


Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 53χρονου αλλοδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κλοπή από Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που έγινε σε χωριό του κάμπου της Άρτας.
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 53χρονου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων που προέκυψαν από το προανακριτικό έργο, ταυτοποιήθηκε η δράση του 53χρονου, στην κλοπή από ανασφάλιστο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που έγινε το απόγευμα της 03-02-2019 σε χωριό του κάμπου της Άρτας, απ’ όπου αφαιρέθηκε τσάντα, που περιείχε χρηματικό ποσό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Έκτακτη οικονομική ενισχύσει 250.000 στο Δήμο Πωγωνίου

Το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ποσού συνολικού ύψους 4.440.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία και για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ειδικότερα, για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους κάτωθι δήμους της χώρας, εγκρίθηκαν  επιχορηγήσεις ύψους 3.810.000,00 ευρώ, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας».
Ο Δήμος Πωγωνίου θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 250.000  ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει ζημιές και καταστροφές που προκλήθηκαν στις υποδομές του.

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μίας 44χρονης αλλοδαπής προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο καθώς και κλαπέν, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
 Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.     

Ποια ψυχική διαταραχή οδηγεί σε αισθητικές επεμβάσεις ακόμα και εφήβους;


Στην εποχή της κυριαρχίας των …selfies και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έννοιες όπως «εικόνα» και «εξωτερική εμφάνιση» έχουν καταλήξει να καταδυναστεύουν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών. Οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς, όπως αποδεικνύουν στατιστικές μελέτες, κάθε χρόνο μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση και καταφεύγουν σε πλαστικούς χειρουργούς. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPA), στις ΗΠΑ το 2017 πραγματοποιήθηκαν 229.000 αισθητικές παρεμβάσεις σε εφήβους ηλικίας από …13 έως 19 ετών. Οι περισσότερες από αυτές ήταν στη μύτη, τους μαστούς, τα αυτιά, χωρίς να είναι μικρό το ποσοστό των εφήβων που κατέφυγαν σε παρεμβάσεις με τη χρήση λέιζερ ή με ενέσιμα προϊόντα μπότοξ.
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (psychikifrontida.gr) εξηγεί ότι συνηθέστατα πρόκειται για ψυχική διαταραχή, η οποία αφορά στη βαθιά και γενικευμένη αρνητική εικόνα που έχουν αρκετοί άνθρωποι για τον εαυτό τους: «Χωρίς να γενικεύουμε, καθώς δεν ισχύει ότι όλοι όσοι θέλουν να αλλάξουν κάτι πάνω τους δεν είναι ψυχικά υγιείς, ωστόσο στον υπερβολικό βαθμό που ισχύει αυτό το φαινόμενο και λέγεται Δυσμορφοφοβία, είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία δυστυχώς δεν αφορά μόνο στους μεσόκοπους και σ’ όσους αντιμετωπίζουν τα επερχόμενα γηρατειά. Αυτό το αίσθημα μπορεί να ξεκινήσει αρκετά νωρίς, ίσως ακόμη κι από την εφηβεία. Γι’ αυτό και οι πλαστικοί χειρουργοί πλέον αναφέρουν αυξανόμενα περιστατικά σε αυτές τις μικρές ηλικιακές ομάδες», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.