Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Ευχαριστήριο

 


Ευχαριστούμε θερμά την ΕΡΤ Ιωαννίνων και τον Παναγιώτη Τζόκα για την ζεστή φιλοξενία αλλά και την πρωτόγνωρη εμπειρία  που πρόσφεραν στα παιδιά του συλλόγου μας!

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή 16 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου, η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Δήμος Ζίτσας: Αλλαγές στο πρόγραμμα του διήμερου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

 


Πρεμιέρα το Σάββατο 17 Ιουνίου

Διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2023» διοργανώνει, για πρώτη φορά φέτος, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζίτσας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ λόγω της κήρυξης του τριήμερου εθνικού πένθους μεταβάλλεται και η έναρξή του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου με την εμφάνιση των φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων ενώ την Κυριακή 18Ιουνίου η «αυλαία θα πέσει» με τα χορευτικά των Συλλόγων από τα Ιωάννινα.

Για δύο βραδιές 15 πολιτιστικοί - χορευτικοί σύλλογοι, και πλήθος χορευτών, από τα Ιωάννινα, την Ημαθία, την Πιερία, τη Ροδόπη τη Βοιωτία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, θα μας ταξιδέψουν στους ρυθμούς της μουσικής και των χορευτικών παραδόσεων της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Κρήτης, της Ρούμελης και της νησιωτικής χώρας.

«Φιλοδοξούμε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση θα καταστεί θεσμός και ως μία από τις σημαντικότερες του Δήμου, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρέφειά του. Ελπίζουμε δε, πως θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών τόσο από τα Γιάννενα και όμορους δήμους όσο και από άλλες περιοχές» αναφέρει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και απευθύνει κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της παράδοσης και του πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Θεσπρωτία: Τέσσερις συλλήψεις για υπόθεση προώθησης στο εξωτερικό παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν χθες (14-06-2023) το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας 4 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα προώθησης παράτυπων μεταναστών στο εξωτερικό.

Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 56 και 61 ετών, καθώς και τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 24, 38 και 56 ετών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ. φορτηγό με πινακίδες κυκλοφορίας αλλοδαπών αρχών, το οποίο οδηγούσε ο 56χρονος ημεδαπός, με συνοδηγό τον 24χρονο αλλοδαπό, στο χώρο φόρτωσης του οποίου βρέθηκαν 32 παράτυποι μετανάστες (εκ των οποίων μία γυναίκα).

Ακόμη, πλησίον του φορτηγού εντοπίστηκε να κινείται Ι.Χ.Ε., με οδηγό τον 61χρονο ημεδαπό και συνοδηγό τον 38χρονο αλλοδαπό.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού, είχε παραλάβει νωρίτερα το όχημα με τους παράτυπους μετανάστες από περιοχή της Άρτας, όπου το είχε οδηγήσει ο 56χρονος αλλοδαπός από περιοχή της Πελοποννήσου, με σκοπό στη συνέχεια να τους μεταφέρει στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε από εκεί να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα.

Επίσης, προέκυψε ότι οι παράτυποι μετανάστες είχαν καταβάλει προ της αναχώρησής τους από την Πελοπόννησο το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ ο καθένας, ενώ ο 61χρονος ημεδαπός και ο 38χρονος αλλοδαπός κινούνταν με το αυτοκίνητο, στο οποίο εντοπίστηκαν, ως προπομποί, προκειμένου να ειδοποιούν για τυχόν αστυνομική παρουσία.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω δύο οχήματα καθώς και χρηματικό ποσό 2.700 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του 38χρονου αλλοδαπού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς ωρίμανση έξι νέα έργα υποδομών με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Έξι σημαντικά έργα υποδομών πρόκειται να προωθήσει προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Ηπείρου. Για το σκοπό αυτό με αποφάσεις που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, ανατέθηκε (ή ανατίθεται) η εκπόνηση εκθέσεων αξιολόγησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων σε τεχνικούς συμβούλους.

Τα υπό σχεδιασμό/μελέτη έργα είναι τα εξής:

• Άμεση αξιολόγηση τμήματος Φιλιππιάδος – Λούρου με σημερινές συνθήκες και με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη μελέτη/έκθεση θα εξεταστεί η προσφορότερη και βέλτιστη λύση για την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα. Ανάδοχος- τεχνικός σύμβουλος αναδείχτηκε η «ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε.ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ».

• Ωρίμανση των έργων οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Θεσπρωτίας (κυκλικός κόμβος προς Πέρδικα στην ε.ο. Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα, Παράκαμψη Ν. Σελεύκειας στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας Μαυρομάτι), με προϋπολογισμό 74.400 και ανάδοχο την «ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε.ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ».

• Μελέτη γεφυρών και cut and cover στο τμήμα Πλαταριά – Ηγουμενίτσα, επίσης με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βελτίωση της χάραξης της παραλιακής οδού από Ηγουμενίτσα μέχρι Πλαταριά, η οποία παρουσιάζει συνεχώς αυξητική κίνηση κυκλοφορίας οχημάτων.

• Ενίσχυση – προστασία Γέφυρας Αράχθου στην είσοδο της πόλης της Άρτας, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία εκπόνησης της σχετικής μελέτης, προκειμένου να γίνει έλεγχος της φέρουσας ικανότητας της γέφυρας από εξειδικευμένο συνεργείο. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον απαιτηθούν εκτεταμένες εργασίες ενίσχυσης της υφιστάμενης γέφυρας, εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα τοποθέτησης προσωρινής γέφυρας παραπλεύρως.

• Διερεύνηση αξιοποίησης υδατικών πόρων και εντοπισμό θέσεων ταμιευτήρων στην ευρύτερη περιοχή Σκλίβανης- Πεστών, με προεκτιμώμενη δαπάνη 31.000 ευρώ. Με τη μελέτη αυτή θα εξεταστεί η δυνατότητα συλλογής όλων των νερών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή σε κοινό ταμιευτήρα για αρδευτική χρήση.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Οι απόκληροι της Μεσογείου»

 


Η άφρων ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική των κ.κ. Μητσοτάκη και Πλακιωτάκη, έστειλαν στον υγρό τάφο, με τον πιο άδικο τρόπο, εκατοντάδες αθώες ψυχές ανθρώπων, παιδιών και γυναικών.

Είναι βεβαίως βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες στην μεταναστευτική πολιτική της «πολιτισμένης» Ευρώπης και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις αλλά υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Οι ελληνικές αρχές είχαν γνώση, 24 ώρες πριν από  τη μεγάλη τραγωδία, ότι έπλεε στον ελληνικό υδάτινο χώρο, μικρό αλιευτικό πλοίο, έμφορτο με 750 ψυχές και υποψήφιο ανά πάσα στιγμή να βυθιστεί.

Η ελληνική κυβέρνηση δε διέταξε εγκαίρως την υλοποίηση σχεδίου πρόληψης και διάσωσης, ως είχε ευθύνη.

Δεν κινητοποίησε τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας μας που διαθέτει 4 υπό ελληνική σημαία ναυαγοσωστικά, πάνω από 60 μέτρα το καθένα, με έμπειρους διασώστες, από τα οποία, τα τρία ελλιμενίζονται στον Πειραιά και το τέταρτο στο Γύθειο. Ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή τους.

Μαγική βραδιά Jazz στα Γιάννενα στο πλαίσιο του φετινού Ελληνο-Αυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού

 


Μία μαγική βραδιά απήλαυσαν όσοι κατέκλυσαν το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2023 τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, στη συναυλία του Βιεννέζικου συγκροτήματος Jazz μουσικής “Sketchbook Quarter”. Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού «Ελληνο-Αυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2023», που τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τη συναυλία την οποία διοργάνωσε η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, τίμησε με την παρουσία του ο Πληρεξούσιος Υπουργός και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Philipp Wassermann, η βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων κ. Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρ. πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και Μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Δήμο Ιωαννιτών κ. Τατιάνα Καλογιάννη και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων κ. Μαρία Γιαννακού. Επίσης, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι των χορηγών, υποστηρικτών της μουσικής εκδήλωσης, καθώς και πολλοί συμπολίτες μας που πλημμύρισαν το χώρο.


Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 19 Ιουνίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 το μεσημέρι,  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ. 374/2022 (αρ. πρωτ. 39135/30-05-22)εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑΔ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Αποδοχή δωρεάς τριών αρχιτεκτονικών μελετών ανάπλασης πλατειών Αγίου Κοσμά, Αρετής και Βήσσανης από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» –Α ́ΦΑΣΗ της από 16-11-22-ΣΥΜΒΑΣΗΣ (σχετ.233/22 Α.Ο.Ε.).

2.Αποδοχή δωρεάς μελετών τοπογραφικών, φωτογραμμετρίας κ.α.  από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» –Α ́ΦΑΣΗ της από 07-11-22 ΣΥΜΒΑΣΗΣ-(σχετ.74/22Α.Δ.Σ.).

3.Αποδοχή δωρεάς μελετών νομιμοποίησης /τακτοποίησης δημοτικών κτιρίων από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» –Α ́ΦΑΣΗ της από 07-09-21 ΣΥΜΒΑΣΗΣ-(σχετ.63/21 Α.Δ.Σ.).

4.Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος Υ.Ε. (στην κεντρική πλατεία) της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου.

5.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων»- (σχετ. 1η παρ.  της αρ. 106/23 Α.Δ.Σ.–ΑΔΑ:ΩΧΠΦΩ1Ω-ΝΓΤ).

6.Εισήγηση της Ο.Ε. προς το Δ. Σ. για την 7η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την  τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έργων χρήσης 2023 Δήμου Πωγωνίου».

7.Έγκριση του πρακτικού επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου «Αγροτική οδοποιία Δήμου Πωγωνίου ( Α ́ΦΑΣΗ)» προϋπολογισμού 1.017.700,00 ευρώ με Φ.Π.Α 24%.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για αγοραπωλησία ναρκωτικών


Συνελήφθησαν χθες (14-06-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την πάταξη της διακίνησης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τον έναν άνδρα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 105 ευρώ, κινητό τηλέφωνο καθώς και συσκευασία με κοκαΐνη βάρους -4,7- γραμμαρίων, την οποία εξακριβώθηκε ότι είχε προμηθευτεί από τον συγκατηγορούμενό του.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε ο έτερος άνδρας, στην κατοχή του οποίου και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,

• 645 ευρώ,

• έμπλαστρο «LSD»

• ναρκωτικό χάπι και

• κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Ριαχόβου

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΙΑΧΟΒΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη :α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)γ) το Ν. 3852/2010δ) την αριθ. 107/2023απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης (ΑΔΑ:6Β1ΦΩ1Ω-7ΑΑ)ε) την 111/2023απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας(ΑΔΑ:9Ο56Ω1Ω-1ΡΩ)ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕδημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου:

Ισόγειο δημοτικό κατάστημα  εμβαδού 73,02m2, αποτελείται από ένα μεγάλο  ενιαίο  χώρο  και  WC  με  Α.Τ.ΑΚ. :  01217173169.  Διαθέτει  στέγαστρο 28,30m2και υμιυπαίθριο χώρο 14,50m2.Το κτίριο βρίσκεται τοποθετημένο στο νότιο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου ιδιοκτησίας Κοινότητας Ριαχόβου. Συνορεύει νότια, ανατομικά και δυτικά με κοινοτικούς δρόμους και όμορες ιδιοκτησίες και κοινοτική έκταση.

2.Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:

Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου  ενώπιον  της  επιτροπής  δημοπρασιών  που  συγκροτήθηκε με την  αρ. 127/22(ΑΔΑ:68Ρ5Ω1Ω-ΛΑ3)απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ'  όσον  εξακολουθούν  άνευ  διακοπής  οι  προσφορές.  Για  τη  συνέχιση  της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.

Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.  Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες. Όποιος  επιθυμεί  να  συμμετάσχει  στη  δημοπρασία  πρέπει  να  καταθέσει  στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

 


Εκδόθηκε η (καθιερωμένη πριν από κάθε εκλογική διαδικασία) εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Στην 51 σελίδων εγκύκλιο περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ αναφέρονται και οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να ενεργήσουν.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου, την οποία υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, χωρίζεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 15 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη  15 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Σταύρου Νιάρχου 65, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Σπονδυλική στήλη: Τι συμβαίνει όταν γερνάμε

 


Η πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης, η πληθώρα των παθήσεών της, το γεγονός ότι φιλοξενεί ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, καθώς και το γεγονός ότι είναι λίγοι οι εξειδικευμένοι ιατροί που μπορούν να παρέμβουν χειρουργικά, όταν αυτό απαιτείται, συντελούν στο να διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια οι πάσχοντες. Κάτι που φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση και, συνεπώς, στην θεραπεία των προβλημάτων της.

«Ένα από αυτά είναι η γήρανση της σπονδυλικής στήλης, πρόβλημα ιατροκοινωνικό, που «μεταφράζεται» μυοσκελετικά σε πόνο στην πλάτη ή/και στη μέση, δυσκολία στην ισορροπία και στη βάδιση και με συμπτώματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων στα οποία εκδηλώνεται. Υπολογίζεται ότι σήμερα, το 30% του πληθυσμού με οστεοπόρωση (μία αλλά όχι η μόνη από τις αιτίες των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης) είναι άνω των 65 ετών, ενώ μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό προβλέπεται να ανεβεί στο 45%, απασχολώντας ένα στα δύο άτομα», επισημαίνει o κ. Παναγιώτης Ζουμπούλης Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Παραμορφώσεων Σπονδυλικής Στήλης στο Metropolitan Hospital.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει

Η βοήθεια έρχεται από τους ειδικούς ιατρούς στους οποίους πρέπει να απευθυνθούμε για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων που εμφανίζονται με την ηλικία και επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό σύστημα.
«Η οστεοπόρωση, είναι και το πιο συχνό από αυτά, ενώ άλλα είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, τα νευρολογικά προβλήματα, οι ρευματολογικές παθήσεις κ.ά. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστούν, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η προληπτική δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις συνήθειες και στη διατροφή, κινησιοθεραπεία και άσκηση, χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων κ.ά., έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των πασχόντων.