Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Συνελήφθησαν 3 άτομα στη Θεσπρωτία, μέλη εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στις κλοπές χαλκού και μετάλλων από Τ.Ο.Ε.Β.

 


Εξιχνιάστηκαν 5 περιπτώσεις κλοπής και μιας απόπειρας, ενώ κατασχέθηκαν τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα 

Σε πάνω από 200.000 ευρώ υπολογίζεται η αξία των κλοπιμαίων

Συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (01-05-2023) στη Θεσπρωτία τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική ομάδα, διακεκριμένες κλοπές και περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς και αλλοδαπό, οι οποίοι, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κλοπών καλωδίων χαλκού και μεταλλικών αντικειμένων από Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) σε περιοχές της Θεσπρωτίας.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ύστερα από περιστατικά κλοπών που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών εντόπισαν τους κατηγορούμενους να εξέρχονται από Τ.Ο.Ε.Β., επιβαίνοντες σε δύο οχήματα, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα χαλκού, μετάλλων και εργαλεία.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε ακόμη τρεις κλοπές και μία απόπειρα κλοπής στο ίδιο Τ.Ο.Ε.Β, καθώς και  σε μία κλοπή από Τ.Ο.Ε.Β. της ευρύτερης περιοχής, που έλαβαν χώρα κατά τον τελευταίο μήνα.

Η αξία των κλοπιμαίων από τις παραπάνω περιπτώσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων: Ετήσια γενική συνέλευση, την Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 10:00

 

Σεισμική δόνηση 4,2 R, 13 χλμ Ανατολικά - Νοτιοανατολικά της Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 4,2 R, σημειώθηκε στις 18:06 το απόγευμα  της Δευτέρας 1 Μαΐου 2023, 13 χλμ Ανατολικά - Νοτιοανατολικά της Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10  χλμ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Σε 120.790 τροχονομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, από τις 23 έως 29 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, βεβαιώθηκαν συνολικά 29.114 παραβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το 65% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, παράνομη στάθμευση, μη χρήση προστατευτικού κράνους, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια είναι: 5.851 στην Αττική, 4.288 στη Θεσσαλονίκη, 3.177 στη Θεσσαλία, 2.430 στη Δυτική Ελλάδα, 2.348 στην Κεντρική Μακεδονία, 2.296 στην Κρήτη, 1.933 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1.650 στην Πελοπόννησο, 1.477 στην Ήπειρο, 1.000 στη Στερεά Ελλάδα, 762 στα Ιόνια Νησιά, 719 στο Νότιο Αιγαίο, 670 στο Βόρειο Αιγαίο και 513 στη Δυτική Μακεδονία.

Επίσκεψη της Μαρίας Κεφάλα σε χωριά του Δήμου Κόνιτσας

 


Η υποψήφια Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα επισκέφτηκε χωριά του Δήμου Κόνιτσας σε μια τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή. Τρεις μέρες, γεμάτες διάλογο και χαμόγελα.

Βρέθηκε στις τοπικές κοινότητες Αγίας Παρασκευής,  Γαναδιού, Λαγκάδας,  Δροσοπηγής,  Πλαγιάς,  Κεφαλοχωρίου, Θεοτόκου, Βούρμπιανης,  Πυρσόγιαννης, Αγίας Βαρβάρας και Αμαράντου.

 Συνομίλησε για ακόμη μια φορά με τους συμπολίτες της αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα των απομακρυσμένων χωριών.

Το μήνυμα της νίκης, εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα χωριά των Ιωαννίνων, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για όλα όσα έρχονται για τον τόπο μας!

Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στα Μπολέικα Παρακαλάμου

 

Τη Δευτέρα 1 Μαΐου τελέστη Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στα Μπολέικα Παρακαλάμου. 

Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα από την 1η Μαΐου

 


Αυξάνονται από την 1η Μαΐου τα επιδόματα για περισσότερους από 200 χιλιάδες δικαιούχους.

Τα επιδόματα που αυξάνονται

Από e-ΕΦΚΑ

Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ

Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου

Εξωιδρυματικό επίδομα του e-ΕΦΚΑ

Από ΟΠΕΚΑ

Επίδομα κίνησης (από 165€ -> 178,2€)

Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος (από 362€ -> 390,96€)

Ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία (από 313€ -> 338€)

Ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση (από 527€ -> 569,16€)

Ενίσχυσης παραπληγικών τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου (από 771€ -> 832,68€).

Συνελήφθη άνδρας σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

 


Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας άνδρας,  σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας. 

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός, διαπιστώθηκε να επιβαίνουν σε αυτό δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων διακριβώθηκε ότι είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ημεδαπός είχε παραλάβει τους αλλοδαπούς από σημείο κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από όπου είχαν εισέλθει εκείνοι νωρίτερα παράνομα στη χώρα, με σκοπό να τους μεταφέρει στην Ηγουμενίτσα, έναντι συνολικού χρηματικού ποσού 400 ευρώ.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΕΜΥ: Συννεφιασμένη Πρωτομαγιά με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο καιρός σήμερα Δευτέρα 1η Μαΐου θα περιλαμβάνει νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες.

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, όπου θα φτάσει τους 18 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, αρχικά θα αναπτυχτούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για νέους

 


Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων, όπου μπορούν να κάνουν αίτηση οι νέο δικαιούχοι.

Μετά την διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν την δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και επιδοτεί για διάστημα 12 μηνών το 50% της αύξησης του επιτοκίου όπως αυτή προέκυψε μετά από τις αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης λήγει στις 31 Ιουλίου και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι η έκδοση βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Πόσο «ανοίγουν» εισοδηματικά και περιουσιακά όρια

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνεται καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατεπείγουσα- δια περιφοράς- συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 2 μηνός Μαΐου, ώρα 12:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας  καλούμε στις  δύο (02) του μηνός Μαΐου  έτους 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα  12.00, σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ- συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,  με  θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Έγκριση 2ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2023  (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού).

2.  Έγκριση προγράμματος για τη συμμετοχή των τέκνων των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε παιδικές κατασκηνώσεις για το έτος 2023 (εισήγηση: η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Π.Η.).

Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα,  λόγω  πιεστικών  προθεσμιών, που αφορούν στην άμεση υλοποίηση-διεκπεραίωση  των ως άνω αποφάσεων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Πρωτοποριακό πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσα στο νερό

 


Το A.S.L.T. program, αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσα στο νερό, για παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και γλωσσικά ελλείμματα, το οποίο έχει αποδεδειγμένα θεαματικά μεγαλύτερα αποτελέσματα και οφέλη συγκριτικά με τα κλασικά λογοθεραπευτικά προγράμματα παρέμβασης, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε αίθουσα.

Εμπνευστής και ιδρυτής του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο κ. Σταμάτης Σουρβίνος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «πραγματοποιήθηκε έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020, με στόχο την σύγκριση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης του A.S.L.T. program με την κλασική λογοθεραπευτική παρέμβαση σε αίθουσα. Η συγκεκριμένη έρευνα με τίτλο "Speech and language therapy in children with ASD in an aquatic environment: the ASLT (Aquatic Speech and Language Therapy) program", δημοσιεύτηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως αναφορικά με την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση τις Αναπτυξιακές Διαταραχές».

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν θεαματική διαφορά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του A.S.L.T. program τόσο στην αύξηση του αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου όσο και στην βελτίωση βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Αναλυτικά, ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές αναφορικά με την κατάκτηση του αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου καθώς και των βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η ομάδα που έλαβε την παρέμβαση A.S.L.T. παρουσίασε θεαματικά μεγαλύτερη πρόοδο.



Επιπρόσθετα, δόθηκαν ερωτηματολόγια σε όλους τους γονείς των συμμετεχόντων, τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση, τα οποία αφορούσαν την εικόνα των παιδιών στο οικογενειακό πλαίσιο καθώς και την γενίκευση των κεκτημένων δεξιοτήτων.