Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης


Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2018-2019.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στο Taxisnet από σήμερα. Όσοι το πράξουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να λάβουν στα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του επιδόματος. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2019 έως 31.5.2019, η πληρωμή θα γίνει έως 28.6.2019.
Τα ποσά επιδότησης διαμορφώνονται ως εξής:
•Α ζώνη 400 ευρώ (από 312,5)
•Β ζώνη 240 ευρώ (από 187,5)
•Γ ζώνη 128 ευρώ (από 100)
•Δ ζώνη 80 ευρώ (από 62,5)
Το φετινό ποσό της επιδότησης αυξάνεται σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 0,125€ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 € ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
Επιπλέον, τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους αυξάνονται από 100.000€ σε 130.000€ για τους άγαμους και από 200.000€ σε 250.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Τέλος, μετά τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, νέοι Δήμοι χαρακτηρίστηκαν ως «ορεινοί», με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και να δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης.
Συγκεκριμένα, με βάση την υπουργική απόφαση:
1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:
Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000€ για άγαμο, 20.000€ για έγγαμο και 22.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο.
Β) Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 47χρονος αλλοδαπός δραπέτης φυλακών, διωκόμενος για υπόθεση ναρκωτικών και απόδραση κρατουμένου


Συνελήφθη, χθες (26 Δεκεμβρίου 2018) αργά το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ένας 47χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν αποφάσεις Δικαστηρίων ενώ αναζητούνταν για απόδραση.
Ειδικότερα, ο 47χρονος εντοπίστηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων και εξακριβώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν:
απόφαση του Β΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή (20.000) ευρώ, για υπόθεση ναρκωτικών.
απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου καθώς είχε παραβιάσει άδεια που του είχε δοθεί από το Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού Κρήτης.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ για την επιτροπή ανταγωνισμού και την κα Βασιλική Θάνου


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:
«Από την εποχή που ήμουν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς, με απασχολούσε το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ήταν η πρόσφατη εποχή, όπου είχε μπει στην έρευνα η εξόφθαλμη συμπίεση που δέχονταν οι αυθεντικά Ελληνικές ζυθοποιίες από την επίσης εξόφθαλμη, σχεδόν μονοπωλιακή, διακίνηση των προϊόντων πολυεθνικών εταιριών και κυρίως της μίας και σαφώς κυρίαρχης.
Η επίσκεψή μου στα Γραφεία του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατέληξε σε κεράσματα… τσίπουρου! Οι γνωρίζοντες τα «παιχνίδια» της αγοράς μένουν με την απορία, γιατί το τελικό πόρισμα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζυθοποιία απέδωσε πρόστιμα ελάχιστων εκατομμυρίων Ευρώ, όταν θα μπορούσε να είναι εκατοντάδων υπέρ του Ελληνικού δημοσίου, «εάν η Επιτροπή είχε το θάρρος να εμπλακεί με τις μητρικές εταιρίες που ενορχηστρώνουν την όλη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά μου ειπώθηκε.
Είμαι βέβαιος, ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής κα Βασιλική Θάνου θα κάνει - όπως σε όλη την πορεία της - το απόλυτο καθήκον της έναντι των συμφερόντων του Δημοσίου και της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Είμαι βέβαιος, ότι θα βγάλει από το συρτάρι υποθέσεις και για άλλες περιπτώσεις καρτέλ, οι οποίες ενδεχομένως έχουν ξεχαστεί εκεί και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν. Είμαι επίσης βέβαιος, ότι θα βάλει ένα τέλος στην όποια κωλυσιεργία που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για πολλές ερμηνείες.
Σε αυτό που θα επιμείνω, όμως, είναι η κα Βασιλική Θάνου να κοιτάξει μήπως αποφάσεις υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας έχουν νομικά κενά, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να έχουν είτε καταπέσει, είτε ακόμα να διερευνούνται από τα δικαστήρια. 
Λέω, μήπως… Ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε τα αρχεία της Επιτροπής και να μπουν δικλείδες για αποφάσεις χωρίς νομικά κενά».

Κιβωτός του Κόσμου: Χριστουγεννιάτικη γιορτή, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, ώρα 5:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων Βασίλειος Πυρσινέλλας στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων


Αγαπητοί φίλοι & συμπαραστάτες,
Ο πατέρας Αντώνιος και τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου με μεγάλη χαρά σας προσκαλούν στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που έχουν ετοιμάσει με πολλή αγάπη για όλους εσάς!!!
Η γιορτή μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/12/2018 και ώρα 5:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων Βασίλειος Πυρσινέλλας στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να ανταλλάξουμε θερμές ευχές  για τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε και ένα Ευλογημένο και Δημιουργικό 2019!!!

Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στο αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη Πωγωνίου


Με γοργούς ρυθμούς  συνεχίζονται οι εργασίες  κατασκευής των βάσεων των ανεμογεννητριών και του υποσταθμού στο αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη Πωγωνίου.
Η διάνοιξη του δρόμου από Αετόπετρα-Κρυονέρι έχει ολοκληρωθεί.

Από τον Μάρτιο θα ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2019


Την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2019 αποφασίστηκε  ύστερα από ευρεία σύσκεψη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσίες Δημοσίου, οικονομικό επιμελητήριο, λογιστές κ.λπ.).
Αποφασίστηκε το Taxisnet  να ανοίξει από τον Μάρτιο.
Το Taxisnet θα εκδίδει δύο διαφορετικά εκκαθαριστικά: ένα στη μερίδα της συζύγου και ένα στη μερίδα του συζύγου.
 Οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά μόνο με τους ατομικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Αυξάνεται κατά 80 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα


Κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη όλων των δικαιούχων

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας κας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη αυξάνεται κατά 80 εκατομμύρια ευρώ το προβλεπόμενο ποσό για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος του 2018 με στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.
Το αρχικό ποσό κοινωνικού μερίσματος είχε προσδιορισθεί στα 710 εκατ. ευρώ ενώ η αύξηση των συνολικών κονδυλίων κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη του πλήθους των δικαιούχων.
Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πληρωμές της δεύτερης φάσης με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος για φέτος.

Σακχαρώδης διαβήτης: H πρόληψη και η διαχείριση δεν σταματά στις γιορτές


Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το σωματικό βάρος έχει καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Το υγιές βάρος, ωστόσο, διακυβεύεται κατά την περίοδο των γιορτών, κατά την οποία οι διατροφικές ατασθαλίες έχουν την… τιμητική τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά από αυτήν παρουσιάζεται αύξηση  του σωματικού βάρους, ενώ άλλες καταδεικνύουν αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης, των λιπιδίων, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και της χοληστερόλης.
Η γιορτινές μέρες, με τα άφθονα γλυκά και γιορτινά εδέσματα, αφήνουν κιλά στο πέρασμα τους, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς η παχυσαρκία κυρίως και όχι το είδος της διατροφής θεωρείται  από τις περισσότερες μελέτες, ως ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του προδιαβήτη-διαβήτη.
 «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιδιά, δεδομένου ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του προδιαβήτη και / ή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών.
Εντούτοις, η παχυσαρκία σε όλες τις ηλικίες συνδέεται τόσο με την κακή ρύθμιση όσο και με την αύξηση των δραματικών επιπλοκών στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στον τύπου 1», τονίζει ο κος Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.
Τι σημαίνει προδιαβήτης