Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου το αγοραστικό κοινό θα μπορεί να αγοράζει πανελλαδικά με τις χειμερινές εκπτώσεις.
Μάλιστα, θα υπάρξουν και Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά για να μπορέσουν να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από τις 11:00 έως και τις 20:00.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κόβει την Πίτας της στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, ώρα 18:00 στη Θεσσαλονίκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνει την εκδήλωση κοπή Πίτας των Βλάχων στο Συνεδριακό Κέντρο  Ι. Βελλίδης” στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, ώρα έναρξης 18:00.
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος περίπου 1.200 χορευτές.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αποτελεί το Δευτεροβάθμιο όργανο 130 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδίας μας είναι η ανάδειξη και η προβολή της συνεισφοράς του Βλαφώνου Ελληνισμού στο ιστορικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεώτερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης πολιτιστικής μας παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού, και η μεταλαμπάδευσή της στις νεώτερες γενεές.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης  θα ακολουθήσει Βλάχικη Βραδιά.

ΕΙΣΟΔΟΣ   ΕΛΕΥΘΕΡΗ

''Σμύρνη: Μιά ιστορία που δεν γράφτηκε''. Το βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Σπύρου Γόγολου, παρουσιάζεται τη Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19.00', στην Εστία Νέας Σμύρνης, Κων. Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη

«Σμύρνη: Μια ιστορία που δεν γράφτηκε»

Το δεύτερο βιβλίο του Σπύρου Γόγολου θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 19:00΄, η Εστία Νέας Σμύρνης η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι εκδόσεις Επίκεντρο.
Το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Γόγολου Σμύρνη: Μια ιστορία που δεν γράφτηκε ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα, χρησιμοποιώντας ως «οδηγό» το παρασκήνιο που οδήγησε στην απώλεια της πιο κοσμοπολίτικης πόλης της ανατολικής Μεσογείου, τον Σεπτέμβριο του 1922.
Αυτό είναι το δεύτερο έργο του μετά το Στην καρδιά της Αυτοκρατορίας που κυκλοφόρησε το 2013 και μεταφράστηκε και στα τουρκικά.
Λίγα λόγια για το βιβλίο.
Ένας νεαρός άνδρας βρίσκει την πραγματική του ταυτότητα, σε μία πόλη που χάνει τη δική της.
Σε μία πόλη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ο οφθαλμός της Ασίας στην Ευρώπη.

Σε μία πόλη, στην οποία το διηπειρωτικό εμπόριο έδινε ευκαιρίες σε όλους και πρόσφερε απλόχερα τον πλούτο...
Σε μία πόλη, η οποία μοιραία μετατράπηκε σε απαραίτητο εξάρτημα των πολιτικών πειραματισμών...
Σε μία πόλη, η οποία πέρασε απότομα από τον κοσμοπολιτισμό στον εθνικισμό και έζησε την απόλυτη καταστροφή...
Σε μία πόλη, η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της "επειδή κάηκε και έφυγαν..."
Ο Βρετανός (;) διπλωματικός υπάλληλος Φίλιπ Πάρκερ, ζώντας στη λεβαντίνικη Σμύρνη μέχρι την καταστροφή της και αλληλογραφώντας τόσο με τους δύο επιστήθιους φίλους του, τον Αλέξη Καρέλη, εξ απορρήτων του Ελευθέριου Βενιζέλου και τον Σελίμ Μπέη, δεξί χέρι του Μουσταφά Κεμάλ, όσο και με τον διπλωμάτη πατέρα του στο Foreign Office, μας αποκαλύπτει ένα πλούσιο παρασκήνιο, που ξεκινά το 1912 στο Λονδίνο και εν συνεχεία διαδραματίζεται στο Παρίσι, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ένα παρασκήνιο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ηγέτες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, διπλωμάτες, μυστικές υπηρεσίες, πόρνες και ερωμένες αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Ένα παρασκήνιο, το οποίο αποκαλύπτεται παράλληλα με την καθημερινή ζωή αλλά και με τις μοναδικές ανθρώπινες ιστορίες της μικρασιατικής πρωτεύουσας, που τόσο λάτρευε τη ζωή. Ένα παρασκήνιο, το οποίο ξαφνικά ανέτρεψε βίαια τα πάντα και οδήγησε στην απώλεια της πιο κοσμοπολίτικης πόλης της Ανατολικής Μεσογείου, το Σεπτέμβριο του 1922. 


Σπύρος Γόγολος

Ο Σπύρος Γόγολος γεννήθηκε το 1975 στα Ιωάννινα. Είναι φιλόλογος, ερασιτέχνης συγγραφέας και έχει εργαστεί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Δίδαξε για 14 χρόνια στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει ασχοληθεί με τη νεότερη και σύγχρονη βαλκανική ιστορία, καθώς και με την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: "Στην καρδιά της Αυτοκρατορίας, Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη (1905-1912)" εκδόθηκε το 2011. Διακρίθηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία του από τον βιβλιοκριτικό Δ. Κούρτοβικ. Το 2013 μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Τουρκία. Τόσο η ελληνική, όσο και η τουρκική έκδοση απέσπασαν εγκωμιαστικές κριτικές από διακεκριμένους Έλληνες και Τούρκους βιβλιοκριτικούς, καθώς και από τις μεγαλύτερες ελληνικές και τουρκικές εφημερίδες και περιοδικά.

Η Δήμητρα Γαλάνη, η ιδιαίτερη κουλτούρα της Πρέβεζας και οι ΤΑΚΙΜ, που δημιούργησε ο Πρεβεζάνος Θωμάς Κωνσταντίνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Στις 30 Ιανουαρίου 2018,  ώρα 20.30' θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, μία ξεχωριστή γέφυρα μουσικών, πολιτισμών και ηλικιών με συνδετικό κρίκο την σπουδαία ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη. Η κορυφαία τραγουδίστρια μαζί με τους Chronos Project ( το Chronos project είναι η αποτύπωση σε ακουστική και οπτική μορφή της συνάντησης της Δήμητρας Γαλάνη με τέσσερις εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς, με κεντρικό άξονα 10 τραγούδια που έχουν γράψει μεγάλοι δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. 
Οι ενορχηστρώσεις της ομάδας αυτών των μουσικών αναδεικνύουν τις επιρροές της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση. 
Ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, λαούτο και κιθάρα, ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, ο Χρήστος Ραφαηλίδης στο βιμπράφωνο γίνονται ένα «σώμα» με την Δήμητρα Γαλάνη που είναι η «κορυφαία αυτού του χορού») και τους TAKIM φέρνουν την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο στο Μέγαρο. 

Οι ΤΑΚΙΜ, δημιούργημα του Πρεβεζάνου λαουτιέρη και τραγουδιστή Θωμά Κωνσταντίου, που είναι γιός του τραγουδιστή Γιαννάκη Κωνσταντίνου, από τα Δεσποτικά Πρέβεζας,  θεωρούνται το σημαντικότερο σχήμα σήμερα που ταξιδεύει την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική μας στις νεότερες γενιές, με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο.
Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Ο ήχος τους θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια προσπάθεια αναβίωσης του ήχου των παλιών πόλεων όπως η Σμύρνη, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Κωνσταντινούπολη, όπου Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Εβραίοι μουσικοί συνυπήρχαν μουσικά.
Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ, με τον Γιαννιώτη Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στο κλαρίνο και μας προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο, μέσα από τον πλούτο της παράδοσής μας!

«Επιχειρούμε Έξω», το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις

Ως ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η Δευτέρα 8/1/18.

Από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώθηκε η προκήρυξη της δράσης «Επιχειρούμε έξω», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-20 με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δράση έχει ως αντικείμενο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες.
Η συμμετοχή των εξαγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, την αύξηση των πιθανοτήτων σύναψης επιχειρηματικών συνεργασιών, την αύξηση των πωλήσεων και την ενίσχυση του επιχειρηματικού τους προφίλ σε διεθνές επίπεδο. 
Επιλέξιμοι δικαιούχοι για χρηματοδότηση είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης: 
α) έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας, 
β) διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις, 
γ) παράγουν/μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά και 
δ) αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν. 

«Spaghetti alla Γαλλικά», κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα

Γράφει η Αθηνά Τοτοκώτση
ΓΓ ΔΣ Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης


«Spaghetti alla Γαλλικά», κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα (2ος χρόνος)
Έναρξη: Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017
ΚΑΘΕ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15.
Διανομή: Σταύρος Βαφειάδης-Βασίλης Τσικάρας (Ντομινίκ)
                  Κική Σπύρου-Μαριάννα Μπόλματη (Ανέτ)
                  Στ. Δουκουζγιάννης - Βασίλης Τελίδης (Αλμπέρτ)
                  Κατερίνα Μπαλάσκα - Νίνα Μυλωνά (Νικόλ)
                  Γιάννης Ανδρεόπουλος (Κριστιάν)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Παραστάσεις:  18 και 19 Νοεμβρίου (Τσικάρας, Σπύρου, Δουκουζγιάννης, Μυλωνά, Ανδρεόπουλος)
24, 25, 26 Νοεμβρίου (Τσικάρας, Μπόλματη, Τελίδης, Μυλωνά, Ανδρεόπουλος)
01, 02, 03 Δεκεμβρίου (Βαφειάδης, Σπύρου, Τελίδης, Μπαλάσκα, Ανδρεόπουλος)
08, 09, 10 Δεκεμβρίου (Βαφειάδης, Μπόλματη, Δουκουζγιάννης, Μυλωνά, Ανδρεόπουλος)
15, 16, 17 Δεκεμβρίου (Τσικάρας, Σπύρου, Δουκουζγιάννης, Μυλωνά, Ανδρεόπουλος)
22 και 23 Δεκεμβρίου (Βαφειάδης, Σπύρου, Δουκουζγιάννης, Μυλωνά, Ανδρεόπουλος)                                                     
29 και 30 Δεκεμβρίου (Τσικάρας/Βαφειάδης, Μπόλματη, Τελίδης, Μυλωνά, Ανδρεόπουλος)
05, 06, 07 Ιανουαρίου 2018 (Τσικάρας, Μπόλματη, Δουκουζγιάννης, Μπαλάσκα, Ανδρεόπουλος)
Οδός Μοσκώφ 12 κάθετη στη Φράγκων κοντά στα Δικαστήρια.
Σ΄ αυτό το στενό δρομάκι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένας χώρος πολιτισμού, τέχνης και αναζήτησης.
Το θέατρο Άρατος. 
Theatro Aratos - Αρχική σελίδα | Facebook
Άρατος ΠΟΣΠΡΟΘΕΚΤ | Στέγη Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης

Σεξ μετά από έμφραγμα: Είναι ασφαλές;

Απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα για πολλές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα.  Όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να επανενταχθούν στην καθημερινότητά τους, αποφεύγοντας την υιοθέτηση καθιστικού και παθητικού τρόπου ζωής, διότι αυτός είναι πιθανό να τους οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, με πιθανή συνέπεια την καθυστέρηση της ανάρρωσης.
«Πράγματι το έμφραγμα είναι πολύ τρομακτική εμπειρία για το σύνολο των ατόμων που το βιώνουν. Συχνά συνειδητοποιούν ότι αλλάζουν και αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τόσο τον τρόπο που νοιώθουν όσο και τις σχέσεις τους με τους άλλους και ειδικά με τους ερωτικούς συντρόφους τους», επισημαίνει ο καρδιολόγος Σταύρος Αλεξάκης, συνεργάτης του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης
Μεταξύ των πολύ εύλογων αποριών που έχουν οι ασθενείς είναι εάν θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη σεξουαλική ζωή τους και εάν ναι, πότε. Κι αυτό γιατί ανησυχούν μήπως επαναληφθεί το επεισόδιο ή ακόμα μήπως πεθάνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
«Παρά τη σημασία που έχει το σεξ στη ζωή όλων, μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφραγμα νοιώθουν άβολα να το συζητήσουν. Επιχειρώντας να δώσουμε πληροφορίες για τη συχνή αυτή απορία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές μετά την παρέλευση ενός μήνα από το επεισόδιο και εάν ο ασθενής μπορεί να ανέβει τις σκάλες δύο ορόφων χωρίς να νοιώσει πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, τότε μπορεί να έρθει σε ερωτική επαφή. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιτραπεί η σεξουαλική πράξη χωρίς να προκύψουν προβλήματα», μας εξηγεί ο κ. Αλεξάκης.
Η δοκιμασία κόπωσης -χαμηλής έντασης- μετά την αποκατάσταση από το έμφραγμα, χρησιμοποιείται συχνά για να αξιολογήσει την αντοχή στην άσκηση και την ικανότητα για ασφαλή επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.