Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Αλέξανδρου Σπανού

 


Η ΑΕΔ ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ είναι έτοιμη να ανακοινώσει άλλη μια χειμερινή μεταγραφή αυτή του Αλέξανδρου Σπανού.

Ο έμπειρος αμυντικός με καταγωγή από την Κόνιτσα έρχεται να δυναμώσει σημαντικά τα μετόπισθεν της ομάδας μας!

Μέχρι πρότινος και για αρκετά χρόνια αγωνιζόταν στην Πίνδο Κόνιτσας και στον ΠΑΟ Κόνιτσας.

Καλωσήρθες Αλέξανδρε!

30 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες αυτοκινήτου σε περιοχή των Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη ο ημεδαπός οδηγός και ιδιοκτήτης του οχήματος

Κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 16.300 ευρώ που βρέθηκε στο σπίτι του

Στη σύλληψη ενός ημεδαπού προχώρησαν χθες (17-01-2023) το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ημεδαπό να οδηγεί ιδιόκτητο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Κατά τον εξονυχιστικό έλεγχο που ακολούθησε στο αυτοκίνητο, αποκαλύφθηκαν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, στις οποίες είχε αποκρύψει (55) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 30 κιλών και 350 γραμμαρίων.

Εκτός από τα ναρκωτικά και το αυτοκίνητο, κατασχέθηκαν ακόμη το χρηματικό ποσό των 16.300 ευρώ και κυνηγητικό όπλο, που κατείχε παράνομα, τα οποία βρέθηκαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.  

Περιφέρεια Ηπείρου: Οριστικός ανάδοχος για τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων Βίγλας ΓΟΕΒ Άρτας

 


Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης του αντλιοστασίου Βίγλας ΓΟΕΒ Άρτας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε οριστικό ανάδοχος του έργου τον Κωνσταντίνο Τσιρώνη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.054.000 €  και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντίθετα ο διαγωνισμός για το έργο «βελτίωση- εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Πεδιάδος Παραμυθιάς, προϋπολογισμού 569.408 €, για το οποίο εγκρίθηκε η επαναδημοπράτησή του.

Άλλες αποφάσεις

Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε επίσης και τις εξής αποφάσεις:

Ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:

Ø  «Αποκατάσταση αρδευτικού τροφοδοσίας κτηνοτροφικών μονάδων περιοχής Μηλιωτάδων», προϋπολογισμού € 150.000. Οριστικός  Αθανάσιος Μηλιώνης.

Ø   «Επισκευή και αποκατάσταση Σχολαρχείου ΤΚ Βούρμπιανης Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 143.408,29 €. Προσωρινός ανάδοχος «ΛΙΑΝΟΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.».

Δήμος Πωγωνίου: «Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης (που έχει συνάψει γάμο το έτος 2021) της Τ.Κ.Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ » του Δήμου Πωγωνίου

 


Ο Πρόεδρος της  Οικονομικής  Επιτροπής του Δήμου ως  Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» έχοντας υπόψη:

Την από 20-01-1912 δημόσια διαθήκη του Λουκά  Κόντη  , ο οποίος κατάγονταν από το χωριό Βήσσανη Ιωαννίνων

Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών , σχολάζουσων κληρονομιών και λοιπές διατάξεις  όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει σήμερα

Τον προϋπολογισμό έτους 2022 στον οποίο έχει εγγραφεί σχετική πίστωση 

Το με αρ. 3/8-5-2022 πρακτικό του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Βήσσανης

Την αρ. 115 /2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Έγκριση όρων πρόσκλησης  χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης  έτους 2021

Το με αρ. πρωτ: 3366/21-11-2022 έγγραφο του Κέντρου Κοινωνικές Πρόνοιας, Νεομάρτυρας Γεωργίου 1 Συνοικισμός Πεντέλης σχετικά με την  έγκριση της ανωτέρω  πρόσκλησης

Το με αρ.πρωτ:143847/05-12-2022 εγγραφο της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκ Διοίκηση Ηπείρου (έγκριση της ανωτέρω  πρόσκλησης

Περιφέρεια Ηπείρου: Θετικά μηνύματα από την Ολλανδία για τον τουρισμό της Ηπείρου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκίνησε δυναμικά την υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής 2023, με τη συμμετοχή της ως συνεκθέτης του ΕΟΤ, στη διεθνή τουριστική έκθεση "Vakantiebeurs" , η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας από 11 έως 15 Ιανουαρίου, ικανοποιώντας τον στόχο της ολοκληρωμένης προβολής της Ηπείρου στο σημαντικότερο τουριστικό γεγονός της χρονιάς στην Ολλανδία και το πρώτο με ελεύθερη προσέλευση κοινού στην αγορά μετά την έναρξη της πανδημίας. Τα μηνύματα από την ολλανδική αγορά είναι εξαιρετικά θετικά και η προσέλευση στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ παρατηρήθηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον επισκεπτών της ηλικιακής ομάδας 50+ για πληροφορίες σχετικά με τον περιπατητικό τουρισμό και την παραθαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών, η Ολλανδία είναι σημαντική αγορά για την Ελλάδα και κατατάσσεται στην 6η θέση στο σύνολο του τουρισμού σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Απρίλιος 2022). Η πλειοψηφία των επισκεπτών εντάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 25-54 έτη σε ποσοστό 36.5% και 55+ σε ποσοστό 41.5%. Ανήκει στο μεσαία και υψηλά εισοδήματα, μεσαίου και ανώτερου επιπέδου εκπαίδευσης, διαμένει σε ξενοδοχεία. Η μέση διάρκεια διακοπών τους είναι 11 ημέρες και η κράτηση γίνεται 3 μήνες νωρίτερα.

Ορίζοντες Ηπείρου: Ικανοποίηση των ενεργειών για απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία, ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «λεηλασία» των ποταμών της Ηπείρου

 


Άμεσα αποτελέσματα για τους ομογενείς από την Αλβανία σε ότι αφορά την απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης φέρνει η λειτουργία στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ ( www.efka.gov.gr ), η διαδικασία με την οποία μειώνονται από 40 σε 30 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης, καθώς οι Ομογενείς δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα προ του 1992, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Αλβανία εκείνη την περίοδο.

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Μετά την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ήμασταν εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με το δήμαρχο Δρόπολης, Δημήτρη Τόλη και τον Όμηρο Τσάπαλο, διευθυντή επικοινωνίας του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί η ιστοσελίδα όπου πλέον μπορούν να καταγραφούν τα αιτήματα των ομογενών.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Αναγκαιότητα διενέργειας προσεισμικών ελέγχων για την ασφάλεια των πολιτών

 


Την αναγκαιότητα διενέργειας προσεισμικών ελέγχων για την ασφάλεια των πολιτών  ζητούν με ερώτησή τους που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ύστερα από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργού. Την ερώτηση συνυπογράφουν η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη και ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι μια σεισμογενής χώρα, η οποία με βάση την καταγεγραμμένη σεισμικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 6η παγκοσμίως. Δυστυχώς στο παρελθόν βιώσαμε καταστροφικούς σεισμούς με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές». Εν συνεχεία τονίζουν ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια και τη Λέσβο έχει προκαλέσει ευλόγως την έντονη ανησυχία των πολιτών, καθώς πληθαίνουν οι απόψεις ειδικών ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στη χώρα μας».

Δήμος Πωγωνίου: «Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το έτος 2021

 


Ο Πρόεδρος της  Οικονομικής  Επιτροπής του Δήμου ως Πρόεδρος της  Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»  έχοντας υπόψη:

Την με αρ. 162/25-5-1903 δημόσια διαθήκη του  Αναστάσιου Δ. Ιλαρίδη, ο οποίος κατάγονταν από το χωριό Βήσσανη Ιωαννίνων

Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολάζουσων κληρονομιών και λοιπές διατάξεις  όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει σήμερα

Τον προϋπολογισμό έτους 2022  στον οποίο έχει εγγραφεί η σχετική πίστωση

Το με αρ. 3/08-05-2022 πρακτικό του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Βήσσανης

Την αρ. 118 /2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Έγκριση όρων πρόσκλησης  χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου  για το έτος 2021 από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΛΑΡΙΔΗ

Το με αρ. πρωτ:3365/21-11-2021 έγγραφο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου (Συν. Πεντέλης), (έγκριση σχεδίου πρόσκλησης

Το με αρ.πρωτ:143846/05-12-2022 έγγραφο της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκ. Διοίκηση Ηπείρου (έγκριση σχεδίου πρόσκλησης

Συνελήφθησαν τρεις (3) αλλοδαποί για κλοπές ποδηλάτων στην πόλη της Ηγουμενίτσας

 


Συνελήφθησαν χθες (17-01-2023) το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας τρεις αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – κλοπή κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους αλλοδαπούς να επιβαίνουν σε δύο ποδήλατα, τα οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχαν αφαιρέσει το πρωί της προηγούμενης ημέρας (16-01-2023) από αυλές κατοικιών στην Ηγουμενίτσα.

Αφού ταυτοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων, τους αποδόθηκαν.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι οι δύο από τους τρεις αλλοδαπούς είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας

Στην επίσημη θεατρική πρεμιέρα του Μιχάλη Μαρκάτη ο Στέφανος Φούσας

 


Στην επίσημη πρεμιέρα της πολυβραβευμένης μαύρης κωμωδίας "Ακρως Συμπαντικό" παρευρέθηκε, μετά από πρόσκληση του - καταγόμενου από τη Βροντισμένη Πωγωνίου - Μιχάλη Μαρκάτη, ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας.

"Μεγάλη τιμή η πρόσκληση του Μιχάλη Μαρκάτη" τόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General και συμπλήρωσε:

"Νιώθω πραγματικά περήφανος γιατί ο συμπατριώτης μας ηθοποιός κυριολεκτικά μας καθήλωσε με την εξαιρετική του ερμηνεία σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ευχαριστώ θερμά για την εμπειρία που μου προσέφερε".

Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00, στο κέντρο «Το Έλατο»

 


Η Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου «Ο Άγιος Νικόλαος» κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτας της, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00, στο κέντρο «Το Έλατο».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

 


Την Τετάρτη  18 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΚΥ Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

 


Για τον καρκίνο του μαστού διαδίδονται πολλοί μύθοι και λέγονται διάφορα τα οποία δεν έχουν επιστημονική βάση. Το ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των πληροφοριών, που κυκλοφορούν ευρέως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Παρακάτω αναφέρονται οι βασικοί μύθοι για τον καρκίνο του μαστού και η αλήθεια για αυτούς. Ο κ. Στέργιος Ε. Δουβετζέμης, MD, PhD, FRCS, FEBS, CEBS, Χειρουργός Μαστού – Εξειδικευθείς στην Ογκολογική & Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού, Διευθυντής Χειρουργός Μαστού, Metropolitan General, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής King’s College Λονδίνου, εξεταστής της UEMS για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση στη χειρουργική του μαστού, καταρρίπτει τους πιο διαδεδομένους μύθους με επιστημονικά επιχειρήματα.

1ος μύθος: Ο καρκίνος του μαστού είναι κυρίως κληρονομικός, συνεπώς γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό δεν έχουν λόγο να κάνουν τακτικά ελέγχους.

Αλήθεια: Αν και το οικογενειακό ιστορικό παίζει σπουδαίο ρόλο, η κληρονομικότητα ευθύνεται μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό καρκίνων μαστού. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος του μαστού είναι σποραδικός και οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι το γυναικείο φύλο και η ηλικία, δηλαδή, όσο περνούν τα χρόνια για μια γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο μαστού.

2ος μύθος: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού μειώνεται στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Αλήθεια: Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι όσο μια γυναίκα μεγαλώνει τόσο ελαττώνεται ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο μαστού. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όσο περνούν τα χρόνια για μια γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να τον αναπτύξει.

3ος μύθος: Η βιοψία μιας βλάβης προεγχειρητικά μπορεί να προκαλέσει διασπορά του καρκίνου στο μαστό.

Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, η λήψη βιοψίας είναι η μέθοδος εκλογής για την ασφαλή ταυτοποίηση μιας βλάβης στο μαστό. Επίσης, πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας βλάβης από το μαστό, η λήψη βιοψίας είναι απολύτως απαραίτητη.