Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΑΑΔΕ: Αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2017

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2017 των επιχειρήσεων (νομικά πρόσωπα).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ το έντυπο φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016 είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα). Παρόλα αυτά, κατά την υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου της δήλωσης δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση όλων των κωδικών και πινάκων, αλλά θα συμπληρώνονται μόνο αυτοί που αφορούν στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με βάση την εξής κατηγοριοποίηση:
•Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία
•Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με διπλογραφικά βιβλία
•Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
•Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με βάση τα Δ.Λ.Π. ή με βάση τα Ε.Λ.Π.
 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ
1.Οι κωδικοί 116, 117, 118 και 119 θα συμπληρώνονται από όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που συντάσσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους είτε με βάση τα Δ.Λ.Π. είτε με τα Ε.Λ.Π. Επισημαίνεται ότι οι κωδικοί 118 και 119 θα συμπληρώνονται μόνο από αυτούς που εμφανίζουν διαφορές φορολογικής και λογιστικής βάσης, καθόσον διαφορετικά θα συμπληρώνονται μόνο οι κωδικοί 116 και 117, αντίστοιχα. Όσον αφορά στον κωδικό 650 «Εφαρμογή Δ.Λ.Π/ Ε.Λ.Π», αυτός θα παραμείνει ανενεργός, αφού σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωση της δήλωσης θα ξεκινά από τους κωδικούς 116 και 117.

Στα μέσα Μαΐου τα «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα οχήματα

Όπως ανέφερε στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής στα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση με τον διοικητή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε να δοθεί τέλος, το συντομότερο, στο φαινόμενο των ανεντόπιστων ανασφάλιστων οχημάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων τοποθετείται στα μέσα Μαΐου και όπως εξήγησε ο διοικητής, εξετάζονται τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και παράλληλα ποιοι από αυτούς δεν έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. 
Τα ευρήματα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερωθούν πρώτα αυτοί που έχουν εντοπιστεί και να προβούν σε ανάλογες ενέργειες πιστοποίησης του ευρήματος ή διαφωνίας και εν συνεχεία, αφού προκύψουν αποτελέσματα, θα γίνει το δεύτερο βήμα που είναι η ειδοποίηση, η επιβολή προστίμων και η υποχρέωση αυτών των περιπτώσεων να ασφαλιστούν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδειξη Οριστικού Ανάδοχου για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη,  ανάδειξε τον οριστικό Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ.), για το έργο της "Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων" της Περιφέρειας Ηπείρου.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη η σύμβαση θα προωθεί προς έλεγχο και έγκριση στο  Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε αμέσως μετά  να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Οικονομική Επιτροπή η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμάται η σύμβαση να υπογραφεί τον προσεχή Μάιο και σε 18 μήνες να έχει παραδοθεί σε λειτουργία η μονάδα.
Το τελικό σχέδιο έχει ελεγχθεί ενδελεχώς από το  Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικ. Μαντζούφα , ενώ η υλοποίηση του έργου, θα γίνει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το συνολικό κόστος του έργου (χωρίς το ενεργειακό τμήμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί απευθείας με ιδιωτικά κεφάλαια) προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από πόρους που θα διαθέσει ο ιδιώτης.
Τέλος, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, η Περιφέρεια όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης έχει καταθέσει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών, ωστόσο τις υπόλοιπες διαδικασίες χειρίζεται αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο.
Αποφάσεις για δημοπρατήσεις έργων
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τους διαγωνισμούς για τα έργα:  
"Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.).
«Υδροδότηση Τ.Δ. Ραγίου Δήμου Φιλιατών», προϋπολογισμού € 145.000.
«Διαμόρφωση κόμβου εισόδου Νεοχωρίου μετά απαλλοτριώσεων» (Π.Ε. Άρτας) προϋπολογισμού € 310.000.
«Βελτίωση οδικής σύνδεσης της  οδού 49 Μαρτύρων με το Β΄ Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 62.000.
"Συμπληρωματικές εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο περιοχής ΤΟΕΒ Πόρου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού  200.000€.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ανάδειξε τον ανάδοχο του έργου  «Διαγράμμιση επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας στα τμήματα (Πράμαντα - Μελισσουργοί, Γέφυρα Πλάκας – Άγναντα και Κυψέλη - Βουργαρέλι)», προϋπολογισμού € 80.000. Ανάδοχος αναδείχτηκε η ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρακάλαμος: Μεγάλες προσπάθειες να επισκευαστεί η ζημιά στο αντλιοστάσιο της Αγίας Παρασκευής και ομαλοποιηθεί η υδροδότηση

Σας ενημερώνουμε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες  να επισκευαστεί η ζημιά στο αντλιοστάσιο της Αγίας Παρασκευής και ομαλοποιηθεί η υδροδότηση της Κοινότητας Παρακαλάμου.
Πιστεύουμε ότι στις δυο τρεις επόμενες ημέρες με την τοποθέτηση νέας αντλίας, η υδροδότηση να αποκατασταθεί.
Ζητούμε την κατανόηση σας για την ταλαιπωρία.

Ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Παρακαλάμου


Μπίκας Κωνσταντίνος

Εξιχνιάστηκε υπόθεση προσβολής συμβόλων του Ελληνικού Κράτους στην Πρέβεζα


Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 29χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Πρέβεζας, υπόθεση προσβολής συμβόλων του Ελληνικού Κράτους που έγινε στην πόλη της Πρέβεζας.
Για την υπόθεση αυτή ταυτοποιήθηκε ως δράστης 29χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για προσβολή συμβόλων του Ελληνικού Κράτους.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση προανακριτικού υλικού, ο 29χρονος βραδινές ώρες της 24/25-03-2017 στην πόλη της Πρέβεζας, κατέβασε από ιστούς εννέα ελληνικές σημαίες που ήταν τοποθετημένες σε καταστήματα και τις απέρριψε στο έδαφος.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου με τον Δήμαρχο Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση και την επίσκεψή του στο Κ. Υ. Μετσόβου την Παρασκευή 24 Μαρτίου


Την Παρασκευή 24/3/2017, ο Γιάννης Στέφος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Δωδώνης όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Ντακαλέτση και μέλη της δημοτικής αρχής.
Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Δωδώνης συζητήθηκαν αναλυτικά οι λεπτομέρειες της συνάντησης που είχε ο κ. Ντακαλέτσης στις 16/3 με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου σχετικά με θέματα που αφορούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Ενημερώθηκε ο κ. Στέφος, πως ένα από τα βασικά θέματα  της συνάντησης ήταν η ένταξη του αρχαίου θεάτρου στον παγκόσμιο κατάλογο της Unesco, καθώς και η λειτουργία του κυλικείου και του πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο.
Στη συνέχεια διερευνήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους και η προοπτική οικονομικής στήριξης υποδομών απαραίτητων για τη λειτουργία του Δήμου, καθώς ο δήμος είναι αρκετά μεγάλος και με πολλές ανάγκες. Τέλος, συζητήθηκε η πορεία της κατασκευής των έργων της Ιόνιας Οδού που αφορούν στον Δήμο Δωδώνης.
Στο τέλος της συνάντησης ο Γ. Στέφος δήλωσε, πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Δήμου Δωδώνης, προσπαθώντας να βοηθήσει στην προώθηση και επίλυση σημαντικών προβλημάτων της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Στέφος επισκέφτηκε το Κ.Υ. Μετσόβου, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή κ. Μεταξά και το υπόλοιπο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Στη συνάντηση ο διευθυντής και το προσωπικό εξέθεσαν προβλήματα και δυσλειτουργίες που απασχολούν το προσωπικό και τους ασθενείς του Κ.Υ. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και ο βουλευτής ενημερώθηκε για την κατάσταση του Κέντρου, ενώ δεσμεύτηκε για την προώθηση των προβλημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο και την προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων.  

Συνάντηση του Βασίλη Τσίρκα, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/3) η συνάντηση του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα στον Νομό Άρτας, ενώ αναπτύχτηκε διεξοδικά η διαδικασία προόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Να σημειωθεί ότι όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διοικητικές ενέργειες για το ΠΑΑ δρομολογήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η προγραμματική περίοδος να ξεκινήσει πιο γρήγορα σε σχέση με προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.
Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε στις αρχές του 2017 η προκήρυξη:
•        Του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας σε συνολική δημόσια δαπάνη 443 εκατ. ευρώ, ώστε να ενθαρρυνθεί η στροφή σε βιολογικά ποιοτικά προϊόντα προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και του περιβάλλοντος.
•        Του μέτρου της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών προς τον ΕΛΓΟ με 10,2 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, ώστε να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των νέων απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. 
•  Του μέτρου για τους Γενικούς Πόρους στην κτηνοτροφία με 17 εκατ. ευρώ για την ένταξη φορέων αναπαραγωγής καθαρών φυλών, καθώς και ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, το οποίο καλύπτει δαπάνες τεχνικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων.   
Άμεσα προγραμματίζεται η έκδοση προκηρύξεων σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα του νέου Προγράμματος, όπως η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, ώστε να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων καθώς και ο εξαγωγικός τους προσανατολισμός. Οι συνολικά διατιθέμενοι κοινοτικοί πόροι για προκηρύξεις στις δράσεις του μέτρου ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ.
Επίσης προγραμματίζονται οι εξής προκηρύξεις:
•   Μέχρι τον Μάιο για ομάδες παραγωγών (η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει σε διαβούλευση), μέτρο που ενισχύει τις λειτουργικές δαπάνες συλλογικών σχημάτων που συστήνονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.
•  Μέχρι τον Ιούνιο για τα Σχέδια Βελτίωσης (με προδημοσίευση τον Απρίλιο) μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στον γεωργικό τομέα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναζωογόνησης της περιφέρειας θα παίξουν η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα, με απώτερο στόχο να εισέλθουν στην αγορά καταρτισμένοι νέοι αγρότες.
Ζωτικής σημασίας είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στόχο την αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειδικότερα με τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς και τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή των ΑΣ στο 13% σε συνδυασμό με τις στοχευμένες χρηματοδοτήσεις του ΠΑΑ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του συνεταιριστικού κινήματος και των ομάδων παραγωγών.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου της θεσμοθέτησης της Εθνικής Σύνταξης για τους αγρότες, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, το αφορολόγητο, την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, αλλά και τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση για το 95% των μικρομεσαίων αγροτών, ενισχύουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον του αγροτικού κόσμου, παρά τις δυσκολίες τις οποίες κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει.
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει κινητήρια δύναμη για την ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων και με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με κύριο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Τσίρκας ζήτησε από τον Υπουργό και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να επισκεφτούν το προσεχές διάστημα την Άρτα, ώστε να συναντηθούν με παραγωγικές ομάδες και να συμμετέχουν σε ανοιχτή εκδήλωση για τα προωθούμενα μέτρα του ΠΑΑ και για την ΚΑΠ.             

Δυσλιπιδαιμία: Μύθοι και αλήθειες

Σιωπηλός εχθρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δυσλιπιδαιμία, μια από τις σύγχρονες επιδημίες που κοστίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Για την πάθηση, που “ύπουλα” φράζει τις αρτηρίες και θέτει τον ασθενή σε υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διεξάγεται μεγάλος αριθμός μελετών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόληψη και αντιμετώπισή της, με απώτερο στόχο τον επαρκέστερο έλεγχό της.
«Η δυσλιπιδαιμία είναι η παθολογική διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια αποτελούνται από τα τριγλυκερίδια, που είναι η μορφή με την οποία τα λιπίδια αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό και χρησιμεύουν ως “καύσιμο”, η LDL-χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη), οι αυξημένες τιμές της οποίας προκαλούν  αθηροσκλήρωση και η HDL-χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη), ρόλος της οποίας είναι η απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αγγείων και η μεταφορά της στο ήπαρ, έτσι ώστε να αποβληθεί από τον οργανισμό. Η δυσλιπιδαιμία μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, η χυλομικροναιμία, η μικτή υπερλιπιδαιμία, η οικογενής υπερτριγλυκεριδαιμία και η οικογενής μείωση της HDL. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων που οφείλονται σε άλλα νοσήματα ή φάρμακα, όπως  παχυσαρκία, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και σακχαρώδης διαβήτης», μας εξηγεί ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης.

Σε έξαρση η αλλεργική ρινίτιδα

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η αλλεργική ρινίτιδα και ταλαιπωρεί  δεκάδες  χιλιάδες  παιδιά και ενήλικες!
Για το λόγο αυτό οι Ω.Ρ.Λ εφιστούν την  προσοχή όλων, αλλά ιδιαίτερα εκείνων που έχουν υπέρμετρη ευαισθησία στη γύρη, τη χλόη, την σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών πτηνών.
 «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 15-30% του πληθυσμού υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα και το μέσο κόστος ανά περιστατικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία της  φτάνει τα  593 δολάρια» αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
«Στο κόστος αυτό, εξηγεί ο κ Αρτόπουλοςσυμπεριλαμβάνει τις ενδεχόμενες επιπλοκές που προκύπτουν από τη νόσο συνολικά».
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι φλεγμονή της βλεννογόνου της μύτης λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας στη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών ζώων. Συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.
Η εμφάνιση της είναι σίγουρο ότι επιβαρύνει  ιδιαίτερα:
Ø Tα παιδιάπου υποφέρουν από συχνές ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες και κρεατάκια
Ø Τους ενήλικεςπου πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ρινικούς πολύποδες, ρινοκολπίτιδες
Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Υπάρχει σαφής κληρονομικότητα και είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ
Η αλλεργική ρινίτιδαεμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
Ø Φτέρνισμα: Έντονο και συχνό φτέρνισμα, το πρωί ή όταν το άτομο εκτίθεται σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο αεροαλλεργιογόνο (κήποι ή πάρκα για τις γύρες, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα),
Ø Φαγούρα-Κνησμός   στο φάρυγγα, στα αυτιά, στη μύτη,.
Ø Μπούκωμα μύτης- Ρινική συμφόρηση:  Επηρεάζει συχνά την όσφρηση,  αλλοιώνοντας  και τη γεύση καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες,
Ø Επηρεασμός ακοής. Σε κάποιους ασθενείς επηρεάζει και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά. Αυτό συμβαίνει διότι ένα τμήμα του αυτιού επικοινωνεί με την μύτη,  με αποτέλεσμα την παραπάνω αίσθηση.
Ø Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας , σε αρκετή ποσότητα.
Συχνά η αλλεργική ρινίτιδα  μπορεί να συνδεθεί με:
Ø Aλλεργική επιπεφυκίτιδα
Ø  Οπισθορινική καταρροή
Ø Βήχα
Ø Ροχαλητό
Ø Κόπωση,  κεφαλαλγία ή πονοκέφαλο
Ø Συχνές ωτίτιδες
Ø Ιγμορίτιδα
Ø Ρινικούς πολύποδες

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές, για σήμερα Δευτέρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ήπειρο σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, με νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες, αρχικά στα βόρεια ορεινά και έως αργά το απόγευμα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.
Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πρόσκαιρα και έτσι από το βράδυ οι βροχές θα σταματήσουν και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Στα  ανατολικά ορεινά τμήματα της περιφέρειας ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής όμως διάρκειας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση έως και 6 με 7 βαθμούς τοπικά, έτσι στα παράκτια και πεδινά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 17 βαθμούς, στα ημιορεινά τους 13 με 14 και στα ορεινά τους 4 με 5 βαθμούς.

Την Τρίτη δεν περιμένουνε φαινόμενα, θα επικρατούν όμως σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και νωρίς το πρωί. 
Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη.