Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Πόσο θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός


Μέσα στο Ιανουάριο οι οριστικές αποφάσεις

Μικρή αύξηση, κάτω από 10% και πάνω από 5%, θα λάβουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Το υπουργείο έχει σχεδόν καταλήξει και αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η σχετική απόφαση.
Το ημερολόγιο έγραφε 2012, όταν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει την μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 ευρώ, στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ για τους νέους.
Σήμερα και μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει την μερική αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ωστόσο θα απέχει πολύ από τα επίπεδα του 2012. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους το Φεβρουάριο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κατώτατος μισθός που για τον άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή, θα αυξηθεί από 41 έως 47 ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ το μήνα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση να γίνει ήδη από το Φεβρουάριο με την υπουργική απόφαση να θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχει εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Πότε θα πάρετε τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης


Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι 15 Φεβρουαρίου

Σχεδόν μια εβδομάδα περιθώριο έχουν όσοι δικαιούνται του επιδόματος θέρμανσης για να καταβάλλουν την αίτησή τους ώστε να συμπεριληφθούν στην πρώτη πληρωμή του επιδόματος που θα γίνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.
Όσοι δεν προλάβουν τη διορία της 15ης Ιανουαρίου και καταθέσουν την αίτησή τους μετά τις 16 του μήνα, τότε θα πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης στο τέλος Ιουνίου, οπότε και είναι η δεύτερη ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος.
Το επίδομα θέρμανσης 2019 θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ενώ πολύ περισσότερες είναι και οι περιοχές που εντάσσονται στη ζώνη των «ορεινών δήμων», των οποίων οι κάτοικοι μπαίνουν στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και να δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης.
Το φετινό επίδομα, από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, αυξάνεται στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους, αυτά αυξάνονται από 100.000 ευρώ σε 130.000 ευρώ για τους άγαμους και από 200.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2019


Από την  Τετάρτη 30 Ιανουαρίου ξεκινά  η πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2019.
 Ειδικότερα οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων είναι οι εξής:
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις,  την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.  
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις, την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις, την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019.  
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις, την Τετάρτη  30 Ιανουαρίου 2019.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις, τη  Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.

24.000 θέσεις εργασίας από προγράμματα του ΟΑΕΔ


24.000 θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τα προγράμματα που θα αρχίσει ο ΟΑΕΔ από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2019, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοικήτρια του Οργανισμού, κα Μαρία Καραμεσίνη, σε συνέντευξή της.
Θα αφορούν κυρίως την επιχορήγηση ανέργων που έκλεισαν την επιχείρησή τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ακόμη κι αν έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την κοινωφελή εργασία σε 51 δήμους και πέντε περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, η κ. Καραμεσίνη, σημειώνει ότι από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας το οποίο «θα δώσει τη δυνατότητα σε πρώην εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηματικά, με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ».
Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, η επιχορήγηση θα ανέρχεται από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ «ανάλογα με το αν κάποιος ανοίξει μόνος του μία επιχείρηση ή αν το κάνει συνεταιρικά» και θα αφορά 5.000 ανέργους. Αρχικά, θα επιχορηγούνται για 12 μήνες και στη συνέχεια, «θα ελεγχθούν για τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για ένα τρίμηνο και μετά θα μπορούν να αιτηθούν επιχορήγησης για άλλους 12 μήνες».
Δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν και σε όσοι δεν προχώρησαν έως τώρα σε διακανονισμό των οφειλών τους με τον ΕΦΚΑ. «Θα υπάρξει συμψηφισμός μέχρι το 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ, για να καλυφθούν οι οφειλές. Άρα, δεν θα έχουν πρόβλημα για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα», διευκρινίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Ηλικιωμένοι: Τα προβλήματα όρασης ίσως επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες


Ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματος, αφού πρέπει να επιτελεί αναρίθμητες λειτουργίες, από τη μάθηση, τον προγραμματισμό και την απομνημόνευση έως την επικοινωνία και την αντίληψη της όρασης, της ακοής, της γεύσης και της όσφρησης.
Δεν προκαλεί συνεπώς έκπληξη το γεγονός ότι ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως χρειάζεται όλες τις αισθήσεις για να διατηρείται υγιής και πως όταν χάνουμε κάποια από αυτές, οι νοητικές λειτουργίες φθίνουν.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτό αφορά την ακοή, αφού αλλεπάλληλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη βαρηκοΐα με σημαντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και με τα προβλήματα όρασης.
«Αν και δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πως υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην όραση και τη νοητική διαταραχή, αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία μπορεί να επιταχύνουν την νοητική εκφύλιση», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Ως φαίνεται, όταν ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να αντιληφθεί με οποιονδήποτε τρόπο τον κόσμο γύρω του, καθίσταται λιγότερο ικανός να εκτελέσει και άλλες σημαντικές λειτουργίες».

Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας: Χορευτική ηπειρωτική βραδιά, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ., στο Ενυδρείο

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας διοργανώνει χορευτική ηπειρωτική βραδιά, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ., στο Ενυδρείο.

Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου: Κοπή Πίτας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60



Ανακοίνωση Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου
Σας περιμένουμε όλους στην καθιερωμένη ετήσια κοπή πίτας του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, στην πίτα του Ηπειρώτη που θα γίνει στο Πνευματικό κέντρο Δ. Ζωγράφου στην οδό Ανακρέοντως 60 στις 20-01-2019 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:45' πρωινή.
Θα ανταλλάξουμε ευχές με ωραίο τσιπουράκι και ηπειρώτικες πίτες.
Με την ευκαιρία θα απονείμουμε τιμή (για την προσφορά τους προς τον Σύνδεσμό μας, τον Πολιτισμό και την Πατρίδα μας), στους: Σάββα Σιάτρα, Τραγουδιστή Παραδοσιακής Μουσικής & Καλλιτέχνη & Ένωση Χειμαρριωτών «Η Χειμάρρα»
Τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα Κάλαντα, καθώς και τα Πρωτοχρονιάτικα, θα μας τα ψάλει το νεοσύστατο πολιτιστικό τμήμα του Συνδέσμου, η χορωδία μας.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 20χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος στέγασης


Από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει να καταβάλλεται το νέο επίδομα στέγασης το οποίο θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού.
Το επίδομα θα το εισπράττουν κάθε μήνα περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επίδομα στέγης σε ετήσια βάση θα κυμαίνεται από 840 ευρώ, έως 2.520 ευρώ.
Το επίδομα θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το όριο για το εισόδημα είναι έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος. 
Το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος θα οριστεί στα 21.000 ευρώ.
Εκτός από το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις που τυχόν έχει το νοικοκυριό, καθώς και αν διαθέτει αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, σκάφος αναψυχής, κ.α.
Στα περιουσιακά κριτήρια, η φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, θα πρέπει να είναι έως 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
Επίσης θα προβλέπεται και έως 7.000 ευρώ ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Το ύψος του στεγαστικού επιδόματος θα διαμορφώνεται:
Στα 70 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Στα 105 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη.
Στα 140 ευρώ για νοικοκυριό με τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος.
Στα 175 ευρώ για νοικοκυριό με τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη.
Στα 210 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και άνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και άνω.