Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συναυλία στην μνήμη του Τάσου Χαλκιά από τον Λάκη Χαλκιά, την Πέμπτη 5 Ιουλίου, στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΤΑ»
ΑΠΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αυτό το καλοκαίρι από τον θάνατο του μπάρμπα Τάσου Χαλκιά [12-8-1992]. Του στυλοβάτη της μουσικής μας παράδοσης, του σημαντικότερου Ηπειρώτη κλαρινίστα που για έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής. Του συνεχιστεί της οικογένειας των Χαλκιάδων που επί 155 χρόνια υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το Ηπειρώτικο και όχι μόνο τραγούδι.
Με αφορμή αυτή την επέτειο ο γιος του, ο γνωστός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς οργανώνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών [Φρόντζος] συναυλία- αφιέρωμα στην μνήμη του και με αυτό τον τρόπο γιορτάζει και ο ίδιος τα πενήντα χρόνια του στο τραγούδι!.
Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Μαζί τους η 8μελης ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά και οι σολίστες στο κλαρίνο Σταύρος Καψάλης και Γιώργος Κοτσίνης.
Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου υπό την διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα.
Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».
Εισιτήρια [10 Ευρώ] από 12 Ιουνίου από το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7] και από 29 Ιουνίου από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ. Μαρίνας 55, τηλ. 26510 83961- 83840] Πληροφορίες 6949 893555.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κατασχέσεις για χρέη στο δημόσιο


Κάθε δυνατό μέσο επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από μια δεξαμενή οφειλών που υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, δόθηκε εντολή για κατασχέσεις και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, δίνονται εντολές για ποινικές διώξεις σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ακόμα και για ακύρωση μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου το Δημόσιο να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων και όσους έχουν απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων. Οι εφορίες θα απευθυνθούν και σε συμβολαιογράφους ώστε σε περιπτώσεις πλειστηριασμών να ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι απαιτήσεις του Δημοσίου.
«Η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις», επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ενώ δίνονται και οδηγίες για το ποιο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύεται κατά περίπτωση.
Συγκεκριμένα:
* Για μικρού ύψους οφειλές, καθώς και για οφειλές επιτηδευματιών, προτεραιότητα έχει η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
* Οταν υπάρχουν πολλά ακίνητα, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται εις βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, με αξία μεγαλύτερη αλλά όχι πολλαπλάσια της οφειλής.
* Σε ακίνητα που είναι μισθωμένα, κατάσχονται και τα μισθώματα στα χέρια του ενοικιαστή για να υπάρξει άμεση εξόφληση της οφειλής.
* Οσον αφορά τις καταθέσεις, για να δεσμεύονται ταχύτερα, υποδεικνύονται συγκεκριμένες διατάξεις όπως για παράδειγμα για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην Πρέβεζα, για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων

Κατασχέθηκαν επτά (7) πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Συνελήφθησαν, χθες (09-06-2012) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 27 και 26 ετών, κατηγορούμενοι για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι οι δύο αλλοδαποί μετέβησαν σε δύο καταστήματα (ανθοπωλείο και ιχθυοπωλείο) στην πόλη της Πρέβεζας, όπου έκαναν συναλλαγές, δίνοντας ως αντάλλαγμα τρία πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ενήργησαν άμεσα έρευνες στην περιοχή όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς.
Κατά τον έλεγχο, εκτός από τα παραπάνω χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, επιπλέον κατασχέθηκαν:
τέσσερα ακόμη πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
το χρηματικό ποσό των -240- ευρώ, ως προϊόν εγκλήματος.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Προτάσεις για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


Νέο πακέτο μέτρων για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται μετά τις εκλογές, ενώ έφτασαν τις 52.000 οι αιτήσεις.
Τα μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος προβλέπουν μείωση του βοηθήματος ή αύξηση των εισφορών (ή συνδυασμό και των δύο), ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων που παρατηρούνται είναι ότι αυτή τη στιγμή εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία.
Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν τρεις προτάσεις:
1.Η νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το «μαχαίρι» μπορεί να φτάσει το 22%.
2.Η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προτάσεις που συζητούνται είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του Ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.
3. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη, το σχέδιο προβλέπει να επιστέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών (ή επιστροφή του 70% εντόκως) και καμία παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

Συνελήφθησαν, χθες (09-06-2012) το απόγευμα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις αλλοδαποί (δύο υπήκοοι Συρίας και ένας υπήκοος Ιράν), για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και για παράνομη διαμονή στη Χώρα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί επέδειξαν δύο πλαστές ταυτότητες Ολλανδίας και μία πλαστή ταυτότητα Βελγίου.
Οι πλαστές ταυτότητες κατασχέθηκαν ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Τσαμαντάς Θεσπρωτίας: 117 κιλά χασίς στα χέρια της Αστυνομίας

Οι άντρες της δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Β' Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί σε μία ακόμα σύλληψη για μεταφορά μεγάλης ποσότητας χασίς.
Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, εντοπίστηκαν 4 άτομα να μεταφέρουν 4 σάκους με χασίς στην περιοχή του Τσαμαντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Σε ενέδρα που τους έστησαν οι αστυνομικοί, συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ενώ ο τέταρτος ξέφυγε.
Πρόκειται για τρεις Αλβανούς, ηλικίας 22, 25 και 26 ετών, οι οποίοι μετέφεραν 4 σάκους με 111 δέματα ινδικής κάνναβης, συνολικού βάρους 117 κιλών.
Προανάκριση για το συμβάν πραγματοποιεί η δίωξη ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Φόροι, φόροι, φόροι! 8 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Το ποσό των 8 δισ. ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο από τα φυσικά πρόσωπα.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλλουν πέντε φόρους μέχρι το τέλος του έτους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", το ποσό που έχει υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και το χρονικό διάστημα πληρωμής των φόρων ιδιαίτερα μικρό για τους φορολογούμενους. Δεν αποκλείεται αρκετοί φορολογούμενοι να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές τους θα γίνουν ληξιπρόθεσμες και θα πρέπει να υπαχθούν σε κάποιες από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που προβλέπουν δόσεις στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των φόρων.
Επίσης, το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων δεν αποκλείεται να μη συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και αυτό διότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στην αγορά ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να εισπραχθούν τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται από την ανωτέρω πηγή. Εφόσον καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να επιλύσει τα προβλήματα και τελικά συμπεριληφθεί το ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα επιμερισθεί στο 2012 και το 2013.
Ειδικότερα οι αυξημένοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και που ανέρχονται στο ποσό των 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από:
1. Τον φόρο εισοδήματος.
Η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το τρέχον έτος. Σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα του 2011 εξαιτίας:
α) Της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα 12.000 ευρώ θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος 700 ευρώ (από τις 5.000 έως τις 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου είναι 10%).
β) Της συρρίκνωσης των αφορολογήτων ορίων για παιδιά. Συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα παιδιά, τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά με 1 έως 4 προστατευόμενα τέκνα έχουν μειωθεί από 13.500 ευρώ σε 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 τέκνο, από 15.000 σε 9.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 τέκνα, από 23.500 σε 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και από 25.500 σε 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 τέκνα.
γ) Της μεγάλης αύξησης των τεκμηρίων ακόμα και για όσους έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.
δ) Των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος.
ε) Της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των αποδείξεων. Πλέον κάθε φορολογούμενος πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών έτους 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού.
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ -πραγματικά ή τεκμαρτά- θα πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%. Το ποσό που θα προκύψει θα καταβληθεί μαζί τον φόρο εισοδήματος.
3. Τέλος επιτηδεύματος.
Περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είχαν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2011, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Σημειώνεται ότι για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ. Επίσης, το ποσό του τέλους επιτηδεύματος θα πληρωθεί με τον φόρο εισοδήματος.
4. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010.
Περίπου 250.000 φορολογούμενοι που κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και οικόπεδα (εντός σχεδίου) συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα λάβουν στις αρχές Αυγούστου το ειδοποιητήριο για την πληρωμή του φόρου. Ο ΦΑΠ του 2010 υπολογίζεται με συντελεστές 0,1% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 400.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό του ΦΑΠ καταβάλλεται εφάπαξ. Οσον αφορά στον ΦΑΠ του 2011, πιθανότατα θα πληρωθεί το 2013.
5. Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών 2012.
Εφόσον αποφασισθεί ο φόρος να συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυτό θα γίνει από τα τέλη Ιουνίου και μετά. Τον σχετικό φόρο θα καταβάλουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η εξόφληση του ειδικού αυτού τέλους για το έτος 2012 θα γίνει σε 5 δόσεις, με τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Ιουλίου 2012 - Μαρτίου 2013.

Ανοιχτό ντέρμπι με ψηφοφόρους της μιας μέρας

Κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη θα αποφασίσουν αρκετοί πολίτες



Την εικόνα του απόλυτου ντέρμπι, σε ό,τι αφορά κυρίως την εκλογική πρωτιά, εμφανίζουν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των κομμάτων και ολοκληρώθηκαν μια εβδομάδα περίπου πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρωτιά, και φυσικά η διαφορά που θα «χωρίσει» τον πρώτο από τον δεύτερο δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς όλα τα δεδομένα κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους κάτι που σημαίνει ότι όλα θα παιχτούν την τελευταία εβδομάδα και κάθε γεγονός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της «μάχης».
Όπως αναφέρει το Έθνος, για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο της «μιας μέρας». Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ψηφοφόροι απαντούν στις έρευνες ότι θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα μόνο και μόνο για να μην επικρατήσει ο αντίπαλος του. Έτσι για πρώτη φορά σπάνε οι κομματικές γραμμές και οι διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος.
Έγκυροι δημοσκόποι προέβλεψαν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάχονται κοντά στο 30% και δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών να υπερβεί το συγκεκριμένο αυτό όριο, γεγονός που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 125 έδρες στο πρώτο κόμμα.
Αυτό που υπογραμμίζουν πάντως έμπειροι ερευνητές της κοινής γνώμης, δύσκολα το άθροισμα των ποσοστών και των δύο κομμάτων θα μπορέσει να ξεπεράσει το 60%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξουν ξεπερνά το 17%, ενώ σε αντίστοιχες έρευνες μέχρι το 2009 το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 6%.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Το «φορτίο» του ήταν πέντε αλλοδαποί

Η σύλληψή του έγινε στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Ο 48χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε εντός του φορτίου, πέντε αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.