Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Που θα γίνουν προσλήψεις το 2011


Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, κ. Γιάννη Ραγκούση και κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα δοθεί προτεραιότητα σε 11 τομείς του Δημοσίου το 2011.
Οι προσλήψεις θα αφορούν μόνιμο αλλά και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού ενώ αναμένεται να προσληφθούν και επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που ήταν στην… αναμονή λόγω της απαγόρευσης του Μνημονίου για το 2010.

Συγκεκριμένα αναμένεται να εγκριθούν προσλήψεις στους παρακάτω τομείς:

- Υπουργείο Εργασίας για την πρόσληψη προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων

- Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πρόσληψη δικαστικών λειτουργών

- Υπουργείο Παιδείας το οποίο θα προσλάβει εκπαιδευτικούς

- Υπουργείο Υγείας που έχει προγραμματίσει την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας τα οποία θα προσλάβουν κυρίως ένστολους

- Στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό για τις νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη»

- Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τους ΟΤΑ οι οποίοι θα προσλάβουν προσωπικό για τις τεχνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την πρόσληψη νέου προσωπικού είναι ο αριθμός των αποχωρήσεων εξειδικευμένου προσωπικού της εκάστοτε υπηρεσίας ή φορέα, οι νέες αρμοδιότητες της υπηρεσίας ή του φορέα που προέκυψαν κυρίως από τον Καλλικράτη, ο αριθμός προσωπικού ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα που μετατάχθηκε σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και ο αριθμός προσωπικού ανά κατηγορία κλάδο και ειδικότητα που μετατάχθηκε από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και δεδομένου ότι το 2010 αποχώρησαν 53.000 υπάλληλοι, αν κανείς λάβει υπόψη την αρχή «1 προς 5» αλλά και το γεγονός ότι στις προσλήψεις προσμετρούνται και οι μετατάξεις, ο αριθμός των νέων προσλήψεων αναμένεται να κυμανθεί γύρω στις 7- 8 χιλιάδες.

ΕΣΕΕ: Αύξηση 30% τους τελευταίους μήνες στα λουκέτα


Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα λουκέτα, ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 κατά 11%, οι αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν κατά 4% και η κρίση φαίνεται ότι σαρώνει ακόμη και τα πολυκαταστήματα.
Αυτά προκύπτουν από εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που βασίζονται στα δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Απαισιόδοξοι 8 στους 10


Οι οκτώ στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον τίτλο "Οικονομικό Βαρόμετρο", δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά στο Μνημόνιο, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δε συμφωνούν με την εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Εurostat: Ύφεση 6,6% στην ελληνική οικονομία


Ύφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνουν τα όσα είχε αναφέρει η κοινοτική στατιστική υπηρεσία στις 15 Φεβρουαρίου.

Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ώρες κοινού για Περιφερειάρχη – Αντιπεριφερειάρχες



Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα δέχονται το κοινό:








Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καθημερινά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς καθημερινά 12.00- 14.00

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλης καθημερινά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου κάθε Τρίτη.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Καραμπίνας κάθε Δευτέρα και Παρασκευή

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης κάθε Δευτέρα και Τετάρτη


Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΑΛΑΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για ΕΣΠΑ- Αναπτυξιακό Νόμο


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε σήμερα την εξής δήλωση:

«Η επικείμενη ένταξη του έργου της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο ΕΣΠΑ δικαιώνει τις προσπάθειες όσων αγωνίστηκαν για το σκοπό αυτό. Παρακολουθήσαμε από κοντά τον αγώνα τους και συμβάλλαμε ουσιαστικά σ΄ αυτόν.

Η ένταξή του όμως στο ΕΣΠΑ, όπως και του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών από το Υπουργείο Υγείας- το οποίο δεν διαθέτει τομεακό πρόγραμμα – απαιτούμε να συνοδεύεται από αύξηση των κονδυλίων του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος- Ηπείρου, και όχι με ανακατανομή των ήδη – λιγοστών - διαθεσίμων που απέμειναν και μάλιστα σε βάρος άλλων τομέων και δράσεων.

Η τροποποίηση του Π.Ε.Π. θα έπρεπε ήδη να έχει συζητηθεί σε επίπεδο οργάνων της Περιφέρειας, πολύ δε περισσότερο να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας. Το ζήτημα των Υποδομών Υγείας στην Ήπειρο, απαιτεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό στον οποίο πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη από το σύνολο των Περιφερειαρχών της χώρας και όπως έχω ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατά το μεταβατικό στάδιο μεταβίβασης στην Αιρετή Περιφέρεια της ευθύνης του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, πρέπει να υπάρχει συνεργασία στη λήψη αποφάσεων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνεται. Αντίθετα καθημερινά διαπιστώνεται ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και παράλληλα γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο να μετακυλιθούν οφειλές της πρώην Κρατικής Περιφέρειας και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Αιρετή Περιφέρεια. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η υστέρηση στη χρηματοδότηση για τις οφειλές του Αναπτυξιακού Νόμου, οι οποίες ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ και όπως είναι φυσικό η διάθεση των 5 εκ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καλύπτει ελάχιστο μόνο μέρος τους και τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επενδυτών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις οφειλές σε έργα, οι οποίες σε επίπεδο της πρώην Κρατικής Περιφέρειας ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, έναντι των οποίων εγκρίθηκαν μόνο 1, 5 εκ. ευρώ. Κατανοούμε απόλυτα τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν την 1η Ιουλίου».
ΠΗΓΗ:http://www.php.gov.gr

ΔΕΗ: Νέες θέσεις εποχικού προσωπικού- 609 ταμίες, τεχνίτες και οδηγοί


Με νέες θέσεις εποχικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ ξεκινά η εβδομάδα, καθώς το ΑΣΕΠ ενέκρινε 135 ακόμα θέσεις σε 21 Διευθύνσεις Πωλήσεων του φορέα. Στο μεταξύ, «τρέχουν» 25 ακόμα διαγωνισμοί για την πρόσληψη 474 νέων υπαλλήλων σε Λιγνιτικά Κέντρα, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας και σε Διευθύνσεις Πωλήσεων.

Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών και θα στελεχώσει 24 ειδικότητες, διοικητικές και τεχνικές. Οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν την πλειονότητα των θέσεων είναι δώδεκα και, συγκεκριμένα, οι ακόλουθες: ΔΕ Τεχνικών Ορυχείων, 168 θέσεις, ΔΕ Ταμιών, 104 θέσεις, ΔΕ Μηχανοτεχνιτών, 76 θέσεις, ΔΕ Υπαλλήλων Γραφείου, 69 θέσεις, ΔΕ Οδηγών Μηχανοδηγών Χειριστών, 35 θέσεις, ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών, 28 θέσεις, ΔΕ Βοηθών Οδηγών Χειριστών, 23 θέσεις, ΔΕ Ηλεκτροοξυγονοκολλητών, 21 θέσεις, ΔΕ Τεχνιτών Ιμάντων, 20 θέσεις, ΔΕ Χειριστών Προωθητήρων ή Φορτωτών, 20 θέσεις, ΔΕ Μηχανοτεχνιτών Αυτοκινήτων, δώδεκα θέσεις, και ΔΕ Χειριστών Καθολικών Εκσκαφέων, δώδεκα θέσεις.

Τις υπόλοιπες δώδεκα ειδικότητες θα καταλάβουν Ηλεκτρονικοί, Ηλεκτροτεχνίτες Αυτοκινήτων, Ελαιοχρωματιστές, Ξυλουργοί, Υδραυλικοί, Οικοδόμοι, Χειριστές Η/Υ, Υδραυλικοί, Φανοποιοί, Ψυκτικοί, Κλητήρες, Τεχνίτες Οχημάτων και Χειριστές Γεωργικών Ελκυστήρων.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά από τους υποψηφίους δέχονται ήδη 27 Υπηρεσίες της Επιχείρησης, όπου θα καλυφθούν 514 θέσεις. Στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τις 79 θέσεις εποχικών, ενώ στα Λιγνιτικά Κέντρα Κοζάνης και Φλώρινας, όπου προκηρύχθηκαν 357 θέσεις εργασίας, οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους δύο εργάσιμες ημέρες, έως τις 3 Μαρτίου.

Από την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Μαρτίου, έως και τις 14 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των υποψηφίων σε 24 Διευθύνσεις Πωλήσεων και, συγκεκριμένα, στις Διευθύνσεις Τρίπολης, Αιγίου, Πάτρας, Ρόδου, Κεφαλληνίας, Πάρου, Σύρου, Μολάων, Λέσβου, Σάμου και Χίου.
Τον καθορισμό των προθεσμιών για αιτήσεις, ωστόσο, αναμένουν οι υποψήφιοι για τις Διευθύνσεις Πωλήσεων Ζακύνθου, Αρκαλοχωρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Μοιρών, Χερσονήσου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λήμνου και Ρεθύμνου.

Νέες εγκρίσεις
Όσο για τους φορείς που απέσπασαν την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής και καταρτίζουν τις προκηρύξεις τους, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραλαβής αιτήσεων, πρόκειται επίσης για Διευθύνσεις Πωλήσεων. Συγκεκριμένα, νέους διαγωνισμούς περιμένουμε από τις Διευθύνσεις Αττικής, Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Γιαννιτσών, Θάσου, Κιλκίς, Κομοτηνής, Νέων Μουδανιών, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πολυγύρου, Πτολεμαΐδας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αλμυρού, Βόλου, Καλαμπάκας και Τρικάλων.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σύντομα αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης , έδωσε με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίσεις για τους αγρότες που δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο υπουργός διασαφηνίζει ότι στο πλαίσιο της τελευταίας τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, «το Μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης πρόκειται να εφαρμοστεί μόνο σε δικαιούχους γεωργούς, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα Καπνού το έτος 2009 μόνο στις πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές, στο πλαίσιο των προωθούμενων στοχευμένων δράσεων για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη στήριξη των καπνοπαραγωγών».

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ολοκληρώσει τις διοικητικές πράξεις εφαρμογής του νέου Μέτρου της Πρόωρης Συνταξιοδότησης και μετά τον καθορισμό των λεπτομερειών, θα ακολουθήσει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων νέων δικαιούχων.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι γεωργοί, αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης ηλικίας 55 έως 63 ετών, με δυνατότητα αποζημίωσης μέχρι 10 έτη και μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης, ανά δικαιούχο, ορίζεται σε 5.000 ευρώ και χορηγείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, υπό τον όρο ότι πιστοποιείται η τήρηση των δεσμεύσεων από τους δικαιούχους.

ΟΑΕΔ: Πέντε νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης


Από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού θα ενεργοποιηθούν εντός του 2011 πέντε νέα προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάσχεση της ανεργίας, από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι.
Με τα προγράμματα αυτά, επιδοτούνται θέσεις εργασίας, ενισχύεται η επιμήκυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων και υποστηρίζονται ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Ακόμη, προβλέπονται δράσεις για την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης νέων, με βάση το δυαδικό σύστημα μαθητείας.

Αναλυτικά τα προγράμματα τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν είναι τα εξής:

1."Επιταγή Επανένταξης" με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,

2.Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

3.Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών,

4.Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

5.Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Τα θύματα είναι πλέον 132


Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι πλέον 132, καθώς τρεις ακόμα ασθενείς έχασαν σήμερα την μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Δέκα ακόμα ασθενείς, εξάλλου, μεταφέρθηκαν σήμερα επειγόντως στην εντατική, επειδή η κατάσταση της υγείας τους παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.
Ο συνολικός αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ όλης της χώρας ανέρχεται σε 105.

Ο.Α.Ε.Δ.: Κατά 5,51% αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Ιανουάριο


Το 5,51% έφθασε η αύξηση των ανέργων τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού.

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. άνεργοι ανέρχονται σε 689.558 άτομα.

Από αυτούς 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%).

Μειωμένες κατά 16,71% είναι και οι αναγγελίες προσλήψεων και αυξημένες κατά 7,06% οι απολύσεις, ενώ έχει μειωθεί κατά 7,06% ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ο Δικηγόρος Γιώργος Οικονόμου, νέος Πρόεδρος


Συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ, 2 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, με ένα και μοναδικό θέμα, την ανάδειξη νέου Προέδρου, μετά την παραίτηση του επί πολλά χρόνια, διατελέσαντος Προέδρου, γιατρού Κώστα Αλεξίου.

Μετά από μυστική ψηφοφορία Πρόεδρος αναδείχθηκε, όπως εξάλλου αναμενόταν, με ισχυρή πλειοψηφία, ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Γιώργος Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου, που έχει την καταγωγή του από το Σούλι, υπηρετεί για πολλά χρόνια την Ηπειρωτική αποδημία, είτε ως μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καματερού, στον οποίο διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος, είτε ως μέλος του προεδρείου της ΠΣΕ, στην οποία εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο της ΠΕΑΚ.

Η εκλογή του κ. Οικονόμου στη θέση του προέδρου της ΠΣΕ, εκτός από την πολυαναμενόμενη ανανέωση και την αλλαγή σελίδας, σηματοδοτεί και εξελίξεις στην λειτουργία και τις δράσεις της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης.

Το Δ.Σ. της ΠΣΕ θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις του προεδρείου, αλλά και για τον καθορισμό δράσεων σχετικά με τον πολιτισμό και τις παρεμβάσεις της οργάνωσης σε θέματα που αφορούν την Ήπειρο και τους απόδημους Ηπειρώτες.

Ο νέος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, μετά την Ανάληψη των καθηκόντων του προέβει στην ακόλουθη δήλωση.
''Απόψε το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής με εξέλεξε με ισχυρή πλειοψηφία Πρόεδρο. Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπατριώτες μου. Στο Δ.Σ. υπάρχουν άνθρωποι απο διαφορετικές γενιές, διαφοροποιημένες προελεύσεις και εμπειρίες, με πολλαπλές αναζητήσεις, απόψεις και θέσεις. Διαβεβαιώνω πως όλοι τους θα εκφράζονται όχι μέσω μιάς αναγκαστικής και παθητικής συγκατοίκησης, ούτε μιας παραλυτικής ισορροπίας, αλλά μέσω μιας σύνθετης ΕΝΩΤΙΚΗΣ δυναμικής και παράλληλα προωθητικής, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της αποδημίας και της γενέτειρας, γιατί αυτό επιβάλλεται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, του κύρους και της αίγλης της ΠΣΕ. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ενωτικά θα αντιμετωπίσουμε και τις δυσχέρειες και τα εμπόδια. Και στο τέλος της θητείας θα αισθάνονται δικαιωμένοι αυτοί που με εμπιστεύτηκαν εμένα και τους συνεργάτες μου. Θέλουμε να παράγουμε έργο και αυτό θα κάνουμε''.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Αποκριάτικο ξεφάντωμα την Κυριακή 6 Μαρτίου


Ο πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το ΣΩΣΙΝΟ», μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Άνω Καλαμά και υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου, διοργανώνει την Κυριακή 6 Μαρτίου στον Παρακάλαμο, «τον αποκριάτικο γάμο».
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Επίσης ο πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το ΣΩΣΙΝΟ», διοργανώνει το βράδυ των Αποκριών, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου γλέντι γύρω από την φωτιά,«ΤΖΑΜΑΛΑ».
Την Καθαρή Δευτέρα κούλουμα στα Σάδια στον Άνω Παρακάλαμο με παραδοσιακούς νηστίσιμους μεζέδες, άφθονο κρασί και κλαρίνο.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Κακή εκκίνηση


Εισαγωγείς και έμποροι είναι εμφανώς πλέον ανήσυχοι με την αποδοτικότητα του μέτρου, εξαιτίας του μικρού ενδιαφέροντος των καταναλωτών.

Όπως αναφέρουν και στελέχη της αγοράς, η σκληρή στάση που διατηρούν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ως προς την έγκριση αιτήσεων για αγορά ΙΧ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα!

Όσο αφορά σε επίπεδο έτους, η πτώση που σημειώνουν οι πωλήσεις νέων ΙΧ τους δύο πρώτους μήνες αγγίζει το 59% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010, καθώς ταξινομήθηκαν 16.735 νέα ΙΧ έναντι 40.312 οχημάτων!

Μεγάλη πτώση 70% καταγράφει η απόσυρση ΙΧ, καθώς τις πρώτες 8 ημέρες εφαρμογής του μέτρου οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ μόλις 1.800 οχήματα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 αποσύρθηκαν 6.000 παλιά αυτοκίνητα. Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην απόσυρση του 2009 πέραν των οικονομικών κινήτρων αντικατάστασης, οι κάτοχοι παλαιών ΙΧ επωφελούνταν ακόμη και εάν απέσυραν και μόνο το όχημά τους.
Επίσης στο μέτρο που εφαρμόστηκε το 2009 οι καταναλωτές κατά τη διαδικασία αντικατάστασης κάποιου παλιού ΙΧ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός από νέο και ελαφρώς μεταχειρισμένα οχήματα.

Φέτος οι καταναλωτές μπορούν μόνο να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο το οποίο όμως στοιχίζει από 8.000 ευρώ και μιλάμε πάντα για ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο πόλης.

Αν τώρα λάβουμε ως δεδομένο το γεγονός πως η πλειονότητα επιλέγει κάποιο μικρομεσαίο μοντέλο, οι τιμές διάθεσης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου απόσυρσης αλλά και των προσφορών των εισαγωγικών, ανέρχονται τουλάχιστον στα 10.000 ευρώ για την απόκτηση εντός μοντέλου αυτής της κατηγορίας.

ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει νέες μισθολογικές απώλειες


Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, τα τρία σενάρια προβολής και εξέλιξης του μισθολογικού κόστους, οδηγούν σε νέες μισθολογικές απώλειες, εκμηδενισμό των προσλήψεων, απολύσεις συμβασιούχων και «διάλυση» των δημοσίων υπηρεσιών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σημειώνει ακόμη πως η μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο, που δημοσιοποίησαν χθες τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, τη δικαιώνει απόλυτα, καθώς καταρρίπτει τον επί δεκαετίες συντηρούμενο «μύθο» περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο Τομέα και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικό ζητούμενο παραμένει η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων - πέραν της μισθολογικής δαπάνης.

«Παρά τη σκόπιμη συντήρηση σεναρίων περί "παχυλών μισθών", το μηνιαίο εισόδημα του 80% των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα βρίσκεται ανάμεσα στα 1.000 - 1.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων διαρκώς μειώνεται εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών ειδών ευρείας κατανάλωσης, των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, των τιμών του ρεύματος, των εισιτηρίων κ.ο.κ» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει ότι «αναγκαία και ικανή συνθήκη διεξαγωγής διαλόγου και διαπραγματεύσεων για ένα νέο Μισθολόγιο, είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Μαχαίρι» 20% στη χρηματοδότηση των κομμάτων


Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον προϋπολογισμό.
Υπογράμμισε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει τα υπέρογκα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν ριζικές αλλαγές στην επιτροπή που θα ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και στη διαδικασία του "πόθεν έσχες" των πολιτικών.
Τα κόμματα πρέπει να περάσουν σε μία νέα εποχή, προσθέτοντας ότι έχουν ανάγκη την εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας.

Επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί η πλήρης ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης τους. «Δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια», τόνισε.