Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΛΑΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για ΕΣΠΑ- Αναπτυξιακό Νόμο


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε σήμερα την εξής δήλωση:

«Η επικείμενη ένταξη του έργου της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο ΕΣΠΑ δικαιώνει τις προσπάθειες όσων αγωνίστηκαν για το σκοπό αυτό. Παρακολουθήσαμε από κοντά τον αγώνα τους και συμβάλλαμε ουσιαστικά σ΄ αυτόν.

Η ένταξή του όμως στο ΕΣΠΑ, όπως και του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών από το Υπουργείο Υγείας- το οποίο δεν διαθέτει τομεακό πρόγραμμα – απαιτούμε να συνοδεύεται από αύξηση των κονδυλίων του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος- Ηπείρου, και όχι με ανακατανομή των ήδη – λιγοστών - διαθεσίμων που απέμειναν και μάλιστα σε βάρος άλλων τομέων και δράσεων.

Η τροποποίηση του Π.Ε.Π. θα έπρεπε ήδη να έχει συζητηθεί σε επίπεδο οργάνων της Περιφέρειας, πολύ δε περισσότερο να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας. Το ζήτημα των Υποδομών Υγείας στην Ήπειρο, απαιτεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό στον οποίο πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη από το σύνολο των Περιφερειαρχών της χώρας και όπως έχω ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατά το μεταβατικό στάδιο μεταβίβασης στην Αιρετή Περιφέρεια της ευθύνης του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, πρέπει να υπάρχει συνεργασία στη λήψη αποφάσεων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνεται. Αντίθετα καθημερινά διαπιστώνεται ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και παράλληλα γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο να μετακυλιθούν οφειλές της πρώην Κρατικής Περιφέρειας και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Αιρετή Περιφέρεια. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η υστέρηση στη χρηματοδότηση για τις οφειλές του Αναπτυξιακού Νόμου, οι οποίες ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ και όπως είναι φυσικό η διάθεση των 5 εκ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καλύπτει ελάχιστο μόνο μέρος τους και τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επενδυτών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις οφειλές σε έργα, οι οποίες σε επίπεδο της πρώην Κρατικής Περιφέρειας ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, έναντι των οποίων εγκρίθηκαν μόνο 1, 5 εκ. ευρώ. Κατανοούμε απόλυτα τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν την 1η Ιουλίου».
ΠΗΓΗ:http://www.php.gov.gr