Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Δήμος Ζίτσας: Πρόγραμμα εορτασμού Επετείου Εθνικής Παλιγγενεσίας 25ης Μαρτίου 1821

 

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ανήμερα της Εθνικής Εορτής τη Δεύτερα 25 Μαρτίου 2024, με παρέλαση στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα.

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 10:00π.μ.,  Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελεούσας. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από το Δ/ντη του Γυμνασίου Ελεούσας Κων/νο Πλακαλή,

10:45 π.μ.,  Τελετή Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία παλαιού Δημαρχείου,

11:00 π.μ., Κατάθεση Στεφάνων,

11:45 π.μ., Παρέλαση στην πλατεία Δημαρχείου.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Ιωάννινα: Σύλληψη 2 γυναικών για παραμέληση εποπτείας των παιδιών

 


Συνελήφθησαν χθες (19-03-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας των ανήλικων παιδιών τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζητήσεων για όχημα που κινείται επικίνδυνα και πιθανόν να οδηγείται από ανήλικα άτομα, οι αστυνομικοί εντόπισαν άμεσα το όχημα σε περιοχή των Ιωαννίνων και το ακινητοποίησαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα,νωρίτερα οι ανήλικοι,είχαν αφαιρέσει το παραπάνω όχημα από σημείο της πόλης των Ιωάννινων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μητέρων τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Στις 27 Μαρτίου «κλειδώνει» ο νέος κατώτατος μισθός, πάνω από τα 800 ευρώ

 


Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που κατά πληροφορίες θα συνεδριάσει στις 27 του μήνα, θα ανακοινωθεί η φετινή αύξηση του κατώτατου μισθού και από την 1η Απριλίου θα ενεργοποιηθεί.

Η διαβούλευση-εξπρές, που υιοθετήθηκε και φέτος έτσι ώστε ο αυξημένος κατώτατος να συμπέσει με την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν, ανέδειξε μεγάλες διαφορές στο πώς προσεγγίζουν την ενδεδειγμένη αύξηση οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς. 

Αυτό που θα «μετρήσει», τελικά, είναι η απόφαση της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η έκπληξη σε σχέση με τα σενάρια που βρίσκονται ως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Το ότι ο νέος κατώτατος θα έχει μπροστά το «8» ήταν μάλλον αυτονόητο, με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται στα 780 ευρώ και πρέπει να φτάσει στα 950 ευρώ ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι μαθητές για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας

 


Συνελήφθησαν χθες (19-03-2024) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ανήλικοι μαθητές για ψευδή καταγγελία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο ένας από τους ανήλικους χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο του άλλου κάλεσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων (100) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε σχολική μονάδα της Πρέβεζας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου

 


Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2024, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, από ώρα 16:00 έως 21:00, καθώς και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 από ώρα 08:00 έως 13:00:

• Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

1) Την Παρασκευή 22-03-2024:

Α) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές

Χρυσόρραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι, πτηνοτροφεία και αντλιοστάσια των παραπάνω περιοχών.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου

 


Η εφαρμογή των μέτρων αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, λαμβάνει, το διάστημα από Παρασκευή 22 Μαρτίου έως και Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνουν πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και ειδικότερα:

• αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

• αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

• αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

Περιφέρεια Ηπείρου: Γνωμοδοτήσεις για ΜΠΕ από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

 


Γνωμοδοτήσεις για   ΜΠΕ  από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Αρνητική ήταν η  γνωμοδότηση  της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου. επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. δύο υδροηλεκτρικών έργων  και ενός Αιολικού Πάρκου, οι οποίες συζητήθηκαν στη σημερινή της συνεδρίαση.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:

«Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, «ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΚΟΣ», ισχύος 1,5 MW, Δ.Ε. Καλαρρυτών, Δήμος Βορείων   Τζουμέρκων,   Π.Ε.   Ιωαννίνων,   Περιφέρειας   Ηπείρου»

«Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,418 MW επί του ρέματος Ασπροπόταμος, Δ.Ε. Κόνιτσας του   Δήμου  Κόνιτσας,   Π.Ε.   Ιωαννίνων,   Περιφέρειας   Ηπείρου»

«Α.Σ.Π.Η.Ε.  εγκαταστημένης  ισχύος   44  MW  και  τα  συνοδά   του  έργα, στη  θέση «ΚΗΠΟΣ»   των   Δ.Ε.   Αγίου   Δημητρίου,   Ανωγείου,   Κατσανοχωρίων,   Μπιζανίου, Ανατολής,   των   Δήμων   Δωδώνης,   Ζηρού,   Βορείων   Τζουμέρκων   και   Ιωαννιτών αντίστοιχα   των   Π.Ε.   Ιωαννίνων   και   Πρέβεζας   Περιφέρειας   Ηπείρου».  Για το συγκεκριμένο έργο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γοργόλης υπογράμμισε πως σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας δεν καταγράφονται ανεμολογικά δεδομένα, ενώ δεν συνιστάται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρεβέζης που γειτνιάζουν με τις ευρείες ζώνες τουριστικής ανάπτυξης

Επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας

 


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τετραήμερο από 15 έως 18 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -57.965- άτομα και -44.579- οχήματα, ενώ

• προσήχθησαν -1.859- άτομα,

• συνελήφθησαν -654- άτομα για διάφορα αδικήματα,

• βεβαιώθηκαν -11.336- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., -67- για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, -11- για ηχόμετρα, ενώ

• ακινητοποιήθηκαν -60- οχήματα και κατασχέθηκαν -2-.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το νέο πρόγραμμα ύψους 870 εκατ. του «Εξοικονομώ 2024»

 


Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να βγει στον ψηφιακό «αέρα» το νέο «Εξοικονομώ 2024», με ένα μοντέλο ωστόσο εντελώς διαφορετικό από το τρέχον πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, αλλά και από εκείνα των προηγούμενων ετών.

Οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει από το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου μετά το Πάσχα να έχει διαμορφωθεί ένας αρχικός οδηγός του προγράμματος.

Για την υλοποίησή του, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου, έχουν εξασφαλιστεί, σε πρώτη φάση, 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ. ευρώ από το REPowerEU.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κεντρικό άξονα των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ. Επίσης, στις σκέψεις του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. «Οι αντλίες θερμότητας είναι ακόμη πολύ ακριβές για ένα φτωχό νοικοκυριό, όση κι εάν είναι η επιδότηση» τονίζει παράγοντας του ΥΠΕΝ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 20 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 20  Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να είμαστε υγιείς

 


Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20/3

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή γνωστούς ή ανθρώπους της οικογενείας μας, να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να μασήσουν γιατί κάποιο δόντι πονάει ή έχει σπάσει, ή πρήζεται ή έχει κινητικότητα.
Συνήθως λόγω φόβου και έλλειψης χρόνου η πρώτη αντιμετώπιση είναι κάποιο αντιβιοτικό και πολύ αργότερα επίσκεψη στον οδοντίατρο.
«Τα φάρμακα όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Απλώς καλύπτουν το πρόβλημα και ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά με ανεξέλεγκτη χρήση οδηγούν την άμυνα του οργανισμού σε κατάρρευση.
Η υγεία του στόματος είναι αφετηρία και προϋπόθεση της γενικότερης καλής υγείας του οργανισμού. Σωστή μάσηση σημαίνει καλύτερη πέψη. Καθημερινή στοματική υγιεινή μετά από κάθε γεύμα με βούρτσισμα και νήμα και κάθε 6 μήνες check up στον οδοντίατρο για καθαρισμό σημαίνει έλλειψη φλεγμονών και μικροβίων στο στόμα από τυχόν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ή τερηδόνες»
επισημαίνει η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική και προσθέτει:

«Οδοντιατρικές σωστές αποκαταστάσεις, απονευρώσεις, σφραγίσματα, αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν με γέφυρες ή εμφυτεύματα και γενικότερα ολοκληρωμένες θεραπευτικές και ταυτόχρονα αισθητικές αποκαταστάσεις εξασφαλίζουν τη σωστή σύγκλειση – μάσηση, έλλειψη περαιτέρω καταστροφής των δοντιών, και δίνουν χαρά στον ασθενή.
Είναι γνωστό ότι τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας συνδέονται με προβλήματα και στα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχει αλληλοεπίδραση όπως π.χ. ο διαβήτης, το καρδιαγγειακό σύστημα, το άσθμα, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη φαρμάκων κ.ο.κ.