Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Μέσα στο 2011 «πιάνει δουλειά» ο σύμβουλος πώλησης

Την πεποίθηση ότι δεν αναμένεται να γίνει «ούτε κούρεμα, ούτε αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, εξέφρασε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της ATEBank, Θεόδωρος Πανταλάκης. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο βάρος της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να δοθεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους και στη συγκράτηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, «το οποίο έτσι όπως αυξάνεται πάνω από 7% ετησίως, θα έχει διευρυνθεί κατά ένα ΑΕΠ σε 12 χρόνια από σήμερα, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική». Ο κ. Πανταλάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2011 θα προσληφθεί σύμβουλος πώλησης και για τη ΔΩΔΩΝΗ.


Ο κ. Πανταλάκης επεσήμανε ότι, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρά και μεγάλα τραπεζικά σχήματα και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν συγχωνεύσεις [τραπεζών], αλλά τα πράγματα δεν είναι ώριμα ακόμη». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πανταλάκης και στο ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας-Alpha Βank, ενώ επισήμανε: «Οι συγχωνεύσεις είναι καλές, αλλά για να γίνουν χρειάζονται αντίστοιχες πολιτικές
Επανέλαβε την απόφαση της ATEBank για αναδιάρθρωση με μείωση του λειτουργικού της κόστους κατά 25% μέχρι το 2013, αλλά και για απεμπλοκή από όλες τις θυγατρικές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Αναλυτικότερα:

-Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην οποία η ΑΤΕ κατέχει ποσοστό άνω του 82%, ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι, «από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει ενδιαφέρον» εξαγοράς, με βάση τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα του συμβούλου. Σε σχέση με τα τρία εργοστάσια της εταιρίας, σε Σέρρες, Ορεστιάδα και Πλατύ, που κινδύνευαν να κλείσουν λόγω έλλειψης πρώτης ύλης, επεσήμανε ότι «είτε τα κλείσεις είτε τ΄ανοίξεις, οι μεταβολές είναι πολύ μικρές», οπότε θα μείνουν ανοιχτά.
Κληθείς να σχολιάσει την απροθυμία των αγροτών να σπείρουν τεύτλα, σημείωσε ότι αυτή δεν οφείλεται στην τιμές που προσφέρθηκαν («στο παρελθόν, με τις επιδοτήσεις, οι τιμές ήταν πολλές φορές εξωπραγματικές»), αλλά στη σταδιακή εξάλειψη των κοινοτικών επιδοτήσεων. «Όλη η γκρίνια είναι γιατί η ΕΒΖ δεν αγοράζει σκουπίδια όπως τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο (pol) 6%, που η επεξεργασία τους συνεπάγεται διπλό βιομηχανικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.


-Για τη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης (ΣΕΚΑΠ), στην οποία η ΑΤΕ δεν έχει καταστατική πλειοψηφία (ποσοστό περίπου 44%), ο κ. Πανταλάκης εξέφρασε -ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της εταιρίας- την ελπίδα ότι «οι μέτοχοι θα εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, που έχει προτείνει η ΑΤΕ, καθώς και τη σχετική τροποποίηση καταστατικού».
Ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αύξηση, ενώ επικαλούμενος τη διοίκηση της εταιρίας, είπε ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ουδείς έχει έρθει σε επαφή με την ΑΤΕ για εξαγορά του μεριδίου της στη ΣΕΚΑΠ, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες για ύπαρξη τουρκικού ενδιαφέροντος.

Για τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στην οποία κατέχει ποσοστό περίπου 68%, σημείωσε ότι μέσα στο 2011 θα γίνει η πρόσληψη του συμβούλου, που θ΄αναλάβει την πώληση της εταιρίας, ενώ διεμήνυσε ότι η ΑΤΕ θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει το κέρδος από τη διάθεση της συμμετοχής της.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Υπογράφτηκε η ΣΑΕ για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Ήπειρο


Υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η Συλλογική Απόφαση Ε018, με την οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων του 2011 εγγειοβελτιωτικά έργα (του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013), με Φορέα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Για την Ήπειρο τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα εξής:
1.Επένδυση διωρύγων Δ1 και 04 04 Δ06 Ζώνης Λούρου Άρτας με προϋπολογισμό 4.541.176, 48 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011 1.700.000 ευρώ.
2.Επένδυση διώρυγας Δ0 Ζώνης Λούρου Ν. Άρτας, με προϋπολογισμό 18.000.000 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 4.000.000 ευρώ.
3.Εκσυγχρονισμός & Aνακαίνιση τμημάτων Αρδευτικών δικτύων ζωνών Α&Β Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 11.850.556,99 ευρώ, πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 6.822.931,24 και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 4.000.000 ευρώ.
4.Αρδευτικό έργο Χότχοβας Θεσπρωτίας με προϋπολογισμό 4.300.000 ευρώ, πληρωμές ως 31 Δεκεμβρίου 2010 149.184,10 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 500.000 ευρώ.
5.Βελτίωση αρδευτικού έργου Σκάλας Φιλιατών (β΄ φάση) με προϋπολογισμό 2.550.000 ευρώ και με εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 1 (ενός) ευρώ.
6.Αλλαγή του τρόπου Άρδευσης στον κάμπο Κόνιτσας Ν. Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 16.345.000 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 1 (ενός) ευρώ.
7.Αρδευτικό έργο Σπαθαραίων Ν. Θεσπρωτίας, με προϋπολογισμό 3.410.000 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 1 (ενός) ευρώ.
8.Εγγειοβελτιωτικό έργο Βαθύπεδου Αμμουδιάς Ν. Πρέβεζας (Α΄ φάση), με προϋπολογισμό 1.590.662,63 ευρώ, πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 767.030,86 ευρώ και εγκεκριμένη πίστωση για το 2011, 767.000 ευρώ.


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στην υπογραφή της Σ.Α.Ε., δήλωσε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας παρακολουθεί από πολύ κοντά τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
«Αν θέλουμε – συνέχισε - κάποια ημέρα να πούμε ότι η χώρα μας κινείται σε θετικό πρόσημο ως προς την ανάπτυξη, πρέπει να δούμε πως θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν αυτά τα έργα. Είναι θετικό για την έγκριση των πιστώσεων, αν και αυτές δεν επαρκούν για την άμεση ολοκλήρωσή τους. Υπάρχουν όμως κάποια έργα που έχουν ενταχθεί εδώ και χρόνια στον πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής, όπως τα Αρδευτικά Σκάλας Παραμυθιάς, Σπαθαραίων και Κόνιτσας, για τα οποία οι πιστώσεις για το 2011 είναι ένα ευρώ, που θέτει σε αβεβαιότητα την τύχη τους. Πιστεύω ότι και τα έργα αυτά πρέπει να προχωράνε με τελείως διαφορετικούς ρυθμούς, γιατί μόνο έτσι θα ξαναδώσουμε δύναμη στις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας που παραμελήθηκαν αυτά τα χρόνια, πρακτική που συνεχίζεται και με αυτές τις αποφάσεις».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Προτάσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Οι βασικές αλλαγές.



Σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της επικαιροποίησης της κυκλοφοριακής μελέτης.
Τις βασικές αρχές της μελέτης και τις προτάσεις που περιλαμβάνει ανέλυσαν οι εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, το βασικό ζητούμενο από μία τέτοια μελέτη, είναι να εξυπηρετηθεί η πλειοψηφία της πόλης. Να υπάρξουν δηλαδή κανόνες και λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις περισσότερες ανάγκες της.

«Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα φόβο να υιοθετήσει οποιαδήποτε ριζοσπαστική λύση προταθεί. Αρκεί αυτή να δίνει λύση στο οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα και να δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης πόλης», τόνισε ο κ. Φίλιος.
Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται από τη μελέτη αφορούν την κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης, τις πεζοδρομήσεις, τη δημιουργία δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, τους ποδηλατοδρόμους και τη στάθμευση.
Στην παρούσα φάση της μελέτης, πέραν των άλλων, προτείνονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας, κυρίως στο τμήμα του κέντρου που δεν θα πεζοδρομηθεί και γεωμετρικές επεμβάσεις σε κόμβους όπου έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα.


Επίσης προτείνεται η διαμόρφωση της οδού Πυρσινέλλα με τη δημιουργία κεντρικής νησίδας και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
Στη μελέτη εξετάζεται ακόμη η βελτίωση της λειτουργικότητας της Κενάν Μεσαρέ, η διαμόρφωση της οδού Γράμμου, η κυκλοφοριακή λειτουργία του Κάστρου και η στάθμευση με επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης και με νέα πάρκινγκ.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΣ: "Μόνο με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα βγει η χώρα μας από την κρίση"

Μήνυμα Παπούλια σε Ημερίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών.



Κάνοντας έναν απολογισμό της οικονομικής κρίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας σε Ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών με θέμα «Αγροτική επιχειρηματικότητα και Αγροτοτουρισμός» επισήμανε ότι σταματήσαμε να παράγουμε και συνηθίσαμε να εισάγουμε προϊόντα.


Σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση των πόρων που έγινε στη χώρα μας επλήγη η αγροτική οικονομία και γενικότερα η Ελλάδα.
Όπως είπε, «αυτή την ώρα πρέπει να χαράξουμε νέους δρόμους. Εσείς οι νέοι αγρότες είστε το μέλλον του τόπου. Ας έχετε υπόψη σας ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για τον τόπο. Εσείς είστε η ελπίδα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της χώρας μας. Μόνο με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα βγει η χώρα μας από την κρίση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: «Τον Ιούνιο πιθανότατα οι μειώσεις στα διόδια»

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τις κοινοπραξίες.


Εντός του Ιουνίου θα καταστεί δυνατή, κατά πάσα πιθανότητα, η μείωση της τιμής των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Μάλιστα ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Μαγκριώτης , εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι τέλη Μαΐου θα υπάρξει, πιθανότατα, κατάληξη στις συζητήσεις που γίνονται με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες επί του μνημονίου συνεργασίας, που τους έχει υποβάλει το υπουργείο».


«Ορισμένες από τις κοινοπραξίες», διευκρίνισε ο υφυπουργός, «έχουν δώσει τις απαντήσεις τους. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, περιμένουμε να καταλήξουμε. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς πάντως έχουμε ξεκαθαρίσει ως υπουργείο ότι και δεσμευόμαστε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω απ’ όσα έχουμε προτείνει στο μνημόνιο συνεργασίας».

Το υπουργείο Υποδομών έχει προτείνει συνολική μείωση των διοδίων κατά 30% για τρία χρόνια και κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα των οδικών αξόνων.

Public Issue: Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ 3%


Με επτά κόμματα η νέα Βουλή.
Προβάδισμα τριών εκατοστιαίων μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και μεγάλη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία των πολιτών, δίνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Σκάι» και της «Καθημερινής» και παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του «Σκάι».
Αναλυτικά, η απήχηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της εταιρίας Public Issue, είναι η ακόλουθη:


ΠΑΣΟΚ: 32%
ΝΔ: 29%
ΚΚΕ: 12%
ΛΑΟΣ: 8%
ΣΥΡΙΖΑ: 6,5%
Δημοκρατική Αριστερά: 3,5%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 3,5%
Δημοκρατική Συμμαχία: 1,5%
Χρυσή Αυγή 1,5%
Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά: 1%
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 0,5% .

Στο ερώτημα για την «καταλληλότητα» πρωθυπουργού, «κανένας» δηλώνει το 41%, τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει το 33% και τον Αντ. Σαμαρά το 22%.

Στην έρευνα καταγράφεται επιβάρυνση όλων των δεικτών του κοινωνικού κλίματος, που αναλύεται ως εξής: το 83% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, το 48% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, το 66% προβλέπει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κατάσταση στην προσεχή πενταετία θα χειροτερεύσει.

Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων που προκύπτει από δείγμα 1.200 ατόμων, δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, το 37% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή, ενώ στο ερώτημα ποιά κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, το 18% απαντά του ΠΑΣΟΚ, το 7% της ΝΔ και το 71% «καμία από τις δύο».

6η Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και φίλων της παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας ''για τον πολιτισμό και την παράδοση''


1 - 2 - 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011
Το μεγάλο τριήμερο γεμάτο παραδοσιακή μουσική και χορό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην αρχή του καλοκαιριού με τη συμμετοχή καταξιωμένων εισηγητών και μερικών από τους καλύτερους μουσικούς της χώρας μας. Τα μαθήματα και η διαμονή θα γίνουν στο παραθαλάσσιο Κανάλι και τα δύο πανηγύρια στο λιμανάκι της Λυγιάς (με νησιώτικο ρεπερτόριο) και στην πέτρινη πλατεία της ορεινής Αηδονιάς (με στεριανό ρεπερτόριο).


Η διδασκαλία περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:

•Μεθοδολογική προσέγγιση των χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) - Γιάννης Πραντσίδης
•Διδακτική προσέγγιση των χορών της Κύθνου - Βασίλης Καρφής
•Ο χορός και τα τραγούδια της Λαμπρής στο Ριζοβούνι Πρέβεζας - Κώστας Μήτσης με τη συμμετοχή ντόπιων
•Τσάμικο και συρτό Ρούμελης: Η προσαρμογή του χορευτή στη μουσική και το τραγούδι - Αγγελική Καραγεώργου
•Ο χορός και το τραγούδι στη Λέσβο - Γρηγόρης Γρηγορίου
•Οι χοροί της Νέας Βύσσας Έβρου - Ελένη Φιλιππίδου


ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Παρασκευή 1 Ιουλίου, στο Λιμανάκι της Λυγιάς, θα γλεντήσουμε με μουσική και χορούς από την Ήπειρο, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Μικρά Ασία και Πόντο.


Σάββατο 2 Ιουλίου, στην πέτρινη πλατεία της Αηδονιάς μπροστά στην εκκλησία με μουσική και χορούς από την Ήπειρο, Θράκη, Μακεδονία, Ρούμελη και Θεσσαλία


Στα πανηγύρια οι γυναίκες των χωριών θα προσφέρουν Ηπειρώτικες πίτες.


Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Νίκος Φιλιππίδης (Κλαρίνο), Βαγγέλης Δημούδης (Ούτι), Ζυγιά Τρύφωνα Παζαρέντζη (Ζουρνάς),Φραγκίσκος Τζιωτάκης (Τσαμπούνα), Κώστας Φιλιππίδης (Λαούτο), Γιώργος Μαρινάκης (Βιολί), Κώστας Μερετάκης (Κρουστά), Δημήτρης Αλταντσίδης (Ακορντεόν), Λευτέρης Ραφαηλίδης (Ποντιακή λύρα)


Τραγουδούν:
ο Ιερέας Παπαναστάσης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βαγγέλης Δημούδης, Σταυρούλα Δαλιάνη, Κώστας Μήτσης, Γιάννης Πραντσίδης, Φραγκίσκος Τζιωτάκης, Κώστας Φιλιππίδης, Λευτέρης Ραφαηλίδης.


Το Σάββατο στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ελληνικός παραδοσιακός χορός: από το χοροστάσι στην αίθουσα διδασκαλίας και στη θεατρική σκηνή».


Κόστος συμμετοχής μόνο 120 ευρώ κατ' άτομο που περιλαμβάνει: 2 διανυκτερεύσεις, συμμετοχή στα μαθήματα και στη συζήτηση, συμμετοχή στα δύο πανηγύρια, 2 βραδινά φαγητά, απεριόριστο κρασί, φάκελος με εισηγήσεις και πληροφοριακό υλικό. Η βιντεοσκόπηση είναι ελεύθερη.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 10 Ιουνίου 2011 (λόγω μεγάλης συμμετοχής η ημερομηνία μπορεί να τροποποιηθεί, αν ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων καλυφθεί νωρίτερα).
Για τη συμμετοχή απαιτείται προκαταβολή 60 ευρώ ανά άτομο.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Γιάννης Αλεξίου Τηλ. 2310510901 και 6972622658
email: panigiris.gr@gmail.com


Κώστας Μήτσης Τηλ. 2106980695 και 6972972957 (19:00 - 23:00)
email: mitsisk@gmail.com
Ημερομηνία: Παρασκευή 1-07-2011 έως Κυριακή 3-07-2011.

Eurostat: Ανάπτυξη 0,8% στο α΄ τρίμηνο!!!

Ύστερα από περίπου δύο έτη συνεχούς ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφανίζει για πρώτη φορά θετικό πρόσημο, καθώς τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα καταγράφουν ανάπτυξη 0,8% το α' τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Τη θετική αυτή είδηση έσπευσε να ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «καλό νέο με ενθαρρυντικά μηνύματα». Ο Όλι Ρεν σημείωσε, ακόμη, ότι πρόκειται για μια «θετική έκπληξη», καθώς η Επιτροπή στις τελευταίες της εκτιμήσεις προέβλεπε για την Ελλάδα μικρή ύφεση το α' τρίμηνο του 2011.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το α' τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι το δ' τρίμηνο του 2010 υπήρχε ύφεση 2,8%. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,8%. Μέσα στο 2010, η ύφεση τα τελευταία τρίμηνα είχε διαμορφωθεί σε σχέση με το 2009 στο 7,4%, στο 4,1% και στο 3,1%.
Εξάλλου, στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 27», το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% το α' τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Το δ' τρίμηνο του 2010, η ανάπτυξη ήταν στο 0,3% στην ευρωζώνη και 0,2% στην «ΕΕ των 27».
Σε σχέση με πέρυσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην «ΕΕ των 27», έναντι 2% και 2,2% αντιστοίχως το περασμένο τρίμηνο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στο «στόχαστρο» 1.343 επιχειρήσεις

Εντολή για τον άμεσο φορολογικό έλεγχο από ειδικά συνεργεία σε 1.343 επιχειρήσεις έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιχειρήσεις αυτές συγκαταλέγονται στο σύνολο των 16.000 επιχειρήσεων με βιβλία γ' κατηγορίας που δεν υπέβαλαν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για την περίοδο του Φεβρουαρίου και αξιολογούνται με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης που λαμβάνονται υπόψη για τους φορολογικούς ελέγχους.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα ελεγχθούν άμεσα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από έλεγχο θα περάσουν και οι 16.000 επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις που τους είχαν αποσταλεί για την υποβολή των δηλώσεών τους.
Τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών έχουν αποσταλεί τις Δ.Ο.Υ για έλεγχο.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν σε δεύτερη φάση να καταβάλουν το ΦΠΑ με βάση τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου.
Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, προγραμματίζεται έλεγχος στους φορολογούμενους με υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. πρώτου τριμήνου 2011 ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. Μαρτίου 2011.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες ήταν 30 Απριλίου 2011.

ΑΡΤΑ: Απίστευτη κακοποίηση 8χρονου


Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Μια είδηση που έσκασε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Άρτας και συγκλονίζει τους κατοίκους της Πάτρας και σιγά-σιγά ολόκληρο το Πανελλήνιο.


Θύμα ένα 8χρονο παιδί από την Άρτα, που το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (11-05-2011) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας με βαριάς μορφής διάτρηση εντέρου, εξ αιτίας ενός μπουκαλιού που ήταν σφηνωμένο στην πρωκτική του χώρα.
Το παιδί μεταφέρθηκε σε άθλια κατάσταση με σοβαρότατες επιπλοκές και αμέσως, όλοι οι γιατροί ακύρωσαν τα πιο ελαφρά περιστατικά και ασχολήθηκαν με το 8χρονο αγγελούδι, προσπαθώντας να το βοηθήσουν να ξεπεράσει τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή του.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του νοσοκομείου αφού επιβεβαίωσε την είδηση, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου έγινε κολοστομία στο παιδί και από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση της υγείας του, εξελίσσεται ομαλά.
Μαζί με τον 8χρονο βρίσκεται πάντα ψυχολόγος που προσπαθεί να βοηθήσει το αγγελούδι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες της κακοποίησης. Στο νοσοκομείο βρίσκονται και αστυνομικοί που διενεργούν προανάκριση για να εξακριβωθεί κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη το φρικτό περιστατικό.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΕΛΓΑ: Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές


Τη δυνατότητα να μειώσουν (ή να αυξήσουν) κατά 20% την ασφαλιστική εισφορά δίνει στους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ, με αντίστοιχη μείωση (ή αύξηση) της αποζημίωσης που θα δικαιούνται σε περίπτωση ζημιάς, ενώ η καταβολή της ετήσιας ασφαλιστικής εισφοράς μπορεί να γίνει και σε δόσεις.
Αυτό προβλέπει η τροποποιητική απόφαση της υπ αριθμ. 309891/21-12-2010 Κ.Υ.Α., που υπέγραψε στις 6 Μαΐου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, μιας και η υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής έχει ξεκινήσει παράλληλα με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης.
Με την τροποποιητική αυτή απόφαση επέρχονται ορισμένες αλλαγές για τους παραγωγούς, οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι ακόλουθες:
• Απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς οι μικροπαραγωγοί εφόσον η συνολική ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά έχει καταβληθεί επιστρέφεται στο λογαριασμό που έχει δηλώσει ο παραγωγός στο σχετικό έντυπο της Ενιαίας Δήλωσης / Καλλιέργειας Εκτροφής (προσθήκη παραγράφου 5 στο άρθρο 6της ΚΥΑ 309891/2010).
• Παρέχεται στον παραγωγό η δυνατότητα να αυξομειώνει την ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής του σε ένα εύρος ποσοστού +/- 20% από τις ορισθείσες στην αρχική απόφαση μέσες ποσότητες παραγωγής σε επίπεδο νομού και συνεπώς να διαμορφώνει αντίστοιχα και την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί. Η αύξηση ή η μείωση της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής κατανέμεται ισομερώς στο σύνολο των αγροτεμαχίων του ασφαλισμένου (προσθήκη παραγράφου 4 στο άρθρο 5 της ΚΥΑ 309891/2010).
• Παρέχεται επίσης η ευχέρεια στους παραγωγούς να καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά σε μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4, και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης, ενώ η τελευταία δεν θα μπορεί να καταβληθεί πέραν του Νοεμβρίου 2011.
Στην περίπτωση που ο παραγωγός εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να παρακρατήσει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά του από απαίτησή του από το Δημόσιο, και η απαίτηση αυτή του καταβληθεί τμηματικά, τότε και η αντίστοιχη εισφορά του ΕΛ.Γ.Α. θα παρακρατηθεί τμηματικά και αναλογικά (προσθήκη παραγράφου 4 στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 309891/2010).