Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Παρακάλαμος: Πάρτι στο «Plegma Cafe Bar», το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου

Πάρτι το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στο «Plegma Cafe Bar» στον  Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων


Καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2019.
Για εκείνους που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης των πινακίδων.
Η προθεσμία που ισχύει για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τα τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το όχημα αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.
Για την κατάθεση πινακίδων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
Πινακίδες
Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Επίσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου στο Καλπάκι Πωγωνίου και το ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο


Το Καλπάκι Ιωαννίνων και το ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννενα για τις ημέρες των εορτών.
Ο υπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι και τον Μαχητή και ενημερώθηκε για τα αιτήματα της περιοχής. Επόμενος σταθμός ήταν η ιστορική Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης και το Στρατιωτικό Φυλάκιο Μολυβδοσκέπαστου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Στο φυλάκιο οι στρατιώτες που τον υποδέχθηκαν έψαλλαν τα κάλαντα με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή της 8ης Μεραρχίας, ταξίαρχο, Δημήτριο Μπολομύτη.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι κοντά στους ακρίτες, είναι κοντά στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για την στήριξή της. Είναι ένας τόπος με ισχυρό ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα και πρέπει να δημιουργήσουμε τουριστικές ροές ώστε να κρατά τους νέους ανθρώπους».

Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων «Ο ΠΥΡΡΟΣ»: Κοπή πίτας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 13:00

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων «Ο ΠΥΡΡΟΣ» διοργανώνει ηπειρώτικο γλέντι και κοπή πίτας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 13:00.

Στην Ελλάδα, η παγκόσμια πρεμιέρα συναρπαστικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, για οφθαλμολογικές επεμβάσεις μυωπίας


Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοπορία για την Ελληνική Ιατρική!
Πρεμιέρα στη χώρα μας κάνει η πιο συναρπαστική μέχρι σήμερα τεχνολογία, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για οφθαλμολογικές επεμβάσεις, διαθέσιμη ακόμα και για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις διόρθωσης μυωπίας. Οι επεμβάσεις εκτελούνται με εκπληκτική ακρίβεια και προσφέρεται η δυνατότητα της πλήρους εξατομίκευσης σε κάθε περιστατικό!
H επιστημονική ομάδα της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Οφθαλμολογίας LaserVision, με επικεφαλής τον χειρουργό-οφθαλμίατρο Δρ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο, MD, καθηγητή του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης, εφαρμόζει ήδη την πρωτοποριακή τεχνική.
Πριν από δύο μήνες, απονεμήθηκε στον καθηγητή Δρ. Κανελλόπουλο το βραβείο Life Achievement Award από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Είναι η πρώτη φορά που η διάκριση δίνεται σε Έλληνα επιστήμονα για την πολύχρονη και εξαιρετικά εκτενή προσφορά του, ειδικά στην τοπογραφικά-εξατομικευμένη εφαρμογή laser σε επεμβάσεις «ρουτίνας» αλλά και σε περισσότερο πολύπλοκα περιστατικά.

Στους -2°C στον Παρακάλαμο σήμερα το πρωί


Με  ψύχρα και παγωνιά σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ιωαννίνων.
Στον Παρακάλαμο το πρωί της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου το θερμόμετρο έδειχνε -2°C.

ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και πτώση θερμοκρασίας


Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.
Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά:
Την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές και τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά.

Μέλη της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου με τη μοναδική κάτοικο του Ορεινού Πωγωνίου!


Μπορεί η πόλη των Ιωαννίνων, όπως και τα… δημοφιλή ορεινά χωριά του Νομού (κυρίως Μέτσοβο και Ζαγόρι) αυτές τις μέρες να έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες επισκέπτες, οι  οποίοι επέλεξαν την περιοχή μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα ακριτικά χωριά, σε πολλά από τα οποία οι κάτοικοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού!
Μήνυμα στην Πολιτεία
Χαρακτηριστική περίπτωση το Ορεινό Πωγωνίου, επί της Ελληνοαλβανικής μεθορίου,  με την κα Σοφία Δημητρίου, την οποία επισκέφθηκαν μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, θέλοντας έτσι να στείλουν μήνυμα στην Πολιτεία ότι τα σύνορα είναι εδώ και είναι επιτακτική η ανάγκη να ζωντανέψουν, επιτέλους ξανά, τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου.
Στο μεταξύ αύριο, Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να επισκεφθεί το φυλάκιο Μολυβδοσκέπαστης Κόνιτσας, ενώ σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων θα επισκεφθεί στην Πωγωνιανή τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου».
Άκουσαν τα προβλήματα
Με την μοναδική κάτοικο του Ορεινού οι στρατιωτικοί αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν και γευμάτισαν  μαζί της, ενώ κατά παραμονή τους στο ακριτικό χωριό άκουσαν τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζει, αλλά κυρίως για τις έντονες ανησυχίες της που αφορούν την έλλειψη ασφάλειας που υπάρχει, όχι μόνο στο δικό της χωριό, αλλά και σε πολλά άλλα που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Σοφία όλα τα σπίτια του χωριού έχουν λεηλατηθεί από αγνώστους, στο δικό της έχουν γίνει δύο απόπειρες διάρρηξης, ενώ αρκετές φορές οι αποθήκες με τις τροφές του κοπαδιού της έχουν καεί ολοσχερώς. Η κα Δημητρίου ήδη κουβαλάει τραύμα ετών στο πόδι της από επίδοξο διαρρήκτη γειτονικής οικίας, κατά την προσπάθειά της να αποτρέψει την διάρρηξη αυτή.

Αιθαλομίχλη: Πώς να προστατεύσω την υγεία μου;


Η αναπνοή αποκλειστικά από τη μύτη προστατεύει από τις επιπτώσεις της εισπνοής των επικίνδυνων μικροσωματιδίων που περιέχονται στον μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα. 
Είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος άμυνας του οργανισμού από την αιθαλομίχλη που υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες εμφανίζεται στον ουρανό των πόλεων τον χειμώνα, λόγω της καύσης ξύλων στα τζάκια και τις σόμπες.
«Τα αναμμένα τζάκια είναι για πολλούς συνυφασμένα  με τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Προδιαθέτουν σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα ζεστή και φιλόξενη. 
Όμως, ο καπνός που παράγουν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ποσότητας του οξυγόνου στον αέρα και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα όσων πάσχουν από αναπνευστικές νόσους και καρδιαγγειακές παθήσεις», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Βέβαια, τα τζάκια δεν είναι η μοναδική πηγή μόλυνσης του αέρα. 
Η αιθαλομίχλη προκαλείται και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις πυρκαγιές. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι  περισσότεροι από 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι ετησίως έχουν τα αίτιά τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο λόγος είναι ότι η εισπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων μπορεί να ενεργοποιήσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα. 
Μια μελέτη φοιτητών στη Σαγκάη έδειξε ότι οι βιοδείκτες φλεγμονής τους σημείωσαν αισθητή επιδείνωση μετά από μόλις δύο ημέρες έκθεσης σε αερομεταφερόμενα σωματίδια.
Οι ρύποι που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνουν αιωρούμενα σωματίδια όπως, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου. 
Τα σωματίδια διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος επιφέροντας καρδιαγγειακές, εγκεφαλικές και αναπνευστικές επιπτώσεις. 
Τουλάχιστον το 70% των πρόωρων θανάτων οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. 
Το 2013, τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρήθηκαν ως αιτία καρκίνου του πνεύμονα από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.