Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Σε χέρια τούρκικης εταιρείας θα καταλήξει η «Δωδώνη»;

Φέρεται ως «φαβορί» για την γαλακτοβιομηχανία μας

Εντός των ημερών ξεκαθαρίζει και το θέμα της ΑΤΕ

Τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού κλάδου τροφίμων επιχειρεί να ταράξει μια τουρκική εταιρεία, η οποία φέρεται να είναι πιο κοντά από κάθε άλλη, στην απόκτηση της «Δωδώνης».
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρεία –στην οποία μετέχουν επιχειρηματίες και από τις ΗΠΑ-, φέρεται να έχει καταθέσει μια εξαιρετική οικονομική πρόταση, ύψους περίπου 75 εκ. ευρώ για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.
Μάλιστα, από τα παραπάνω χρήματα, τα 40 εκ. ευρώ θα πάνε για τις άμεσες ανάγκες και τα χρέη της «Δωδώνης», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο, ότι οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν μια απολύτως υγιή επιχείρηση, ποντάροντας –κυρίως- στα αρίστης ποιότητας προϊόντα της «Δωδώνης» και κυρίως στη φέτα.
Χάνουν τη μάχη…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, άλλες εταιρείες χάνουν τη μάχη της «Δωδώνης». Ειδικά σε ό,τι αφορά μια συγκεκριμένη –Γαλλική-, η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες στην παραγωγή λευκού τυριού (στην φέτα… μαϊμού δηλαδή!), τα δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως.
Κατά τις ίδιες πηγές, όλες οι εταιρείες που μετέχουν στο διαγωνισμό έχουν κάνει σημαντικές προσφορές, όμως αυτή των Τούρκων φέρεται να κερδίζει έδαφος, καθώς θεωρείται αυτή που καλύπτει τις… φιλοδοξίες της ΑΤΕ.
Ξεκαθαρίζει η κατάσταση…
Στο μεταξύ, άμεσα ίσως και μέσα στην εβδομάδα, θα ξεκαθαρίσει το μέλλον της ΑΤΕ. Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ζήτημα της ΑΤΕ θα «κλείσει» εντός των ημερών.
«Αναζητούνται οι όροι πώλησης που θα είναι οι καλύτεροι για το Δημόσιο» ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τη γνωστή θέση της Τρόικα, ότι η ΑΤΕ θα πρέπει να απαλλαγεί απ' όλες τις θυγατρικές της που δεν σχετίζονται με τις τραπεζικές υπηρεσίες και εν συνεχεία να πωληθεί.
Αν σε αυτό υπολογίσει κανείς και την διαφαινόμενη διάσπαση της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, τότε θεωρείται βέβαιο, ότι το μέλλον των θυγατρικών της Τράπεζας (εκ των οποίων κορυφαία είναι η «Δωδώνη»), μπαίνει σε νέες βάσεις.
«Θα πωληθεί με το «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ ή με το «καλό;» διερωτώνταν χθες αγροτοσυνδικαλιστές, που τόνιζαν, ότι από τη στιγμή που η ΑΤΕ θέλει να… ξεφορτωθεί τις θυγατρικές, θα προσπαθήσει να τις πουλήσει όσο – όσο... Και αυτό είναι ακόμη χειρότερο για την «Δωδώνη». Πάντως, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα, όταν οριστικοποιηθεί το μέλλον της ΑΤΕ και φυσικά μόλις ανοίξουν οι φάκελοι από το διαγωνισμό που έγινε για τη «Δωδώνη»…

ΝΕΓΡΑΔΕΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Νέο φορτίο αλβανικών ναρκωτικών μετά από καταδίωξη

Νέο φορτίο αλβανικών ναρκωτικών, βάρους εκατό και πλέον κιλών, εντοπίστηκε από αστυνομικούς, στους Νεγράδες Πωγωνίου Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι αστυνομικοί, έκαναν σήμα στάσης για έλεγχο σε επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα.
Ακολούθησε καταδίωξη και το αυτοκίνητο, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, ξέφυγε από την πορεία του και ακινητοποιήθηκε σε παρακείμενο αυλάκι.
Στη συνέχεια ο οδηγός το εγκατάλειψε και τράπηκε σε φυγή, εκμεταλλευόμενος το δύσβατο και δασώδες της περιοχής.
Στο αυτοκίνητο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας Αλβανού υπηκόου, βρέθηκε ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 104 κιλών και 445 γραμμαρίων.
Ο δράστης αναζητείται, ενώ την υπόθεση ερευνά η Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες για τον αυριανό εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα

Αργά το μεσημέρι σήμερα ολοκληρώθηκαν  με τον πλύσιμο των κεντρικών δρόμων, τους ηλεκτροφωτισμούς και το ασβέστωμα οι ετοιμασίες για τον αυριανό εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα.

Παγκόσμια πρωτειά από Έλληνα μαθητή στον διαγωνισμό έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU)

Αθήνα 26 Ιουλίου 2012
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διεθνή διαγωνισμό έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU) από τον 14χρονο Μάριο Χατζηδήμου, μαθητή του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.
Τα ΕΛΤΑ, συμμετέχουν κάθε χρόνο στο διαγωνισμό έκθεσης σε μορφή επιστολής για νέους μέχρι 15 ετών, που διοργανώνει η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες» και διαγωνίστηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους.

Η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνει τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου:
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες».
Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, 9 Οκτωβρίου 2012, στη Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.
Τα ΕΛΤΑ  στηρίζουν τη γνώση και τη δημιουργική προσπάθεια των νέων και μεταφέρουν το μήνυμα του Ολυμπιακού Ιδεώδους σε ολόκληρο τον κόσμο.

                  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΑ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συμμετέχει με εισήγηση της στο συμπόσιο ''Άθλος Ευεργεσίας -Γεώργιος Αβέρωφ, Εθνικός και Ολυμπιακός ευεργέτης'', που διοργανώνεται στο Μέτσοβο στις 3 - 4 και 5 Αυγούστου 2012, από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ΚΑΣΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
21:ΟΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ
'' ΑΘΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ''
Μουσική Επιμέλεια : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Καλλιτεχνικη Επιμέλεια : ΛΥΔΙΑ ΚΑΤΡΙΝΟΥ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ [ ΜΕΚΔΕ] του ΕΜΠ
10:30 Επίσημη Τελετή Εγκαινίων Θεματικής Εκθέσεως
΄΄ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ : ΕΘΝΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ''
11:00 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Νικόλαος Τσαμπίκος, Δήμαρχος Μετσόβου
Ανάστος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος
Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
Αλέξανδρος Καχριμάνης  Περιφερειάρχης Ηπείρου,
Παύλος Κοτρώτσιος Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής, Μιχάλης Μαγειρίας Πρόεδρος Πανελληνίας
Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων,
12:00 Γεώργιος Δολιανίτης , Σχολάρχης, τ .μέλος Εφορείας ΔΟΑ
'' Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός -Ολυμπιακός Ευεργέτης''
12:15 Μιχάλης Τρίτος , Κοσμήτωρ Θεολογίας ΑΠΘ
'' Γεώργιος Αβέρωφ: ο πρύτανης των Εθνικών Ευεργετών''
12:30 Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης
'' Η αξιοποίηση των Εθνικών Κληροδοτημάτων''
Παρουσίαση Βιβλίου Σπύρου Καμαλάκη:
''Η Ευεργετική Προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού''
13:00 Γεώργιος Οικονόμου, Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
'' Ευεργετισμός,Ολυμπισμός, εθελοντισμός''
13:15 Ιωάννης Γουβέδενος, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
'' Πανεπιστήμιο Αριστείας στά Ιωάννινα και η σχέση του με τήν Ομογένεια ''
13:30 Αθανάσιος Κοντοθανάσης ,Προπρόεδρος ROTARY Αθηνών
'' Το Πρότυπο του Εθνοευεργετισμού και οι σύγχρονοι καιροί'
14:00 Συζήτηση

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Θεματική Ενότης: '' Επιστρέφοντας ένα μέρος του χρέους στην πατρίδα των μεγάλων Ευεργετών''
Συντονιστής: Στέργιος Ταλάρης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μετσόβου
11:0 Βαίος Κώτσιος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΕΚΔΕ
12:0 Ελπίδα Τζουριάδου , Αρχιτέκτων, Πρόεδρος ΙΟΤΕ
''Διδάσκοντας τό πνεύμα του Ευεργετισμού απο γενιά σε γενιά''
12:50 Σπύρος Εργολάβος , Φιλόλογος -Συγγραφέας.
''Ηπειρωτική Ευποία : παρελθόν, παρόν και μέλλον''
12:30 Παναγιώτης Μποσνάκης , καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας
Πανεπιστημίου Μιζούρι ,ΗΠΑ
''Παγκόσμια μη κερδοσκοπική Διακυβέρνηση και κοινωνίες κρίσης''
12:45 Πορίσματα Συμποσίου
τηλ.: επικοινωνιας:
6945151560, 6945151560,    
6932020238,6932020238,     
6945437113, 6945437113     
6942964166, 6942964166     

ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου

Παραδοσιακό πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στο χωριό Γεροπλάτανος  Πωγωνίου.

ΟΑΕΔ: Νέα αύξηση στους ανέργους καταγράφεται τον Ιούνιο

Νέα αύξηση καταγράφεται τον Ιούνιο στον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι έφτασαν τα 782.493 άτομα. Στον αριθμό αυτό, που είναι αυξημένος κατά 13,87% σε σχέση με πέρυσι, πρέπει να προστεθούν 126.935 άτομα που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία.
Με άλλα λόγια, την "πόρτα" του ΟΑΕΔ συνολικά έχουν περάσει 909.428 άτομα, ενώ συνεχίζεται η πτώση στις προσλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεργία τον Ιούνιο είναι οριακά αυξημένη και σε σχέση με το Μάιο της φετινής χρονιάς, παρά το ότι παραδοσιακά το καλοκαίρι υπάρχει μείωση των ποσοστών λόγω της εποχικής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 6.186 άτομα, δηλαδή κατά 0,80%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.




Έρχεται νέα παρτίδα 370.000 εκκαθαριστικών

Νέα παρτίδα με 369.432 εκκαθαριστικά σημειώματα απέστειλε σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Από αυτά τα 216.532 είναι χρεωστικά, τα 25.417 είναι πιστωτικά και τα 127.483 είναι μηδενικά.
Έως τώρα έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει μέσος φόρος, που πρέπει να καταβληθεί, 1.635 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.087.947 είναι χρεωστικά, τα 741.433 είναι μηδενικά και τα 257.191 είναι πιστωτικά.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η εισήγηση για τον καθορισμό των εδρών των ταξί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο – και μετά από τροποποιήσεις που έγιναν – η εισήγηση για τον καθορισμό των εδρών των ταξί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν την ένταξη στην έδρα του Δήμου Ιωαννιτών του συνόλου των πρώην δήμων Πασσαρώνος και Εκάλης του νυν Δήμου Ζίτσας, με παράλληλο ορισμό μιας ενιαίας έδρας στην Τ.Κ. Κληματιάς για τις τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων Μολοσσών, Ζίτσας και Ευρυμενών, επίσης του νυν Δήμου Ζίτσας. Επίσης στο Δήμο Πωγωνίου, εκτός της ενιαίας έδρας στο Καλπάκι, αποφασίστηκε να προταθεί και δεύτερη έδρα στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς.
Επίσης για την ενοποίηση της έδρας στο Δήμο Ηγουμενίτσας αποφασίστηκε να δοθεί μεταβατική περίοδος ενός χρόνου και να ισχύσει αυτή από την 1η Αυγούστου του 2013.
Μικροαλλαγές ως προς τις εντάξεις τοπικών κοινοτήτων σε έδρες αποφασίστηκαν για την Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στις προτάσεις για την Π.Ε. Άρτας.  

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ακατανόητη και επιζήμια η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Η αναγγελθείσα, κατά τρόπο ασαφή και πρόχειρο, συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών της χώρας σε 14, είναι πλήγμα σε ένα θεσμό που οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποδεχτούν για λόγους συμμόρφωσης προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά ενοχλεί υπερβολικά, όπως φαίνεται, στην εποχή του fast track.  Από την συγχώνευση δεν προκύπτει δημοσιονομικό, διοικητικό ή άλλο όφελος.
 •Οι δαπάνες των φορέων διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού) χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα Διοικητικά Συμβούλια, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, είναι μη αμειβόμενα.
•η κοινή διοίκηση απομακρυσμένων μεταξύ τους φορέων απαιτεί περισσότερα έξοδα οδοιπορικών.
•βρίσκεται σε εξέλιξη, από όλους τους ΦΔ, πλήθος διεθνών διαγωνισμών για την ανάθεση συγκεκριμένων έργων (καθώς οι ΦΔ προσπαθούν απεγνωσμένα να συμβασιοποιήσουν όλα τα προβλεπόμενα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου). Δημιουργούνται έτσι πολλά ερωτηματικά για την τύχη αυτών των διαγωνισμών, με κίνδυνο  την απώλεια σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.