Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Παρακάλαμος: Με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων ο καθαρισμός του χωριού

 

Με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιουλίου ο καθαρισμός των κεντρικών δρόμων και της αγοράς του χωρίου.






Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Ιουλίου

 


Ολοκληρώθηκε η 6η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές Ιουνίου.

-Γα να δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς, πατήστε: https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Η κλήρωση για τη φορολοταρία αποδείξεων Ιουλίου διενεργήθηκε από την ΑΑΔΕ και αφορά στις συναλλαγές Ιουνίου. Τα ποσά που μοιράζονται από τη Δημόσια Κλήρωση, της φορολοταρίας που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Η φορολοταρία κλήρωσε ποσά από 1.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ σε 556 φορολογούμενους

Χριστοβασίλεια 2022 στο Μικρό Σουλόπουλο, την Τετάρτη 10 Αυγούστου, ώρα 7:30 μ.μ.

 

Χριστοβασίλεια 2022 στο Μικρό Σουλόπουλο, την Τετάρτη 10 Αυγούστου, ώρα 7:30 μ.μ.

Παραμένει έως τέλος Αυγούστου το δικαίωμα έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος

 


Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι παραμένει έως το τέλος Αυγούστου το δικαίωμα της έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος, μετά την παράταση έως τις 30 Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών:

Άρθρο 1

Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ρυθμίσεις καταβολής του Φόρου εισοδήματος Φυσικών και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων Φορολογικού έτους 2021- Τροποποίηση παρ. 77, 78 και 79 άρθρου 72 ν. 4172/2013.

1. Στην παρ. 77 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Ν 167) προστίθενται εδάφια δεύτερο και τρίτο ως εξής:

«Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου 2022. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών».

Ηλεκτρονική απάτη στο όνομα του Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα

 


Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας εκ νέου τα στοιχεία αυτά, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, με εντυπώματα της ελληνικής σημαίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους βρίσκεται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Συνελήφθη αστυνομικός κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους

 


Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, κατόπιν εντάλματος σύλληψης, αστυνομικός κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιον τους που συμπλήρωσαν τα 12 και όχι τα 15 έτη, κατάχρηση ανηλίκων σε γενετήσιες πράξεις και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους.

Προηγήθηκε καταγγελία ανήλικης και των γονέων αυτής, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως προπονητής αθλήματος, προέβη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022 σε κατ΄επανάληψη γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη ενώ τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, κάνοντας χρήση προφίλ σε διαδικτυακή εφαρμογή επιχειρούσε συστηματικά να παρασύρει την ανήλικη σε πορνογραφικές παραστάσεις.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας παραγγέλθηκε η εξέταση της ανήλικης από ιατροδικαστή ενώ επιπλέον κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο ανωτέρω είχε προβεί σε άσεμνες χειρονομίες (θωπεία) σε βάρος ακόμη μίας ανήλικης.

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία και σε οχήματά του, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκάμερες, tablet, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης κ.α.).

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε σχετικό ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη ο αστυνομικός.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου

 


Την Πολιτική Προστασία της  Περιφέρειας Ηπείρου και τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την Παρασκευή 29 Ιουλίου με πρωτοβουλία της Ν.Ε.

Στη συνάντηση με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρογιώργο συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων φαινομένων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και η μη ύπαρξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση και διαχείριση καταστροφών και κρίσεων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. 

Στην συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. επισκέφθηκε την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου. Στη συνάντηση με τον κ. Απόστολο Βασδέκη Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, έγινε συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως η ενδυνάμωση με μόνιμο και εποχικό προσωπικό αλλά και ο εκσυγχρονισμός του μηχανικού εξοπλισμού, προκειμένου να υποστηριχθεί ουσιαστικά η λειτουργία της υπηρεσίας, η οποία παρά τις δυσκολίες καταφέρνει και ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, ενώ σημαντικό μέρος τη δύναμής της συνδράμει στο έργο της αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Ακολούθησε συνάντηση με  το προεδρείο της Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου τους κ. Βασίλη Βράστο Πρόεδρο της Ένωσης και τον Οργανωτικό Γραμματέα Βαγγέλη Γεωργόπουλο. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη κάλυψης όλων των οργανικών κενών στην περιοχή της Ηπείρου, η ενίσχυση με εποχικό προσωπικό, η ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και η μετακίνηση πυροσβεστών από την Ήπειρο σε άλλες περιοχές της χώρας με την εξασφάλιση  των κατάλληλων συνθηκών μετακίνησης και διανομής των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Επισημάνθηκε  επίσης η ανάγκη επέμβασης με επίγειες δυνάμεις σε φωτιές, όπως στη Βάλια Κάλντα, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τέλος τα μέλη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συναντήθηκαν με τον κ. Δημήτρη Κοντογιάννη  συντονιστή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων με τον οποίο συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αλλά και η ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστροφών και κρίσεων.

Κοινό συμπέρασμα των συναντήσεων είναι ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως απέναντι σε αυτό τον εθνικό κίνδυνο χρειάζεται εθνικό σχέδιο και εγρήγορση όλων. Οι επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγή είναι  πλέον ορατές και αισθητές σε όλους μας. Είναι αναγκαιότητα να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα τις ανεπάρκειες και να καταστρώσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του εθνικού κινδύνου και των διαχρονικών αδυναμιών που υπάρχουν, όπως οι μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Σχέδιο με ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές και μέτρα πρόληψης.

Τα μέλη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμαναν  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δίπλα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των κινδύνων και ότι θα συνεχιστεί η επικοινωνία και η επαφή μαζί τους.  Ταυτόχρονα  δηλώθηκε η διαθεσιμότητα των μελών του κόμματος τόσο σε εθελοντικές δράσεις πρόληψης αλλά και  βοήθειας με οργανωμένο τρόπο και στο πλαίσιο που ορίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συμμετείχαν ο Σάββας Δημητριάδης συντονιστής της Ν.Ε. Ιωαννίνων, ο Πέτρος Παλάσχας Αναπλ. συντονιστής, η Μερόπη Τζούφη Βουλευτής του κόμματος,  τα μέλη της Κ.Ε  Χρήστος Γρίβας, Γιάννης Στέφος και Λίλα Σουλελέ.

Π.Α.Σ Αλμυρός Βουνοπλαγιάς: Λαϊκοδημοτική βραδιά τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στην Κεντρική πλατεία Βουνοπλαγιάς

 


Ο Π.Α.Σ Αλμυρός Βουνοπλαγιάς διοργανώνει λαϊκοδημοτική βραδιά τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, ώρα 21:30, στην Κεντρική πλατεία Βουνοπλαγιάς.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (01-07/08/2022


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (01 έως 07 Αυγούστου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/08/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 02/08/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 03/08/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.Β 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 04/08/2022

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες.08:00 - 15 :00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/ 0 8/202 2

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.18:00 - 0 1 :00

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/08/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/08/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 02/08/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗΝΝ03/08/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 04/08/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/08/2022

Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά - Παλαιοχώρι Συρράκου - Μιχαλίτσι - Βαπτιστή - Χουλιαράδες. 08:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 07/08/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 18:00 – 23:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/08/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος

18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 02/08/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 03/08/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 04/08/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/08/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/08/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/08/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 02/08/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 03/08/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 04/08/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 05/08/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 07/08/2022

Καστροσυκιά - Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας –Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς- Νεοχώρι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/08/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 02/08/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗβ03/08 /2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 04/08 /2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/08/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/08/202 2

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 30 Ιουλίου

 


Το Σάββατο 30 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Χειρουργείο στη μέση: Οι μύθοι από τους οποίους πρέπει να απαλλαγούμε

 


Ένας ασθενής με πόνο στη μέση ή/και το πόδι που τον οδηγεί στον ιατρό, είναι πιθανόν ότι θα ακούσει (ή θα έχει ήδη ακούσει) κάποιους όρους με τους οποίους δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι εξοικειωμένος. Επίσης, θα εκτεθεί σε πολλούς μύθους γύρω (κυρίως) από τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Δισκεκτομή: Η αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει το νεύρο προκαλώντας πόνο στο πόδι και στη μέση (οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα «αμορτισέρ» ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης, τους σπονδύλους).

Αποσυμπίεση για σπονδυλική στένωση: Πρόκειται για μια επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται το κομμάτι του οστού και οι υπερτροφικοί σύνδεσμοι, που πιέζουν τον σπονδυλικό σωλήνα και τα νεύρα.

Σπονδυλοδεσία: Κατά τη σπονδυλοδεσία ενώνονται δύο ή και περισσότεροι σπόνδυλοι μεταξύ τους, όπως το «λέει» και η λέξη (σπόνδυλος + δέσιμο).

«Ένα μεγάλο κομμάτι των ασθενών που ταλαιπωρούνται από πόνο στη μέση και το πόδι που δεν περνά παρ’ όλες τις θεραπείες, θα ακούσει τον ιατρό του να προτείνει τελικά χειρουργείο. Αυτό έχει δύο συνέπειες: από τη μια ο ασθενής είναι χαρούμενος που επιτέλους θα υπάρξει κάποια λύση στο πρόβλημά του, από την άλλη να φοβάται πολύ. Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι συχνά ο ασθενής παίρνει αντικρουόμενες γνώμες, από ειδικούς και μη.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει προτού ληφθεί η απόφαση για χειρουργείο είναι να απαλλαγούμε από μερικούς μύθους σχετικούς με τα χειρουργεία στη μέση», αναφέρει ο κ. Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολωνίας, στη Γερμανία.

Μύθος 1: Το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη είναι «μεγάλο χειρουργείο»

Στην πραγματικότητα τα συχνότερα προβλήματα της οσφυϊκής μοίρας, τα οποία είναι η κήλη του δίσκου, η σπονδυλική στένωση και τα κατάγματα σπονδύλων, λύνονται με μικρά, σύντομα και ιδιαίτερα ασφαλή χειρουργεία. Μάλιστα, με τις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, τα χειρουργεία αυτά διαρκούν λίγο, συνοδεύονται από ελάχιστο πόνο και ταχύτατη επάνοδο στην καθημερινότητα. Ακόμα όμως και πιο σύνθετα χειρουργεία, όπως η σπονδυλοδεσία σε ένα ή δύο επίπεδα, μπορούν να γίνουν με μικρές τομές και λίγο πόνο.