Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Έτοιμη η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», για δοκιμαστικές αιτήσεις

 


Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η ιστοσελίδα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr  Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος  (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε και η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα σε δοκιμαστική λειτουργία (demo),  Μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρήσουν δοκιμαστικά την αίτηση τους και μέχρι το στάδιο υποβολής. H διαδικασία εγγραφής χρηστών περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση στην ενότητα Ανακοινώσεις.

Επισημαίνεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο με e-αποδείξεις, λόγω lockdown

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ προανήγγειλε αλλαγές στο αφορολόγητο με τις e-αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις συναλλαγές.

Πρόκειται για ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των πολιτών καθώς το lockdown έχει «δεσμεύσει» τουλάχιστον το 1/4 του 2020 οπότε αναμφίβολα υπάρχει δυσκολία για τους πολίτες να συμπληρώσουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.

Με ψηφιακό ραντεβού στον ΟΑΕΔ

 


Σε λειτουργία τίθεται από την Τετάρτη η πλατφόρμα myOAEDlive.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από στελέχη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μέσω βιντεοκλήσης.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα κυρίως σε ανέργους, αλλά και σε επιχειρήσεις, να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ χωρίς φυσική παρουσία, από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, η υπηρεσία δημιουργήθηκε στα πρότυπα των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών ραντεβού για τα ΚΕΠ (myKEPlive) και τις ΔΟΥ (myAADElive). Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη και του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και προορίζεται αρχικά να εξυπηρετεί δύο κατηγορίες συναλλαγών με το κοινό:

- συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εγγεγραμμένους ανέργους και

- συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.

Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με κωδικούς Taxisnet. Για να κλείσουν ραντεβού οι χρήστες πρέπει να καταχωρήσουν ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου, την ηλεκτρονική διεύθυνση (email), τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και την διεύθυνσή του. Για όσους δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να κλείσουν ραντεβού και για άλλο φυσικό πρόσωπο.

Δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση μέχρι το Καλπάκι και 1 λωρίδα +ΛΕΑ μέχρι την Κακαβιά


«Ζεστά- ζεστά» 31,9 δισ. ευρώ θα πέσουν στην εγχώρια αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μόνον από το Ταμείο Ανάκαμψης: Χρήματα που θα τα μοιραστούν από το πιο μικρά και ευάλωτα νοικοκυριά ως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

….

Υποδομές μεταφορών – οδικοί άξονες

Ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμου Ε65: πρόκειται για το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών που ενώνει τον Ε65 με την Εγνατία Οδό. Έχει μήκος 64χλμ και αφορά στην κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Με την κατασκευή του ο αυτοκινητόδρομος μήκους 175 χιλιομέτρων ολοκληρώνεται και η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος αποκτούν εύκολη πρόσβαση στον ΠΑΘΕ. Εκτιμώμενο κόστος: 400 εκατ. €

ΒΟΑΚ, τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος: με το τμήμα αυτό ολοκληρώνεται η σύνδεση των 4 μεγάλων πόλεων της βόρειας ακτής της Κρήτης. Το τμήμα μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων έχει ώριμες μελέτες και επιλέχθηκε ως ένα ακόμα οδικό έργο. Εκτιμώμενο κόστος 140 εκατ. €

Ιόνια Οδός, τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά: αφορά στην φυσική επέκταση του αυτοκινητόδρομου Αντίρριο-Ιωάννινα που σήμερα τερματίζει στην περιοχή της Πεδινής. Πρόκειται για άξονα περίπου 68 χιλιομέτρων ο οποίος θα έχει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση μέχρι το Καλπάκι και 1 λωρίδα +ΛΕΑ μέχρι την Κακαβιά. Εκτιμώμενο κόστος: 400 εκατ. €.

ΕΟΔΥ: Ενενήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 1.677 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα πέντε νέοι θάνατοι, 1.677 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.677 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119.720, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5038 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33160 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 172 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 95 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1312 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση ποτιστικού αγρού στη θέση Σπάσματα Κοινότητας Δολιανών

 


Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση ποτιστικού αγρού στη θέση Σπάσματα Κοινότητας Δολιανών

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση ποτιστικού αγρού που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

Περιγραφή της καλλιεργούμενης έκτασης:

Καταρτίζει τους όρους δημοπρασίας για την εκμίσθωση του ποτιστικού αγρού στη θέση  «ΣΠΑΣΜΑΤΑ» της Κοινότητας ΔΟΛΙΑΝΩΝ Δήμου ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ως εξής:

ΑΡΘΡΟ 1) Περιγραφή της  έκτασης

α) Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 12.875 τ.μ. (αρ. τεμαχίου 163) που βρίσκεται στη θέση «Σπάσματα»  της Τ.Κ. Δολιανών.

ΑΡΘΡΟ 2) Τρόπος Διενέργειας της Δημοπρασίας

Η δημοπρασία είναι πλειοδοτική ,φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ’ όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται στα πρακτικά.

Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αυτή μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.

Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου ,οφείλει να δηλώσει τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή ,προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.

Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληροί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται σε απλό χαρτί.

Στην α’ δημοπρασία γίνονται δεκτοί δημότες κάτοικοι της Κοινότητας Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτελέσματα επαναλαμβάνεται και γίνονται δεκτοί δημότες του Δήμου Πωγωνίου και τέλος αν η επαναληπτική δημοπρασία είναι άγονη επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτήν οποιοσδήποτε.

ΑΡΘΡΟ 3) Τόπος και ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι, στις 21/12/2020 ,ημέρα Δευτέρα και από ώρα 11:00 π.μ. ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής που ορίστηκε με την 144/2019 (6ΥΗ1Ω1Ω-ΗΤΗ) Α.Δ.Σ. και μπορεί να συμμετάσχουν  σε αυτήν οι δημότες κάτοικοι της Κοινότητας Δολιανών Δ.Ε. Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η αμετροέπεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη

 


Συνέντευξη του  Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Παντελή Περιβολάρη και στο www.ereportage.gr

H κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τον χειρισμό στη δεύτερη φάση της πανδημίας είναι σκληρή, αλλά πιο σκληρός απ’ όλους είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

 

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο πρώην υπουργός Υγείας για τους χειρισµούς στη διαχείριση της πανδηµίας –  Τι λέει για τις 6.000 προσλήψεις και γιατί εν µέσω κρίσης δεν θα πάει εύκολα κάποιος να δουλέψει για 800 ευρώ, ως

συμβασιούχος

Ο πρώην υπουργός Υγείας (επί ΣΥΡΙΖΑ) σε μία συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» που θα συζητηθεί μιλά για «εγκληματική αμέλεια από πλευράς της κυβέρνησης» και ζητά να επέμβει ο εισαγγελέας, με τον ίδιο τρόπο που ευαίσθητα κινητοποιήθηκε για τις εκδηλώσεις των κομμάτων της αριστεράς την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Υπάρχουν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, λένε αρκετοί. Εσείς ποια προσδιορίζετε ως μεγάλα λάθη;

Αρχικά η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα με τον χρόνο. Μετά το πρώτο κύμα όφειλε να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες της και τη δέσμευση του προγράμματός της και να επισπεύσει απνευστί τις προσλήψεις γιατρών που είχαν προκηρυχτεί τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η έπρεπε να ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων -και θα την είχε- για μία προκήρυξη τουλάχιστον 2.000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, κυρίως για ΜΕΘ, με «φαστ τρακ» διαδικασία, μονιμοποιώντας, όμως, παράλληλα και τους μέχρι τότε υπηρετούντες σε θέση επικουρικού προσωπικού.

Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα των 6.000 προσλήψεων αποδείχτηκε «μούφα», γιατί σε μια τέτοια επικίνδυνη κρίση δεν θα πάει εύκολα κάποιος να δουλέψει για 800 ευρώ, ως συμβασιούχος.

«Αν ήμουν τώρα υπουργός δεν θα αυτοεξευτελιζόμουν. Προκήρυξαν 300 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών με τρίμηνη σύμβαση», επισημαίνει στη «Μ» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της TUI να έρθουν οι τουρίστες χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Σήμερα ισχυρίζονται ότι θα χάναμε τρια δισ. ευρώ. Γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η TUI σήμερα αρνείται να πληρώσει τους ξενοδόχους, υποσχόμενη να το κάνει σε αόριστο χρόνο; Πού είναι σήμερα τα τρία δισ.; Οσον αφορά στις συγκοινωνίες, η κυβέρνηση εφθασε να εργαλειοποιεί τους λοιμωξιολόγους, μερικοί από τους οποίους αυτογελοιοποιήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η «σαρδελοποίηση» στα λεωφορεία δεν είναι και τόσο ισχυρή αιτία μετάδοσης. Θα μπορούσε, όμως, να προσλάβει εγκαίρως μέχρι 500 οδηγούς. ∆εν είναι τεράστιο το νούμερο.

Πενήντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (51.042) έλεγχοι, από τους οποίους οι (4.880) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.770) παραβάσεις και συνελήφθησαν (3) άτομα, ως ακολούθως:

(1.368) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(402) στην Αττική,

(165) στη Θεσσαλονίκη,

(117) στη Στερεά Ελλάδα,

(109) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (99) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (95) στη Θεσσαλία,

  (93) στη Δυτική Ελλάδα,

  (77) στην Κρήτη,

  (58) στην Ήπειρο,

  (46) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (37) στην Πελοπόννησο,

  (32) στη Δυτική Μακεδονία,

  (22) στα Ιόνια Νησιά και

  (16) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (37.975) ομοειδείς παραβάσεις.

(397) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (366) πρόστιμα των 300 ευρώ και (31) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(107) στην Αττική,

  (40) στη Δυτική Ελλάδα,

  (37) στη Θεσσαλονίκη,

  (34) στην Κρήτη,

  (33) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (30) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (28) στη Στερεά Ελλάδα,

  (21) στα Ιόνια Νησιά,

  (18) στη Δυτική Μακεδονία,

  (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (17) στη Θεσσαλία,

    (7) στην Ήπειρο,

    (5) στην Πελοπόννησο και

    (3) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (16.544) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.538) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.006) των (150) ευρώ.

(5) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 5.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο,

στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα λιανικού εμπορίου (πώληση μη επιτρεπόμενων ειδών),

στα Ιόνια Νησιά, 5.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα λιανικού εμπορίου (πώληση μη επιτρεπόμενων ειδών),

στην Κρήτη, 5.000 ευρώ σε καφενείο και

στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε ψητοπωλείο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (351) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (357) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινούν τα έργα για την επέκταση του Δημαρχείου στην Ελεούσα

 


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η υλοποίηση του έργου επέκτασης του κτιρίου του Δημαρχείου στην Ελεούσα μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας το πρωί της Τρίτης (08/12/2020).

Έτσι ένα εμβληματικό κτίριο που είχε σχεδιαστεί δεκαετίες πριν από τον αρχιτέκτονα Άγγελο Παπαγεωργίου επί δημαρχίας Θωμά Παπαϊωάννου, σύντομα θα πάρει «σάρκα και οστά» και θα αποκτήσει την αρχική του μορφή (διώροφο κτίριο) καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των υπηρεσιών του «Καλλικρατικού» Δήμου Ζίτσας. 

Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας το Φθινόπωρο του 2019 εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, ύψους 800.000 ευρώ, από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών και με ταχύτατους ρυθμούς οι τεχνικές υπηρεσίες αφού ολοκλήρωσαν την αδειοδότηση προχώρησαν στη συμβασιοποίηση για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.    

«Η επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου του Δημαρχείου κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία καθώς οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης και πρόσθεσε, «προχωράμε με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα ένα Δημαρχιακό κατάστημα αντάξιο του Δήμου μας.

Στις 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

 


Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ανάφερε στη Βουλή, πως η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

Η καταβολή του θα γίνει κανονικά για το τμήμα που αφορά τους πραγματικούς μισθούς που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις και την ίδια ημέρα θα καταβληθεί από το κράτος και το τμήμα που αφορά το κομμάτι των πληρωμών που έχουν δοθεί μέσα από αναστολές συμβάσεων εργασίας, ή άδειες ειδικού σκοπού.

Ο υπουργός προχώρησε σε αυτή την αναφορά, καθώς όπως εξήγησε «πολλές φορές, ενώ η Πολιτεία καταβάλλει στις 21 του μηνός τα ποσά στους δικαιούχους, λόγω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, επειδή είναι χιλιάδες οι εγγραφές, καθυστερούν πολλές φορές να φτάσουν στον παραλήπτη μία ή δύο μέρες».

Γλυκαντικές ουσίες: Ελευθερίες και περιορισμοί


Πολλά έχουν γραφεί και συνεχίζουν να γράφονται για τις γλυκαντικές ουσίες. Είτε γιατί κατά καιρούς κάποια νέα γλυκαντική ουσία διεκδικεί την προσοχή μας και την επικαιρότητα, τελευταία περίπτωση η στέβια, είτε γιατί μια καινούργια μελέτη έρχεται στο φως για να αμφισβητήσει, να επιβεβαιώσει ή να προσθέσει πληροφορίες σε αυτά που ήδη ξέρουμε. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ως καταναλωτές έχουμε υιοθετήσει την (καλή) συνήθεια να κοιτάζουμε ή και να ψάχνουμε τους πίνακες διατροφικών πληροφοριών στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καλό είναι να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους όσες/-οι ήδη γνωρίζουν και να ενημερωθούν όσες/-οι θέλουν να ξέρουν, αναφέρει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Metropolitan Hospital.

Θερμιδικές και ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες

Οι γλυκαντικές ουσίες είναι συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη γλυκύτητά τους και διαχωρίζονται σε «θερμιδικές» και «ολιγοθερμιδικές».

Οι «ολιγοθερμιδικές» (ή τεχνητές ή «μη θερμιδικές») γλυκαντικές ουσίες αποτελούν έναν ασφαλή σύμμαχο για τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιώντας τες μπορούν να γευτούν τη γλυκιά γεύση χωρίς να παρατηρήσουν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμιδικών γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και θερμίδες και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να υπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων και ιδιαίτερα για ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη. Συνήθως αναφέρονται ως «σάκχαρα» ή «προσθήκη ζάχαρης», στις συσκευασίες τροφίμων. 

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

·         Γλυκόζη

·         Φρουκτόζη

·         Σακχαρόζη

·         Μαλτόζη