Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κλείνουν 150 Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα

Παρελθόν και το Ειρηνοδικείο Πωγωνίου!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια».

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συγχωνεύονται.
Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των "άγονων" ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
Παράλληλα, από τη συγχώνευση αυτή θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, όπως εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς υπολογίζεται, ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπάρχουν Ειρηνοδικεία τα οποία το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα αποφάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος οι συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων έχουν ως εξής:
Περιφέρεια Εφετείου Ιωαννίνων: Τα Ειρηνοδικεία Ζίτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου και Πωγωνίου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, τα Ειρηνοδικεία Θεσπρωτικού και Πάργας στο Ειρηνοδικείο Πρεβέζης και τα Ειρηνοδικεία 'Ανω Καλεντίνης, Δροσοπηγής, Τζουμέρκων και Φιλιππιάδας στο Ειρηνοδικείο 'Αρτας.

Ανταλλαγή Νέων στο δήμο Πωγωνίου από τις 7 μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη με τίτλο: "Όμορφες τεχνικές τέχνης για τα χαμόγελα των παιδιών"

Από τις 7 μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Πωγωνίου η Ανταλλαγή Νέων με τίτλο: "Όμορφες τεχνικές τέχνης για τα χαμόγελα των παιδιών"

Κεντρικό θέμα της ανταλλαγής είναι η τέχνη και ο πολιτισμός.
Oι κύριοι στόχοι της Ανταλλαγής είναι η προώθηση της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των νέων καθώς μαθαίνουν νέες τεχνικές τέχνης με σκοπό την δημιουργία υπέροχων έργων τέχνης ως δώρα για τη παιδιατρική κλινική Ιωαννίνων και το κέντρο παιδικής μέριμνας Ιωαννίνων ώστε να είναι λίγο πιο ευχάριστη η διαμονή των παιδιών.
Στην ανταλλαγή θα συμμετάσχουν συνολικά 25 νέοι από την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.youthcenterofepirus.org

<< Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.>>

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 22χρονου ημεδαπού για κλοπή

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού Ρομά για κλοπή σε στάβλο στο Καστρί Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 22χρονος, το μεσημέρι της 31-08-2012, αφαίρεσε λαμαρίνες και διάφορα εργαλεία από στάβλο ιδιοκτησίας, 40χρονου ημεδαπού στο Καστρί Θεσπρωτίας,
Μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων βρέθηκαν στην κατοχή του δράστη και αφού κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Ο δράστης δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

''Ηπειρώτικη βραδιά'' από το Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, στο γήπεδο τένις (κολυμβητήριο), Άνω Λιόσια, ώρα 21:00, με την κομπανία του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, και τον Αντώνη Κυρίτση στο τραγούδι

ΜΕΤΣΟΒΟ: Σύλληψη ημεδαπού για τροποποίηση άδειας λειτουργίας καταστήματος

Συνελήφθη, χθες (02-09-2012) το μεσημέρι στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, 51χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχοντας τροποποιήσει ουσιωδώς τους όρους της άδειας λειτουργίας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Σύλληψη δύο ημεδαπών στη Γλυκή Θεσπρωτίας, για παράβαση της Νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας

Συνελήφθησαν χθες (02.09.2012) το μεσημέρι στη Γλυκή Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 46 ετών, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την εφαρμογή της Νομοθεσίας «περί αιγιαλού και παραλίας» και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, διότι είχαν προβεί αυθαίρετα στην κατασκευή ξύλινης εξέδρας και κρεμαστής γέφυρας εντός του ποταμού Αχέροντα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ψήφισμα κατά της πολιτικής πώλησης της Αγροτικής, κατά της απογύμνωσης των συνόρων από την μετακίνηση των συνοριοφυλάκων

ΨΗΦΙΣΜΑ


Ο Δήμος Πωγωνίου διαμαρτύρεται έντονα για τις τελευταίες αποφάσεις που αφορούν την περιοχή μας.
1. Η απόφαση για κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου αποτελεί την κορύφωση σειράς αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων για την περιοχή μας. Η απόφαση αυτή πλήττει σοβαρά και είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αφανίζει την ορεινή δυσπρόσιτη και επιμεθόρια περιοχή μας, και οδηγεί σε μεγαλύτερη αφαίμαξη τον τόπο μας.
2. Η απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακίνηση των συνοριοφυλάκων, σχεδόν στο σύνολό τους, στον Έβρο, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας και κρίνεται παντελώς λανθασμένη και ακατανόητη.
Τα είδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας από τη λαθρομετανάστευση με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις και κλοπές θα ενταθούν, θα αυξήσουν την ανασφάλεια των πολιτών και θα πυροδοτούν, ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές.
Η ευθύνη της πολιτείας για την εγκατάλειψη της περιοχής μας είναι τεράστια και αποδυναμώνει το ρόλο του κράτους στην κοινωνία.
Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους, για τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα και έλλειψη σωστού προγραμματισμού και ενδιαφέροντος για τη στήριξη των παραμεθορίων περιοχών.
Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές που είναι και αντίθετες με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις της πολιτείας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί αγωνιστικά και θα παλέψει με όλα τα μέσα για την ανατροπή τους.
Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις και αντί να καταργούν να διαλύουν και να αποδυναμώνουν την περιοχή μας, να προχωρήσουν σε πολιτικές στήριξης σε όλους τους τομείς.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα καθορίσει τις μορφές αγώνα, γιατί φοβόμαστε ότι θα έρθουν και χειρότερα μετά την απόφαση πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες και το μέλλον της περιοχής μας όχι μόνο για τα υποκαταστήματα αλλά κυρίως για το ξεπούλημα της Δωδώνης και όσα αυτή συνεπάγεται.
Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές δεν συναινούμε και δεν ανεχόμαστε το μαρασμό της περιοχής μας.
Καλούμε όλους τους κατοίκους τους, τους φορείς και τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας, σε δυναμική αντίδραση για την ακύρωση αυτών των αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων.
Ζητάμε από την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά και με υπευθυνότητα το ρόλο των ακριτικών μας περιοχών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

«ΟΧΙ» στην κατάργηση άλλων Αστυνομικών Τμημάτων στην Ήπειρο!

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μείνουν οι μισές μονάδες στη χώρα…


 Ένας νέος κύκλος συζητήσεων και προτάσεων για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας αναμένεται να ξεκινήσει, μετά τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ότι «θα προτείνουμε την πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με μείωση σχεδόν κατά 50% του συνόλου των οργανικών μονάδων».
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν στο μισό τα αστυνομικά τμήματα, όχι για λόγους οικονομίας αυτή τη φορά, αλλά για …καλύτερη αστυνόμευση, σύμφωνα με τον υπουργό.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Δένδιας δεν ανέλυσε πλήρως το σκεπτικό για την παραπάνω πρόταση (δεν είπε δηλαδή σε ποιες περιοχές θα καταργηθούν τα αστυνομικά τμήματα), όμως αρκέστηκε να πει ότι η Αστυνομία των 55.000 ατόμων είναι πολυτέλεια. «Μια ορθά οργανωμένη και εφοδιασμένη με τα κατάλληλα μέσα Αστυνομία 40.000 έως 42.000 ατόμων είναι απολύτως επαρκής» σημείωσε.
Στην Ήπειρο…
Πάντως, είναι αναγκαίο η Κυβέρνηση να λάβει πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν της, ότι δεν μπορεί άκριτα –όπως έγινε στο παρελθόν επί ΠΑΣΟΚ- να καταργηθούν αστυνομικά τμήματα κ.α. μονάδες από μια περιοχή σαν την Ήπειρο, που δυστυχώς έχει καταστεί «σταυροδρόμι» του εγκλήματος.
Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν πρέπει να «κοπούν» αστυνομικά τμήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, αλλά το αντίθετο, πρέπει να ενισχυθεί κυρίως το ακριτικό τόξο Φιλιατών- Πωγωνίου- Κόνιτσας, που αποτελεί πύλη εισόδου κάθε λογής παρανόμων.
Ήδη τα περιστατικά διακινήσεων ναρκωτικών, λαθρομεταναστών κ.α. είναι καθημερινά, με τους παρανόμους να… αλωνίζουν τα ορεινά της Ηπείρου, αφού η φύλαξη (είτε η αστυνόμευση, είτε η συνοριοφύλαξη) είναι ελλιπής, λόγω των προηγούμενων περικοπών. «Αν και τώρα μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα και ερημώσει εντελώς η ορεινή Ήπειρος, τότε στο εξής οι παράνομοι θα… στρατοπεδεύουν ανενόχλητοι έξω από τα Γιάννινα» λένε χαρακτηριστικά συμπολίτες.
***
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, βασικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα του Σώματος της Αστυνομίας. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης τεχνογνωσίας στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

2 Σεπτεμβρίου 31 π.χ. Η Ναυμαχία του Ακτίου στην Πρέβεζα


Η Ναυμαχία του Ακτίου-
Πίνακας του Λορέντζο Κάστρο, στα 1672
Η Ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.) ήταν ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια πλευρά και τον Μάρκο Αντώνιο και το ναυτικό της Κλεοπάτρας από την άλλη, που έγινε στο Άκτιο, λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Πρέβεζας. Η ναυμαχία ήταν συνέπεια του εμφύλιου πόλεμου ανάμεσα στον Γάιο Οκτάβιο και τον Μάρκο Αντώνιο, που διεκδικούσαν, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης.Τελείωσε με την ήττα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και τη διαφυγή τους.
Εισαγωγή
Η σημαντικότερη ημερομηνία για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ιδίως για τους Λατίνους ιστορικούς, είναι η 2α Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., η ημέρα πού έγινε η Ναυμαχία του Ακτίου που έκρινε την τύχη της ανώτατης ηγεσίας του ρωμαϊκού Κράτους. Το Άκτιο είναι το ακροτελεύτιο ακρωτήριο της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από την Πρέβεζα, από την οποία απέχει μόλις 725 m. Αντίπαλοι ήταν από τη μία πλευρά ο Γάιος Οκτάβιος (Gaius Octavius), μετέπειτα Αυτοκράτωρ Αύγουστος (Augustus), ή Οκταβιανός (Octavian) και από την άλλη ο Μάρκος Αντώνιος (Marcus Antonius), γαμπρός του Οκταβιανού (είχε παντρευτεί την Οκταβία, αδελφή του Οκταβιανού) και η Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα Ζ'. Ο Γάιος Οκτάβιος έπεισε τη Σύγκλητο να επιτεθεί στον Μάρκο Αντώνιο, με την κατηγορία ότι σύνηψε ερωτική σχέση και συμμαχία με την Κλεοπάτρα και ότι σκόπευε να παραδώσει στους Αιγύπτιους Ρωμαϊκή γη.

Μαχαίρι σε αποζημιώσεις, αλλαγές σε ωράρια και πενθήμερο

«Μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας» (δηλ. εμμέσως και των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απόλυσης ή και συνταξιοδότησης) και «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης» (δηλ. τη διαχείριση από τις επιχειρήσεις των ωραρίων ακόμη και σε ημερήσια βάση) ζητά η τρόικα «ανοίγοντας» -εκ νέου- τον «φάκελο» των εργασιακών σχέσεων.

Τα δύο παραπάνω «καυτά» θέματα θέτει, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», η τρόικα μέσω ενός e - mail που έφτασε την Παρασκευή στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ενόψει των συναντήσεων οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για την οριστικοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Με συνεχείς διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι των φοροφυγάδων

Σε συνεχείς διασταυρώσεις των περιουσιακών στοιχείων 8.500.000 φορολογουμένων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012, με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis.
Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από τους δανειστές περνά μέσα από την ψήφιση του «δυσβάσταχτου» πακέτου μέτρων από το Κοινοβούλιο, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα για την κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων και καθιστώντας μονόδρομο την εύρεση εσόδων εκ των  έσω.

Επανέρχεται ο φόρος ιδιοκατοίκησης

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει και πάλι ο φόρος ιδιοκατοίκησης για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ένας φόρος που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1999 και καταργήθηκε ως άδικος, επανέρχεται και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί από το 2013 και μετά, παρά τις αντιδράσεις των φορέων της κτηματαγοράς.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πληρωμή «ενοικίου» του ιδιοκτήτη για το ίδιο του το σπίτι, καθώς θα υπολογίζεται με βάση το λεγόμενο «τεκμαρτό ενοίκιο». Πόσο δηλαδή θα ήταν ένα υποτιθέμενο μίσθωμα που θα έπαιρνε ο ιδιοκτήτης αν δεν έμενε ο ίδιος αλλά ενοικίαζε την περιουσία του. Αγνωστο παραμένει μέχρι τώρα αν θα είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) ή θα είναι μια ακόμη επιβάρυνση δίπλα στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει από του χρόνου.

Ο Πρεβεζάνος εγκυκλοπαιδιστής, λογοτέχνης, κριτικός και κοινωνικός αγωνιστής Νικόλαος Κονεμένος, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των ''ελευθεριακών ιδεών'' στον ελλαδικό χώρο

Νικόλαος Κονεμένος
Ο εγκυκλοπαιδιστής, λογοτέχνης, κριτικός και κοινωνικός αγωνιστής Νικόλαος Κονεμένος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των ελευθεριακών ιδεών στον «ελλαδικό» χώρο.

Γεννήθηκε στις 15 (27) Δεκέμβρη του 1832, στα μέσα μιας περιόδου οικονομικής ακμής, στην Πρέβεζα, από πατέρα Hπειρώτη και μητέρα Λευκαδίτισσα. Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο καπετάν Γιώργος Κονεμένος. Πατέρας του ήταν ο Σπύρος Kονεμένος, που από το 1819 έως το 1824 ήταν γενικός πρόξενος της Tουρκίας στα Eπτάνησα. Mητέρα του η Kιάρα Σικελιανού, από την Αγία Μαύρα (Λευκάδα) και από την οικογένεια των Σικελιανών.
Όπως γράφει ο Κωστής Πασαγιάννης στο Εθνικόν Ημερολόγιο του 1908, «στα 1727, όπως δείχνουν ανέκδοτα Βιενέτικα έγγραφα που κατέχει η οικογένεια, από τα χωριά της Λάκκας (Τσαμουριά) της Αρβανιτιάς κατέβηκαν οι Κονεμένοι και εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Πρέβεζα. Ο καπετάν Γιώργος ο Κονεμένος είχε λάβει τότε από τον Βενετόν πρίγκιπα «το σκαφιδάκι», ένα μεγάλο υποστατικό στην Πρέβεζα, για τις σημαντικές υπηρεσίες πού ΄χε κάμει στη Βενέτικη κυβέρνηση, και το κατέχουν ως τα σήμερα οι απόγονοί του».

Tα παιδικά του χρόνια θα τα περάσει στη Λευκάδα και στην Πρέβεζα, αλλά όταν σε ηλικία 9 χρόνων ο πατέρας του τον παίρνει μαζί με την μητέρα του στην Kέρκυρα, για να επιμεληθεί την ανατροφή του. Μετά τη φοίτησή του στην κατώτερη εκπαίδευση, θα διδαχθεί από ιδιαίτερους δασκάλους στο σπίτι και ύστερα θα εγγραφεί στην Ιόνιο Ακαδημία.
Την ίδια εποχή, θα αρχίσει να ζει και ο ίδιος την ανάπτυξη του τότε επτανησιακού ριζοσπαστικού κινήματος.


Eνώ σπουδάζει στην Kέρκυρα και, συγκεκριμένα το 1858, θα αρχίσει φιλολογική συνεργασία με το ιστορικο-φιλολογικό περιοδικό «Πανδώρα» (Aθήνα, 1850-1872), όπου θα δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες κυρίως για το έργο του Ιωάννη Βηλαρά του οποίου το έργο άσκησε σημαντική επίδραση στο νεαρό Κονεμένο.