Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Άρτα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονης ημεδαπής

 Η 33χρονη, με το πρόσχημα της διευθέτησης προσωπικής υπόθεσης συγγενικού προσώπου της ηλικιωμένης, της απέσπασε χρηματικό ποσό

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας στην πόλη της Άρτας και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονης ημεδαπής.
Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε, το μεσημέρι της (10-08-2016) στην πόλη της Άρτας, η κατηγορούμενη μετέβη στο σπίτι 75χρονης ημεδαπής και με το πρόσχημα της διευθέτησης προσωπικής υπόθεσης συγγενικού της προσώπου, της απέσπασε χρηματικό ποσό.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Δήμος Κόνιτσας: Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάργηση Α.Τ. Πυρσόγιαννης

Η δημοσίευση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας μας προκάλεσε απογοήτευση πικρία και αγανάκτηση.
Απογοήτευση γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι, απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων».
Πικρία γιατί διαπιστώνουμε ότι, ο τόσο ευαίσθητος χώρος της ακριτικής μας περιοχής εγκαταλείπεται σιγά σιγά αλλά σταθερά από το ενδιαφέρον της πολιτείας, που εκφράζεται από τους αρμόδιους φορείς διαχρονικά.
 Αγανάκτηση γιατί λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες της ακριτικής μας περιοχής, όπως είναι η γεωμορφολογία του εδάφους, οι μεγάλες αποστάσεις των απομακρυσμένων τοπικών κοινοτήτων, η αυξημένη παραβατικότητα και η εγγύτητα των χωριών με τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
 Η Δημοτική Αρχή, από τα  αρχικά στάδια της σχεδίασης αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με έγγραφα και προσωπικές επαφές προσπάθησε να πείσει την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ότι, η διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος της Πυρσόγιαννης είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η κατάργησή του θα επιδράσει έντονα αρνητικά στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι άτομα μεγάλης κυρίως ηλικίας.
 Επιπροσθέτως, η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος:
• Δεν προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος, ούτε εξοικονόμηση προσωπικού,    αφού το Α.Τ Πυρσόγιαννης συστεγάζεται με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, σε κτίριο που έχει ήδη παραχωρηθεί δωρεάν.
• Θα υποβαθμίσει και θα δυσχεράνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων.
• Θα μειώσει καθοριστικά τη δυνατότητα πρόληψης και καταστολής της αυξημένης παραβατικότητας στην περιοχή, που απαιτεί καθημερινή αστυνόμευση.
• Θα συντελέσει βάσιμα σε αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας και θα καλλιεργήσει τάση φυγής και των εναπομεινάντων κατοίκων στα ακριτικά μας χωριά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Δήμος με έγγραφό του είχε προτείνει τη λήψη σειράς μέτρων, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της παραβατικότητας, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και το κύριο αίτημα της  μη υλοποίησης της πρότασης κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, για τους λόγους που εμπεριστατωμένα εκτέθηκαν στο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης/12/2015.
Αντί των παραπάνω έχουμε ως απάντηση την προώθηση της διαδικασίας ψήφισης του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης.
 Η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη φορά απευθύνεται προς την αρμόδια φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου η τελευταία να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες της ακριτικής μας περιοχής και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλειά της, να αναθεωρήσει την απόφασή της για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης. Μια τέτοια κίνηση θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από  το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Υπουργείο Παιδείας: Νέοι σχεδιασμοί, για κατάργηση των πανελλήνιων

Με το απολυτήριο Λυκείου η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Νέοι σχεδιασμοί και προτάσεις από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτερη εκπαίδευση

Χωρίς εξετάσεις, μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου θα μπαίνουν οι μαθητές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά.
Το παράδοξο
Οξύμωρο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως για πρώτη χρονιά φέτος ο βαθμός απολυτηρίου έχασε τη δυναμική του στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς δεν προσμετράται για τον τελικό μέσο όρο.
Όπως φαίνεται όμως η ηγεσία του υπουργείο Παιδείας έχει σχέδιο όχι απλά να τον επαναφέρει στο "παιχνίδι", αλλά και να τον ενισχύσει.
Το International Baccalaureate
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Παιδείας παλεύει εδώ και μήνες να προλειάνει το έδαφος για τις επερχόμενες αλλαγές ασκώντας σκληρή κριτική στο υπάρχον σύστημα. Ο υπουργός, Νίκος Φίλης, παρά την επιτυχημένη διεξαγωγή των φετινών εξετάσεων δεν δίστασε την ίδια μέρα με την ανακοίνωση των βάσεων να κάνει λόγο για ένα σύστημα το οποίο έχει χάσει τη δυναμική του και υποβαθμίζει το σχολείο. Στο πλαίσιο του International Baccalaureate, το υπουργείο μελετάει τη δημιουργία ενός εθνικού απολυτηρίου που θα αποτελεί και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και ο βαθμός απολυτηρίου θα αποτελεί τον βαθμό με τον οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές. Στόχος με τις αλλαγές αυτές είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, και πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να ορίσω πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής.
Οι αλλαγές στις οποίες αναφέρεται αφορούν το Λύκειο των δύο τάξεων και το Γυμνάσιο των τεσσάρων. Κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου όσο και μέλη του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία σε αυτό, προαναγγέλλοντας την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Μεταγραφικές ενισχύσεις ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν

Συνεχίζει να ενισχύεται με έμψυχο δυναμικό ο Αγροτικός Αστέρας, ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν, ανεβάζοντας και φέτος τον πήχη.
Η ομάδα του Άνω Καλαμά πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό της  ακόμη 5 ποδοσφαιριστές μεταξύ άλλων το τερματοφύλακα Νίκο Καραθανάση.
Αποκτήθηκε ακόμη ο Δημήτρης Μητρογιάννης από Κόντσικα και  από την Κρύα ο Φοίβος Μπαζώρας.
Στο μεταξύ συνεχίζεται  καθημερινά η προετοιμασία.

Ασημοχώρι Κόνιτσας: Για δεύτερη φορά στόχος ληστών, ιεροί ναοί και σπίτια

Στόχος ληστών, έγιναν ιεροί ναοί και σπίτια στο χωριό Ασημοχώρι Κόνιτσας.
Όπως ο καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Πυρσόγιαννης, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα μήνα, οι ιερόσυλοι παραβίασαν την πόρτα της εισόδου της εκκλησίας και αφαίρεσαν 3 εικόνες, που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στην συνέχεια, προσπάθησαν να μπουν και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, από παράθυρο το οποίο βρέθηκε σπασμένο, χωρίς να τα καταφέρουν.
Επόμενος στόχος, ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νεκροταφείο του χωριού, όπου παραβίασαν την πόρτα, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι από τον ιερό Ναό.
Εκτός από τους ιερούς ναούς, οι δράστες στοχοποίησαν δύο κλειστά σπίτια του χωριού των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν.

Το Αστυνομικό Τμήμα της Πυρσόγιαννης διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των κακοποιών.

Κάτω Μερόπη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 27 Αυγούστου

Το μεσημέρι παραδοσιακό γεύμα και γλέντι και το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου, παραδοσιακό πανηγύρι, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.

Ψηλόκαστρο Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 27 Αυγούστου

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 27 Αυγούστου, στο Ψηλόκαστρο Πωγωνίου.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (29-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (30-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (31-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο –Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Πέμπτη (01-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο - Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (02-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (03-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 13.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (29-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (30-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (31-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (01-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κεράσοβο – Περιστέρι - Στρατινίστα - Ψηλόκαστρο – Διμόκορη – Λάβδανη - Κάτω Λάβδανη - Αγία Μαρίνα - Καστανή – Χαραυγή – Κτίσματα - Νεοχώρι.
Παρασκευή (02-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες
Σάββατο (03-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 13.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κερασέα – Λωζανά – Διχούνι - Ραδοβίζι - Μικροχώρι - Δομολεσσά -Σενίκο.

Εισαγωγή με 1,5 στα ΤΕΙ και 5 στα ΑΕΙ

Οι βάσεις 2016 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας κατέδειξαν τις παθογένειες του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων

 Ένα στα τέσσερα από τα συνολικά 465 τμήματα θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν μεταξύ των ΤΕΙ το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, όπου η βάση στάθηκε στα 1.560 μόρια και μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ΕΚΠΑ με βάση 5.200 μόρια και το τμήμα Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου με 5.941 μόρια.
«Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεων».