Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

Ο Σφιντέρσκι λύτρωσε τον ΠΑΟΚ στο 87΄

Με γκολ του Σφιντέρσκι στο 87', ο ΠΑΟΚ έκαμψε την αντίσταση του ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα και απέφυγε μια εντός έδρας απώλεια βαθμών.
Στο 37' ο ΠΑΟΚ κερδίζει πέναλτι σε "ανατροπή" του Άκπομ από τον Ευαγγέλου.
Ο Πέλκας ευστοχεί και κάνει το 1-0 για τον ΠΑΟΚ.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ισοφαρίζει στο 52' με τον Μάνο. Πανέμορφη μπαλιά του Μπουκουβάλα προς τον Μάνο ο οποίος βγαίνει τετ α τετ με τον Πασχάλακη και πέρασε την μπάλα πάνω από τον γκολκίπερ του ΠΑΟΚ για το 1-1.
Στο 87' σέντρα του Ελ Καντουρί με τον Μάτος να κάνει την κεφαλιά πάσα προς τη μικρή περιοχή, ο Βελλίδης δεν υπολόγισε σωστά έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Σβιντέρβσκι από κοντά την έστειλε στα δίχτυα για το 2-1 του ΠΑΟΚ.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μίσιτς (74' Ελ Καντουρί), Μαουρίσιο, Πέλκας, Μπίσεσβαρ (59' Ζαμπά), Λημνιός (68' Σφιντέρσκι), Άκπομ.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Λίλα, Σκόνδρας, Ευαγγέλου, Σιόντης, Μπουκουβάλας, Σεργκελασβίλι, Βιδάλ (74' Πάντελιτς), Γιάκος, Κρίζμαν (85' Παμλίδης), Μάνος.

Συνέχισε με νίκη η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Σ. Περιβλέπτου 4-0)


*Με νίκη συνέχισε τις αγωνίστηκες της υποχρεώσεις  η  Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος, καθώς επικράτησε στο Δελβινάκι στο εξ αναβολής παιχνίδι του  ΠΑΣ Περιβλέπτου με σκορ 4-0.
Οι γηπεδούχοι  προηγήθηκαν στο 44΄ με 1-0 με τον  Χαρίση Ιωάννη.
Το 2-0 έγινε στο 72΄ από τον Τσαραώση  Ευάγγελο.
Ο Στεφάνου Χρήστος ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0 στο 81΄.
Ο Τσαραώσης  Ευάγγελος έγραψε το τελικό 4-0 στο 89΄.
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Μυριούνης Σταύρος, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Βασάκος Κωνσταντίνος, Γεωργάς Θωμάς, Γκίτσας Βασίλειος, Μούτας Περικλής, Ζενέλης Πάτροκλος  (Στεφάνου Χρήστος 45΄), Τσαραώσης Ευάγγελος, Χαρίσης Ιωάννης (Κόντος Κωνσταντίνος 67΄)

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής
1. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 41
2. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  37
3. Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ  33
4. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 30
5. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 26 
6. Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 25
7. Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 22 (15)
8. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 20
9. ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ 20
10. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 19
11. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 16
12. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  15
13. ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 13
14. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 11
15. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 11  (15)
16. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 8

Γιάννενα: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, εκδήλωση στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, παρουσία της Συμβούλου της Πρεσβείας του Ισραήλ, κ. Σαουσάν Χασάν.
Η Ημέρα Μνήμης έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, την Ισραηλιτική Κοινότητα και το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή.

Ευρωεκλογές 2019: Ετεροδημότες, νέοι εκλογείς (17 ετών)


Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες έλληνες και ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.1 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (Π.Δ.26/2012), οι νέοι εκλογείς που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο), περιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι δήμοι, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Οι νέοι εκλογείς (17 ετών) μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Επειδή όμως, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι της Α΄ αναθεώρησης (δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου) που συμπεριλαμβάνουν τους νέους εκλογείς, θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Απριλίου 2019, οι εν λόγω εκλογείς δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, δεδομένου ότι το όνομά τους δεν είναι καταχωρημένο ακόμη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι διαθέσιμοι μέσω του διαδικτύου.
Για την απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων ετεροδημοτών εκλογέων στην εκλογική διαδικασία, το Υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει την παρακάτω ειδική διαδικασία:
1. Μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.ΕΣ. (www.ypes.gr ) στο μενού «Εκλογές» θα αναρτηθεί εικονίδιο «ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ 17 ετών». Από εκεί θα αναζητείται και θα συμπληρώνεται η ειδική αίτηση - δήλωση του νέου εκλογέα με τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου. Αυτό γίνεται με την ενεργοποίηση του ειδικού συνδέσμου «Συμπλήρωση Αίτησης Ετεροδημότη - μόνο για Γεννηθέντες 2002». Εκεί συμπληρώνονται υποχρεωτικά: τα στοιχεία εγγραφής στα δημοτολόγια : Φύλο, Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Ημ/νία Γέννησης, Νομός εγγραφής, Δήμος εγγραφής και Αρ. Δημοτολογίου, τα στοιχεία διαμονής / κατοικίας : Νομός, Δήμος και πλήρη δ/νση κατοικίας με οδό, αριθμό και Τ.Κ.. Προαιρετικά μπορεί να συμπληρωθεί το Δημοτικό Διαμέρισμα και ο Συνοικισμός του τόπου διαμονής / κατοικίας. Εκτός από τα προηγούμενα υποχρεωτικά στοιχεία, θεωρείται απαραίτητη και η συμπλήρωση του αριθμού τηλεφώνου του νέου εκλογέα ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του, αν αυτό απαιτηθεί.
2. Εκτυπώνεται η αίτηση εις τριπλούν μέσω του συστήματος.
3. Το ένα αντίγραφο δίδεται στον ενδιαφερόμενο, ενώ τα λοιπά δύο αντίγραφα τηρούνται από τον Δήμο (ή αποστέλλονται στον Δήμο μέσω ΚΕΠ). Ο Δήμος θα πρέπει να συμπληρώσει στα δύο αντίγραφα τον κωδικό κα την ονομασία του εκλογικού διαμερίσματος, στο οποίο εντάσσει τον εκλογέα, βάσει των στοιχείων διαμονής του. Το ένα από τα δύο αυτά αντίγραφα θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά ή με fax (2131361167) στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί στους ενδιαφερόμενους νέους εκλογείς-νέους ετεροδημότες να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του «μάθε που ψηφίζεις», περίπου στα μέσα Απριλίου.
Προϋπόθεση για την ένταξη του νέου εκλογέα στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών αποτελεί η εγγραφή του μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 (Α’ Αναθεώρηση 2019) στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος.
Τέλος, η Διεύθυνση Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων του Υπουργείου Διοικητικής  Ανασυγκρότησης, παρακαλείται για την αυθημερόν κοινοποίηση του παρόντος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας.

Κοπή πίτας του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα


Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα και η βράβευση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την συνεχή προσφορά του και υποστήριξη στο εν λόγω ίδρυμα. 
«Σήμερα ήταν μια συγκινητική μέρα. Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα είχαμε την ευκαιρία στην κοπή της πίτας να διαπιστώσουμε πως με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Ιδρύματος, λύνονται προβλήματα και βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η βράβευση στο πρόσωπό μου αντανακλά σε όλη την Περιφέρεια και τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Ευχαριστώ από καρδιάς το Διοικητή, το Ιατρικό, το Νοσηλευτικό και το Διοικητικό προσωπικό για την τιμή που μου έκαναν» δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στις 15 Φεβρουαρίου η πληρωμή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης


Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο Taxisnet.


Για όσους έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η πρώτη πληρωμή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Ανεξαρτήτως κλιματικής ζώνης, για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα.
Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος αφορά στις αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται έως την 31η Μαΐου 2019.
Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15.01.2019, η πληρωμή θα γίνει έως 15.02.2019.
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2019 έως 31.5.2019, η πληρωμή θα γίνει έως 28.6.2019.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, παρέχεται το δικαίωμα στον αιτούντα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης μέχρι 15.7.2019 και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι δικαιούχος, τότε το επίδομα καταβάλλεται έως 11.10.2019.

Εξιχνίαση υπόθεσης απάτης σε βάρος 71χρονου ημεδαπού σε χωριό του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων


Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης σε βάρος 71χρονου ημεδαπού σε χωριό του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ατόμων, ενός 55χρονου ημεδαπού και ενός 32χρονου αλλοδαπού, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, ο 71χρονος κατήγγειλε ότι την 21-11-2018, του τηλεφώνησε άγνωστος άνδρας, ο οποίος με το πρόσχημα πραγματοποίησης συνεστίασης σε ταβέρνα, ιδιοκτησίας του 71χρονου, τον έπεισε να αποστείλει το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ σε υποτιθέμενο λογαριασμό εταιρείας, ως προκαταβολή για την αγορά  κρασιών καλύτερης ποιότητας για την συνεστίαση.
Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 55χρονου ημεδαπού και 32χρονου αλλοδαπού, οι οποίοι εμπλέκονται στην απάτη ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Επίσκεψη Σπύρου Ριζόπουλου στην Πρέβεζα και συναντήσεις με τον δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωάννη Μπούρη


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη την πόλη της Πρέβεζας όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωάννη Μπούρη.
Στις δύο πολύωρες συναντήσεις εξετάστηκαν διεξοδικά θέματα ανάπτυξης της πόλης, της ευρύτερης περιοχής αλλά και η συνολική τους σύνδεση με την ανάπτυξη της Ηπείρου, στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας. Υπήρξε σύμπτωση απόψεων στις βασικές στρατηγικές επιλογές και δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων.
Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της Πρέβεζας ακολούθησαν δηλώσεις:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να δεχθώ στο γραφείο μου τον κ. Ριζόπουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον δήμο Πρέβεζας. Αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη περιοχή, προβλήματα που χρονίζουν και πως μπορούν να δρομολογηθούν μέσα σε ένα πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης με στόχο μια δίκαιη χωρικά ισότιμη ανάπτυξη. Αναπτύξαμε όλα τα θέματα και κοινωνικά και οικονομικά και θέματα προοπτικής και εξετάσαμε το πως μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
Ανέφερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και πρέπει να στηριχθούμε σαν τοπική κοινωνία για να πάμε μπροστά. Και σε αυτό τον αγώνα που κάνουμε δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να ευχηθώ στον κ. Ριζόπουλο καλή επιτυχία, για το καλό του τόπου και το καλό όλων μας».

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Μεταγραφική ενίσχυση με την απόκτηση του 23χρονου μεσοεπιθετικού Βαγγέλη Πασχάλη


Η διοίκηση του  Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε την μεταγραφική  ενίσχυση της ομάδας με την  απόκτηση του 23χρονου μεσοεπιθετικού Βαγγέλη Πασχάλη. 

Ιωάννινα: Συνελήφθη 37χρονος, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (29-01-2019) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, ένας 37χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα και συνελήφθη ο 37χρονος, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• μία συσκευασία που περιείχε ηρωίνη σε μορφή βράχου, βάρους (4,1) γραμμαρίων,
• μία συσκευασία που περιείχε ηρωίνη σε σκόνη, βάρους (0,5) γραμμαρίων,
• δύο κινητά τηλέφωνα
Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 37χρονος συλληφθείς με ακόμα έναν 36χρονο ημεδαπό, εμπλέκονται, σε προγενέστερο χρόνο, σε υπόθεση κατοχής και άλλης ποσότητας ηρωίνης, βάρους (7,6) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων.

Σύνδρομο τεμπέλικου εντέρου: Πώς μπορώ να απαλλαγώ;


Επώδυνη και δυσάρεστη είναι η ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από σύνδρομο τεμπέλικου εντέρου, μιας κατάστασης κατά την οποία το έντερο λειτουργεί αργά ή υποτονικά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μορφή δυσκοιλιότητας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ανεξάρτητοι από τη διατροφή.
«Ο όρος σύνδρομο τεμπέλικου εντέρου μπορεί να μην είναι επιστημονικός, όμως περιγράφει μια δυσλειτουργία του εντέρου που αφορά στην κινητικότητά του. Οι ασθενείς βιώνουν περιστατικά δυσκοιλιότητας και επώδυνων κενώσεων, επειδή το παχύ έντερο κινεί τα κόπρανα μέσω του πεπτικού συστήματος με πολύ αργούς ρυθμούς. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να γίνει χρόνιο, και τα συμπτώματα  να παρουσιάζουν περιόδους ύφεσης και έξαρσης», διευκρινίζει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Τι το προκαλεί όμως; Φυσιολογικά, με την έναρξη του γεύματος, τα νεύρα  στέλνουν μήνυμα στο πεπτικό σύστημα για να ξεκινήσουν μια σειρά λειτουργιών. Αφού ολοκληρωθεί η πέψη στο λεπτό έντερο, οι άχρηστες ουσίες ωθούνται στο παχύ έντερο, όπου απορροφούνται το αλάτι και το νερό και σχηματίζονται τα κόπρανα, τα οποία ωθούνται προς το ορθό. Κατόπιν, στέλνονται σήματα στον εγκέφαλο για την πληρότητά του, ο οποίος δίνει εντολή για κένωση. Κατά την εκτέλεση της εντολής, ο μυς του ορθού χαλαρώνει και τα κόπρανα κατευθύνονται προς τον πρωκτό και τελικά αποβάλλονται από τον οργανισμό.
Δηλαδή, «κάθε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα είναι επιφορτισμένο με συγκεκριμένες λειτουργίες, οι οποίες είναι κινητικές, εκκριτικές ή απορροφητικές. Με τις κινητικές λειτουργίες επιτυγχάνεται η ανάμειξη και προώθηση της τροφής κατά μήκος αυτού. Η βασική προωθητική κίνηση είναι η περισταλτική, η οποία μπορεί να παρεμποδιστεί, να γίνει πιο αργή από ό,τι πρέπει, ή η σύσπαση να μην είναι τόσο ισχυρή ώστε να προχωρήσει η τροφή», εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Ξιάρχος. Αιτία αυτής της επιβράδυνσης της λειτουργίας του εντέρου συνήθως είναι η περιορισμένη ποικιλομορφία στη διατροφή, η χρήση καθαρτικών, ορισμένες διατροφικές διαταραχές, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η υποβολή σε αναισθησία λόγω χειρουργικής επέμβασης.