Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Προβληματίζει τους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων η καθυστέρηση στην απόδοση κονδυλίων


Οι βάσεις μιας γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας, του αυτοδιοικητικού κόσμου του Νομού Ιωαννίνων, μπήκαν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης των δημάρχων, που έγινε σήμερα το μεσημέρι ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τέθηκαν επί τάπητος τόσο ζητήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή του Καλλικράτη, όσο και θέματα που αφορούν στην περιοχή, όπως είναι η ύδρευση, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και άλλα.
Στην συνάντηση μετείχαν οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης κ. Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας κ. Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας Παναγιώτης κ. Γαργάλας, Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ενώ τον Δήμο Μετσόβου εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Γκούμας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δημάρχου κ. Νίκου Τσομπίκου.
«Υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και είναι σημαντικό καθώς ξεκινούμε με κοινό παρονομαστή. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα επανέλθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να περάσουμε πια σε πράξεις και ενέργειες. Ως Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος του Νομού, κάναμε σαφές ότι όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το πράξουμε», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Φίλιος.

Ο Δήμαρχος ζήτησε την ανοχή των υπολοίπων Δημάρχων για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για ζητήματα που σχετίζονται με την Πολεοδομία, καθώς, σε εφαρμογή του Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες πέρασαν από τη Νομαρχία στους Δήμους και όλοι οι ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων θα εξυπηρετούνται στο εξής από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.


Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πρακτικά θέματα και προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ένα από τα πιο σοβαρά, όπως επισημάνθηκε από όλους τους Δημάρχους, αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε πολλούς Δήμους η αποκομιδή γίνονταν από ιδιωτικές εταιρίες. Σε ορισμένους οι συμβάσεις έχουν λήξει και σε άλλους λήγουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Με βάση τη νέα νομοθεσία, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την οργάνωση δικών τους υπηρεσιών είναι ασφυκτικά και πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μία ρύθμιση που θα δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Για το ίδιο θέμα, όπως και για ορισμένα ακόμη που αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι δήμοι –ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και άλλα- αντιπροσωπεία των δημάρχων θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για να τα θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας.
Σχετικά με τα κοινοτικά προγράμματα –ΕΣΠΑ, Interreg κι άλλα- συμφωνήθηκε να υπάρχει συντονισμός στην υποβολή προτάσεων.
Συζήτηση έγινε για τους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού και επισημάνθηκε ότι ο ρόλος των δήμων είναι να στηρίξουν και να αναδείξουν τις τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητες των περιοχών.

Προβληματίζουν οι καθυστερήσεις στην απόδοση κονδυλίων
Δημοτικό Ραδιόφωνο και Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, ήταν δύο ακόμη θέματα που άνοιξαν με στόχο να αποτελέσουν βήμα συνάντησης όλης της αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων.

ΦΠΑ: Σε τρεις μηνιαίες δόσεις


Την καταβολή ΦΠΑ από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε τρεις μηνιαίες δόσεις, προβλέπει το βασικό σενάριο, που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ισχύσει από τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», αυτό προβλέπει ότι θα καταβάλλεται το 40% του φόρου με την υποβολή της είδησης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% το μεθεπόμενο.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Νέα προγράμματα 80 εκατ. ευρώ


Στην ενίσχυση επιχειρήσεων που απασχολούν από 1 έως 49 άτομα στοχεύουν τα τρία νέα προγράμματα που προκήρυξε η «Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.».

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τα προγράμματα υλοποιούνται «στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και των 17 προγραμμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης».

Τα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους, και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και εντάσσονται στον Θεματικό Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ενίσχυση της Προσαρμοστικότητας του Ανθρώπινου Δυναμικού και των Επιχειρήσεων», Κατηγορία Παρεμβάσεων 2, Δράση 1

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα παρέχονται στην ιστοσελίδα της.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η απάντηση στην ελληνική πρόταση για την αγορά ενέργειας


Αδιαπραγμάτευτος όρος είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παραχώρηση του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους, είτε με ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων κοινοτικών εταιρειών, είτε με την ανταλλαγή μονάδων είτε με την πώλησή τους, σε περίπτωση που αποτύχει η διαγωνιστική διαδικασία της ανταλλαγής ενέργειας.

Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρονται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 11 Φεβρουαρίου2011.

Από το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση, προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση ότι ο αντισυμβαλλόμενος με τη ΔΕΗ, θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος από την ελληνική επιχείρηση και θα έχει τα εχέγγυα να υλοποιήσει τη συμφωνία.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Κατάληψη της ΑΤΕ διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με τα αυξημένα επιτόκια


Συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην περιοχή του παλιού ΚΤΕΛ Αθηνών, πραγματοποίησαν χθες το πρωί, κτηνοτρόφοι του Νομού μας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με τα αυξημένα επιτόκια και τον πρόσφατο εμπαιγμό σε βάρος των παραγωγών, με τα άτοκα δάνεια του 2007 που ξαφνικά σήμερα, γίνονται έντοκα με τσουχτερό επιτόκιο της τάξης του 10%.
Πρόκειται για την πρόσφατη ιστορία με τα δάνεια του 2007 που έλαβαν χιλιάδες κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους από το «άλμα» στις διεθνείς τιμές των δημητριακών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Συντονισμός δράσεων στην Ήπειρο για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινόμενων


Η πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων, καθώς και μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που κατά τόπους υπάρχουν.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ήπειρος συνολικά είχε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα σε τομείς που σταδιακά η Κεντρική Διοίκηση τους εγκατέλειψε. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, απαιτείται κοινή προσπάθεια υπογράμμισε και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από όλους τους Ο.Τ.Α., τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να γίνει προγραμματισμός παρεμβάσεων. Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί μελλοντικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ίδρυση Αυτόνομης Υπηρεσίας για τα αποστραγγιστικά έργα, ενώ ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα αναζητήσει λύση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές προκειμένου να εναρμονιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών που ασχολούνται με το οδικό δίκτυο ώστε να μην υπάρχει έτσι διάχυση αρμοδιοτήτων που καταλήγει σε αναποτελεσματικότητα και πρόσθετα έξοδα.

Ο αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι προγραμματίζεται η προώθηση της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης των περιοχών της Ηπείρου, στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκδοθούν συνοπτικά σχέδια για τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις που θα έχει κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων ο κάθε φορέας και υπηρεσία, ενώ έκανε γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων κατά Περιφερειακή Ενότητα, κατά τις οποίες θα εξεταστούν οι κατά τόπους προτάσεις και τα προβλήματα.
Ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε στα προβλήματα που εντοπίζονται στις αρμοδιότητες καθαρισμού των ποταμών, χειμάρρων και αποστραγγιστικών έργων, στην ανάγκη εκπόνησης αντιπλημμυρικών μελετών, στην ανεπάρκεια πόρων και στις ελλείψεις προσωπικού. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να συζητηθεί και το ζήτημα των αποστραγγιστικών- αντιπλημμυρικών έργων. Τέλος στο πλαίσιο της έγκυρης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, έθεσε και το ζήτημα της υποβολής αιτήματος για μόνιμη παρουσία, το καλοκαίρι, πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τύπου ERICKSSON, με έδρα την Ήπειρο.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ.κ. Ευ. Αργύρης, Κ. Κωτσαντής, Ν. Ζήκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Χρ. Σταυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, ο προϊστάμενος του Αεροδρομίου Ιωαννίνων κ. Χ. Μητσιμάρης.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έρχονται και «Ράμπο εργασίας»


Πάνω που μάθαμε να ζούμε με τους Ράμπο του ΣΔΟΕ που κυνηγούν την φοροδιαφυγή, τώρα θα πρέπει να συνηθίσουμε και τους Ράμπο του σώματος εργασίας που ρίχνονται στην μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής.

Το ειδικό σώμα που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα θα επεμβαίνει άµεσα για έλεγχο, έπειτα από καταγγελίες για παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο θα παρουσιάσει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Εργασίας.

Στο ίδιο νοµοσχέδιο θα προβλέπεται η καθιέρωση της κάρτας εργασίας (από τον Ιούλιο) µε µείωση των ασφαλιστικών εισφορών Η κάρτα αυτή α θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και είναι ενήμερες προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους και την εφαρμογή του εργόσημου, του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ως τις 30 Ιουνίου 2011 παρατείνεται το «πάγωμα» πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία


Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η παράταση εκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2011 (έληγε στις 3 Φεβρουαρίου 2011) ώστε να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη αξιοποίηση της προβλεπόμενης από το νόμο φάσης του εξώδικου συμβιβασμού και ειδικότερα οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους οφειλέτες ώστε να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την αποπληρωμή των χρεών σε περιπτώσεις μόνιμης αδυναμίας πληρωμής.

Τούτο δε, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ενόψει και του γεγονότος ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν μέχρι σήμερα επεξεργαστεί ή απαντήσει στο πλήθος των αιτημάτων που έχουν δεχθεί για εξώδικη ρύθμιση των οφειλών.

Όπως αναφέρεται επίσης «η διάταξη καλύπτει πλειστηριασμούς που επισπεύδονται όχι μόνο από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τρίτους, ανεξαρτήτως ποσού και κατά τούτο δεν καλύπτεται το περιεχόμενό της από την ισχύουσα αναστολή των πλειστηριασμών που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ».

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Εννιά βαριά περιστατικά στην Ελλάδα


Αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά μετά από μόλυνση με τον ιό Α (Η1Ν1) στην χώρα μας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έως και χθες είχαν εντοπιστεί εννιά ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μετά την επιδείνωση της υγείας τους.

Πρόκειται για έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο ιός της νέας γρίπης φαίνεται πως και φέτος έχει την ίδια συμπεριφορά, προσβάλλοντας ακόμη και νέους και υγιείς ανθρώπους.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των ασθενών που παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, είναι και ένα βρέφος στη Θεσσαλονίκη με τους θεράποντες ιατρούς του να αναμένουν την διάγνωση των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξει εάν έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη.

Στην ίδια έκθεση επιβεβαιώνεται ότι «η Ελλάδα βρίσκετε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος γρίπης», με τον ιό Α (Η1Ν1) να είναι ο επικρατέστερος.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής, έτσι ώστε να προστατέψουν τον ευατό τους αλλά και τους οικείους τους.

Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, διευκρινίζουν πως υπάρχει ακόμη χρόνος να εμβολιαστούν, δεδομένου πως τα στελέχη του ιού της γρίπης που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα στα Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης περιλαμβάνονται στο φετινό τριδύναμο εμβόλιο γρίπης.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Αρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις


Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και 80%.
Οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, που τον είδαν να πέφτει σε ελεύθερη πτώση το 2010, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δηλώνουν σε "θέση μάχης" για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.
Όπως λένε οι ίδιοι οι έμποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων σήμερα Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011


Συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.
Η συνάντηση γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και με στόχο να ανοίξει μία νέα σελίδα συνεργασίας, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θεωρώ ότι όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού, με την έναρξη της λειτουργίας του Καλλικράτη, πρέπει να έχουμε μία πρώτη συνάντηση εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για κοινά θέματα των Δήμων μας», σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Φίλιος προς τους υπόλοιπους Δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων.


Συνάντηση των δημάρχων του νομού Ιωαννίνων για ύδρευση και αποχέτευση Στην συνάντηση έχουν κληθεί και θα παραστούν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης κ. Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας κ. Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας κ. Παναγιώτης Γαργάλας, Μετσόβου κ. Νίκος Τσομπίκος και Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.

Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν στην συνάντηση αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των συγκοινωνιών και του τουρισμού.

Eurostat: Στο 5,2% σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός


Το Δεκέμβριο η Ελλάδα κατέγραψε τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην «Ε.Ε. των 27», ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,8% σε ετήσια βάση, έναντι 5,2% τον Οκτώβριο και 5,7% το Σεπτέμβριο.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έφτασε το Δεκέμβριο το 2,2%, ξεπερνώντας το όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 3,2%.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση, στο 1,8% το Σεπτέμβριο στο 1,6% τον Αύγουστο και στο 1,7% τον Ιούλιο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΡΟΔΟΠΟΠΙ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ

ΣΔΟΕ: Ανακάλυψε απάτη 10 εκατ ευρώ!


Κύκλωμα τριγωνικών συναλλαγών που μέσω της υπερτιμολόγησης ιατρικού εξοπλισμού χρέωσε με πάνω από 10 εκατ ευρώ νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία ανακάλυψαν οι ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε., αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που έγιναν με το σύστημα “ELENXIS”.

Στο στόχαστρο της εφορίας και του ΣΔΟΕ βρέθηκε επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας ως εισαγωγέας έμπορος προμηθευτής ιατρικών ειδών και μηχανημάτων (υλικών που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις) κατά κύριο λόγο σε Δημόσια Νοσοκομεία διαπίστωσαν μεγάλης έκτασης υπερτιμολόγηση, η οποία μεθοδεύτηκε με τριγωνικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν ιταλική –κυπριακή- ελληνική επιχείρηση.

Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης της Κυπριακής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων. Ακολούθως η ελληνική επιχείρηση τα πωλεί σε Δημόσια Νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους. Στη συνέχεια μέσω της Κυπριακής το προϊόν της υπερτιμολόγησης επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης μέσω εμβασμάτων προς άλλη την επιχείρηση συμφερόντων του η οποία έχει έδρα στις Σεϋχέλλες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο κρατικός προϋπολογισμός πέραν από τα χρέη των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που καλείται να καταβάλει ποσά τα οποία διογκώνονται με διάφορες μεθοδεύσεις από τις επιχειρήσεις.
Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος “ELENXIS” συνεχίζεται και εντείνεται με την εμπλοκή νέων συνεργείων ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. και με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΚΑΛΠΑΚΙ - ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Τι μας φέρνει η νέα χρονιά

Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζεται εάν σκοπεύετε να θεμελιώσετε φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Από το 2011, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι τα 58 χρόνια και απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης. Επίσης ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 με μέσο συντελεστή 1,2%.

Αυξάνονται και στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επέρχεται εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών.

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.

Τα νέα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση

Επί της ουσίας, από το 2011 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί ως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. οι αλλαγές, μεταξύ άλλων, αγγίζουν όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ασφαλίστηκαν μετά το 1983, τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όσους έχουν 37ετία και πολλές ακόμα ομάδες ασφαλισμένων. Ωστόσο, από τις νέες ρυθμίσεις δεν επηρεάζονται όσοι έχουν ήδη προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Για την συνταξιοδότηση με 25ετία το όριο ηλικίας είναι τα 61 χρόνια για πλήρη σύνταξη και τα 56 για μειωμένη. Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, όριο ηλικίας είναι τα 52 χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.

Μητέρες ανήλικων παιδιών

Ξεκινά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο μέχρι το 2013 η «έξοδος» να γίνεται στο 65ο έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά συνταξιοδοτούνται με βάση το όριο που ισχύει κατά τη χρονιά θεμελίωσης δικαιώματος. Για παράδειγμα, μητέρα που έχει ανήλικο παιδί συμπληρώνει φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη στο 57ο έτος ή στο 52ο με μειωμένη (δηλαδή με βάση τα φετινά όρια ηλικίας).

Το «κόλπο» με τα πλασματικά χρόνια

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο από την αγορά εργασίας αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Από την 01/01/2011 τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ακόμη αρχίζουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα καθιερώθηκαν νέοι συντελεστές, με αποτέλεσμα να κερδίζουν κυρίως όσοι καλύπτονται από Ταμείο μισθωτών. Για παράδειγμα, εργαζόμενος έχει 5 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 30 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Με το παλαιό καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 1.156 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα πάρει 1.241 ευρώ.

Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο; Όχι πια… στο ΙΚΑ!

Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.