Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Συνάντηση Περιφερειάρχη- Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο

 


Τα έργα υποδομής που εκτελούνται αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την Ήπειρο, ως και το «άνοιγμα» νέων αεροπορικών γραμμών προς και από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ. Δημ. Φραγκάκη στην Περιφέρεια και τη συνομιλία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε τον Γ.Γ. κ. Δ. Φραγκάκη για  την επίσκεψή του, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μαζί του. 

«Η περιοχή μας πάει πολύ καλά και στον ποιοτικό τουρισμό, όπως διαβάζουμε όλοι μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ενημερώνοντας ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η γραμμή Γιάννενα- Τελ Αβίβ (για την οποία η Περιφέρεια συνδράμει για τη διαφήμιση της γραμμής), ως και οι αεροπορικές συνδέσεις   Γερμανία – Γιάννενα και Γιάννενα – Ηράκλειο, με στόχο την προώθηση της  Ηπείρου, ως τόπο προορισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. «Αναφερθήκαμε και σε αδυναμίες μας, για τις οποίες ζητήσαμε τη συμπαράσταση του κ. Γενικού για να πάμε ακόμη καλύτερα», κατέληξε.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος-ξενώνας στην Κοινότητα Κτισμάτων

 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)

β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)

γ) το Ν. 3852/2010

δ) την αριθ. 125/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης

ε) την 4/2023 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

Περιγραφή ακινήτου:

Δημοτικό κατάστημα & Ξενώνα (συνολικό εμβαδόν 249,58 μ2) εντός οικισμού Κοινότητας Κτισμάτων που βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Κοινότητας Κτισμάτων  εκτάσεως Ε=1.018,00μ2, στο κέντρο του οικισμού και δυτικά της κεντρικής πλατείας. Το ακίνητο είναι τοποθετημένο περίπου στο μέσο του οικοπέδου και συνορεύει στην ανατολική μπροστινή πλευρά (κύρια είσοδος) με δημοτικό δρόμο, στα δυτικά με ιδιοκτησίες Τσιάβου Γεωργίου και Παππά Γεωργίου και βόρια και νότια με κοινοτικές εκτάσεις.

Αποτελείται  από ένα χώρο εστιατορίου-μπαρ, κουζίνα, ψησταριά, δύο δίκλινα δωμάτια, ένα τρίκλινο δωμάτιο με WC και λινοθήκη εντός του δωματίου, δύο μονόκλινα δωμάτια με WC εντός των δωματίων, λεβητοστάσιο, κοινόχρηστο WC και στεγασμένο ανοικτό χώρο επιφανείας 59,48μ2 στην είσοδό του.

Ενημερωτική ημερίδα για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές "Natura 2000" της λίμνης Παμβώτιδας ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας

 


Τη διοργάνωση ανοιχτής ενημερωτικής ημερίδας στην Ελεούσα με αντικείμενο την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές  "Natura 2000" της λίμνης Παμβώτιδας στις οποίες περιλαμβάνονται και περιοχές του Δήμου Ζίτσας  ζητά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με επιστολή του προς τις εταιρείες – αναδόχους της σύνταξης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Μ.Π.) προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και πολίτες για τις αλλαγές που επιφέρουν σε σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες.

Το θέμα των περιβαλλοντικών μελετών απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας στην τελευταία του συνεδρίαση, όπου το Σώμα ενημερώθηκε από τον Περιβαλλοντολόγο Γιώργο Αντωνίου για το περιεχόμενο των Ε.Μ.Π., τις προστατευόμενες περιοχές καθώς και τις χρήσεις γης όπως αυτές προδιαγράφονται για κάθε προστατευόμενη περιοχή εστιάζοντας στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζίτσας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2023 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –13- τροχαία ατυχήματα (έναντι –8- το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-2 – θανατηφόρα τροχαία (έναντι κανενός το 2022)

κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως το 2022)

-11- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -8- το 2022)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -22- παθόντες (έναντι –12- το 2022). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-2- νεκροί (έναντι κανενός το 2022)

κανείς σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2022)

-20- ελαφρά τραυματίες (έναντι -12– το 2022)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

μέθη

κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

παραβίαση προτεραιότητας

αντικανονικό προσπέρασμα

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.435) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.390  για υπερβολική ταχύτητα

210  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

177  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

99  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

87  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

56 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

24 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

11  για φθαρμένα ελαστικά 

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (84)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (32) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (785) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου Πωγωνίου: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00, στο Δημαρχιακό Κατάστημα

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου καλεί τα μέλη του, καθώς και τους φίλους του Συλλόγου στην κοπή της βασιλόπιτας την Κυριακή 12/2/2023 και ώρα 11.00' στο Πρώην Δημαρχείο Κεφαλοβρύσου.

Πλήρης υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Yale για την Κατερίνα Γκόγκου

 


Στην Αμερική και παράλληλα με τις σπουδές της θα συνεχίζει τις προπονήσεις της η Αικατερίνη Γκόγκου που κέρδισε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Μετά τη μεγάλη της επιτυχία το 2022 ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Σκιφ Νεανίδων, η αθλήτρια του Ν.Ο.Ι. «ανοίγει τα φτερά της» για το σπουδαίο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ενώ συγχρόνως θα συνεχίζει να προπονείται στο άθλημα με το οποίο κατάφερε σπουδαίες νίκες κάνοντας υπερήφανο το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για μία ακόμη αθλήτρια του Ομίλου που κερδίζει πλήρη υποτροφία καθώς με αντίστοιχη υποτροφία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αμερική στον τομέα της Ψυχολογίας η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Αμαλία Τσιάβου, ενώ συνεχίζουν τις σπουδές τους, επίσης με πλήρη υποτροφία, οι πρόσφατα Ολυμπιονίκες στο Τόκιο αδερφές Κυρίδου (Αννέτα και Μαρία) και η Τσαμοπούλου Δήμητρα-Σοφία.

Το Δ.Σ. εύχεται στην Αικατερίνη Γκογκου, θερμά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά  και καλή επιτυχία στις σπουδές της κι ευελπιστεί και άλλοι αθλητές του Ομίλου να έχουν την εκπαιδευτική επιτυχία στο μέλλον.

Δήμος Πωγωνίου: Διαγωνισμός για την προμήθεια Η/Υ, εκτυπωτών & tablets για εκσυγχρονισμό ΚΕΠ Δήμου Πωγωνίου

 


Ο Δήμος Πωγωνίου Ιωαννίνων, προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για τη διενέργεια της προμήθειας με τίτλο: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ Η/Υ, ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ & TABLETS ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ -ΕΠΙΧ/ΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ.ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ  με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.

Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της εν λόγω προμήθειας είναι 49.848,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.24% και προέρχεται από Τακτικά Έσοδα. 063, Κωδικός Έργου 2022ΤΑ06300031)

Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5190859) και συγκεκριμένα στον Άξονα 2.2 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους» του Πυλώνα Ανάκαμψης 2. «Ψηφιακή Μετάβαση» και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ 2022  στη ΣΑΤΑ 063.

 Η δαπάνη αυτή, για το έτος 2023 βαρύνει τον Κ.Α. εξόδων 69-7134.002.  Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης: http://www.promitheus.gov.gr  / και  σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147). σε ηλεκτρονικό φάκελο.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: 28/02/2023 και ώρα 16:00. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Ηλεκτρονικό Σύστημα. Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που ανέρχεται στο ποσό των: 804,00€ (οχτακόσια τέσσερα ευρώ)

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ημεδαπά ή αλλοδαπά), συνεταιρισμοί και ενώσεις, κοινοπραξίες, που υποβάλλουν κοινή προσφορά σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης και του λοιπούς όρους συμμετοχής.

Στο σύνολο των τευχών του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω της διαδικτυακής πύλης και στον ιστότοπο του Δήμου Πωγωνίου (www.pogoni.gr ) στη διαδρομή: Ο ΔΗΜΟΣ ► Νέα-Ανακοινώσεις ► Διακηρύξεις

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δήμο Πωγωνίου, Καλπάκι, Ιωάννινα, ΤΚ 44004 ή στο τηλ. 26533  60119 (Αρμόδιος Υπάλληλος: κα. Τάγκα Δροσούλα).

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο αλλοδαποί κυνηγοί στη Θεσπρωτία, με παραποιημένα όπλα

 


Η προβλεπόμενη διαδικασία από την κείμενη νομοθεσία, ακολουθείται στην περίπτωση της σχηματισθείσας δικογραφίας σε βάρος δύο αλλοδαπών κυνηγών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στη Θεσπρωτία από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στην Τ.Κ Πολυνερίου του Δήμου Ηγουμενίτσας κατά τις απογευματινές ώρες, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας, κλιμάκιο της Θηροφυλακής έκανε έλεγχο στα δύο άτομα.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο και οι δύο ασκούσαν θήρα με παραποιημένα όπλα, αφού σε κάθε ένα από αυτά υπήρχαν εντός της θαλάμης πέντε φυσίγγια, έναντι τριών, που είναι ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός.

Κατασχέθηκαν τα κυνηγετικά όπλα, τα φυσίγγια και οι άδειες θήρας που είχαν νομίμως εκδώσει εντός της ελληνικής επικράτειας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Το 67% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 29 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2023, διενεργήθηκαν 100.547 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 4.549 στην Αττική,

• 3.446 στη Θεσσαλονίκη,

• 2.232 στη Θεσσαλία,

• 1.922 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.889 στην Κρήτη,

• 1.574 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.319 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.327 στην Πελοπόννησο,

• 1.255 στην Ήπειρο,

• 1.248 στη Στερεά Ελλάδα,

• 625 στα Ιόνια Νησιά,

• 571 στη Δυτική Μακεδονία,

• 444 στο Βόρειο Αιγαίο και

• 319 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

• 8.286 για παράνομη στάθμευση,

• 4.630 για υπερβολική ταχύτητα,

• 1.025 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 895 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 530 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

• 458 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

• 370 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

• 270 για ανασφάλιστα οχήματα,

• 228 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

• 204 για παραβίαση σηματοδότη,

• 188 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

• 125 για θορύβους,

• 114 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

• 107 για αντικανονικούς ελιγμούς,

• 103 για φθαρμένα ελαστικά,

• 91 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,

• 87 για αντικανονικό προσπέρασμα,

• 55 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,

• 40 για καυσαέρια,

• 30 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

• 22 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

• 17 για μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού,

• 16 για υπέρβαρο φορτίο,

• 12 για παραβίαση προτεραιότητας,

• 9 για αντικανονική χρήση φώτων,

• 7 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,

• 6 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,

• 2 για παραβίαση προτεραιότητα πεζών και

• 4.798 λοιπές παραβάσεις.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Αμπελόκηποι, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΚΥ Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00.

Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

 


Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί, συνήθως καλοήθεις, ενδοκρανιακοί όγκοι και αναπτύσσονται από τις μήνιγγες - περιβλήματα τα οποία καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η αιτιολογία είναι άγνωστη, αλλά πιθανολογείται ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδεχομένως να παίζουν κάποιον ρόλο.

«Το 90% των μηνιγγιωμάτων εμφανίζονται εντός του κρανίου, σε διάφορες θέσεις τόσο στην κυρτότητα όσο και στη βάση του. Μερικές φορές εμφανίζονται σε σπάνιες θέσεις, όπως για παράδειγμα εντός του σπονδυλικού καναλιού, εντός των κοιλιών του εγκεφάλου ή στο οπτικό νεύρο. Δημιουργούν συμπτώματα πιέζοντας ευαίσθητες δομές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει ο κ. Θεόφιλος Μαχίνης, Νευροχειρουργός, Διευθυντής της Ε΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής – Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής χειρουργικής εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης Μetropolitan General.


Ποια συμπτώματα μπορεί να δώσει το μηνιγγίωμα;

Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Ανάλογα με το πού βρίσκεται το μηνιγγίωμα και ποιο είναι το μέγεθός του εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι για παράδειγμα επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές όρασης ή αδυναμία στα άκρα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν ήπιες ή και ιδιαίτερα έντονες αλλαγές στην προσωπικότητά τους ή στις νοητικές τους λειτουργίες.

Παρατηρούν, είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους, ότι ξεχνάνε πολύ πιο εύκολα, ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή ότι έχουν γίνει απαθείς, δηλαδή χωρίς ενδιαφέροντα ή συμμετοχή στη ζωή ή αντίθετα ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα νευρικοί. Καθώς αυξάνεται το μέγεθος του όγκου, αυξάνεται και η πίεση μέσα στο κρανίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίμονους πονοκεφάλους, ιδίως το βράδυ ή το πρωί, ναυτία και τελικά εμετούς. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρεμποδιστεί η φυσιολογική ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, με αποτέλεσμα υδροκεφαλία, η οποία επίσης εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα.

Ποια είναι η θεραπεία του μηνιγγιώματος εγκεφάλου;

Ανάλογα με τη θέση του μηνιγγιώματος επιλέγεται και η ενδεδειγμένη θεραπεία. Όταν είναι μικρό και δεν προκαλεί συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετή η παρακολούθηση του όγκου, συνήθως με μαγνητική τομογραφία, σε τακτά χρονικά διαστήματα.