Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ: «Ναι» στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ζητώντας ανάπτυξη και συναίνεση


Στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άθλο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% το 2010, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Χρειάζεται να γίνουν πολλά, αλλά όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, οι επιτυχίες μας αναγνωρίζονται» υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης των προσπαθειών που γίνονται.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Ο κ. Στρος-Καν δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ανάπτυξης.

Επανέλαβε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι την ανάγκη των αλλαγών, ιδιαίτερα οι έχοντες, οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να συμβάλλουν.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της χώρας, δεν είναι μάχη πολιτικών κομμάτων, αλλά μάχη για τη σωτηρία της.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 17:15 μ. μ.
(Εξ αναβολής)

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΑΜΦΙΘΕΑ

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επίσκεψη στο Πατριαρχείο


«Θέλω να ελπίζω ότι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης αλλά και της επιστροφής των περιουσιών που ανήκουν στο Πατριαρχείο και στις Ελληνικές Κοινότητες θα επιτευχθεί και θα το δούμε σύντομα», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
«Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας στην ατμόσφαιρα», σχολίασε η Ελληνίδα πολιτικός και πρόσθεσε:
«Πάντοτε έλεγα ότι ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο για εμάς τους Ορθόδοξους αλλά και για την ίδια την Τουρκία».

OΓΑ: Μέσα στον Δεκέμβριο η πληρωμή των πολυτεκνικών επιδομάτων


Από την Παρασκευή 10 έως τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ σε 436.337 οικογένειες.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ, πρόκειται για το επίδομα 3ου παιδιού, το πολυτεκνικό επίδομα και το πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειας, τις ισόβιες συντάξεις και την εφάπαξ παροχή 2.000€ του Ν.3454/2006 για το ΣΤ΄ δίμηνο του 2010.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Άμεση αρωγή στους πληγέντες.


Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Υφυπουργός τόνισε:

«Είμαστε εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού για να μεταφέρουμε την συμπαράσταση για άμεση αρωγή στους πληγέντες.
Ο Νομός Ιωαννίνων επλήγη για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός από πλημμύρες.
Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στέκεται αρωγός στη προσπάθεια της Περιφέρειας και των Αυτοδιοικητικών Αρχών για την επούλωση των πληγών.
Μόλις γίνουν οι καταγραφές και οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές από τους τοπικούς φορείς, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Είχαμε ακραία και παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα. Όπως κατεδείχθει όμως και από τη σύσκεψη των τοπικών φορέων έχουμε και εδώ στα Ιωάννινα απρογραμμάτιστες οικιστικές επεκτάσεις, καταπατήσεις δημόσιων χώρων, παλαιά και χωρίς συντήρηση δίκτυα απορροής, κατεστραμμένες ή αχρηστευμένες φυσικές καταβόθρες. Όλα αυτά οδήγησαν στις καταστροφές.
Αποφασίστηκαν άμεσες παρεμβάσεις για να δοθεί σε χρήση ο αυτοκινητόδρομος όπως και τμήματα του Επαρχιακού Δικτύου που έχουν καταστραφεί.
Αποφασίστηκε να εκπονηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια μια συνολική μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την αντιπλημμυρική προστασία.
Συζητήσαμε επίσης και τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινόμενων στο Νομό».

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Οι καταστροφές από την κακοκαιρία να αντιμετωπιστούν άμεσα με κρατική ενίσχυση


Ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Σταύρος Καλογιάννης επισκέφθηκε περιοχές των Δήμων Περάματος και Παμβώτιδας όπου οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οικισμοί έχουν κατολισθήσει με αποτέλεσμα δεκάδες κάτοικοι να έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο χειμώνα, ενώ έργα υποδομής έχουν υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να χρειάζεται η άμεση στήριξη της Πολιτείας».
Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (αρ. πρωτ.: 7264/06.12.2010) προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ο κ. Σταύρος Καλογιάννης ζητά την άμεση ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και των ΟΤΑ που επλήγησαν (Δήμοι Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου, Κόνιτσας κ.α.) ώστε να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές.
Για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Μετσόβου ο κ. Καλογιάννης κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ.: 7265/06.12.2010) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το περασμένο Σάββατο έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με θέμα την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αποφασίστηκε όπως η Εγνατία οδός ΑΕ ολοκληρώσει γεωλογική/γεωτεχνική μελέτη στην περιοχή (ήδη υλοποιούνται γεωτρήσεις) και καθορίσει τις επόμενες απαραίτητες ενέργειες.
Παράλληλα με τα απαιτούμενα άμεσα έργα αποστράγγισης της περιοχής Μετσόβου πρέπει να κινηθούν και οι διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής από τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία στη συνέχεια θα εγκρίνουν μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων κατοίκων.
Επειδή βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι πιθανό να ενισχυθούν από την κακοκαιρία, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα αμέσως».
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
•Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Εγνατία οδός ΑΕ για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στα Διαμερίσματα του Δήμου Μετσόβου;
•Ποιες ενέργειες έχουν δρομολογήσει τα συναρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση του Δήμου Μετσόβου ώστε να αντιμετωπίσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα διαμερίσματα Μετσόβου και Ανηλίου;

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Προς
Τα διοικητικά Συμβούλιο
Των μελών της ΠΣΕ
Αγαπητοί συμπατριώτες
Σας ενημερώνουμε σχετικά με τις δράσεις και τις επικείμενες εκδηλώσεις της ΠΣΕ, θεωρώντας ως αυτονόητη τη προσωπική συμμετοχή σας σ’ αυτές, όπως και των μελών σας.
1.Συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο σε τακτική συνέλευση για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου προς συζήτηση σημαντικών θεμάτων πολιτισμού και ανάπτυξης.
Η παρουσία όλων των προέδρων των αδελφοτήτων – Ενώσεων – ομοσπονδιών ή των εκπροσώπων τους θεωρείται απαραίτητη.
2.Σας γνωρίζουμε επίσης πως εκτός από την πίτα του Ηπειρώτη έχουν προγραμματιστεί για την Παλαιά Βουλή δύο εκδηλώσεις:
α)Ιατρική ημερίδα ενημέρωσης κοινού για τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ. με ομιλητές τους καθηγητές κ. κ. Α. Μουτσόπουλο, Σ. Φούσα και Κ. Αλεξίου.
β) Στα πλαίσια Δράσης Πολιτισμού και Ανάδειξης Ηπειρωτών Δημιουργών την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ προς τιμήν του καθηγητή ΑΣΚΤ κ. Θ. Παπαγιάννη

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Αλεξίου Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: Οι μετανάστες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Από χτες σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μετανάστες εργαζόμενοι στα θερμοκήπια στο Καλπάκι Ιωαννίνων, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Απέναντι στο όργιο εκμετάλλευσης από την εργοδοσία, οι μετανάστες βγήκαν στο δρόμο με την έμπρακτη συμπαράσταση από το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

Στο πλευρό τους κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποτελούμενο από τους κ. Τάκη Τασούλα και κ. Κώστα Κωτσαντή εκλεγμένους στο Δήμο Ιωαννιτών, και στην Περιφέρεια αντίστοιχα, ενημέρωσαν και εξέθεσαν τα ζητήματα στη Νομαρχιακή αρχή για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων σημειώνει:
«Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων καθώς και την προσπάθεια ένταξής τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Με την οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση σ' αυτά ντόπιοι και μετανάστες εργάτες θα παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή και έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον Ιούλιο, θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι


Τον Ιούλιο, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι τον Μάρτιο, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του υπουργείου Παιδείας.
Αυτό άφησε να εννοηθεί η υπουργός, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Άλλωστε, το θέμα της περιόδου κατάθεσης των μηχανογραφικών είχε δοθεί προς διαβούλευση και οι περισσότεροι μαθητές επιθυμούν να μην αλλάξει, προτιμώντας να γνωρίζουν πρώτα τους βαθμούς τους και μετά να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό και να αποφασίζουν ουσιαστικά για την επιστήμη, που θα σπουδάσουν.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Παράθυρο παράτασης για ημιυπαίθριους


Στη συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές δράσεις του Υπουργείου στον τομέα των υδάτων, η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Δεκεμβρίου 2010, εφόσον αξιολογηθούν μία σειρά από παραμέτρους περιλαμβανομένων της ροής των αιτήσεων και της δυνατότητας των πολεοδομιών να τις εξυπηρετήσουν. Το πρόβλημα που εντοπίστηκε και στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, αφορά τη διάρθρωση των πολεοδομικών γραφείων μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, γεγονός που μπορεί να παρατείνει την δήλωση των ημιυπαιθρίων μέχρι έξι μήνες. Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς, όπως είπε, παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση ενδιαφερομένων τις τελευταίες ημέρες.
Ηδη έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες περισσότερες από 270.000 αιτήσεις για «τακτοποίηση», ενώ υπάρχουν ημέρες που κατατίθενται περισσότερες από 4.000 αιτήσεις, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στο ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Ημερίδα για τους Περιφερειακούς Συμβούλους


Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Επιμορφωτική Hμερίδα την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στα Γιάννινα, στο ξενοδοχείο Du Lac, που αφορά τους πρωτοεκλεγέντες Περιφερειακούς Συμβούλους.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τους περιφερειακούς συμβούλους θα γίνουν εισηγήσεις από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, εμπειρογνώμονες και στελέχη της ΕΕΤΑΑ, για θέματα που αφορούν :
-Στις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιρετής Περιφέρειας.
-Στο Ολοκληρωμένο Πρότυπο Διοίκησης της Αιρετής Περιφέρειας.
-Στο ρόλο του Περιφερειακού Συμβούλου.
-Στις χρηματοδοτικές πηγές και τα μέσα.
-Στα προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες ΟΤΑ και όργανα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
-Στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, την Οργάνωση και τους Πόρους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κατάργηση αρκετών ΔΟΥ


Στην κατάργηση αρκετών ΔΟΥ της χώρας, θα προχωρήσει η Κυβέρνηση. Για τις εφορίες στις οποίες προγραμματίζεται να μπει «λουκέτο» το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του την τελευταία στιγμή, υπό τον φόβο αντιδράσεων τόσο από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συγκεκριμένες εφορίες, από την τοπική κοινωνία, αλλά και τους βουλευτές των διάφορων περιοχών.
Ο προγραμματισμός προβλέπει «λουκέτα» στις πόλεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ΔΟΥ, καθώς και στους νομούς όπου οι εφορίες βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη.
Έτσι, με «λουκέτο» κινδυνεύει η Β' ΔΟΥ Ιωαννίνων, αλλά και οι Περιφερειακές ΔΟΥ που λειτουργούν σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Δελβινάκι.

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πλημμυροπαθείς περιοχές των Ιωαννίνων


Ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου η σύσκεψη για τις ζημιές που υπέστη το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη.
Ο υφυπουργός έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να ολοκληρώσουν μέσα σε 48 ώρες την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως πλημμυροπαθείς και να ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις.
Παράλληλα προανήγγειλε υδρογεωλογική μελέτη για όλο το λεκανοπέδιο που θα δώσει μόνιμες λύσεις για τις πλημμύρες.

ΚΕΠΚΑ: Επικίνδυνα τρία στα δέκα φωτάκια για το δέντρο


Έρευνα της Ε.Ε. έδειξε ότι το 30% των προϊόντων για το φωτισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία, υπενθυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Σε έρευνα της ΕΕ από το Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2009, σε 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών το 30% εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση.
Το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, με τις εξής προϋποθέσεις:
Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ανύπαρκτη σχεδόν η οικοδομική δραστηριότητα!


Σε απόγνωση και αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι οικοδόμοι και ελάχιστοι είναι αυτοί που βρίσκουν ένα μεροκάματο.
Την ίδια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με ωμούς εκβιασμούς καθώς δεν φτάνει που η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν, εάν θέλουν να κάνουν μεροκάματο, σε πιέσεις που έχουν σχέση με τα επικολλούμενα ένσημα του ΙΚΑ.
Σκληρή και απάνθρωπη είναι η συμπεριφορά ορισμένων ιδιοκτητών που έχει σχέση με τα ένσημα.
Το παζάρι στην τιμή που θα δουλέψουν είναι σκληρό και ανελέητο από πλευράς των ιδιοκτητών.
Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν δουλειές και κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα, αφενός δίδοντας πολύ χαμηλές τιμές για μια οικοδομική δουλειά, αφετέρου απαιτώντας από τον τεχνίτη, με τη μορφή εκβιασμού, να μην ζητήσει όλα τα ένσημα, που προβλέπει η οικοδομική άδεια.
Τα μεταπουλούν σε άλλους άνεργους οικοδόμους, που τα αγοράζουν προκειμένου να έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων είτε για την υγειονομική περίθαλψη των ιδίων και της οικογένειάς τους, είτε για να μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
Οι οικοδόμοι από την πλευρά τους αναρωτιούνται, που είναι το ΙΚΑ να κάνει τους ελέγχους μιας και μπορεί αφού πλέον ελάχιστες είναι οι οικοδομές;

583 ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ: Αντιδράσεις από τους ακρίτες και τον Μητροπολίτη Ανδρέα από την κατάργησή του ή την μεταφορά του.


Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην ακριτική Κόνιτσα, από την πληροφορία ότι πρόκειται να καταργηθεί ή να μεταφερθεί στο Καλπάκι, το 583 Τάγμα Πεζικού.
Η παρουσία στρατού στην Κόνιτσα, πέρα από το ότι δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας, συνδέεται με την ιστορία της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, αλλά και την οικονομία της ακριτικής επαρχίας, η οποία όσο ο χρόνος περνά ερημώνεται όλο και περισσότερο.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη
«θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την περιοχή μας. Ήδη, κάποιες Υπηρεσίες έχουν καταργηθεί. Και κάποιες άλλες τελούν υπό κατάργηση. Ο αριθμός των Συνοριακών Φυλάκων έχει ελαχιστοποιηθεί. Αν, τώρα, παύσει να υφίσταται και το Τάγμα, η ακριτική μας Επαρχία θα παραμείνει πλέον αφύλαχτη και ανυπεράσπιστη από τους διαφόρους παρανόμους διακινητές των ναρκωτικών και από τα ποικίλα κακοποιά στοιχεία, που ευλόγως θεωρούν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι». Αν δε ληφθεί υπ’ όψιν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου, εφέτος, καταργείται για τους Αλβανούς η «βίζα», τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι έχει να γίνει».
Ο Μητροπολίτης αναζητά τους λόγους, για τους οποίους το Τάγμα ενδέχεται να καταργηθεί. «Η κατάργηση του ιστορικού 583 Τ.Π. μελετάται από την πολιτική ηγεσία της Χώρας για λόγους οικονομίας; Ή μήπως λόγω λειψανδρίας; Αν συμβαίνει το πρώτο, νομίζουμε ότι το Κράτος μπορεί και πρέπει σε άλλους τομείς να κάνει οικονομία. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε ας καταργηθεί πάραυτα ο εγκληματικός νόμος των εκτρώσεων, εξ αιτίας του οποίου κάθε χρόνο σκοτώνονται - όπως λένε οι ειδικοί - περισσότερα από 300.000 Ελληνόπουλα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει -αν δεν έχει ήδη γίνει - χώρα γερόντων… Στην περίπτωση, όμως, αυτή έχει μεγάλη ευθύνη και η στρατιωτική ηγεσία της Πατρίδος μας, η οποία θα πρέπει να διαφωτίσει σχετικώς τους καθ’ ύλην αρμοδίους πολιτικούς».
Μάλιστα κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής «να ξεσηκωθούν, ώστε να ματαιωθούν τα όσα επιχειρούνται. Διαφορετικά, θα μπει ταφόπλακα σ’ αυτόν τον τόπο, που πριν από όχι πολλά χρόνια, εδόξασε την Ελλάδα. Κύριοι των Αθηνών, ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια».