Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ετήσια Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας Κρυονεριτών Πωγωνίου στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ.

Σας καλούμε στη τακτική γενική συνέλευση την 1 Απριλίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, Δεληγιώργη 7 Αθήνα 1ος όροφος.
(Η πρώτη γενική συνέλευση έχει οριστεί στις 25/03/2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. και δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει απαρτία να μην προσέλθουν τα μέλη.)
Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων με τα παρακάτω θέματα:
*Έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ
*Οικονομικός απολογισμός της περασμένης χρονιάς
*Θέματα που θα τεθούν από τα μέλη και το Δ.Σ προς συζήτηση.
*Ανακοινώσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

Ο συνδικαλισμός πέθανε: ζήτω ο συνδικαλισμός!

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης


Μέσα στην καταιγίδα των προβλέψεων του νέου Μνημονίου πέρασαν ίσως απαρατήρητες ορισμένα σημεία που από ότι φαίνεται θα σηματοδοτήσουν σαρωτικές αλλαγές στη συλλογική αντιπροσώπευση των εργαζομένων. Τα σημεία αυτά είναι εν συντομία η κατάργηση της Εργατικής Εστίας και η δια αυτής χρηματοδότηση των εργατικών συνδικάτων, η συρρίκνωση του ρόλου των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ και κατάργηση της διαιτησίας επομένως και εν πολλοίς του δικαιώματος διμερούς ρύθμισης των ωρών απασχόλησης στο εργασιακό περιβάλλον.
Οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζουν το ρέκβιέμ του συνδικαλισμού, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα συνδικάτα έχουν γίνει αποδέκτες μιας σφοδρής κριτικής που τα θεώρησε ως στατικούς απαρχαιωμένους οργανισμούς που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Επομένως, σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ατομικές συμβάσεις εργασίας, συστήματα αμοιβής που συνδέονται με την απόδοση και επικέντρωση στους ατομικούς στόχους τα συνδικάτα λογίζονται ως αναχρονιστικά εμπόδια που στέκονται τροχοπέδη στην λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.
Ειδικά στη χώρα μας η σχετική κριτική -που δεν ήταν αβάσιμη- επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο συνδικαλισμός ήταν κρατικοδίαιτος και κομματικά εξαρτημένος, καθιέρωσε προνόμια και δημιούργησε συνθήκες απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης δύο ταχυτήτων, ευνόησε τους insiders της αγοράς εργασίας σε βάρος των outsiders, χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση άνομων ατομικών επιδιώξεων και αθέμιτων πολιτικών φιλοδοξιών.
Ας γυρίσουμε πίσω στα βασικά: εργατικό συνδικάτο είναι μια ανεξάρτητη αυτοδιοικούμενη οργάνωση που συστήνεται για να προωθήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων διαμέσου της συλλογικής τους δράσης.
Τα εργατικά συνδικάτα υπάρχουν, ακριβώς, γιατί ο μεμονωμένος εργαζόμενος διαθέτει πολύ ισχνή διαπραγματευτική δύναμη για να επηρεάσει τις αποφάσεις που σχετίζονται με την εργασία τους Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα για την ένταξη σε ένα εργατικό συνδικάτο είναι ότι ο εργαζόμενος αποκτά την δυνατότητα να έχει φωνή και επιρροή στο εργασιακό του περιβάλλον, να προστατεύσει και να βελτιώσει την αμοιβή και τις συνθήκες απασχόλησης.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε μονάδες παραγωγής όπου υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση οι εργαζόμενοι συνήθως αμείβονται καλύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να απολυθούν σε σχέση με τους χώρους όπου δεν δραστηριοποιούνται συνδικάτα.
Ακόμη κι αν τα ελληνικά συνδικάτα βρίθουν αδυναμιών, ακόμη κι αν μπορούν να καταλογιστούν πολλά σε πρόσωπα και καταστάσεις που παρεισέφρησαν στην συλλογική έκφραση των μισθωτών την τελευταία 30ετία, το μέγα ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωνόταν το τοπίο στην αγορά εργασίας χωρίς έναν μηχανισμό υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.
Σήμερα που κλονίζονται τα ιερά και τα όσια της εργασίας, η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ανάγκη ενός ισχυρού εργατικού συνδικαλισμού, που όμως θα είναι απαλλαγμένος από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα μπορεί να συμμετέχει ως αξιόπιστος συνομιλητής στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου.
Τα συνδικάτα νέου τύπου οφείλουν να προσανατολιστούν λιγότερο στη διατήρηση συντεχνιακών επιδιώξεων και μικροσυμφερόντων και να αναπροσανατολιστούν στην προσφορά υπηρεσιών προς τα μέλη τους όπως είναι η νομική αντιπροσώπευση και προστασία, η πληροφόρηση, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη κ.α.
Αν το συνδικαλιστικό κίνημα θέλει να οργανώσει το νέο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα του Μνημονίου θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την ατζέντα και τις θεσμικές του πρακτικές για να συναντήσει τις ανάγκες των εργαζομένων στις εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα τα ξενοδοχεία, τις κλινικές και τα γραφεία.


Θεόδωρος Κουτρούκης
 Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: "Κανονικά οι πανελλαδικές και τα βιβλία στα σχολεία"

Ο υπουργός παιδείας, κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, έδωσε σήμερα τις διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα είναι έτοιμα τα τετράδια των πανελλαδικών, ώστε να διεξαχθούν ομαλά , οι εξετάσεις, αλλά και ότι βιβλία θα φθάσουν εγκαίρως σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για την επόμενη σχολική χρονιά.
Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Παιδείας δε δίστασε να παραδεχτεί, ότι δεν γνώριζε ότι χωρίς τα τετράδια δεν μπορούν διεξαχθούν οι πανελλαδικές Εξετάσεις.
Όταν κατάλαβε, άρχισε τις πιέσεις και δεσμεύτηκε, ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα παραδοθούν τα τετράδια, που όπως αποκάλυψε στοίχισαν στο υπουργείο 156.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, με την ανάληψη των καθηκόντων του, η πρώτη του προτεραιότητα ήταν τα σχολικά βιβλία μετά το φιάσκο της προηγούμενη σχολικής χρονιάς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Έχοντας τρομοκρατηθεί απ΄αυτό που συνέβη κατά το τρέχον σχολικό έτος προσωπικά ρώτησα 76 φορές πότε θα είναι έτοιμα τα βιβλία. Οι διαβεβαιώσεις που έλαβα είναι, ότι τα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου και Λυκείου θα είναι στα σχολεία στις 10 Ιουλίου και για τα Δημοτικά το αργότερο στις 20 Αυγούστου", είπε ο υπουργός Παιδείας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Θα αποδοθούν ευθύνες για τα επιδόματα μαϊμού»

Απόδοση ευθυνών θα υπάρξει σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπάρχουν. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι μετά το πέρας της απογραφής όσοι δεν δικαιούνταν επιδόματα θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Ο κ. Λοβέρδος επέρριψε ευθύνες για τη χορήγηση των «μαϊμού» επιδομάτων σε δημοτικές αρχές και γιατρούς.

ΝΕΑ ΣΙΝΩΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Σύλληψη τριών (3) αλλοδαπών για απόπειρα κλοπής αντικειμένων από εργοτάξιο

Συνελήφθησαν, χθες (19-03-2012) το πρωί, στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 36, 31 και 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής.
Ειδικότερα, χθες το πρωί οι δράστες αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν καλώδια, ηλεκτρικά μοτέρ και αυτόματους σταθμούς εντολών ( PLC ) από εργοτάξιο εταιρείας παραγωγής ασφάλτου, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις που μετέβησαν άμεσα στο σημείο, συνέλαβαν τους δράστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου.

"Φωτιά" έχουν πάρει τα καθυστερούμενα δάνεια

Ραγδαία άνοδο σημειώνει το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει περαιτέρω επιδείνωση του λόγου δανείων σε καθυστέρηση ως προς το σύνολό τους, όπως επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΤτΕ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδός του στο τέλος Δεκεμβρίου 2011.
Στην καταναλωτική πίστη εμφανίζεται η κατάσταση να είναι η χειρότερη από τις υπόλοιπες μορφές πίστης, καθώς τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2001 το 26,4% από 20% τον Δεκέμβριο του 2010.
Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων της κατηγορίας έφθασε το 14% τον Σεπτέμβριο του 2011 από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010.
Στην επιχειρηματική πίστη υπήρξε επίσης μεγάλη άνοδος στα δάνεια σε καθυστέρηση τα οποία ανήλθαν στο 13% του συνόλου από 8,8%. Όπως επισημαίνεται γενικότερα στην έκθεση της ΤτΕ, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα εντάθηκαν το 2011 και συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2012.
Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος), ενώ και οι εξασφαλίσεις μέσω των οποίων αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα συνέχισαν να υφίστανται απομείωση της αξίας τους ή και (κάποιες εξ αυτών) να μη γίνονται αποδεκτές μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε πρώτη φάση και των τραπεζών σε δεύτερη.
Στήριξη εν όψει αυτών των πιέσεων παρεχόταν μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, αλλά και μέσω της χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θετική επίδραση στη ρευστότητα, μέσω της δημιουργίας αποδεκτών εξασφαλίσεων, είχε και η επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων τραπεζικών ομολόγων, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (Ν. 3965/2011).
Παράλληλα, η ένταση της ύφεσης επέτεινε τη δυσκολία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώνουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη που επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διάπραξη ληστείας σε « internet - café»

Συνελήφθησαν σήμερα (20.03.2012) τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 33 και 29 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη ληστείας και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι δύο δράστες, ενεργώντας από κοινού, μετέβησαν σε κατάστημα internet caf é, όπου με διατυπωθείσες απειλές και άσκηση σωματικής βίας σε βάρος του 32χρονου προσωρινά υπεύθυνου του καταστήματος, αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού και την ανακάλυψη των δραστών ενεργήθηκαν επισταμένες αναζητήσεις από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών.
Στην κατοχή τους βρέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό, καθώς και ένα πτυσσόμενο στιλέτο.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα: «ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων 30 χρόνια προσφοράς στο ανάπηρο παιδί και την οικογένειά του. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πορεία την Κυριακή 25 Μαρτίου από το Δολό και θα καταλήξει στο Δελβινάκι

ΔΟΛΟ
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει πορεία στη περιοχή του Πωγωνίου την Κυριακή 25 Μαρτίου. Η πορεία διάρκειας 6 ωρών (Β’ κατηγορία) θα ξεκινήσει από το Δολό και θα καταλήξει στο Δελβινάκι. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό. Αναχώρηση 7:00 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου (προσοχή στην αλλαγή ώρας).
Αρχηγοί πορείας: Μιχάλης Γιώργος, Μανώλης Κώστας.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138.

ΠΗΓΗ: http://www.orivatikos.gr/

Κομισιόν: Δεν υπάρχει θέμα αποζημίωσης των μικρο-ομολογιούχων

«Μη βάλετε θέμα αποζημίωσης των μικρό-ομολογιούχων στην προεκλογική αντιπαράθεση» ζητάνε κύκλοι της Κομισιόν εκτιμώντας ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα «είναι καταστροφική».
Στο ανώτερο δυνατό επίσημο επίπεδο, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ απαντάει γραπτώς στο ερώτημα που του έθεσε το www.real.gr  ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεσμεύθηκε στο eurogroup ότι δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση και στη συνέχεια ενημέρωσε το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο για αυτή τη δέσμευση».

Λήγει στις 22 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής των εντύπων Ε9


Λήγει στις 22 Μαρτίου η προθεσμία για τις διορθώσεις υποβολής των εντύπων Ε9 για το 2011. Αυτό υπενθυμίζει η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.
Η Γενική Γραμματεία διευκρινίζει επίσης ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ 2009 μπορούν να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις.
Σημειώνεται ότι μετά τις διορθώσεις των εντύπων Ε9 του 2009 θα ξεκινήσει η αποστολή των 270.000 ειδοποιητηρίων ΕΤΑΚ 2009 σε ιδιοκτήτες που δεν το έχουν λάβει.