Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Κουκλιοί Πωγωνίου: Διήμερες εκδηλώσεις το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Αυγούστου

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουκλιών Πωγωνίου διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, λαϊκή βραδιά, ώρα έναρξης 9:30 μ.μ.

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, την «Γιορτή καλαμποκιού», ώρα έναρξης 9:30 μ.μ. στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

Μαρία Κεφάλα: Ο Στέφανος Ντούσκος μας χάρισε ξεχωριστές στιγμές με τη συμμετοχή του στον τελικό του αγωνίσματος σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

 


Ο Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος μας χάρισε ξεχωριστές στιγμές με τη συμμετοχή του στον τελικό του αγωνίσματος σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι όπως το 2021 στο Τόκιο.

Η προσωπική διαδρομή του Στέφανου, οι αγώνες τους, οι κόποι του και οι επιτυχίες του αποτελούν φάρο ελπίδας και παράδειγμα για τη νέα γενιά και τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και έπειτα με τον πρωταθλητισμό.

Στον Στέφανο αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια, όπως επίσης στους προπονητές του στην Εθνική ομάδα και στον Περιβαλλοντικό Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων στον οποίο ανήκει και φυσικά και στην οικογένειά του.

Στέφανε μας έκανες ξανά υπερήφανους και σε ευχαριστούμε γι' αυτό!

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 54χρονου αλλοδαπού (υπήκοος Τουρκίας) με 710 πακέτα λαθραία τσιγάρα

 


Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.), της ομάδας Κ9 και του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προχώρησαν στη σύλληψη ενός 54χρονου αλλοδαπού (υπήκοος Τουρκίας) για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 ¨Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας¨.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 54χρονος, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα στα πλευρικά εσωτερικά τοιχώματα του τράκτορα και εντός του στρώματος της κλίνης ανάπαυσης του οδηγού, συνολικά επτακόσια δέκα (710) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, διαφόρων επωνυμιών, τα οποία στερούνταν ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα-επικαθήμενο καθώς και η ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.

Κώστας Πάλλας: Αποσυνδετική διαταραχή της ταυτότητας-Οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας

 


Η οριακή (μεταιχμιακή)  διαταραχή της προσωπικότητας αφορά σε άτομα που απεικονίζονται συχνά ως χειραγωγικοί, καταστροφικοί και βίαιοι.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι συμπεριφορές σχετίζονται με τον συναισθηματικό πόνο: το άτομο δεν έχει μάθει ποτέ να ζητά αποτελεσματικά αυτά που χρειάζεται ή θέλει.

Το άτομο διακατέχεται από ένα μακροπρόθεσμο τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς που αποκλίνει από τις προσδοκίες του πολιτισμού. "Ενσωματώνει" τουλάχιστον δύο εναλλακτικές προσωπικότητες (αλλοιώσεις) οι οποίες παίρνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς.

Το άτομο, κατά βάση, είναι ανίκανο να θυμηθεί τι συνέβη όταν λαμβάνει χώρα η αλλοίωση, υπάρχουν αξιοσημείωτα κενά στη μνήμη του, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα.

Για την πιστότητα του κειμένου

Κώστας Πάλλας

Καταρράκτης Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι, το Σάββατο 3 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό γλέντι, το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, στον Καταρράκτη Πωγωνίου.

Παρακάλαμος: Διακοπή νερού, λόγω βλάβης

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Θα ήθελα σας παρακαλώ να δείξετε λίγο κατανόηση για τυχόν διακοπή νερού απέναντι από την παιδική χαρά Γκορτζιάς, λόγω βλάβης του νερού.

Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και το Συνεργείου υδραυλικών του Δήμου μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Ανδρέας

Χαραυγή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 16 Αυγούστου

 

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, ώρα 21:00, στη Χαραυγή Πωγωνίου. 

Δημόκορη Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 17 Αυγούστου

 

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024,  στη Δημόκορη Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει το συγκρότημα του Θανάση Χαλιγιάννη.

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, το Σάββατο 3 Αυγούστου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Παρασκευή 02-08-2024 και ισχύει για το Σάββατο 03-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού. 

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.      Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

2.      Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

3.      Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

4.      Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

5.      Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1.      Στις οδούς και περιοχές.                

·         Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1.      Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου    Ζαγορίου.

2.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Σιταριά Πωγωνίου: Επίσκεψη της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννενα το Σάββατο 10 Αυγούστου, ώρα 19:30

 


Επίσκεψη της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννενα το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, ώρα 19:30, στο ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ της Σιταριάς Πωγωνίου.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (5-11/08/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (5-11 Αυγούστου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  05/08/2024         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 06/08/2024      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  07/08/2024         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    08/08/2024         

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   09/08/2024

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   11/08/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      18:00 – 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  05/08/2024

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 06/08/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή     08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  07/08/2024

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη   18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    08/08/2024          Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο  08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       09/08/2024         

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες.      18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  10/08/2024

Σενίκο – Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00–13:00

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Μια ύπουλη απειλή για την όραση

 


Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί την  κύρια αιτία απώλειας όρασης στις ηλικίες 20 έως 74 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι:

·         Έχουν διαγνωστεί με διαβήτη πολλά χρονιά πριν

·         Έχουν σταθερά υψηλά επίπεδα υπεργλυκαιμίας στο αίμα

·         Έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση

·         Έχουν υψηλή χοληστερόλη αίματος

·         Διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης


«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία επιπλοκή του διαβήτη. Οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα αγγεία του αμφιβληστροειδή, του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, που μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα - ερεθίσματα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με στόχο τον σχηματισμό των εικόνων - ειδώλων», εξηγεί η Χειρουργός Οφθαλμίατρος κ. Χρύσα Κουτσιούκη MD, ειδική στην Παθολογία Αμφιβληστροειδή, Ωχράς Κηλίδας, Ενδοφθάλμιων Φλεγμονών & Καταρράκτη στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica της Θεσσαλονίκης. 

Όταν ένας ασθενής έχει επίμονα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (δηλαδή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη), αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου αλλοιώσεις - βλάβες των πολύ μικρών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή) του αμφιβληστροειδή. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στην όραση (ακόμα και ολική τύφλωση).