Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

E-mail σε 50.000 επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ για την υποχρέωση διασύνδεσης POS - ταμειακών συστημάτων

 


Στην αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS, που διαθέτουν, προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι:

• Η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

• Το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.

Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού με τον συνεργάτη τους, που κατασκευάζει ή υποστηρίζει τεχνικά το Εμπορικό/Λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP), που χρησιμοποιούν, για τη διασύνδεση των POS τους, με το ERP, το οποίο συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό τους (ΦΗΜ) ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου

 


Αναλυτικά οι προγραμματισμένες πληρωμές των e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ.

Το ποσό των 71.862.588 ευρώ θα καταβληθεί σε 78.634 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:

• Στις 16 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 157.084 ευρώ σε 132 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα τ. ΟΑΕΕ

• Στις 20 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 12.505.504 ευρώ σε 24.712 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

• Από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 15.000.000 ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 20.000.000 ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

• 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 3.500.000 ευρώ σε 40 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ο ΔΟΜ και ο Δήμος Ιωαννιτών υπέγραψαν Mνημόνιο Συνεργασίας για την ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση

 


Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και ο Δήμος Ιωαννιτών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους όσον αφορά κοινές πρωτοβουλίες προς όφελος των μεταναστών, των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών.

Και οι δύο πλευρές θα συμβάλλουν από κοινού στην προώθηση της ισότητας και την εξάλειψη των ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες και άνθρωποι που έχουν ανάγκη, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη και την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Ο ΔΟΜ και τα Ιωάννινα έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία με κύριο άξονα την ένταξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση. Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή ότι η ανθρώπινη και ομαλή μετανάστευση ωφελεί όλους», δήλωσε η Sanja Celebic Lukovac, Επικεφαλής της Αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη

 


Με τον Ευρωβουλευτή κ. Φρέντη Μπελέρη συναντήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Τον συνεχάρη για την εκλογή του και είχε μαζί του ευρεία συζήτηση για ζητήματα της περιοχής μας.

Ο Ευρωβουλευτής τον ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή του κατά τη διάρκεια της προσωπικής του δοκιμασίας, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να έχει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να προωθούνται και να αναδεικνύονται θέματα της Ηπείρου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα μέτρα για την αναβάθμιση, ανακαίνιση κατοικιών και κοινωνική στέγαση για ευάλωτες ομάδες

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του προβλήματος του στεγαστικού εξειδικεύτηκαν από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Για δίχτυ προστασίας σχετικά με το στεγαστικό έκανε μεταξύ άλλων λόγο αρχικά ο κ. Μαρινάκης ενώ σημείωσε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις δεν είναι η αρχή της προσπάθειας της κυβέρνησης αλλά η συνέχειά της.

Από την πλευρά της η κ. Ζαχαράκη είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης καλείται να δώσει λύσεις ενώ τόνισε ότι οι πρώτες παρεμβάσεις έγιναν από το 2019, με πόρους άνω των 2 δισ. για στεγαστικά προγράμματα ευρείας αποδοχής.

Ο κ. Παπαθανάσης παρουσίασε το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ, ένα νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκο χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τρίτεκνων θα είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Η δράση θα αφορά 20.000 δικαιούχους. Για τους τρίτεκνους και τους πολίτες είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025

 


Στις 30 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 31 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων και η προθεσμία Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, έτους 2025 ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων μαθημάτων Προσανατολισμού, με τελευταία την Παρασκευή 6 Ιουνίου.

Αντίστοιχα, για τα ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 31 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, θα συνεχιστούν με τα Μαθηματικά (άλγεβρα) στις 3 Ιουνίου και στο διάστημα 5-16 Ιουνίου 2025 οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 14-25 Ιουνίου 2025, ενώ προθεσμία διεξαγωγής της Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από τη Δευτέρα 16-6-2025 μέχρι και την Παρασκευή 27-6-2025.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

 


Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 (Ύψωσης τον τιμίου και ζωοποιού Σταυρού)

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ..

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 (Μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης)

Θεια λειτουργία στην  Ιερά Μόνη Σωσίνου,  ώρα 7:30 π.μ..

Ημερίδα για το Αλτσχάιμερ από το δήμο Ιωαννιτών

 


Ο δήμος Ιωαννιτών σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στο κτήριο των Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρα για το Alzheimer με θέμα: «Υγιής και ενεργός γήρανση, είναι επιλογή μου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 «Πότε υποπτευόμαστε την άνοια» Αλέξανδρος Γιαννάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

«Παρουσίαση του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του Δήμου Ιωαννιτών» Ευθαλία Τσιώτση Φυσικοθεραπεύτρια- Επιστημονικά Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του Δήμου Ιωαννιτών

«Ανίχνευση διαταραχών μνήμης στα Ιωάννινα-Στατιστικά δεδομένα» Ελευθερία Σιαράβα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νευρολόγος υπότροφος Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακοί Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

«Εμπειρία Εθελοντών Ψυχολόγων» Δέσποινα Φλώτσιου, Ψυχολόγος-Γαβριέλλα Τζόκα, Ψυχολόγος-Αθηνά Μαυρίδου, Ψυχολόγος

Παρουσίαση της Γυναικείας Χορωδίας «Μέλισμα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου «ρεμπετόφιλοι Ιωαννίνων».

Υπό τη Διεύθυνση της κας Γεωργίας Καρβούνη, Καθηγήτριας Βυζαντινής- Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Ιωαννίνων

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Υπουργείο Εργασίας: Τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις

 


Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου που έγινε  με θέμα το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών, μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, εξειδίκευσε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για την ενίσχυση της απασχόλησης και για τη στήριξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων έχουν ως εξής:

Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης

-Αύξηση του κατώτατου μισθού – θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης.  Από 1/4/2024, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ  εμφανίζοντας αύξηση κατά 27,7% από 650 ευρώ  το 2019.

Παράλληλα ανεβαίνει και ο μέσος μισθός από 1.036 ευρώ το 2019 σε 1.252 ευρώ  σήμερα, εμφανίζοντας 20,8% αύξηση.

Στόχος το 2027, ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ  και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Ανοίγει εκ νέου το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

 


Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά είτε απευθείας

Τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνουν ότι από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 έως και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 επιτρέπεται εκ νέου η υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, για όσους ενδιαφερόμενους – δικαιούχους δεν υπέβαλαν αίτηση εντός της πρώτης προθεσμίας (25/6/2024 – 31/7/2024).

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά είτε απευθείας, μέσω της σελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr , είτε μέσω του gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και την υποκατηγορία «Πανεπιστήμια και φοίτηση».

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην ανωτέρω ιστοσελίδα έχουν επίσης αναρτηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η σχετική εγκύκλιος, το εγχειρίδιο χρήσης καθώς και αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.

Η υπηρεσία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο;

 


Ευτυχώς, οι καρδιακές παθήσεις είναι σπάνιες στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η επίπτωση των συγγενών καρδιοπαθειών είναι 8-10 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις, με διπλάσια πιθανότητα αν υπάρχει ήδη πάθηση στην οικογένεια.

Ο αιφνίδιος θάνατος είναι πάλι σπάνιος, μόλις 0,6-1 ανά 100.000 αθλούμενους το έτος. Αν συνυπολογίσουμε δε ότι, για κάθε αιφνίδιο θάνατο στην άσκηση, αντιστοιχούν 100 θάνατοι νέων από ουσίες, τροχαία και αυτοκτονίες παγκοσμίως, το ερώτημα είναι:

“Γιατί να τρέχουμε το παιδί μας για εξειδικευμένες εξετάσεις για κάτι τόσο σπάνιο;”

«Γιατί, κάθε θάνατος νέου και υγειούς -έστω και φαινομενικά- αθλητή, είναι τραγικό συμβάν, με ανυπολόγιστες ψυχολογικές και μη, οικογενειακές και κοινωνικές προεκτάσεις, πόσο μάλλον αν αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποτραπούν, όταν η οικογένεια είναι ενημερωμένη και η ιατρική κοινότητα επαγρυπνεί», απαντά ο κ. Βασίλειος Τσιριμπής Καρδιολόγος Ενηλίκων-Παίδων, Αναπληρωτής Διευθυντής Καρδιολόγος Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Για να αποτρέψεις όμως κάτι, πρέπει να το γνωρίζεις. Ας δούμε λοιπόν, περιληπτικά τα αίτια των Καρδιακών Παθήσεων στον Παιδιατρικό πληθυσμό».

Οι κατηγορίες καρδιακών παθήσεων που αφορούν στον παιδιατρικό πληθυσμό που δεν έχουν καμία σχέση με τις παθήσεις «φθοράς» που συναντάμε σε ενήλικες και υπερήλικες συγγενείς μας (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια κτλ.) και συνήθως οι νέες μαμάδες ανησυχούν μήπως κληρονομήσουν τα παιδιά τους είναι: