Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

 




Με ανατροπή ο ΠΑΟΚ έφτασε δύσκολα στην επικράτηση με 2-1 του ΠΑΣ Γιάννινα.

O Εραμούσπε  στο 31'κλέβει την μπάλα, δίνει στον Λεό, ο οποίος βγαίνει από αριστερά και σπάει έξω στον Εραμούσπε που την στέλνει με σουτ μέσα από την περιοχή στα δίχτυα κι ανοίγει το σκορ για τον ΠΑΣ.

Ο Σβιντέρσκι  στο 52' από κοντά ισοφαρίζει  για τον ΠΑΟΚ.

Η μπαλιά βγαίνει δεξιά στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ήταν σε κανονική θέση), αυτός συγκλίνει κατά την προσφιλή του κίνηση, κάνει το σουτ με το αριστερό. Ο Χουτεσιώτης απομακρύνει αλλά όχι σταθερά και ο Σβιντέρσκι από κοντά ισοφαρίζει σε 1-1.

Στο 57΄ ο Ερασμούσπε, αντίκρισε  την δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα πάνω στον Μπίσεσβαρ και άφησε τον ΠΑΣ με δέκα παίκτες.

Στο 91΄ εκτελέστηκε φάουλ, ο Τσόλακ πήρε την πρώτη κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι (ελέγχθηκε για το αν ήταν οφσάιντ), ο Κρέσπο τη δεύτερη και ο Μαροκινός με γυριστό σκοράρει για να κάνει το τελικό 2-1.

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): 

Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο, Περέιρα (Τσόλακ 76΄), Εσίτι (Ελ Καντουρί 46΄), Σβαμπ, Μουργκ (Μπίσεσβαρ 46΄), Α. Ζίβκοβιτς, Βιεϊρίνια (46’ Τζόλης), Σφιντέρσκι (Ουαγκέ 95΄΄).

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): 

Χουτεσιώτης, Παντελάκης, Εραμούσπε, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάστρο, Σιόντης, Καρτάλης, Παμλίδης, Κρίζμαν (Ελευθεριάδης 25΄), Λεό (Ντομίνγκες 63΄)

ΕΟΔΥ: Εκατόν τρεις θάνατοι σήμερα, 1.498 νέα κρούσματα

 


22  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν τρεις νέοι θάνατοι, 1.498 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91.619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Θετικοί στον κοροναϊό εργάτες γης στην Κακαβιά

 


Δύο αλβανικά λεωφορεία, με περίπου 50 εργάτες γης, γύρισαν πίσω στην Αλβανία, καθώς το rapid test, έδειξε θετικούς κάποιους από τους επιβαίνοντες σε αυτά, αν και τα τεστ που επέδειξαν ήταν αρνητικά.

Όσοι Αλβανοί δηλώνουν εργάτες γης, έχουν προορισμό διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πέλλα μέχρι το Αγρίνιο, την Σπάρτη ή την Σητεία.

Μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου στην Κακαβιά, ο ΕΟΔΥ έκανε μοριακό τεστ σε όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Όμως, δεν υπήρχε η άμεση δυνατότητα να εξεταστεί εάν στα έγγραφα των Αλβανών, το αποτέλεσμα, «αρνητικό» ήταν αληθές.

Να σημειωθεί πως τα test που εφοδιάζονται οι Αλβανοί, είναι από πιστοποιημένα εργαστήρια, φέρουν γραμμωτό κώδικα, οπότε εξετάζεται η γνησιότητα τους, όμως υπάρχει η αμφισβήτηση στο αναγραφόμενο αποτέλεσμα.

Ψώνια με click away τα Χριστούγεννα

 


Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης  μίλησε για το άνοιγμα των καταστημάτων τα Χριστούγεννα αλλά και το νέο μέτρο, click away, που θα εφαρμοστεί προκειμένου να παραλαμβάνουν οι καταναλωτές με ασφάλεια τα ψώνια τους.

Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης  υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δε θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.

Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας.

Ψηφιακά η κατάθεση των πινακίδων

 


Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη νέα δυνατότητα των πολιτών να δηλώνουν ψηφιακά την ακινησία οχήματος, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη στην εφορία για την κατάθεση πινακίδων, προκειμένου να μη πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Ψηφιακά, μέσω ειδικής πλατφόρμας, μπορεί να γίνει η κατάθεση των πινακίδων, για όσους επιθυμούν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας της νέας χρονιάς.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη  στο Σκαϊ το πρωί της Κυριακής πως ο νέος τρόπος κατάθεσης των πινακίδων, χωρίς επίσκεψη στις εφορίες, ήταν μια ιδέα της ΑΑΔΕ, του κ. Πιτσιλή, και του υπουργείου Οικονομικών που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την αγκάλιασε.

Ξεκαθάρισε, δε, εφόσον κάποιος κυκλοφορεί, παρότι έχει προχωρήσει στην κατάθεση των πινακίδων, τότε τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα.

Γιάννης Βρούτσης: Εντός Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι προσωρινές συντάξεις


Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι τον μήνα Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των προσωρινών συντάξεων, ενώ ξεκαθάρισε πως μαζί με τις κύριες και αναδρομικές συντάξεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 50 χιλιάδες συνταξιούχους που δεν τα έλαβαν ακόμη.

Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πληρώσει το κράτος απευθείας στους δικαιούχους το μέρος από το δώρο που του αναλογεί.

Τέλος, ο  κ. Βρούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ κάλεσε τους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει και δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, να καταθέσουν την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα χάσει τα χρήματά του.

Έρχονται τα ραβασάκια για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά από τους δήμους

 


Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020

 

Τις χρεώσεις για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά έχουν ήδη δρομολογήσει οι δήμοι στους πολίτες που αποκάλυψαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έλαβαν ήδη το ραβασάκι από δήμους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, αφορούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που δήλωσαν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Οι έξτρα χρεώσεις για δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που χτυπούν τώρα την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων. Με το μήνυμα αυτό οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της δήλωσης για το ακίνητο που είχαν υποβάλει.

Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν τα 400 ευρώ

 


Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 στους μακροχρόνια ανέργους του άρθρου ΟΑΕΔ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, προκειμένου οι δικαιούχοι να καταχωρήσουν ή να επικαιροποιήσουν το αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για να γίνει η αυτόματη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ, διαδικασία που ακολουθήθηκε και την άνοιξη.

Η οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ θα δοθεί σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, εξαιρουμένων όσων έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση τον Απρίλιο - Μάιο 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση το κονδύλι του ΟΑΕΔ γι’ αυτήν την έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ. «Με συνέπεια και ευθύνη, η κυβέρνηση προχωράει σε ακόμα μία οικονομική ενίσχυση για 130.000 μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας μέχρι τέλος Νοεμβρίου από τον ΟΑΕΔ. Επιδίωξή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η πληρωμή αυτή να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

ΕΜΥ: Συννεφιά και οι τοπικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Κυριακή

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με λίγες τοπικές βροχές και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά το πρωί πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο βαθμιαία γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί, τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ στα πελάγη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Αναλυτικά για τα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς (σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων).

Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Δέκα μύθοι & δέκα αλήθειες για τη δισκοκήλη

 


Διάφοροι χαρακτηρισμοί ή όροι όπως «Πρόπτωση δίσκου – Προβολή δίσκου – Δισκοκήλη», περιγράφουν λίγο-πολύ κάποιο πρόβλημα σε κάποιον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Ένα πρόβλημα πραγματικό, ενοχλητικό και επίπονο που επιβαρύνεται από την πληθώρα μύθων και παρεξηγήσεων που δημιουργούν ένα σύννεφο πληροφοριών που συνήθως καταλήγει σε «καταιγίδα» παραπληροφόρησης θολώνοντας την κρίση του ασθενούς τη στιγμή ακριβώς που τη χρειάζεται περισσότερο, τη στιγμή που πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Για να πάψουν αυτοί οι μύθοι να «φρενάρουν» τις αποφάσεις αυτές και να δημιουργούν ερωτηματικά όσον αφορά την επιτυχή θεραπεία του εν λόγω προβλήματος καλό θα είναι να δούμε ποιοι είναι, αφού δούμε εν συντομία το πρόβλημα, αναφέρει ο ιατρός  κ. Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κολονίας στη Γερμανία.

23 μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, ένα συνηθισμένο πρόβλημα

Με 23 δίσκους στη σπονδυλικής μας στήλη να διαδραματίζουν το ρόλο του «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους και να δέχονται σημαντικές καταπονήσεις για όλο το διάστημα της ζωής μας, το ότι πού και πού δημιουργούνται προβλήματα δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον ελληνικό χώρο, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης είναι μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον ορθοπαιδικό ιατρό και μια συχνή διάγνωση είναι: δισκοκήλη.