Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ήπείρου στο Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι εκπρόσωποι των φορέων,
Κυρίες και Κύριοι

Σας καλωσορίζω στην Ήπειρο και εύχομαι το σημερινό  Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, να έχει καλύτερη τύχη από  όσα κατά καιρούς έγιναν.
Σε όλα σχεδόν είχαν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις,  ακούστηκαν ωραίες  ιδέες, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.
Λίγα από αυτά όμως προωθήθηκαν στο χρόνο που έπρεπε.
Οι λόγοι ήταν  άλλοτε οικονομικοί, άλλοτε ζήτημα προτεραιοτήτων που έθετε η Κεντρική Διοίκηση.
Πολλές φορές οι σχεδιασμοί άλλαζαν, όχι μόνο στις περιπτώσεις εναλλαγής των κυβερνήσεων, αλλά και υπουργών.
Προσδοκία μας είναι το τωρινό Συνέδριο  να  κριθεί στην πράξη αποτελεσματικό.
Η αιρετή Περιφέρεια, αμέσως μετά τη συγκρότησή της, οργάνωσε το 2011 το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου.   
Σε αυτό είχαν βγει ολοκληρωμένα συμπεράσματα, που πιστεύουμε ότι καθιστούν πιο ώριμες τις όποιες, νέες προτάσεις. 
Η βασική μας κατεύθυνση είναι η αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφής ανάπτυξη στηριγμένη στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Τα πλεονεκτήματα αυτά αναδείχτηκαν και στις  συνεδρίες που προηγήθηκαν.
Η Ήπειρος έχει δυνατότητες.
 Έχει ανθρώπους σφυρηλατημένους σε δύσκολες εποχές,
μαχητές,
οραματιστές,
δημιουργικούς,
πρόθυμους να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή της προοπτική.
Κατά γενική επίσης παραδοχή υπάρχουν δυνατότητες εξωστρέφειας των παραγωγικών της δομών.
Είναι κάτι που  διαπιστώνουμε και στις εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια.
Υπάρχει ένα αξιόλογο επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό με  καινοτόμες ιδέες.
Υπάρχει  και ένας δυναμισμός  που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση,  περιμένοντας   το κατάλληλο σήμα για να  εξελιχθεί σε πράξη.
Η Ήπειρος είναι η κατ΄ εξοχή Περιφέρεια που μπορεί να αναδειχθεί σε ενδιάμεσο κόμβο των διευρωπαϊκών δικτύων. 
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα.

Τίθεται σε ισχύει από την 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Τίθεται σε ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Οι ώρες που ισχύει το τιμολόγιο είναι οι εξής:
*02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
*02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο
*Η θερινή περίοδος είναι από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου από τις 23:00 έως τις 07:00.
Το τιμολόγιο συμφέρει:
*Όταν χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης)
*Εάν η συνολική σας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο

*Όταν η 4μηνιαία σας κατανάλωση (ημέρας και νύχτας) είναι μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

«Πιστώθηκαν» τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών

«Πιστώθηκαν» σταδιακά από το απόγευμα της Τρίτης τα χρήματα τις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών.
Συνολικά τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς είναι 700 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 536.000 αγρότες ή έχοντες δικαίωμα κοινοτικής ενίσχυσης σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και οι μεταβολές των ενισχύσεων για περίπου 62.000 παραγωγούς.
Να σημειωθεί πως σε πρώτη φάση μπαίνει το 70% της βασικής ενίσχυσης ενώ το υπόλοιπο 30% του λεγόμενου "πρασινίσματος" και η εξισωτική αποζημίωση θα πληρωθούν το Δεκέμβριο.
Φέτος υπάρχει μια μείωση των επιδοτήσεων της τάξης του 4,5% ως οριζόντια παρακράτηση και το ποσό που θα προκύψει θα προστεθεί στο εθνικό απόθεμα για την πληρωμή των νεοεισερχομένων, των νέων αγροτών έως 40 χρόνων και των δικαιούχων της φόρμας 6.
Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα πληρωθούν από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Με επιτυχία εκδήλωση-αφιέρωμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για το Έπος του ’40

Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα διοργανώθηκε  με επιτυχία  η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος «28η Οκτωβρίου .Ένα εθνικό ορόσημο με διεθνή σημασία. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη και ένα χρέος».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
-Χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση.
-Επετειακά τραγούδια που απέδωσε, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής  και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ, συνοδεία της Ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου.
-Προβολή ντοκιμαντέρ αναπαράστασης της μάχης του Καλπακίου
-Πανηγυρική ομιλία με τίτλο ''28η Οκτωβρίου. Ένα εθνικό ορόσημο με διεθνή σημασία'', από την Ηπειρώτισσα, από Περιστέρι και Καστάνιανη Πωγωνίου,  Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
-Απαγγελίες-κείμενα, από το βιβλίο του Πέτρου Κυριάκου  Θεοδωρακάκου, επίτιμου καθηγητή ΕΜΠ, στρατιώτη τότε «Το ημερολόγιο ενός πολεμιστή  στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου».
-Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με παραδοσιακά τραγούδια της εποχής του Έπους του ΄40, από τον Σάββα Σιάτρα και στο κλαρίνο ο  Τάκης Ζιάγκας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Ηπειρώτης Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, οι πρώην Υπουργοί Αντώνης Φούσας και Μιχάλης Καρχιμάκης, εκπρόσωποι από τα Μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου Κομμένο, Μουσιωτίτσα, Λιγγιάδες και Κρυοπηγή, ο εκπρόσωπος της επιτροπής διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων Δημήτρης Χαντζαρόπουλος,  ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Ελλάδος Μανώλης Ψωμάς,  πρόεδροι και  εκπρόσωποι πολλών Ηπειρωτικών  αποδημικών οργανώσεων της Αττικής.

Επίσκεψη της Κατερίνας Παπανάτσιου και του Γιάννη Καραγιάννη στην OVO FRESCO


Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Γιάννενα για τη συμμετοχή της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ήπειρο, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Καραγιάννη, επισκέφτηκε σήμερα την καινοτόμα επιχείρηση παραγωγής παστεριωμένων προϊόντων αυγού OVO FRESCO Α.Β.Ε.Ε. στο Μπιζάνι Ιωαννίνων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Η OVO FRESCO είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, εξέλιξη μίας πορείας που ξεκίνησε το 1962 με την "ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε." και συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα.
Η εταιρεία με σταθερά βήματα, επεκτείνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις μονάδες παραγωγής, επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και καθετοποιώντας την παραγωγική διαδικασία, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως κύριος προμηθευτής της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εταιρειών μαζικής εστίασης, ενώ παράλληλα, μέσω οργανωμένου δικτύου διανομής, προωθεί με επιτυχία τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιγιάλειος 3-0 (κύπελλο)

Βήμα πρόκρισης με γκολ του Νικολιά, Σκόνδρα και Κόντε!

Εύκολο απόγευμα είχε στους "Ζωσιμάδες" ο ΠΑΣ Γιάννινα αφού επικράτησε με 3-0 του Παναιγιάλειου για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας κι έκανε βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση.
Ο  ΠΑΣ Γιάννινα άνοιξε το σκορ με τον Νικολιά στο 33΄.
 Ο Σολτάνι έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Πολίτης έπεσε, αλλά έχασε την μπάλα και ο Νικολιάς σε κενή εστία, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
 Ο Σκόνδρας διπλασίασε τα τέρματα των Ηπειρωτών στο 50΄.
Ο Κοζορώνης εκτέλεση το κόρνερ και ο Σκόνδρας με κεφαλιά έκανε το 2-0.
Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Πέδρο Κόντε στο 67'.
Ο Σολτάνι "άδειασε" με ντρίμπλα την άμυνα των φιλοξενούμενων, έδωσε ασίστ στον αμαρκάριστο Κόντε κι εκείνος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Γαννίκογλου, Κοζορώνης, Νικολιάς (68' Χαλκιαδάκης), Μπέριος, Μανθάτης, Σολτάνι (68' Ντόλοβατς), Καρανίκας, Βιδάλ, Αποστολόπουλος, Μπετρά (62' Κόντε), Σκόνδρας.
Παναιγιάλειος (Νίκος Κουρμπανάς): Πολίτης, Ρέλλας, Παπαχρήστος, Ιντζίδης, Στίκας, Καζναφέρης (61' Σταματής), Γκούμας, Κριστέτο, Σκαρτσίλας, Γεωργακόπουλος (61' Μπρους), Κόκκορης (46' Γκούφας).

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ήπειρο

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στην Ήπειρο στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο».

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη μονάδα συσκευασίας ιχθύων «Δάγων», η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί, εδώ και τρία χρόνια, με μετόχους τους ιδιοκτήτες πέντε μικρών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στη Θεσπρωτία και έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Επισκέφτηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄» της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».
Παραβρέθηκε σε σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα.
 Φωτό: Angeliki Chaskou


Το βράδυ στις 19:30 θα πραγματοποιήσει κεντρική Ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση  «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο», Ξενοδοχείο Du Lac, Ιωάννινα.

Άρτα: Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα στην εκδήλωση με θέμα «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτώβρη στην ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου με θέμα «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά», με κεντρική ομιλήτρια την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ο κ. Τσίρκας απηύθυνε σύντομη ομιλία και τόνισε τα παρακάτω:
 «Η ακριβής και αναλυτική ενημέρωση γύρω από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ αφορά πραγματικά πολλούς φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες.
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει πολλές διεξόδους και δυνατότητες και η στοχευμένη αξιοποίησή του μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στον τομέα των επενδύσεων, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Τόσο τα Τομεακά όσο και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα να μεταστραφεί το κλίμα σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας και δίνουν νέα προοπτική. 

Τα προγράμματα, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ή για του πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσαν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής.
Ιδιαίτερα η περιοχή μας μπορεί να επωφεληθεί αποφασιστικά από την πλειοψηφία των προσφερόμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος εκείνα που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, καθώς και τις Υποδομές Μεταφορών, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του τομεακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκαν έργα τα οποία αφορούν και τους τέσσερις Δήμους του Nομού της Άρτας.
Με την ένταξη των νέων έργων στο ΕΣΠΑ η Κυβέρνηση θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων κτηριακών υποδομών με άμεσο προγραμματισμό και ταχεία υλοποίηση. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα αφήσει αναμφίβολα θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα αναβαθμίζοντας τόσο την κοινωνία όσο και την τοπική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ώστε το ΞΕΝΙΑ της Άρτας να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού. Θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο διαδραστικό εκπαιδευτήριο για μικρούς και μεγάλους, σημείο αναφοράς για νέους επιστήμονες απ’ όλη τη χώρα και κέντρο συνάντησης των δημιουργικών ομάδων και πολιτών.
Μέσα στις πραγματικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, το ΕΣΠΑ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία. Αυτό που απαιτείται είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση, ο σωστός σχεδιασμός και ο περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Αυξημένα μέτρα και απαγορεύσεις της τροχαίας λόγω εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Σχέδιο έχει εκπονήσει η Ελληνικής Αστυνομία ενόψει του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού προβλέπουν:
-Αυξημένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
-Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
-Ρύθμιση της κυκλοφορίας με τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
-Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς).
-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
-Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων όλης της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
-Διενέργεια ειδικών και γενικών ελέγχων από συνεργεία της Τροχαίας, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αντικανονικό προσπέρασμα, καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

3η φάση κυπέλλου την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Προοδευτική Περάματος 25-10-17/15:15)

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ   
ΩΡΑ: 15:15   

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Πρόγραμμα 3ης Φάσης Κυπέλλου περιόδου 2017-18
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:15)  
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟΥ (15:15)  
Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:15)  
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:15)  
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (15:15)  
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (15:15)  
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (17:15)  
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (19:30)  

Δείχνουμε το δρόμο για τα παιδιά

Η WIND υποστηρίζει το «Μαζί για το Παιδί» και μας καλεί να προσφέρουμε  κι εμείς σε περισσότερες από 19.000 οικογένειες!

Ιδιαίτερα ξεχωριστός είναι φέτος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος των Αθηνών για το «Μαζί για το Παιδί», καθώς   αποτελεί αφορμή για ένδειξη αλληλεγγύης και αγάπης σε περισσότερα από 30.000 παιδιά! Η WIND,  επίσημος Χορηγός του Μαραθωνίου της Αθήνας και Ονομαστικός Χορηγός των Αγώνων Δρόμου 5 &10 χλμ, συμμετέχει για 7η χρονιά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, υποστηρίζοντας την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και ενισχύοντας οικονομικά τη δράση «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», ενώ προτρέπει ταυτόχρονα δρομείς και θεατές, να υποστηρίξουν τον καθημερινό μαραθώνιο του «Μαζί για το Παιδί» συμβάλλοντας έστω και με 1€ μέσω της πλατφόρμας www.supportmazi.gr
Τώρα μπορούν όλοι να προσφέρουν από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τους, πληκτρολογώντας www.supportmazi.gr  και κάνοντας τη δικιά τους δωρεά! Μια μικρή κίνηση είναι ικανή να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά, που θα χωρέσει ακόμα περισσότερα παιδιά και οικογένειες σε ανάγκη, γιατί ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός και η καλύτερη αφορμή για ένδειξη αλληλεγγύης.
Η δράση που θα χρηματοδοτήσει την αξιοπρεπή ζωή χιλιάδων παιδιών και οικογενειών
Σε συνεργασία  με  περισσότερους από 200 φορείς από όλη την Ελλάδα, το «Μαζί για το Παιδί» είναι δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. 
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μέσα στο 2016, το «Μαζί για το Παιδί» μοίρασε, μέσω του «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» 117 τόνους αγαθών, σε 236 φορείς από 43 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει βοηθήσει, περισσότερους από 1.500 συνανθρώπους μας που πλήττονται από ακραία φτώχεια, εντάσσοντάς τους σε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης  για διάστημα 6 μηνών. 
Στόχος μας, με τη δική σας υποστήριξη, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων από τα προγράμματα κατά της φτώχειας του «Μαζί για το Παιδί», ώστε ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας να αποκτήσουν αξιοπρεπώς πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Το να στηρίζεις παιδιά είναι ένας μαραθώνιος. Σε αυτόν τον καθημερινό μαραθώνιο, σας θέλουμε συνοδοιπόρους και τώρα μπορείτε εύκολα να μας ενισχύσετε μέσω του www.supportmazi.gr
Βοηθήστε μας κι εσείς με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο να καλύψουμε ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα στο δικό μας μαραθώνιο για τα παιδιά σε ανάγκη! Ακόμη και αν δεν τρέξετε, μπορείτε με μια απλή κίνηση να δώσετε χαρά σε χιλιάδες παιδιά που δοκιμάζονται. Μια μικρή προσφορά μέσω του  www.supportmazi.gr  είναι σημαντική και μεταφράζεται σε υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Το 100% των εσόδων που συγκεντρώνονται από τις εισφορές πηγαίνει στους δικαιούχους, χάρη στην υποστήριξη χορηγών και συνεργατών που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος!
Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται
Αναμφισβήτητα η οικονομική και η κοινωνική κρίση έχει απλώσει τη σκιά της σε πολλές οικογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, που έδωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη δημοσιότητα η Eurostat.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού. Σε αυτές τις οικογένειες η Ένωση Μαζί για το Παιδί προσφέρει βοήθεια και ελπίδα, υψώνοντας  τείχη ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και βοηθώντας σε συστηματική βάση οικογένειες και φορείς που πλήττονται από τη φτώχεια μέσω της δράσης «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι». Μπορείτε κι εσείς να γίνεται αρωγοί των παραπάνω προσπαθειών  μέσω του www.supportmazi.gr  

#supportmazi
#mazigiatopaidi
#deiksepoioseisai
#windrunningteam
#AMA17

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 | 

Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr
  | http://www.mazigiatopaidi.gr|  www.facebook.com/mazigiatopaidi  |Twitter/Instagram:  @mazigiatopaidi   

Δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, σχετικά με την μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα μήνες στους έξι

Υπόμνημα με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»

Ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ κ. Αθανάσιος Τσεκούρας παραβρέθηκε στις εργασίες του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο που διεξάγεται στα Ιωάννινα και κατέθεσε στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο το παρακάτω υπόμνημα με τις προτάσεις της Κίνησης:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ"
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως ο ποταμός Καλαμάς αντιμετωπίζει τεράστια μόλυνσης και ρύπανσης των νερών του με ότι αυτό συνεπάγεται για όλες τις χρήσεις του. Το ποτάμι έχει μετατραπεί σε αποδέκτη λυμάτων και αποβλήτων καθώς και φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων βασικά από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αλλά κι από τα παρακαλάμια χωριά. Χρόνια αδιαφορίας και μη επίλυσης των προβλημάτων έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που κινδυνεύει να είναι χωρίς επιστροφή. Αυτό δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Η Κίνηση "ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ" έχει τις παρακάτω βασικές προτάσεις για τη σωτηρία του ποταμού:
1. Ολοκλήρωση και λειτουργία του Βιολογικού Παρακαλάμου. Να διαπιστωθεί πως όλοι οι δημότες είναι συνδεδεμένοι, να σφραγιστούν οι παράνομες συνδέσεις και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία του.
2. Αλλαγή τρόπου ποτίσματος από κατάκλιση σε τεχνητή βροχή στον κάμπο του Άνω Καλαμά (Καλπάκι, Παρακάλαμος, Κουκλιοί κ.λ.π.) .Να εξεταστεί η δυνατότητα επιδότησης των αγροτών για την αλλαγή.
3. Εφαρμογή της νομοθεσίας για την υπαγωγή της Τάφρου Λαψίστας στις ευαίσθητες περιοχές όπως προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου.
4.Ολοκληρωμένο σχέδιο μετρήσεων-αναλύσεων στην Τάφρο και κατά μήκος του Καλαμά.
5. Συνεχείς έλεγχοι στην είσοδο της Τάφρου σε 24ωρη βάση προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση
6. Έλεγχοι για παράνομες απορρίψεις είτε με αγωγούς είτε με ρίψη απευθείας στην Τάφρο και το χάντακα από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
7. Επέκταση - αναβάθμιση του Βιολογικού Ιωαννίνων καθώς δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες.
8. Δημιουργία νέου Βιολογικού εντός της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και σύνδεση όλων των μονάδων.
9. Άμεση ολοκλήρωση Αποχετευτικού Δικτύου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
10. Το νερό του Βιολογικού Ιωαννίνων μετά την επεξεργασία και ως καθαρότητας 95% , όπως προβλέπεται, να επιστρέφει στη λίμνη για εμπλουτισμό της, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας.
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Μίτσης Παναγιώτης

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 33ης/20-10-2017 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 20-10-2017, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 13-10-2017 συνεδρίασης. 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 33/20-10-2017
Αριθμός Απόφασης / Θέμα
1633.Συγκρότηση και ορισμός των μελών της Επιτροπής Διενέργειας και έγκριση δαπάνης δημοσιεύσεων του διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 1.499.860,60 € με ΦΠΑ, της ομώνυμης Πράξης η οποία έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2 του Ε.Π. «ΉΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» με κωδικό ΟΠΣ 5007948.
1634.Έγκριση του Πρακτικού Νο2/18-10-2017 της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού για την προμήθεια άπλυτου αλατιού οδικών δικτύων (χύμα) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
1635.Έγκριση του Πρακτικού 1/17-10-2017 της 1ης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων για το σχολικό έτος 2017-2018, έως 31-12-2017, συνολικού προϋπολογισμού 47.291,74 € με Φ.Π.Α.
1636.Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Ιωαννίνων.
1637.Έγκριση ανάθεσης υπηρεσιών για την επισκευή εξοπλισμού Η/Υ και εκτυπωτών της Π.Ε. Ιωαννίνων.
1638.Έγκριση δαπάνης και ανάθεσης εργασιών για την συντήρηση του περιβαλλοντικού σταθμού και των μετεωρολογικών σταθμών στην Περιφέρεια Ηπείρου για το έτος 2017.
1639.Έγκριση ανάθεσης προμηθειών για τον εορτασμό της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στην Περιφέρεια Ηπείρου.
1640.Έγκριση ανάθεσης προμηθειών και υπηρεσιών για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Προσέφυγε στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων ο Γιώργος Αμυράς για τη ρύπανση στον ποταμό Καλαμά

Στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων προσέφυγε ο κ. Γιώργος Αμυράς για τη ρύπανση στον ποταμό Καλαμά.     
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου Ιωαννίνων δήλωσε:
«Ο Σταύρος Θεοδωράκης μου ανέθεσε και επισκέφθηκα σήμερα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων για να υποβάλλω, όπως και έκανα, φάκελο με στοιχεία για τη ρύπανση του Καλαμά ποταμού με απόβλητα βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.
Ο Καλαμάς ποταμός, προστατευόμενος βιότοπος Natura 2000, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή περιβαλλοντικού πλούτου, αναψυχής και οικονομικής ανάπτυξης για τους κατοίκους των παραποτάμιων χωριών και όχι να μεταβάλλεται σε έναν άτυπο σκουπιδότοπο».

Χιλιάδες ηλικιωμένους σκοτώνει κάθε χρόνο η οστεοπόρωση

Δεκάδες  χιλιάδες ηλικιωμένοι πεθαίνουν και εκατομμύρια καθηλώνονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο από την οστεοπόρωση, κυρίως λόγω  των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης!
«Φρένο» στην δυσμενή αυτή κατάσταση για τους ηλικιωμένους έχει βάλει τα τελευταία περίπου 15χρόνια η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κυφοπλαστική.
Μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας της ξεπερνά πλέον και στη χώρα μας το 95% στην αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης!
Αυτό τονίζουν οι νευροχειρουργοί σπονδυλικής στήλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, καθώς μόνο στις Η.Π.Α. έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, από τα οποία τα 750.000 στην Σπονδυλική Στήλη.
Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης  δεν  αφορά  μόνο την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου αλλά και των άλλων προβλημάτων    του ασθενούς όπως η αναπνευστική δυσλειτουργία, η καθήλωση στο κρεβάτι, η ψυχολογική κατάπτωση και γενικότερα η ποιότητα της ζωής του.
«Η κυφοπλαστική που είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος- απαιτεί πολύ μικρή χειρουργική τομή  και νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες, σώζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ηλικιωμένους από μόνιμη καθήλωση και φυσικά από τον θάνατο» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο 401ΓΣΝΑ  κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας.
Μέχρι πριν  από μερικά χρόνια ταοστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης «αντιμετωπίζονταν» με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες Σπονδυλικής Στήλης.